петък, 2 юни 2023 г.

Пиле Табака / Chicken Tabaka

 

Топло е, но пак вали.. А, на мен така ми се иска да извадим вече барбекюто и да направим една хубава скара на двора. И това ще стане ( повтарям си), но дотогава реших да се доверя на братята грузинци с тяхната класическа рецепта за пиле табака. 

Ако не сте чували досега за нея, това е начин на приготвяне на цяло пиле, което се разрязва като пеперуда и се изпича пресовано, да стане като тънка пържолка. После се глазира със специален сос и се яде с такъв кеф, че ушите ще ви пукат, както казват дядовците. 

За пиле знаете, че избирам да е от българскoто, и това, което знам, че отговоря на строгите изисквания дори на големи компании като KFC, затова купувам Лудогорско пиле, с което то се приготвя в България.  И грузинските рецепти стават с него чудесно, както ще се убедите и сега ще ви покажа как много лесно да си го спретнете, без дори да палите грила, а у дома на котлона. Но ето първо какво ще ви трябва: 

Необходими продукти:
1 цяло пиле ( Лудогорско пиле) 
сока на един лимон
сол/ черен пипер
2 с.л. масло
2 с.л. олио
1/2 връзка пресен магданоз
250 г сос от млени домати
5 скилидки чесън

Като всяка подобна рецепта, може да намерите много разновидности като вкусове и комбинации за глазиране, като разбира се, ако искате и имате възможност, може да потърсите и типично- традиционни грузински подправки. Аз смятам, че начинът на приготвяне е най-интересната част и може да го направите по ваш вкус, като аз ви показвам един, който е доста разпространен и се приема от всички. 
За целта измиваме и почистваме пилето от кожички, перца ако има, премахваме връхчетата на крилцата и изрязваме връхчето на трътката.

 

Разрязваме го през гръдния кош и отваряме като пеперуда. Покриваме с найлонов плик/ торбичка и начукваме пилето така че да стане тънко и равномерно навсякъде, като внимаваме да не го разкъсаме. 
След това овкусяваме добре от двете страни с лимонов сок, сол и черен пипер. 


В голям чугунен или квадратен грил тиган слагаме хартия за печене, а върху нея маслото и олиото, да се разтопят. Прехвърляме пилето върху тигана, със страната на кожата първо да се запече. Работим на по-силен огън, макар и не на максимална температура или поне на моите колони е така. 


След това слагаме лист фолио и тежест отгоре, така че да притиска месото, докато се запържва, за да не се издува, а да го пресова. Аз слагам още един тежък чугунен тиган ето така: 


След като се запече добре, го обръщаме и повтаряме процедурата, като след това леко задушваме месото и го оставям да се допече на по-тих огън, докато месото стане готово. Много е важно да направите пилето равномерно при начукване, тъй като така, ще отнеме еднакво време да се сготви навсякъде. 


Докато пилето се готви, правим соса за глазиране. Нарязваме на ситно магданоза и чесъна и ги прибавяме към соса от млени домати. Той може да бъде домашен или от магазина. В моят вече имаше овкусяване, затова ако е необходимо добавете подправки към него също. Аз добавям към него малко и от мазнината, която остава в тигана при печене на пилето. Така има по-опушен вкус и прави пилето по-сочно 

 

След като проверим пилето, че е готово и от двете страни, изваждаме върху голяма чиния или дъска и мажем със соса. 



Едвам се сдържах да не го наръфам още тогава....


Изключително вкусно и ароматно, този начин на приготвяне на цяло пиле ще ви стане любим, защото става по-бързо и цялата кожа е добре изпечена добре. 


Дори иначе дебелите и по-сухи гърди, сега се режат на една хапка и са много крехки, а сосът е достатъчен да им придаде необходимия вкус. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



вторник, 30 май 2023 г.

Бъбъл гофрети ( ВИДЕО РЕЦЕПТА) / Bubble Waffles ( VIDEO RECIPE)

 

Гофретите на балончета или така наречените бъбъл гофрети са истински хит през последните няколко години и у нас. Освен, че са пухкави, топли, ароматни, те са пълни с всякакви лакомства, та стигат до произведение на изкуството като мелба във фунийка. Лакомия ми г*з не веднъж се е редил на опашка, пуфкайки тежко след това, че не мога да го изям, но толкова са красиви и апетитни, че как да им устои човек. Лошото е, че не са никак евтино удоволствие ...освен, ако не си ги приготвите у дома. За щастие вече се продават достъпни уреди за бъбъл гофрети, като аз си взех моя от тук

Рецептата пък ми изпрати приятелка, която си го взе също преди време и реших да пробвам първо с нея. Не знам дали е нейна или от някой сайт затова не държа на автентичност. Определено е много лесна и икономична, като аз ползвах брашно за кекс София мел, та аз си спестих и набухвател. Ако ползвате обикновено брашно, добавете една чаена лъжичка бакпулвер към сместа. 

Първи юни наближава и съм убедена, че децата ще се зарадват на такава домашна вкусотия, особено, ако могат сами да изберат какво да сложат в нея. ако не сте фенове на сладкото, може да ги направите и в солен вариант. 





Подробно описана стъпка по стъпка в снимки следва тук:
Необходими продукти:
250 г брашно София мел Кекс ( с набухвател) 
350 мл прясно мляко
2 яйца
90 г захар
50 мл олио ( плюс още за намазване на формите) 
1 ванилия
щипка сол

Както винаги си приготвяме всичко на масата. Сместа е като за палачинки в случая, като аз обикновено я правя и на око. 


Има много рецепти за гофрети, но тази е доста семпла и смятам, че няма да ви затрудни. И все пак, ако нещо ви притеснява ( вижте ВИДЕОТО) и ще се убедите колко лесно се получават. 


Първо смесваме сухите съставки, а след това прибавяме яйцата и млякото. 

  

Разбиваме с телена бъркалка и останалите съставки, докато получим смес, която е като боза. 

  

Загряваме уреда и намазваме формичката с малко олио. Гледайте да не я препълвате, тъй като изтича след това. Аз слагах около един, непрепълнен черпак.

  

След като се запече от едната страна, обръщаме целия уред,


и така сместа се разпределя и запича равномерно ( или поне с моя уред е така и е много удобно). 


Ако ще правите гофретите на фунийки, още топли ги сложете в някакви чашки. Обърнете внимание и сложете пухкавите балончета навън, а не навътре, че аз първоначална ги бях объркала. 


След като поизстинат е моментът да ги напълните с що душа ви сака - банани, ягоди, сметана, сладолед, бонбони, пурички и всичко, което се сетите, че ще накара душата на детето във вас да запее. Лично аз смятам, че ако по-често си позволявахме такива вкусотии, ...някои хора,....по някои администрации... по някои гишета, нямаше да са пък толкова кисели. 
Грабвайте по една гофрета и да си похапнем добре. :) Весел първи юни, приятели!  



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!




петък, 26 май 2023 г.

Кето пица от пиле / Keto Chicken Crust Pizza

 

Ех, малко топло време, разгеле. Вече започнах да се чудя ще видим ли лято въобще и да си правя ли труда да вадя по-тънките дрехи. Два дни обаче има хубаво време и аз вече усещам как съм забравила колко мори жегата. С бременното коремче напред не е по-лесно само да ви кажа. Старая се да се движа колкото мога, но ето на, остава по-малко от месец и у дома вече няма да се спи не заради купони с приятели, филмови и геймърски маратони, а заради нов  член на нашето чревоугодническо семейство. 


Ах, дано и бебо да обича да яде разнообразна храна, че много мразя да готвя едно и също. Да експериментираш в кухнята е огромно удоволствие и се стремя всеки път да ви насърчавам да го правите. Да, вярно е, че много често хората си имат любими семейни гозби и ястия, но вкусът, като всяко нещо трябва да се възпитава и това става с опитването на нови и различни неща, колкото си може по-често. Аз пък гледам винаги да го съобразявам и с актуалните за сезона плодове и зеленчуци, и въобще режими. Не е лъжа, че точно от този момент се страхуваме повечето дами, които си обещахме да ходим на фитнес от нова година.

 
А, и ароматът на пица никога не  е бил талкова изкушаващ, както сега, когато се носи навсякъде, докато си правим дневните разходки и припичаме на слънце. Аз идвам за вас с едно страхотно решение и по този казус, защото вярвам, че най-вкусната част на всяка пица са топингите, не толкова основата. Но когато основата не е от тесто, а българско пилешко месо резултатът е равен. Опитайте моята вкусна, кето пица от пилешко месо, която приготвих за вас стъпка по стъпка тук и като видео рецепта, която можете да видите в Инстаграм ( тук) или новия ми ТИКТОК ( тук)


Но за тези от вас, които си обичат да имат достъп до подробно описана рецепта стъпка по стъпка, без да превъртат клипчета, елата насам, аз съм се постарала да ви обясня всичко тук. започваме със списъка с необходимите продукти: 

Необходими продукти за 2 пици: 
За "блатовете": 
Около 800 г пилешко филе Лудогорско пиле
1 яйца
1/2 ч.ч. пармезан
1 ч.ч. кашкавал ( рендосан) 
2 ч.л. италианска подправка за пица 
1 ч.л. сол

Плънка:
250 г доматен сос за пица
200 г мини моцарела 
200 г кашкавал 
60 г пеперони колбас
чушки по желание 
пресен босилек/ рукола по желание

От изброените продукти може да си приготвите две пици със среден размер около 25 см диаметър,  моите бяха различни като големина и дебелина, затова давам приблизителни размери. 


Започваме с приготвянето на каймата. За целта нарязваме пилешките гърди на средно големи кубчета и 


ги слагаме в чопъра, където да ги смиламе на дребно. 

  

Така приготвената кайма прехвърляме в купа и към нея прибавяме едното яйца, пармезана и рендосания кашкавал. Той може да бъде повече ли по-малко, като 


зависи от вашето желание. 
Не пропускайте да овкусите месото с италианската подправка и солта, тъй като ще бъде безвкусно. 
Така приготвената смес разделяме на две и оформяме на кръг в подходяща тавичка ( може  и с хартия за печене на дъното)
Пъхаме блата да се пече за около 20-30 минути първоначално на 180 градуса с вентилатор, в зависимост колко дебела направите пицата. 


След като пицата се запече, я изваждаме и слагаме топингите :


доматен сос, моцарела, кашкавал, пеперони, чушки и др. 


Пъхаме пицата отново във фурната, докато се запече и горния слой, като ако искате, може да я пуснете само на горен реотан.


Аз направих едната пица по-дебела, другата по-тънка и у дома имахме фенове и на двата варианта, така че не мога да кажа кое по-вкусно, само мога да кажа че определено е мноооого вкусно. 


Може да си хапвате спокойно колкото искате парчета, макар че според мен е много по-засищаща от всички останали видове пици.


Определено тази пица се очертава да готвя много по-често у дома, защото заявките вече започнаха да валят. даже и колегите в офиса ме питаха дали няма да занеса, защото все са на диети и не искат да нося вече торти :) 


Хайде, ще се опитам да се разчекна в още една медия заради вас, :)  защото много ви обичам, но вие не пропускайте да ме последвате там, ако имате акаунт! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...