петък, 2 септември 2022 г.

Шоколадова мус торта с ягоди / Strawberry Surprise Chocolate Mousse Cake


( Обещаната история за предложението за брак е тук, ако не ви се чете, премини към рецептата направо... )  

Няколко пъти в живота ми са ми предлагали брак и все съм си намирала оправдание да откажа по деликатен начин. Определено съм любвеобилен човек, непоправим романтик по душа, но и имах шестици по статистика в университета, та затова знам, че в последно време тя не в полза на брака. И все пак, след като вече успях да отложа умело първото предложение на половинката си преди около година, тази успя да ме хване неподготвена и отговорът ми беше напълно спонтанен и истински.. без тежестта на базата данни в главата ми.                                                                                                                                За мен ежегодното бягство към морето е възвръщане към свободата, слънцето, безгрижието, дори детството, в което намирането на перфектната мидичка е едно от най-важните ангажименти за деня. Уханието на сол във въздуха и хипнотизиращия шум на разтварящата се морска пяна е способна да пречисти душата ти от тежестта на ежедневието така както никоя шопинг терапия не може да направи. 

 


И така, за първа година и аз реших да отскоча до Китен и Приморско, за да видя най-сетне тези курорти, които децата посещаваха лятото докато мен ме караха да решавам сборници по математика и да се подготвям за следващата олимпиада. И макар отзивите да не са хвалебствени за градчета през последните години, въпреки обещанието на Орхан Мурат, че всичките кръчми бачкат именно за нас там, все пак аз ги посетих с вълнението на дете, което най-сетне отива да му купят сладоледа, който са му обещавали. Странно е наистина, че човек като мен, който успя да посети страни като Швеция или Норвегия, така и не е стъпвал в някои типични наши курортни градчета. Но луксът не е всичко.                                                                           Щастие е да постигаш дори и нещата, които не си могъл навремето, но и да можеш да им се радваш и да ги оценяваш. Още докато пътувахме се рових какво има около нас и въпреки, че резервата "Ропотамо" и прекрасните еко пътеки ме зоваха, знаех, че далеч няма да зарадвам половинката с желанието да го разнасям като простинала кобила нагоре и надолу. Когато обаче му казах, че искам задължително да посетя Бегликташ, бързо се съгласи, може би защото знаеше, че обожавам такива мистични уга-буга места с древна и необяснима енергия. Ще се постаря в отделен пост ( може би в Инстагарм да ви разкажа повече за местенцето и отделните символи в него, с повече снимки) , а сега ... как стана всичко останало.



 
Докато обикалях като планинска коза между камъните, четейки листовката с информация за кое какво е, поставяйки ръцете си на стъпката на богинята майка и опитвайки се да разградя лабиринта , забелязах как половинката ми се върти нервно, но си мислех, че заради постоянно ми разпиляване между структурите.                                                                                                          Когато останахме насаме на тази, която представляваше Брачното ложе на Бога слънце и Богинята майка, той падна на колене и ми предложи брак с обещание, което значи много за мен, но ще запазя за себе си.                                                                                                                   Когато се чувстваш щастлив, страхът си отива и виждаш само това, което стои ясно пред теб - чиста любов, търпение, решителност и много, много старание. Ако Богинята майка имаше нещо против, можеше да завили и загърми в този момент, и без това беше се доста смрачило, но така и не се случи.
 Знаех, че решението ми е правилно и след като като си създадохме този скъпоценен миг, продължихме с обиколката си с усмивка и хванати за ръце.                                                                                                             Срещнахме една по-възрастна семейна двойка, с която се разминахме и на пътя, а и те точно като нас - той помъкнат там заради съпругата си, опасявайки се да не ни настигне дъждът от предния ден, а тя, жадно попивайки с камерата всеки камънак.                                                                                                                Посмяхме се всички заедно, че осъзнавайки как репликите на двете двойки се припокриват и двете с нея решихме да се вслушаме в опасенията на половинките ни, които все пак бяха поели отговорност пред Бога Слънце да ни пазят да не ни тресне нещо от Бога Мълния..евентуално.


Денят премина с още забвaни момeнти, посещения на музеи край морето, романтична вечеря, разговори и много много малки мигове на радост, които няма как да се опишат и разкажат до един. И все пак, може би за първи път от шест години насам си позволявам да направя това тук. Да пиша за връзката си в блога по този начин, може би защото след разпадането на последната, която продължи повече от 17 години имаше доста материал в него, който ми напомня за това. Но от самото начало на този кулинарен (и не само) дневник бях наясно, че ще трябва да се рискувам и да споделям какво ме тревожи, мисля, обичам или ме вдъхновява. Понякога пътят към сърцето на нас хората не е толкова храната, а е неподправената откровеност, в която може да се припознаем или пък истински желаем да чуем. 

Още много искам да кажа и разкажа, но за да е що-годе поносимо, ще го направя на части. И сега за десерт - един десерт. И то какъв! Една уникална торта, която направих по повод рождения си ден на 20-ти август. Отдавна не ви бях изкушавала с нещо шоколадово, но с новия сезон искам да ви подготвя за една доста шоколадова серия, която планирах и изработвах постепенно. 

Ето и рецептата: 

Необходими продукти;
За блат с размери 24 см:
225 гр брашно
350 гр пудра захар
250 мл прясно мляко
250 мл вряла вода
125 мл олио
1/2 пак. бакпулвер
1 ч.л сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
1 ванилия

За крема:
4 бр яйца ( разделени жълтъци и белтъци) 
130 г масло
200 г захар
250 г шоколад ( тъмен за предпочитане) 
шипка сол

За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода 
( или компот) 

Още:
Около 500 г ягоди ( може и други плодове) 
шоколадов ганаш

Започваме като приготвяме блата, Той ви е вече познат от една от първите ми рецепти в блога, като хубавото му е, че може да го направите и без миксер дори. Смесете сухите съставки в купа и разбъркайте добре. После почвайте да прибавяте яйцата едно по едно и мокрите съставки постепенно. ( Припомнете си по-подробно рецептата за блата тук) 

Когато блатът се изпече, разрежете на две чести и сложете горната част за дъно, а равното дъно - заделете за отгоре.



Останалата важна част от тортата е направата на шоколадовия мус. За целта разбиваме белтъците с щипка сол и 150 г от захарта на твърд сняг, като аз винаги слагам белтъците със захарта първо на водна баня, за да се разтвори захарта и чак тогава прехвърлям в миксера да се разбъркват. 

 

Отново на водна баня разтопяваме шоколада и маслото, а в още една купа, разбиваме жълтъците и захарта докато побелеят. ако ви притеснява, че се консумират почти сурови, може и тях да минете за кратко на водна баня - ще бъде достатъчно. Водната баня ще им помогне да се разтвори захарта в тях, ако е много едра, затова я препоръчвам. 

Първо смесваме шоколадовата смес с жълтъчената, 


а след това прибавяме към белтъчната смес постепенно, така че да се запази възможно най-пухкава и обемна.


Сиропираме долния блат със захарен сироп, който сме приготвили от захар и вода, но може да ползвате и някакъв компот или сок, Може да добавите и алкохол към захарния сироп. На толкова много шоколад  захар му върви нещо резливо, но зависи и какво обичате - така и го пригответе. 

Отгоре нареждаме цели ягоди, като за предпочитане е да са с средни и еднакви по големина, за да ви стигнат за тази форма. Ако са по-големи, вземете по-голям грамаж. За щастие ягоди вече има целогодишно в магазините, но може да приготвите тортата с банани, малини, праскови и т.н


Отгоре изсипваме шоколадовия мус и изравняваме.


Завършваме с втория блат ( който ни беше дъното) и сиропираме отново. Оставяме тортата за една нощ в хладилника. 


На следващия ден изваждаме от формата и украсяваме по желание, като за мен това е нещо минималистично, но достатъчно.
Шоколадов ганаш от млечен шоколад с ядки и още малко ягоди.


Това се казва фанатзия! Толкова много въздушен шоколад в комбинация с пресни плодове и топъл, разтопен ганаш за заливка е способен да ви накара да кажете "да, хиляди пъти да". 


И тъй като съм в черпавка, режа виртуални парчета на всички. Обаче, може да имам още един повод за черпене, ако ми помогнете : Номинирана съм за Инфлуесър на годината в категория Храна и само с ваша помощ ще успя да спечеля. Затова ако искате да ми покажете, че успявам да ви нося хубави емоции и сладост, може да го направите като гласувате за мен ТУК( цък) .
Важно е да знаете, че за да се впишете да гласувате, ще трябва да се регистрирате  и ще се наложи да гласувате във всички категории, за да може гласът за мен да се признае. 
Благодаря на всеки, който ще се преори заради мен:) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




сряда, 31 август 2022 г.

Пълнена питка със сирене и маслини/ Feta Cheese and Olive Pull Apart Bread

 

Леле, какво лято само! Сигурно сто рецепти няма да ми стигнат да ви разкажа всичко и май за първи път ме хваща срам как да го правя.                                                             Не защото тука не съм ви разказвала за падането ми по стълби сънена, почти патологичното ми цапане на дрехи докато ям, нерядката ми консумация на презрели и престарели зеленчуци на командно дишане от хладилника, както и ежедневната ми доза awkwardness, която преживявам в интеракциите си с хомо сапиенсите, а защото ( мале, човек да не смее да се похвали) лятото се оказа много, ама много готино. То не бяха фестивали, моренца, концерти, срещи с приятели и както се казва, човек и добре да живее...накрая се жени :)                            В следващите публикации ще ви разкажа за това как половинката предложи, какви местенца посетихме и какво ме вдъхнови да кажа "да", защото и аз още се чудя как успя да ме излъже. 
 
 
И защото по стар български обичай, всичко хубаво се посреща с питка, реших да започна новия сезон с едно уникално, пухкаво хлебче "за дърпане", с плънка от сиренце и маслини, Видео рецептата може да видите засега в моя ИНСТАГРАМ ТУК.
Имах у дома един готов пшеничен микс за печива и реших да го използвам за тази цел, тъй като и без това е бърза рецепта, няма нужда и мая да търся. Сигурна съм обаче, че ще ме питате дали може  да ползвате обикновено брашно като замяна - да ,може. Само добавете поне 7 г суха мая или половин кубче жива. 

350 мл хладко мляко
1 ч.л. захар 
1 ч. л. сол 
2 яйца
80 г меко/ разтопено масло 
100 г меко сирене
шепа маслини
сусам за поръсване
олио

В купа изсипваме сместа от пакета и правим кладенче. В него слагаме захарта и топлото мляко. След това добавяме едно яйце и един белтък. Накрая добавяме и маслото, като то може да е разтопено или меко на стайна температура. На ръка или с миксер замесваме меко, нелепнещо тесто, което се отделя само от купата на миксера. Последно прибавяме и солта. Готовото тесто слагаме в намаслена купа, покрито с памучна кърпа и оставяме да втаса докато удвои обема си.

 
Отнема около час, но ако искате да забързате процеса, на 50 градуса във фурната става за около 40 :) 


През това време си забъркваме плънката.  Нарязваме маслините и ги слагаме в купа, заедно с намачкано меко сирене. Може да е фета или пък да сложите обикновено с малко крема сирене / цедено мляко.
 

След като тестото втаса, го разделяме на  12 части и оформяме на топка. 

 

Всяка част разточваме на кръг с диаметър около 10 см и слагаме по една супена лъжица от плънката. Затваряме и оформяме отново на топче, което заглаждаме. След това разточваме отново на кръгче със същите размери. Оставяме за кратко, а след това овалваме в малко олио


( или разтопено масло) и ги редим като ветрило в тавичка. Моята беше с размери около 24 см диаметър. Мажем парченцата с размит с малко малко жълтък, като го правя през едно, а всяко следващо поръсваме само със сусам.


Пъхаме питката да втаса във фурната за още 15-20 минути, а след това печем на 180 градуса за около 40 минути.


Толкова е пухкава и мекичка, че не може да се въздържи човек да не я нападне веднага...още гореща гореща.

Опитайте я и вие и не забравяйте да ми пращате снимки. Ако искате десерт, още тези дни ще ви споделя една страхотна торта и още една хубава новина, затова стойте наблизо :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


сряда, 10 август 2022 г.

Свински пържоли с праскови и уиски / Pork Chops with Bourbon and Peaches

 

"Какво ще готвиш днес? " Може би въпросът, който ми задават най-често приятелите :)  Само ако знаеха колко често и аз като тях нямам никаква идея. Просто отивам в кухнята, виждам какво имам под ръка и почвам. Като днешните страстни и жестоко вкусно-сочни пържоли с праскови, мед и уиски. Вмъкнах и малко хрупкав пащърнак, който ми подариха и знаех, че си струва да се хапва възможно най-свеж, защото беше собственоръчно отгледан в истинска градина от истински хора. 

Не забравяйте да овкусите добре месото със сол и черен пипер, тъй като готвим солено ястие все пак, а не десерт, Погрижете се пържолите да са тънки, за да станат бързо, но затова пък не ги пържете дълго, за да останат сочни. Но ето как да ги приготвите: 

Необходими продукти:
2 бр. свински пържоли
20 мл уиски/ бърбън
2 бр.  нектарини праскови/ праскови
1-2 скилидки чесън
1/4 глава лук
1 с.л. мед
1 -2 корена пащърнак
свежа мащерка
олио
сол
черен пипер

Пържолите се начукват и овкусяват със сол и черен пипер.


 Запържваме ги до красив загар и от двете страни за няколко минути в олио,

а след това слагаме половината мед и половината алкохол.

Готовите пържолки изваждаме в чиния и в същия тиган запържваме чесъна и лука, докато се карамелизират. Прибавяме прасковите и пащърнака. Може да сложите праскови или нектарини, като нектарините са по-киселки и твърди обикновено. 

Запържваме докато се овкусят от всички страни, а след това слагаме отново мед и уиски. След това прибавяме накълцаната на ситно свежа мащерка. 


Сервираме в чинийка, така че да има от всичко Изглежда разхвърляно и пъстро, но пък е страшно вкусно. Може да нарежете пащърнака на по-малки кубчета или парчета, ако не искате да хрупка, но на мен ми харесва честно казано комбинирането на текстури, докато в България сме свикнали всичко в едно ястие да е сварено до каша.

Толкова е сочно, а прасковите се комбинират чудесно с месцето.

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...