сряда, 20 юли 2022 г.

Диетичен десерт с ананас "Пита сирене" / Gluen free Summer Dessert "Cheese wheel"

 

Знам, че пак зачезнах, но и този път имам обяснение. Освен традиционната ваканция за рождени ден на мама, който честваме за няколко дни на морето, тази година ни се "наложи" да идем на много концерти :) Така де, покрай пандемията бяхме насъбрали билети от отложени концерти и фестивали и се въргаляха у дома като картите на късмета на Къци и се чудихме дали ще видят бял ден, обаче тази година всичко се струпа наведнъж. Концерти има, билети има, ха сега да намерим време да ги вмъкнем. Счупихме касичката прасенце у дома и след като от там излезе един доста стресиран и кльощав паяк, установихме, че пак сме дали парите си за глупости  като ток, вода и храна. Половинката продаде един бъбрек ( не задължително негов), ипотекирахме прасето на село и заложихме "последната рокля" на Силвия Кацарова от онази песен... Та баш ни стигнаха парите за дизелче до Пловдив

.Да, преувеличавам малко за драматичен ефект, но истина е, че е само малко, защото спекулата покрай музикалните фестивали тази година далеч не беше само с цените на билетите или гурме чипса за 15 лева от Food corner-а. Хотели, хостели и квартири взимат до 300% повече от нормалното за фестивалните вечери и го заявяват с такава арогантност, сякаш това е най-нормалната практика в света и аз съм пълен идиот да си мисля, че те ще проявят класа или достойнство. Не, няма как да има култура, ако тя не е поне малко достъпна за хората, докато чалгата  е повсеместна и дори кметовете честват празниците на града с нея. Но хайде няма да ви мрънкам, че такива неща видях и чух докато се опитвахме да организираме следващите концерти, че ще ми трябва отделна публикация само за това. Но няма да го правя, или поне не тук. Тук само ще ви кажа още, че кочан царевица на нашето море е вече 4 лева and I rest rest my case about the situation.  Затова пък днешният десерт е много изгоден, лек и най-вече - ДИЕТИЧЕН.

Когато половинката го видя ми каза "Мило, на теб само бебешки неща ти ражда главата, любов", но истината е, че ако видите десерта пред вас, няма как да не ви цъкне една усмивка на лицето. Толкова много прилича на пита сирене от анимационно филмче, че няма как да го кръстите по друг начин. 

Вкусът му пък е типично летен - млечен, лек, и с екзотично ухание ананас. Вие може да му сложите и пюре от манго или пък друг плод, който ви носи ухание за лято. Освен това, може да замените продуктите с такива във ВЕГАН вариант и пак ще се получи. Заменете сметените с кокосови, а желатина с агар-агар. Но вижте и колко малко неща ви трябват:

Необходими продукти за 20 см:
600 г кисело мляко
400 г заквасена сметана
1 консерва ананас около 600 г ( 340 нето) 
2 пак. желатин
2 с.л. лимон
3 с.л. мед ( може и друг подсладител на вкус) 
( малко жълта боя/ куркума) 

Смесваме киселото мляко и заквасената сметана. Може да ползвате и цедено мляко, но може би тогава и един желатин ще ви стигне. Аз все пак ползвам обикновено кисело мляко до 4% масленост.


Пасираме ананаса от една консерва, но може да ползвате и пюре от пресни плодове -ананас, праскови, манго :) 

  

Прибавяме го към сместа. 


Сокът от консервата загряваме и в него разтваряме накиснатия и набъбнал предварително желатин, докато се разтвори напълно. Прибавяме го на тънка струйка към млечната смес, но не и преди да се охлади леко. Подсладете с малко мед на вкус, като може да ползвате и друг вид подсладител. Опитвайте докато готвите, за да прецените. 

    

Ако искате десерта да има по-жълт наситен цвят, може да добавите някоя и друга капка хранителна боя, но и куркумата ще свърши тази работа, без да се усети на вкус. 


Прибираме в хладилника за една нощ, а на следващия ден, след като е стегнал десерта, го изваждаме от формата. Аз го замразявам за кратко за да ми е по-лесно да изрежда дупките в "питата сирене" с помощта а лъжичка за карвинг. 

   

Може да го направите и с руга кръгла лъжичка като например мерителни лъжички.


Освен без бяла захар, без глутен и без печен, този десерт е и много летен и свеж. 


Може би няма да ви направи впечатление ако го ядете след шоколадова торта, но ако искате да се насладите на нещо ароматно и в същото време разхлаждащо, без да изпитвате угризения - тук ще намерите всичко необходимо.


Освен това е много забавен  и ще ви усмихне :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



сряда, 6 юли 2022 г.

Шоколадови бисквити без брашно с 3 съставки/ Flourless Chocolate Meringue Cookies

 

Лято е, ако не сте забелязали! Ходенето по гащи у дома е вече масова практика, за която нека не си измиваме ръцете с карантинаta. Правехме това и преди! 

Сега обаче всяка наша мисъл е насочена към планираната отпуска или почивка и сякаш работим на автопилот. Не казвам, че не си вършим работата, но ако мислено не сте на плажа ( или планината), то явно работите работа, която е на едно от двете места. Хубаво е да очакваме нещо, нали? 

Дава ни цел и честно казано съм забелязала, че колкото и да искаме да уредим живота си и и всичко да върви по мед и масло, именно неочакваните изненади и жадуването на нещо сладко и обикновено малко вредно, макар и за кратко ни връща към живота така като нищо друго. И макар да няма нищо лошо в меда и маслото, фантазиите ни обикновено са свързани с шоколада...колкото и горчиво-сладък и греховен да  е той! Днес искам да ви предложа малки парченца наслада, без много угризения.

 Едни супер лесни и бързи домашни бисквитки с три съставки, които приготвям обикновено, когато съм ми останали някакви белтъци. Имат леко дъвкавата текстура на целувките, но със сладостта на шоколада и точно като целувките, ако е хубава, няма да се задоволиш с една. Бъдете смели и се отдайте на изкушението. Животът е твърде кратък за скучни бисквити :) 

Необходими продукти:
2 бр. белтъка
2 с.л. захар
180 г шоколад ( микс черен и млечен) 


Правим смес като разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг. Разтопяваме шоколада в микровълнова, като може да ползвате и само черен и само млечен, но аз последно време обичам да е смес от двете. 

Първоначално слагаме една малка част от белтъците към разтопения шоколад, колкото сместа да бухне леко и да може по-лесно да се прехвали шоколадовата смес към белтъчината. Разбиваме на ръка, с шпатула, като се стремим да запазим сместа колкото може по-въздушна затова не я пребивайте с бързи движения.

От готовата смес слагаме по около една супена лъжица ( и половина може) върху хартия за печене на малко разстояние една от друго.

    


Печем сладките на 160 градуса с вентилатор или 170 без за около 10 минути в зависимост от големината им. Като се извадят ще са още меки, но после се втърдяват, затова не ги препичайте. 


Страхотно, чисто усещане на шоколад и невероятна наслада за сетивата. А, толкова лесно се правят. Понякога ни трябва само толкова малко, а ни отнема толкова много време да се решим. Не отлагайте повече, направете ги днес...изяжте ги веднага :) .


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



вторник, 28 юни 2022 г.

Руло от белтъци ( меренг) и плодове / Red berry meringue swiss roll recipe

 

Наскоро моя читателка ми помоли да представя в блога днешната рецепта и разбира се, реших да не отлагам много. Всъщност исках да я направя възможно най-скоро, защото точно сега е сезонът за този лек и свеж десерт - белтъчено руло с плодове. Рецептата не е никак трудна и не бива да ви притеснява. 

Може би ще може да съобразите само дали искате да е по-дебело и късичко или по-тънко и дълго, но уверявам ви, тук става въпрос само за избор на РУЛО. Не правя акнети за други неща :) 

Красотата на белтъчното руло е в неговата ефирност и удоволствието да усещаш леко дъвката текстура на блата. Обичам да го разрязвам на пастички, така че за всеки да има готова порция, а пък ако искате може да ги декорирате индивидуално. Но нека да не ви говоря много, а да ви покажа как с шепа продукти и една серия на Оzark например може да имате ей това рулце :) 

Необходими продукти:
5 броя белтъци
250 г захар
1 ч.л. лимонов сок и 1 ч.л. ябълков оцет
2 с.л. брашно / нишесте

Крем:
250 мл сметана
200 г крема сирене
50 г пудра захар

Още:
горски плодове


Пляс продуктите на масата

Разбиваме белтъците и шипка сол. Постепенно прибавяме захарта, докато увеличи обема си и започва да формира връхчета. 

     














Добавяме и лимоновия сок и оцета и разбиваме докато получим лъскави връхчета.

След това на ръка, постепенно интегрираме брашното, пресявайки го и бъркайки отдолу нагоре бавно по бавно, за да не пребием белтъците и да спаднат. 

и разпределяме сместа върху правоъгълна тавичка застлана с хартия за печене. Може да оставим рулото така 

или да изравним с шпатула.

Печем на 180 градуса за 30 минути. Когато е готова завиваме на руло и оставяме да се охлади така.

През това време правим крема като разбиваме кремата сирене ( може да замените с маскарпоне) и пудрата захар на сняг. После прибавяме и сметаната и разбиваме на пухкав крем цялата смес.

   

Развиваме рулото и мажем с крема,

    

а след това поръсваме отвътре с плодове по избор или според сезона ( и все пак не слагайте диня де :)) Заизвиваме и оставяме за още поне час в хладилника да стегне.


Когато рулото е стегнало, го украсяваме по желание с още от същия крем ( ако имаме останал) или пък просто бита сметана, а защо не и белтъчен крем, който да запечем с горелка. Възможностите са много, но аз самата решавам на момента и спрямо това какво имам в хладилника. 

     

Украсата ми този път беше по-бедна, но все още имам доста череши. Тази на двора роди много плод тази година и отново прекарах време в правенето на сладко. Новото е, че създадох нещо МАРМАЛАДКО - сладко с пасирана част като мармалад, но все пак имащо и цели плодчета череши. Дали да го покажа ?


Аз направих рулото в голяма тава, но ако ползвате по-малка, ще имате по-пухкав блат. Друг път ще ви покажа и това, а мисля, че успях да заснема няколко кадъра и от самото приготвяне, така че може би ще пусна рецептата и като reels в Инста ( надниквайте и там:) 


Ще се убедите, че рецептата е много бърза и лесна и няма какво да сбъркате толкова. И да сбъркате, става въпрос само за яйца и захар, не е голяма работа. Виж, голяма работа е, че на моя позната и доставиха черни плочки за стълбището на новата й къща и работниците са си ги залепили. Това вече е проблем, защото си е друго да чистиш черно стълбище до края на живота ти :), при все, че вината не е твоя.

 
Затова, много ви моля мили хора, за нито една рецепта не си заслужава да й се косите толкова и ви го казва жена, която е изревала доста в опит да постигне съвършенство. Най-вкусното и съвършено чувство е това на щастие...


а то идва от това да хапваме добре, спим спокойно, творим редовно, 
целуваме силно и прощаваме бързо :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...