сряда, 2 февруари 2022 г.

Свински пържоли с мед и вино / Easy Honey and Wine Pork Chops

 


Още една страхотна рецепта днес, но с ужасни снимки. Почнах да се упражнявам у дома с рецепти, я за Трифон, я за Валентин, и това далеч не са имената на любовниците ми. Но в месеца на любовта и виното реших, че малко по-сносни ястия няма да е зле да се наложат на трапезата ни, тъй като обикновено февруари и март ги отчитам като най-депресивните месеци от годината. 

Дали заради края на коледните празници, началото на новата работна година, увеличаването на всички стоки, но не и заплатите и все така упорито неотстъпващата като припев от чалга песен в мозъка, епидемична обстановка, но много хора около мен са in depresito. 


Аз се изключвам не защото не съм там, а защото водя първенство и проправям пътя за вас. Затова и нашите деди са го измислили, като са си създали един празник на виното, лечени с ракия срещу болести, хапване редовно на месо за силички, проспиване на тъгата в тъмните месеци и докато се усетят, пак са на полето ( за нас морето)  с куп задачи ( за нас коктейли) . 
Следвам тези мъдри съвети и затова ви предлагам да се нагостим с ей тези ароматни пържолки с мед и вино. Рецептата е страхотна, сосът - импровизация, но пък най ме е яд, че снимките не станаха никак хубави. После се сетих, че това са бели ядове и седнах да се наплюскам със свинско, което за момента си остава най-изгодно да се яде. Кило свинско е почти колкото кило краставици, така че не е най-икономически изгодният момент да ставате вегани баш сега. Надявам се тази рецепта да ви хареса и да й се насладите, както и ние у дома, ето я и нея:

Необходими продукти:

Около 400-500 г свински врат
2 с.л.мед
няколко капки Уорчестр сoс ( или соев)
сол, черен пипер, червен пипер, чубрица
150 мл бяло вино

Още:
масло
олио
брашно
мляко/ вода

За тези пържолки препоръчвам да се мариноват минимум час, но най-бре една вечер в хладилника. Слагаме всички съставки в подходящ съд и отсяваме за през нощта, за да поемат хубаво от всички аромати. 



На следващия ден загряваме тиган с малко масло и олио в него 

и запържваме пържолите до красив загар от двете страни. 


След като ги извадим, може да ги посолим още веднъж, ако е необходимо. 


В мазнината от месото, запържваме до светло-кафяво две равни супени лъжици брашно, а след това изсипваме останалата ни марината, и бъркаме докато получим кафява каша. Прибавяме още вода или прясно мляко, ако сосът е станал твърде гъст за да го разводним. Аз винаги опитвам и мога да го подправя с малко черен пипер, ако искам да е пепър сос, или пък с горчица, или пък още вино. Сосът е чудесно нещо, с което може да експериментирате според вкуса си. 


Прехвърляме го в сосиера, а месото поднасяме с гарнитура по желание - гъби в масло, картофено пюре или зелева салатка. 
Добър апетит! 
  

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!




неделя, 30 януари 2022 г.

Пълнена пица "Звезда" / Star-Shaped Pizza

 

По-скромно е присъствието ми тази седмица и още не мога да прегледам куп съобщения, за което ме извинете, но нека ви кажа защо. Последните дни трябваше да сменяме дограмата в апартамента и тези от вас, които знаят за какво иде реч знаят, че всичко е така опаковано в найлони, че прилича на стаята за убийства на Декстър. Кухнята е нещо като склад, защото е единственото място, където не се прави ремонт за момента и тези дни се храним предимно със салати и добри пожелания. 

Затова пък предните дни добре си поживяхме и се поглезихме с вкусотии, които ще ви покажа сега. Една от тях е тази чудесна пица с плънка Звезда, която очарова всеки. Когато имам гости и я сервирам, всеки остава възхитен и интересното е, че плънката не се вижда, та можеш да изненадаш с различни пълнежи, и то дори в една и съща пица. 


Няма да ви отнема повече време, защото такава бърза и сладка рецепта няма нужда от дълго представяне, но ще ви изненадам с ПЪЛНО ВИДЕО на рецептата в моя Инстаграм акаунт, където може да я видите, като натиснете тук. 

А, ето и рецептата стъпка по стъпка тук, като започваме с :
Необходими продукти: 
За тестото:
Около 400 г брашно София мел за пица
Около 300 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 с.л сол
7 г суха мая
3 с.л. зехтин






Плънка:
300 г доматен сос
200 г крема сирене
125 г моцарела
150 г шунка/ бекон или др
чубрица
пресен босилек
чери домати



Замесваме меко тестото от продуктите за тестото. 
Оставаме го да втаса в намаслена с олио купа, покрито с кърпа на топло, докато удвои обема си.


Когато е готово го омесваме още веднъж и го разделяме на две равни части,


 като от всяка правим по една пица. 


Разточваме ( или с теглене)  кръг с диаметър около 35 см и правим пет равни разреза. във всяка част слагаме крема сирене, чубрица и нарязания на ситно бекон. 


Слагаме парче моцарела, като аз в едната пица сложих и доматен сос, но 


внимавайте да не нацапате краищата на прорезите, тъй като ще ви е по-трудно да ги запечатате. 


От всяко парче взимаме единия край и го превиваме навътре, после другия му край и така прещипваме тестото по средата образувайки единия от лъчите на звездата. ( вижте клипчето ако искате) и напарвате така и с останалите. 


В средата сложете доматен сос, още моцарела и шунка и пъхаме да се пече в силна фурна на 200 градуса за около 20 минути. 

Готовата пица "освежаваме" с малко пресне босилек и чер домати, аз заливам и със зехтин. 

Може да сложите различна плънка във всяка една част от лъчите, като това я прави и перфектната детска пица - изненада, тъй като имате различни вкусове на едно място.

Пишете ми дали искате да сложа клипчето и вътре в тази рецепта, а също и идеи за следващия кип, в който да ви покажа нещо нагледно как се прави :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


сряда, 26 януари 2022 г.

Английска закуска / English Breakfast

Едно от любимите ни неща с половинката преди пандемията беше в събота или неделя да излезем на брънч с английска закуска. Верно, започнахме традицията преди години по друга причина и тя беше заради махмурлука, който ни налягаше след щурите вечери в клубовете, метъл концертите, или заради сбирките с компанията на някоя открита местност, когато излизахме за по бира и се прибирахме по светло. 

Последните години пък беше мързелив начин да излезем двамата на разходка и да хапнем закуска, без да се налага да си я приготвяме сами, като си наваксвахме клюките от седмицата като всяка нормална двойка. След пандемията обаче забравихме за това удоволствие. Заведенията все не работят, избягваме контакти, а завивките с приятели вече изглеждат като спомени от друг живот.

Но както знаете, доказателство за интелигентността на видовете е способността им да се адаптират, затова стартирахме нова традиция. Сега един път в месеца, през уикенда се глезим с богата английска закуска, която ни служи и за обяд, защото си позволяваме да се наспим.

 

Предлагам ви и вие да я опитате и макар за някои да  е по-калорична, според мен това са по-полезни калории от пърженето тесто например. С една такава закуска се чувствам сита за целия ден, докато ако хапна мекички, банички и други тем подобни на обяд съм на линия за още едно хапване. Ще ви представя любимата ни комбинация днес, тъй като като всяко ястие и това ви си има вариации. Да ви е сладко: 

Необходими продукти за 2-3 порции:
400 г наденички 
150 г бекон
200 г гъби печурки
1 консерва боб в доматен сос
2 домата
4 яйца

По желание още: картофени крокети или лучени кръгчета,, pпрепечни филийки ръжен хляб
олио, масло, сол

Започваме като запържваме или гриловаме наденичките. Понякога пускат английски наденички в Лидл, но като цяло е добре да си изберем такива, каквито са ни вкусни. Все пак англичаните ядат и Black pudding , но ние не сме длъжни да приемаме такива извращения. 

Започваме с наденичките, защото изстиват най-бавно.


В същата мазнина после запържваме гъбите и бекона, гъбкте до апетитен кафяв загар, а бекона - до хрупкавост :) ( Може да приготвите нещатната във фурната, ако искате да са една идея по-полезни) 


Накрая в малко повече олио запържваме яйцата - аз ги правя на очи и смятам, че така е най-добре. Оставам жълтъка рохък, за да може да ни послужи за сос :) 


Допълваме закуската с боб, пресне домат ( някъде го гриловат и него, но аз искам да има и нещо свежо към закуската).  


Лучени кръгчета или картофени крокети също се слагат понякога, но те не са задължителния елемент. Опитайте я този уикенд и ако го направите, не забравяйте да ми покажете снимки - ще се радвам да видя какво още сте добавили към закуската :) и да ги споделя в акаунтите за вдъхновение.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...