понеделник, 7 юни 2021 г.

Фалшива шкембе чорба с кладница / Oyster Mushroom Soup Recipe

 

Алилуя! Най-сетне! Знаете ли от кога искам да проям това пусто шкембе и все не мога. Всякакви дреболийки застават на пътя ми да заобичам дреболийките :), а след тежки запои, когато оцелелите от компанията се забием в шкембеджийницата и другите отправят лъжица в лечебните купичка, аз си знам, че пак ще нося олово в главата си цял ден, защото така и не мога да проям пустото шкебе. Не е като да не опитвам и колкото и да ми харесва бульончето, пак усещам специфичния аромат на "месото" . Но ето, че дойде време и аз си си приготвя известната фалшива шкембе чорба от гъби кладница, която все така отлагах да направя. Сега наистина ме е яд, че съм чакала толкова време. Гъбите имат идеалната, наподобяваща шкембе текстура, без този тежък за мен аромат, а бульончето от мляко, масълце, сладък и лют пипер и чесънче с оцетче е просто уникално.

Между другото, знаете ли, че е трудно да кажете правилно супер бързо "чесънче с оцетче" дори и когато не си пиян? Опитайте!!! 

Рецептата адаптирах от Супичка ( къде иначе), като използвах по-малко гъби и повече течност, защото така и така става достатъчно гъста, а  на мен ми харесва да е по-рядка.

П.П. Семейната ни рецепта за традиционна шкембе чорба може да видите ТУК!

Необходими продукти: 
250 г гъби кладница
60 г масло
250 мл прясно мляко
500 мл вода
1-2 с.л. ( равни) брашно
лют пипер на люспи
червен пипер сладък
2-3 скилидки чесън
оцет
олио
сол

Започваме като нарязваме гъбите на средно малки кубчета.


Наистина текстурата на гъбките е като на шкембе.


В подходящ съд слагаме да се загрее две трети от маслото и 1-2 с.л. олио.
Докато мазнината загрява, се заемаме да си приготвим лечебното чесънче с оцетче, за да има време да преседи. накълцваме на ситно чесън ( около 2 скилидки чесън - по-големите) и го слагаме в бурканче с около 100 мл оцет.

   

Когато маслото се разтопило, прибавяме гъбките и запържваме за кратко, докато пуснат сока си. Не ги запържваме прекалено, тъй като целта ни е да останат крехки, като шкембе и не ни трябв ада пойафеняват., овкусяваме със сол на вкус и прибавяме брашното. Разбъркваме, докато полепене добре по-гъбите.

               

Прибавяме млякото, водата и още малко сол, ако смятаме, че е необходимо. Оставяме супата да покъкри без капак около 15 минути на тих огън.

     
Преди да я сервираме запържваме малко червен пипер в останалото масло и олио, но не прекалено, тъй като не искаме да промени вкуса си. Прибавяме по-няколко капки към супата, а след като сервираме поднасяме и лютия пипер и чесънчето с оцетче.


Няма такава вкусотия, казвам си! Още едно от предимствата на тази супа е , че става в пъти по-бързо от обикновеното шкембе.Опитайте я и ми пишете какво мислите в коментарите по-долу! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!








събота, 5 юни 2021 г.

Торта „Дунавски вълни“ / Donauwellen cake / Danube waves cake

 

На вълна торти съм пак  :) Да не кажете нещо. Оставих ви доста време да си почивате от моите сладки изкушения, и сега, когато сезоните на плодовете са тук, хич ми не пука ( казано по луковидски) дали ще слабеете за морето. Искахте торти, ще видите сега торти :)Само миналата седмица направих две уникални рецепти с  ягоди, като така и не успях да получа информация коя е по-хубава. Имаше равен вот за всяка от тях, явно защото едната беше шоколадова, а другата лека и свежа, така че имаше за всеки вкус. 

Днес обаче, като една лека интродукция към тортената фиеста, която започнах последно време, ще ви споделя и чудесна торта от книгата ми със София мел, която ко-създадохме с Таня Донева. Сезонът на черешите е тук и аз вече преядох неколкократно с тях - кихам, носа ми тече, сърбят ме очите от алергията и пак ги ям. Виж, в торта пък, още повече ми понася, макар че във фитнеса е точни обратното, Няма да обръщам внимание на това обаче, защото може ли човек да мърмолясва, когато има пред себе си такава красота.

И тъй като съм на вълна торти, време беше да ви представя ви торта Дунавски вълни. 

За блатовете:
5 яйца
6 с.л. прясно мляко
250 г масло
200 г захар
1 ванилия
2 с.л. тъмно какао
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.ч. череши

За крема:
250 г масло
1 пак. Пудинг ванилия
400 мл прясно мляко
2 с.л. захар

Глазура:
100 г черен шоколад
100 мл течна сметана

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




петък, 28 май 2021 г.

Мус торта "Дъга" / Rainbow Mousse Cake

 

Има ли по-сладко нещо от децата? Напоследък ще кажете, че ме е треснала baby fever, но все още не смятам, че е така. Просто наистина им се радвам на самочувствието, увереността, усмивката, настроението, надеждата, безцеремонността и способността да те разсмеят и в най-тежкия ден. 
Всеки от нас се стреми да запази детското в себе си колкото може по-дълго, но когато не успяваме, за щастие се появят децата и те ни припомнят всички чудесни емоции, които подминаваме през деня само защото мислите ни са заети с месечния отчет, например. 

Тази година пак реших, че е време да направя торта за Деня на детето, и макар вече да не дават как Лара и "Милион и едно желания", аз съм върл защитник на милионите и едно желания на този ден - детски филмчета, солети, пасти, торти, балони, кастофони, мастофони...каквото душа ви иска. 

Развихрих се със свежите и леки продукти в хладилника и вид, който подхожда на всеки бонбон. Ако ще я поднасяте на момче и ви е твърде момичешка, само разменете цветовете и синьото и лилавото да са отгоре и готово. 

След като я снимах, сърце не ми даваше да я изям и потърсих веднага приятелка с дете, на  която да я дам, защото това трябва да се яде от деца. За мой късмет, моята приятелка Роси имаше точно семейно тържество и се бяха събрали деца у дома и,,, хоп, тортата си намери притежателка. Освен страхотната усмивка на дъщеря й Калина, получих и благодарствено клипче, което направо ме разтопи. 


Ако искате и вие да се разтопите от още детски усмивки и да реагират с "УоооУ" при вида на торта, да ядат от нея и да казват, че е като облаче, еднорог или захарен памук, да знаете какво има в нея до последната съставка и да си създадете още радостно настроение, обаятелно направете тази торта :) 
И защото знам, че ще ме питате, поставката за торта си я взех от моите приятели ТУК!! 

Необходими продукти: 

За кората: 
125 г обикновени бисквити
80 г масло

Крем: 
400 г заквасена сметана
500 мл течна сладкарска сметана за разбиване
100 г пудра захар
2 пак. ванилия
1 пак. желатин
200 мл течност ( компот/ вода) 
хранителни боички ( моите са гел бои на Wilton) 


Украса:
сметана
захрани конфети
бонбони

Започваме като смиламе бисквитките на блендера и смесваме с разтопеното масло. 


Изсипваме ги във формата за торта и притискаме с чашка, ръка или лъжичка, за да може да полепне по нея като кора за дъното. Прибираме в хладилника да стегне и се заемаме с крема.


Накисваме желатина в малко студена водичка, докато набъбне. 
Смесваме в купа заквасената сметана с пудрата захар и ванилията и разбъркваме с лъжица до еднородна смес ето така. ( тортата може да понесе и повече заквасена сметана, ако искате да е с по-плътен крем) 


Разбиваме и сладкарската сметана на сняг, като ето какво ще ви посъветвам тук. 
Ако искате пластовете на тортата да са по-равни, оставяте я една идея по-течна, за да може да се изливат по-добре. Ако искате да е по-въздушна, нека е пухкава. Ако искате тортата е да по-сладка, може да добавите захар или друг подсладител към сметана още, но тъй като е за деца, аз я направих с по-малко сладост, пък и сметана си беше подсладена 


Набъбналия желатин смесваме с около 200 мл сок от компот или друг светъл сироп, който сме загрели предварително на котлона или микровълнова. Разбъркваме докато желатинът се разтвори напълно, като ако се наложи да го претоплим, внимаване да не завира. 

Смесваме желатина към заквсеаната сметана, а после към заквасената сметана прибавяме битата сметана. Разбъкваме всичко на ръка или с миксер на по-ниска степен. 

Разделяме сместа на четири равни( доколкото може)  части, и оцветяваме с малко хранителни боички, като аз избрах синьо,  жълто, лилаво, и розово. 


Слагаме първият пласт върху кората ( като според мен и тази поредица от цветове е най-красива) и изравняваме. Пъхаме във фризера за около 10-15 минути и слагаме следващия пласт. 


Работим бързо, за да не стегнат кремовете, макар че сега е топло и няма да стане токова бързо, пък и те са пухкави и е по-трудно :) 


След като изсипем всички, пъхаме в хладилника за поне около час-два.


Готовата торта украсяваме по желание.

Аз използвах едни вкусни, вафлени бонбони, които си нося винаги от Холандия, ноооо..вече видях, че ги продават в магазин Кик, затова може да ги вземете от там :)
 

Украсих  още със захрани конфети на Др. Йоткер и бита сметана, за да добие още по-бебешко излъчване този сладкиш.


Вие може да сложите свежи плодове, да заместите сметаната с маскарпоне, крема сирене или нещо друго. Може да намалите и количеството бита сметана, ако искате да по-плътен вкус, тъй като този е определено доста въздушен, точно като мус. За любителите на сладкото, може да сложите и бял шоколад в крема. 


Аз обожавам торти, които ни дават свобода да се развихрим и да създадем свои, собствен вариант. Като деца грабнали четка, тази торта може да бъде толкова завладяваща, а и истинска творба накрая ( за 6 или за 2 ) , но все ще е вкусна и забавна. 

Нямам търпение да ми споделите своите впечатления и да ми напишете коя е вашата любима сладост от детството, за да потънем в още по-сладки спомени :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...