понеделник, 24 май 2021 г.

Тирамису без яйца с ягоди и шампанско / Strawberry Tiramisu Without Eggs Recipe

 

Честит 24-ти май, приятели!  Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Честит празник на и град Благоевград. Ако сте от новите ми читатели "Здравейте, аз съм балгоевградчанка", нищо, че душата ми е от Сейшелите.

Мина доста време откакто отпразнувах този празник с десерт, но тъй като тези дни ми се струпаха зареждащи празненства с роднини - ту абитуриентски, ту юбилеи, реших, че искам да отбележа и последния ден от дългия уикенд с нещо толкова сладко, колкото и факта, че тази работна седмица е само четири дни. 

Дойде сезонът на череши, ягоди и всякакви благости и тъй като Благоевград съдържа "благо" в себе  си е напълно задължително днес да го отбележим с нещо благичко. 

Освен това, в него е родена Люска Плюска, която както знаете създава доста благи неща и не след дълго Благоевград може да е известен с този факт, че е най-сладкарският град в България, а не с това, че може да "те натепат пред Ъндър-о, ако си взел последната Джумайка от Бакалов"

 (Или ако не си от тук, в превод : "Има статистическа вероятност да станете жертва на физическо насилие пред известен благоевградски нощен клуб, намиращ се до популярна закусвалня, от която клиентите си закупуват тестени изделия след консумация на алкохол, с предпочитания към тази, носеща името на града ни" ) 

И така, нека не губим време, а ви споделя рецептата за днешната вкусотия, която става за 15 минути., без печене, без нерви, лека, лятна, свежа и супер вкусна. Торта ли е, десерт ли е, тирамису ли е - не знам. Но има шампанско и ягоди и това определено я прави твърде съблазнителна. Ако искате да я пригодите за деца, може да пропуснете алкохолчето, макар че няколко поколения българи биха потвърдили, че това никога не е било проблем.

Но ето и колко бързо става. Вижте какво ви трябва:


Необходими продукти:
250 г ягоди
20 броя бишкоти
500 г маскарпоне
160 г заквасена сметана
100 г пудра захар
100 мл течна сладкарска сметана за разбиване
1 ванилия
130 мл сладко шампанско
100 мл компот от ягоди/ сок

Подгответе си съд за сглобяване на тортата. Почистете и измийте ягодите и ги нарежете. Изберете леко, сладко и ароматно шампанско.


Разбийте с миксер маскарпонето и пудра захар, прибавяйки след това и останалите два вида сметана. Прибавете и 30 мл от шампанското и ванилията и разбийте, докато получите пухкав и вкусен крем. Не е нужно да е много сладък, но ако решите, може да коригирате захарта по желание. 

     

В купичка или чиния сложете компота ( захарен сироп или сок, по възможност светъл на цвят) и шампанското. Потопете в тях бишкотите за кратко и наредете в поднос. 
Сложете част от крема, а отгоре разпределете нарязаните ягоди.
Сложете още един пласт напоени бишкоти и украсете отново с крем, като го шприцовате за по-красив вид. 

                 

Украсете отгоре с още ягоди, като аз имах и кокосов чипс, който също предаде чудесен завършек.


Добре е да оставите тортата в хладилника, поне за час, да може да поеме от крема, 


но и веднага да си отрежете парче, няма да ревете от мъка, повярвайте ми! 


Нарекох тортата тирамису, зашито прилича на такова, а знам, че много хора биха искали да потърсят идея за такова без яйца, като това е такъв вариант. 


Аз започвам да режа парчетата и се надявам да стигне не само за цял Благоевград, но и за всички, които днес са решили да честват нещата, с които се гордеят. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





петък, 21 май 2021 г.

Пълнени тиквички с ориз и гъби / Zucchini Boats With Rice and Mushrooms

 

Помня, че обещавах лесни, вкусни и леки идеи за вечери и ето ги и тях. Не мога да повярвам колко много рецепти за тиквички имам в блога си, а само като се сетя, че щом като се прибирах от училище и питах мама какво има за вечеря, а тя ми отговореше така си давах сметка, че пак ще ям колкото да не умра и ще дълбая само плънката. Сега ми дай само такива ястия и няма да спра да хапвам като навиждала, защото за бога, вкусът наистина се променя през годините.

Седнем ли на ресторант с Ванчето все есе наглеждаме на нещо с тиквички, патладжан и такива уж простички зарзавати ,с които баба допреди години ни пълнеше чантата, а ние си мечтаехме за бургер. Да, ама сега питаш ли ни?! Днешните тиквички колко бяло вино могат да изпият и колко тайни да си кажат!

Рецептата си е моя измислица, но вдъхновението идва от Гърция, където пак няма да ида тази година :) нищо, че ми е под носа. Ще си остана тук и ще си правя ей такива тиквиЦки по гръцки, дзадзики и ще си пия узото и пак ще да си направя кефа. 

Освен много лесна за правене, тази рецепта е и много по-лека и балансирана от други с ориз, защото избрах по-диетичен такъв. Ориз Баланс на Krina съчетава полезните хранителни качества на кафявия ориз с мекия и деликатен вкус на белия. Освен това е източник на фибри, витамини от групата В, витамин Е и магнезий. 

Сервирах ги в сос от кисело мляко и чесън и просто няма да може да се спрете да ядете. Но ето и рецептата: 

Необходими продукти:

3-4 броя тиквички
150 г гъби печурки
1/2 глава лук
1/3 връзка копър
2 с.л. заквасена сметана/ крема сирене
сол
олио

Още:
малко сирене фета
кисело мляко
чесън

Започваме като измиваме и нарязваме тиквичките по дължина, като махаме дръжките преди това. Издълбаваме ги с нож или лъжичка и нарязваме на ситно пълнежа, както и лука.

Нарязваме и гъбките, на средно големи парченца. Имайте предвид, че те се свиват много при пърженето, затова не бива да са много на ситно. 

                

На един от колоните слагаме тенджера с вода и сол и я оставаме а кипне. Бланшираме тиквичките за няколко минути, докато поомекнат леко,  за да се изпекат по-бързо. Ако сте от хората, които обичта да ядат и сурови тиквички, може да пропуснете тази стъпка. 

Докато ги бланширате, на съседния котлон загряваме олио и запържваме гъбките докато добият приятен кафяв цвят и осоляваме леко след това. 


Изваждаме ги от тигана и ги прехвърляме в чиния, а в тигана прибавяме още малко олио и слагаме да се запържи в него този път лука и нарязаните на ситно пълнеж от тиквички, докато омекнат. 


Прибавяме ориза и запържваме за около 3 минути.


След това прибавяме гъбите 

                   

и добавяме около 300-350 мл вода и сол на вкус и оставяме да къкри на средна степен, докато се абсорбира и оризът набъбне и омекне.

Към края добавяме заквасената сметана и разбъркваме докато се разтопи и получим кремообразно "ризото"

      

Накрая прибавяме по-голямата част от нарязания на ситно копър, а останалия оставяме за поръсване след го се изпекат.


С този ориз пълним вече бланшираните тиквички, като остатъкът изсипваме в тавичката около тях. Доливаме още малко водичка в тавата и пъхаме да се пекат за около 15-20 минути във фурната на 180 градуса.

               

Щом ги извадим ги поръсваме с малко сиренце фета и останалия ни копър.


Задължително си направете сос от кисело мляко с чесън, в който да сервирате тиквичката. Просто ще си оближете пръстите!!!!!


В случая използвам сиренето като сол и затова и не съм пояснила колко сол да слагате в рецептата. След като това е по-балансирано и здравословно ястие, ще ви посъветвам да я ограничите, но пък все пак, вие си решавате.


Майка ми също се влюби в тази рецепта и определено оризът й направи впечатление. Като цяло го избягвам, когато съм на диета, но понякога просто ти се хапва ужасно много. Този ориз  е добра алтернатива, а в тази рецепта, ще искате да го готвите всеки ден. 
Ако я приготвите, не забравяйте да ми споделите впечатленията си в коментар тук. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









сряда, 19 май 2021 г.

Ретро кифли с мак и мармалад от шипки / Sweet rolls with Poppy seed and Confiture

 

Знам,че трябва да отслабваме уж за лятото, но само ме изслушайте. Първо на първо след близо две години затворени у дома, не е ли по-важно да сме здрави и щастливи :) Второ, то се е видяло, че тази година освен разстояние по плажовете, няма да има и много (руски) туристи, така че кой ще ни гледа? Tрето, трябва ли да ви въвеждам в дългогодишната традиция и любов към домашните кифлички?! 

Помня, че именно кифлата с мак беше любимата ми закуска в училище, като в нея се криеше най-вкусния пълнеж от мармалад от шипки. Толкова много обичахме този мармалад с моята приятелка Деси, тъй като само защото се правеше трудно по онова време се считатше за нещо като гурме-мармалад. 

Един път, тъкмо беше спрял тока в нейната квартира и ние гладни-гладни, решихме да си възпроизведем усещането за кифла с мак като си мажем филийки сух хляб с мармалад. Едва когато дойде това забелязахме, че бурканът е бил подправен с малко количество мравки, които ние вече бяхме похапнали, но какво да се прави. 

Деси в оптимизма си реши, че така "кифлите" ни са имали и мак по себе си и двете потънахме в смущаващ смях, който помним и до днес.

И ако моята история е ви е отказа до тук, искам само да ви кажа, че любовта към едновремешните меки, въздушни клифлички, с тръпчив пълнеж и хрупкава поръска от мак е нещо, което трябва да продължи да съществува. 

 Сега, когато всички закусват "курасани" ( както казва баба), аз смятам да възродя традицията по домашните кифли с усещане за детство. 

Ако  вие имате пък любимо ваше тестено произведение, което според вас, трябва да не губи популярност споделете го в моята игра във Фейсбук, и може да спечелите тези красиви прибори за харчене от 27 броя. 

Ще раздам 3 такива комплекта,  а за целта трябва само да ми отговорите на един лесен въпрос, без грешен отговор. Вижте играта тук - колкото повече отговори, толкова повече идеи за готвене :) 

А, сега няма да се бавим повече, ако сте си опитали късмета в играта, време е да преминем към рецептата, защото това ще ви е утешителната награда, каквото и да стане - Да се натъпчете  с най-меките и вкусни кифлички. 

За тестото реших да адаптирам тестото за дунапренени кифли на Ваня Джорджевич и определено излизат достатъчно кифли, така че ако правите мини кифлички, може да направите и половин доза. Ето и какво ще ви трябва:

Необходими продукти:
250 мл прясно мляко
250 г кисело мляко
200 мл газирана вода
100 мл олио
2 пак суха мая ( 2 х7 г) 
5 с.л. захар ( може и повече)
1 ч.л. сол

Още:
1 яйце
малко прясно мляко
50 г мак

За пълнеж:
мармалад от шипки
течен шоколад 

Пресяваме брашното и прехвърляме две трети от него в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и захарта.


Прибавяме и млеката и газираната вода и почваме да месим тестото с приставка за месене. Прибавяме постепенно олиото и останалото брашно, като може да отиде и повече от предложеното, но се опитайте да оставите тестото възможно най-меко, за да станат и кифличките  пухкави, а не твърди.


Аз го направих с помощта на олиото и след като го оформим на топка го слагаме в намаслен съд, на топло да втаса за около час. Аз го правя във фурната на 50 градуса, покрито със стреч фолио.


След като тестото се надигне, го изсипваме на масата и разделяме на две части. Взимаме едната част и я оформяме на топка, а другата оставяме покрито в купата.


Разделяме топката на 8 равни част, като всяка оформяме на по-малка топка.


Всяка топка разточваме на овал ето така и намазваме с мармалад по дължина ( може да сложите и друга плънка, на мен ми свърши мармалада и някои намазах с течен шоколад) 


Завиваме на рулце ето така 


и редим в тава, застлана с хартия за печене, като оставяме място между тях, за да има накъде да бухват, като ги оставяме да втасат още веднъж на топло.


Загряваме фурната на 200 градуса и преди да пъхнем да печем кифлите, ги намазваме с размито с малко мляко или вода яйце.


Печем за около 20 минути, докато хванат красив загар.


Толкова са мекички!


Няма търпение да чуя вашето мнение за тези кифлички в коментарите, а ако имате още предложения за вкусни тестени изделия, не пропускайте да се включите в ИГРАТА :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...