вторник, 23 март 2021 г.

Маслинов хляб без месене / No knead olive bread

 

Трети локдаун, пипъъъл! Който купил тоалетна хартия - купил, който купонясвал-купонясвал, който наложил зеле - пак да налага, че зимата се завърна! 

Така поне не ни е яд, че си седим у дома, защото то навън най-много ръжа да хванеш : или дъжд, или сняг, или глоби.  

Признавам си, не съм спряла с упражненията и мотивацията ми  да посрещана лятото тази година с няколко кила надолу, макар че както се очертава няма да го посрещна по-далеч от Струмското дере. 

Обаче, от време на време си позволявам да хапвам неща и извън диетата! Ето, казах го! Особено когато готвя или пък установявам, че няма хляб за половинката, а навън вече натрупва снега и на никой не му се излиза. 


Днес искам да ви споделя за чудесния хляб с маслини, който сътворих този уикенд и ни напълни душата ...буквално. Уханието на току-що изпеачен хляб може да разчувствува и каменното сърце на възлюбения на Лияна, а  ние у дома му се насладихме в толкова много варианти. Ще забележите и чудесната му текстура, защото този път го оставих да втасва един цял ден, бавно, както си трябва. 
Не съм майстор в правенето на хлябове, и точно за това аз мога да ви говоря, когато кажа, че една рецепта е лесна. Имах един пакет останало брашно за пица на София мел и направих ей такъв чуден хляб и искам да ви разкажа колко лесно става.

Необходими продукти:
375 г брашно за пица София мел
1/2 пак. суха мая ( 4 г) 
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. мащерка
кората на половин лимон
60 г черни маслини
80 г зелени маслини
2-3 с.л. зехтин
340 мл хладка вода

Започваме като пресяваме брашното в купа и прибавяме към него маята, захарта и разбъркваме.

Прибавяме лимоновата кора и мащерката.


Прехвърляме в миксера с приставка за месене и прибавяме хладката вода, като оставяме тестото да се меси за около 5 минути, прибавяйки постепенно олиото, солта и маслините.
После месим още около 3 минути.


Прехвърляме тестото в намазана със зехтин или олио купа и покриваме със стреч фолио. Оставаме да втаса на студено за няколко часа, а може и в  хладилника за една нощ.


След като тестото е удвоило обема си, го оформяме на топка или продълговат хляб, с помощта на малко брашно, като внимаваме да сме по-нежни с тестото и да не го месим и да излиза от него въздуха.


Прехвърляме в подходящ съд и оставаме да втаса повторно, като аз пак го оставих за поне два часа в една от по-студените стаи. 
(Замесих хляба сутринта и нетърпеливата ми натура успя да устиска да го чака чак до вечерта, но се бяха получили чудесни мехурчета. )

Преди да го пъхнем да се пече, правим разрези по кората му с помощта на бръснарско ножче.
на дъното на фурната поставяме малка тавичка с вода, която да създаде пара във фурната, за още по-хрупкава коричка.


Печем хляба около 45-60 минути на 200 градуса.

Обожавам маслиновите хлебчета, а тези филийки са чудесни за студени сандвичи, топли сандвичи, супи, лещи, бобчета, грахчета, топеници, тостери и въобще хляб, който ще искате да ядете с хляб ако има как. :) 
Пригответе го и ми кажете - има ли по-голям от хляба? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!





понеделник, 15 март 2021 г.

Палачинкова торта с маскарпоне и шоколад / Rolled crepe cake with mascarpone and chocolate

 

Гледам ви аз всички как се размотавате по ски курорти, сноуборди, почивчици, а аз само тук седя пиша, готвя, мия и похапвам. Няма време за никакви удоволствия, затова и повечето ми такава идват в чинийка. И все пак, има неща, които правят работата ми по блога наистина удоволствие и това е, когато получавам вдъхновение и най-вече, когато марки, които наистина харесвам и черпя с похвали, решат, че е крайно време да ме предизвикат да развихря въображението си в кухнята :) 

Така днес например, на ред с една уникална рецепта и десерт, който смело смея да твърдя, че измислих сама, макар и да съм убедена, че може да има различни подобни вариации в нета, искам да ви разкажа за съвместната ни активност с BILLA, която я вдъхнови. 

Знаете, че обичам марката Kitchen aid и никога не съм го крила, особено когато ме питата кой миксер бих препоръчала. Освен това имам техен блендер, грил тиган и ножове, но ето че от скоро мога да се похваля и с една чудесна керамична тавичка, която получих от магазин BILLA, като част от тяхната нова програма за лоялни клиенти, с която си партнират с Kitchen aid. 

По време на първата част от капванията, която е от 14 януари до 14 април ще може да събираме точки при пазаруване от магазина, ако притежаваме карта BILLA и талонче - паспорт за събиране на съответните точки. Паспортът можем да си го вземем от касата на всеки магазин BILLA.

А и не бива да забравям, че моята пластика на BILLA card е за подмяна, тъй като е от старите -
те спират да бъдат валидни след 31 март тази година. Затова и още при следващото си
посещение, ще я заменя с нова.


























Вторият етап на кампанията продължава до 28 април. В периода 14-28 април няма да можем да събираме нови точки, но пък имаме възможност да използваме натрупаните досега за закупуване на различните артикули с марката KitchenAid като порцеланови и чугунени кухненски пособия, както и такива, изработени от алуминизирана стомана,част от промоцията.

Това, което аз получих като нов армаган е тази чудесна порцеланова тавичка за печене  и просто и се нахвърлих като на мелба след диета. Толкава съм щастлива, че ще обогатя колекцията си, че исках  да ви я покажа в най-добра светлина, с други думи - приготвяйки десерт. 

Тавичката  е от висококачествен порцелан и издържа  не само на високи температури в микровълнова и във фурната до 260 градуса, но и на резки смени от студено на топло, така че не се притеснявайте, ако я извадите от хладилника и я запратите директно във фурната. Вече мина през миялната машина у дома без забележки, макар че мога да ви кажа, че тези съдове са рай за миене и на ръка. 

Наистина няма по-приятно усещане да работиш с любимите си марки, защото когато говориш от сърце, винаги се вижда. 

Аз самата смятам да си купя още неща по време на кампанията, затова ако не ви трябват точките, моля препращайте ги насам.

И така, да не се бавим повече,  а нека ви покажа какви чудесни десерти може да направите в тавичката нa Kitchen aid, защото не само хубавите продукти, но и хубавите съдове ни помагат по пътя към съвършенството в кухнята. :) 

Необходими продукти:

За палачинките: 
4 яйца
200 г брашно
500 мл айран
3 с.л. тъмно какао
50 г захар
70 мл олио
1 ванилия
щипка сол

За плънката:
250 г маскарпоне
300 мл сметана за разбиване
200 г заквасена сметана
75 г захар
1 пак. желатин
100 мл компот от праскови
плодове от компот от праскови
1-2 шепи начупени бисквити Орео ( или други по желание) 

Още:
шоколадов ганаш за декорация

Започваме като приготвяме първо палачинките. За целта аз използвам блендера с марка Kichen aid, като откакто сестра ми ме светна на този номер, ги правя предимно така. Наистина сместа става най-хомогенна и въздушна. Течността трябва да стане една идея по-рядка от боза, затова съобразете я, ако има нужда от още брашно или течност, ако нямате мляко, сложете вода, а с айран стават най-копринени. 


След като сместа е готова, изпичаме палачинките в загрят и намазан с малко олио тиган. Нищо, че не е много тъмна първоначално, когато тръгне да се запича, тя ще потъмнее. Докато палачинките се пекат една по една, се заемаме с пълнежа.

                

Нарязваме прасковите от компота на малки кубчета и накисваме желатина в малко студена вода, както е указано на опаковката. След това загряваме компота до точка на кипене на котлон и го дърпаме от огъня, като прибавяме към него и набъбналия желатин. Разбъркваме докато се разтвори напълно в горещия компот. 


След това разбиваме сметаната със захарта на сняг, като прибавяме към нея постепенно маскарпонето и наквасената сметана. Може да решите да увеличите захарта, ако ви се стори малко, но според мен очарованието на този десерт е в неговата свежест. 

След това, на тънка струйка, докато бъркате прибавете и желатина, като внимавайте сметановата смес да не е много студена, за да не го стегне и да стане на конци. 


Отделяме две трети от сместа в купа и към нея прибавяме нарязаните праскови и начупените бисквитки Орео. 

Разбъркваме добре и с тази смес започваме да пълним палачинките, като ги навиваме на руло. 


Редим ги една до една в тавичката, а отгоре разпределяме първо останалата ни плънка ( ако има такава), а след това и пласт от чисто бялата сметанова смес, която оставихме в купата. 

               

Прибираме тортата за една вечер в хладилника, а на другия ден украсяваме по желание. Аз реших, че моето желание включва шоколад :) 


Направих един бърз ганаш от черен шоколад и течна сладкарска сметана, в съотношение 200 г към 250 мл и първо залях една част отгоре, а след като стегна от студената торта, нарисувах фигурки с другата част. 


Ето тортата и в разрез, която е меко казана грабваща!  Нарязах тези идеални парчета с нож на Kitchen aid, които също е страхотен :) 
Обожавам тази марка и няма да крия желанието си да спечеля още един миксер от томболата на BILLA, която тече всяка седмица, като част от кампанията. Повече за нея
прочетете тук: https://www.billa.bg/promocii/kitchenaid :) 


Ще се радвам рецептата да ви хареса и да не забравяте да ми пишете, ако е така или сте си купили нещо от кампанията, с което искате да се похвалите  или да споделите впечатление ;) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!





петък, 12 март 2021 г.

Пилешки бутчета в бира и сотирани картофи / Grilled Beer Chicken with Sauté potatoes



Всеки си има по една такава рецепта, която не само може да прави със затворени очи, но му носи толкова спомени от последните години, че самото й ухание може да го накара да се почувства като у дома. Сигурно веднага ще си помилите, Люска, то у вас на бира ли мирише, но всъщност няма по-ухайно нещо от печеното с бира месце. Ако не сте го опитвали досега, сигурно ще живели под камък и сега се чувствате така, както когато попитах хората  какъв е този лаф с момента за апартамента, за който всички говорят. 

Помня, че преди да дойде времето на козметичните продукти с цени на като злато за чеиз, бирата се ползваше и за маска за коса и такива неща. Българинът отваряше една бира и с нея и ще сготви и ще се разкраси, а накрая и ще си пийне, та да разкраси и другия срещу него. 


Аз обаче още обичам да оставям недоизпитата бричка, за да сготвя това вкусно пиле с бира, защото не само е една от най-лесните бързи рецепти на света, но е чудесно за наближаващия сезон като цяло. Също така тази рецепта я обещах преди време на един приятел, който си я пожела в една от анкетите, които пускам, каква рецепта искате да видите в блога. Ето я и нея. Вярно, една COVID година по-късно, но тъй като тя е нулева, все едно не е минало никакво време ;) 
И за да не е само това, ще ви споделя към нея и другата ми любима рецепта за гарнитура - за сотирани картофки, които са така ароматни, че ще искате да изядете и тези в чинията на съседа до вас. Бъдете така разумни и си сложете двойна доза от самото начало и да не се излагаме с въпроса "Това ще го ядеш ли" ? 

И да не се бавим много, много, защото ако искам да ви покажа колко е лесно да се готви, не трябва да затруднявам и хората, които не обичат да четат много текст :) 

Необходими продукти:
2-3 бр бутчета
300 мл светла бира
500 г картофи
1/2 връзка копър
2 с.л. масло
олио
сол
черен пипер
чеснов пипер

Колко бутчета ще сложите да се пекат, зависи от вас, но тъй като пилешкото е най-вкусно топло и прясно сготвено, препоръчвам да си готвите порцийката, която ще изядете. Сложете измитите и почистени от останалите перца ( ще си помилите, че не нужно това уточнение и ще сгрешите) бутчета в подхождаща тавичка и овкусете със сол и черен пипер и от двете страни. Аз обичам да слагам и чеснов пипер, защото понякога печения чесън става доста тежък, но когато е под формата на пипер е много по-близко да аромата на пилето от KFC например, което е пък мое "грешно" удоволствие. 


След това доливаме бирконко към съдчето, така че да стига поне до половината на бутчетата и пъхаме да се пекат първоначално на силна фурна (200 градуса), под фолио докато заврат, а после намаляваме на 170 и печем докато се изпекат добре и месото стане крехко. Около 40 минути.


Докато пиУето се пече, имаме време да си направим гарниТУрата. За целта обелваме и нарязваме на средно големи парченца картофките, като макар по заведенията да ги правят на по-големи парчетата,аз избирам по-малки, защото сваряването има става по-бързо и самия картоф е по-овкусен. 


Слагаме картофите да се сварят в малко подсолена вода, колкото да ги облее добре, заедно с една супена лъжица олио. Варим ги, докато забита виличка се измушва лесно,  но внимаваме да не ги преварим и да се скашкат. След като са готови, ги отцеждаме, а в тиган слагаме да загрее олиото и маслото, докато второто се разтопи. 
Прибавяме картофите и ги оставяме да хванат хубав цвят от едната страна, преди да ги разбъркаме.


Овкусяваме със сол, а щом картофките са придобили вкусен загар от всички страни, прибавяме накълцания на ситно копър. Може да прибавите и накълцан на ситно чесън - една-две скилидки чесън.


Разбъркваме още -един два пъти, докато всички вкусотийки полепнат по картофките.


Преди да извадим пилешките бутчета, махаме фолиото, така че да се запече добре и кожичката и да стане хрупклва.


Това ястие е толкова лесно за приготвяне, че беше и едно от първите на които научих половинката ми да прави сам. Сега, когато го питам дали ще сготви нещо, обикновено казва "Пиле с бира ще е, тъкмо съм си отворил една :) "


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,




 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...