събота, 23 май 2020 г.

Солена палачинкова торта "Лазаня" / Crepe Lasagna Recipe



Навярно всяко семейство и си има любима съботно-неделна закуска. При мама това са пържените филийки, при сестра ми това са палачинките, а пък аз, какво да ви кажа - при мен е кото доди. И все пак, палачинките винаги ми дават толкаво много поле за изява - за сладки и солени торти и честно казано никога не са в повече, пък дори да останат. Винаги ще ги наместя някъде или просто ще ги нападна като следобедна закуска със сиренце и кашкавал. Голяма любов са ми палачинките, както  и правенето на торти, така че неизбежно се бяхме запътили към този момент - солена палачинкова торта " Лазаня".



С риск да ме изключат от някои кулинарни общности, и въпреки че съм огромен любител на традиционната пък дори и не традиционната лазаня, мога да кажа, че този вариант с палачинки е понякога по-вкусен. Може би зависи от рецептата ви за палачинки, но все пак, ако са нежни и крехки, всяка хапка от тази торта, с богатите сосове,  месце с домати и разтопен кашкавал просто може да ви пренесе на едно много по-красиво и щастливо място.





И сега, когато пускам тази рецепта в дни на дълъг уикенд, знам, че е точно на време да ми се доверите, да я опитате и дори да я приготвите два пъти, защото има рецепти, които един път просто не стига. 


Ако искате в живота си да хапвате повече такива ястия, както и да знаете какво се готви в кухнята на Люси по всяко време, последвайте ме в Инстаграм, където ще ви споделям повече видеа, идейки и кадри от предстоящите рецепти. Ако ви звучи добре, пък и искате да имате още едно място, където може да ми пишете и да общуваме, натиснете линка тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/


А сега, за да не губим време, преминаваме към рецептата и ще говорим повече за нея след това: 

Необходими продукти:
За палачинките: 
Около 2 ч.ч. брашно София мел Класик 
500 мл айран
3 яйца
50 мл олио
щипка сол
мазнина за тигана 

( 1 ч.ч .= 200мл)

Започваме с приготвянето на палачинките. За целта разбиваме леко яйцата, олиото, солта и прибавяме останалите съставки, редувайки брашното и айрана, за да избегнем появата на бучки. Трябва да постигнем смес с консистенцията на боза, но аз препоръчвам даже една идейка по-рядка, за по-крехки палачинки.

Печем ги в подходящ тиган, като мажем с мазнина преди всяка палачинка, за да не залепва. Готовите палачинки оставяме да изстинат, а през това време се захващаме с другата част от рецептата. Аз правя всичко едновременно на съседни котлони, но пък ако ви затруднява да готвите няколко неща наведнъж, може да си приготвите палачинките и ден по-рано. 


За сос 1:
Около 400 г млени домати ( моите са от консерва, цели) 
500 г кайма
1 по-голяма глава лук
3-4 скилидки чесън
подправки - италиански микс

За сос 2:
1 пълна супена лъжица масло
1 пълна супена лъжица брашно 
около 700 мл мляко
100 г кашкавал

Трябват ви още:
Още 200 г кашкавал
няколко саламчета

Започваме със соса тип- Болонезе. Смиламе на чопъра кромида и чесъна да са на ситно. През това време в тиганчето запържваме каймата, докато лесно се раздробява. Аз използвах доста ситно смляна кайма. После прибавяме лука и чесъна и запържвам още малко, докато всичко се смеси и овкуси. Работя не средна степен на котлона. 

                             

След това смиламе доматите, като аз ползвах домати от консерва, но ако ползвате пресни, сигурно ще киселеят, затова добавете и щипка захар към тях. 


Прибавяме ги към каймата и още ще толкова някъде вода, така че да може сос да покъкри в течността и каймата да поеме от всички вкусове 
След като водата изври, прибавяме любими подправки - сол, захар ( ако е необходимо), риган, мащерка, чубрица дори. Лично аз не смятам,че тази торта трябва да бъде строго италианска, затова е хубаво да използвате това, което ви харесва като овкусяване на този вид сос. Малко млян чесън или чеснов пипер също е добра идея.
Оставяме готовия сос на страна и се заемаме със следващия. 


В друга подходяща тенджерка запържваме за кратко маслото и брашното, не е нежно да покафенява, но е добре да пусне аромата си и да не стои сурово после. Аз имах останал малко твърд кашкавал и го добавих към тях за да може да омекне. 

Прибавяме после млякото и бъркаме, докато стане вкусен сос, а кашкавалът се разтопи. Може да прибавите около 500 мл от млякото първо, а останалите 200 да добавите, ако се сгъсти прекалено, за да може да го разредите.
Ако имате опит с този сос- знаете процедурата, но ако сте нови в сосовете - тези съвети ще са ви полезни. 
Опитайте соса на вкус - ще зависи от кашкавала, но може винаги да го подправите с нещо допълнително. 

                             

Сглобяване на тортата:
В подходяща форма за торта, най-добере с махащи се стени, редим тортата.
Започваме с  палачинка, малко от единия сос, отгоре малко от другия,

                           

а най-добре да слагаме и малко рендосан кашкавал.


Така редим палачинките докрай или докато ни стигнат съставките като отгоре завършваме със същото и няколко саламчета, защото ако не сте забелязали, исках тази торта да е нещо средно между - лазаня и пица. 


Даже препоръчвам отгоре да сте по-щедри с кашкавала, както е при пиците.
Пъхаме да се пече на 200 градуса за около 30 минути.


Важното е да сте запазили сосовете си сочни и ястието ще стане просто неописуемо. 
Оставете тортата леко да изстине преди да махнете страните на формата, а от вътре кашкавалът ще си седи топъл и не се притеснявайте - ефектът УОУ ще го има! 


Тази торта е чудесна топла и студена и определено трябва да я приготвите, ако отдавана не сте шашкали домашните с нещо супер вкусно. 

Нека дългата рецепта да не ви заблуждава, че е трудна, защото всъщност е по-лесна от физическо при дистанционно обучение.


Постарах се да съм подробна в рецептата, за да мога да ви дам повече свобода за експерименти,  а пък снимките са повече, защото просто не мога да спра да я гледам, както и да я ям. 
Нямам търпение да чуя какво мислите или да ми споделите вашите варианти на рецептата! 


А сега ще ви оставя с няколко апетитни кадъра в хоризонтал, за тези от вас, които ги предпочитат и отивам да мъдрувам с какво да ви изненадам следващия път. Аз обичам предложения, затова ако имате такива - пишете ми в Инста или на страничката на блога във фейсбук.

Ще се радвам моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тукhttps://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 












Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







сряда, 20 май 2020 г.

Панна кота с ягоди "Ягодова бомба" / Strawberry Panna Cotta Recipe


Романтично ми е едно такова тези дни. Дали заради повечето слънце, дали заради песните на птиците, заради уханието на цветята и почервеняващи на двора череши, но няма търпение да се насладя на всеки красив миг, дори и навън да вещае дъжд. 
Признавам си, принос за това мое настроение сега може би има половинката ми, която не остана безучастна пред моята умора и унилост в следствие на прекомерното количество работа в последно време. Напоследък му се жалвам, че толкова съм заета с работа, че дори не ми остава време да слушам музика, което за мен е пагубно.

Nick Jonas Gallery - gregory-peck: Nick Jonas & Priyanka Chopra ...И ето че, вчера вечерта след всички работни ангажименти - служебни, по блога, домашни и т.н,, седнах и ми се стори, че чувам любимата си група да звучи от някъде. Първо помислих, че ми се причува, но след малко вече бях убедена. 
Да, това е Type O Negatve". Скокнах да видя кой е този умен, красив и добър човек в моя град, който слуша ТАЗИ музика около нас, и отварям прозореца и какво да видя: Половинката надънил "Love you to death", държейки тон колона над главата си, стоящ под прозореца ми и стои така докато не я изслушам цялата песен.


Не знам за вас, но за мен това са важните моменти в живота, съвсем обикновени, но изпълват сърцето ти и те усмихват с дни напред - и дори не струват пари! 

Затова, ако и вие като мен сте попаднали в матрицата на задължението ви и се струва, че всяко нещо, което искате да напарване ще ви кастова средства, не затваряйте очите си за малките сладости в живота. Като това да пригодиш десерт за любим човек например. 

Сега, когато сме вече в сезона на пресните плодове, и повечето от нас искат да влязат в летните си дрехи, ви предлагам един десерт, който може да направите и без захар, а с подсладител, мед или друго по-избор, а звездата в него са ягодките. Ще бъде актуален месеци напред или поне докато има ягоди и ще бъде глупаво от наша страна да не се възползваме от тази наслада поне веднъж :) 
Говоря ви за тази голяма панна кота с ягоди. 


Става много лесно, лек десерт е, без глутен, може да ползвате и други плодове по желание, ако решите, а грабва окото и оставя много място за експериментиране. Но хайде да ви покажа как да го направите:
Необходими продукти:
Първи пласт:
250 г ягоди
500 мл вода
100 г захар
1 пак. ванилена захар
листенца зелена мента ( по желание)
1 желатин

Втори пласт:
250 мл прясно мляко
250 мл течна сметана
100 г захар
1 пак. ванилена захар
1 пак. желатин

За този десерт ползваме формата за кекс. Моята е с размери около 18-20 см в диаметър и е метална. Вие може да ползвате и силиконова.
Почваме с първия пласт.

Загряваме водата на котлона със захарта, а  през това време оставяме и желатина да набъбне с малко студена вода, както е написан на опаковката. Ползваме толкова желатин колкото ни е необходимо за това количество течност, затова няма проблем ако ползвате листа желатин или различен грамаж опаковка - просто премерете толкова колкото пише, че ви трябва за 500 мл течност. 

                             

Почистваме  и измиваме ягодките и ги нареждаме по дъното на формата, като между тях може да сложите и малки парченца мента, за по-свежо ухание и красив вид. 


След като захарния сироп ни е готов, махаме от огъня, прибавяме към него набъбналия желатини ванилията и разбъркваме. Оставяме да се охлади за малко, да не е врял, по-скоро хладък и заливаме ягодите отгоре, внимателно, за да не ни ги разпилее силната струя. 


Прибираме в хладилника да стегне, като при мен отнема около половин час. ( Може да приберете и в камерата) 

През това време повтаряме процедурата с другите продукти: Загряваме млякото и сметаната на котлона, заедно със захарта ( Може да замените захарта в цялата рецепта със сироп от агаве, мед, стевия и т.н, ако искате да  е по-диетичен десерта) 
Накисваме желатина и след като сместа тръгне да завира, дърпаме от огъня и прибавяме желатин и ванилията и разбъркваме докато се разтворят напълно. 


Може да разтворите в тази част и бял или пък черен шоколад и да получите цветна панна кота, но и така е достатъчно леко и вкусно -повярвайте ми. 
Оставате го леко да се охлади и залейте отгоре върху стегналия ягодов пласт. Изсипвайте сместа първо върху гърба на лъжица ( от ниско), за да не пробие струята долния пласт.
Приберете да спи в хладилника, а на следващия ден извадете от формата. 


Ако формата ви е силиконова, изваждането ще бъде лесно, но ако е метална, може би ще трябва да я топнете за кратко в топла вода, така че металът да се загрее леко и десерта да се освободи от стените на съда. След това обърнете върху чиния или поднос, залепени плътно за формата. 


Десертът се разрязва лесно и е невероятно свеж и вкусен - мога да изям по сто парчета от него, а как изглежда това, може да видите в клипчето ми, което споделих в Инстаграм :) 

Надявам се днешната рецепта да е заредила и вас с романтични емоции, а ако е така - не пропускайте да ми оставите коментар! 

Ще се радвам моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




неделя, 17 май 2020 г.

Безглутенова протеинова паста със свежи зеленчуци / Gluten Free Penne with Sauteed Veggies Recipe


Ах, колко добре се чувствам днес! След няколко дневна емоционална криза, която до ме докара до състояние да седя на пода в кухнята и да събирам разпаляните си нерви, вчера изпитах такъв катарзис, тъй като най-сетне успях да изляза от вкъщи и то не до работа и магазина, но да се видя с приятелка, да се разходим сред природата, а след това имахме резервация в любимото ни заведение и хапнахме от любимата си салата в компанията на любимото ни винце. И така още 3-4 часа разговори. :)  Чувствувам се като изпрана, пусната на центрофуга даже и днес усещам, че животът е толкова сладък, че не искам денят да свършва! 



Не знам как е било при вас през последно време, но аз оставих работата и ангажиментите да ме залеят до степен в която дори не ми се готвеше с кеф, не ми се снимаше, всичко ми бе е задача. Не исках да слушам музика, защото ме разсейва от хилядите задължения и сякаш душичката ми се затвори зад решетките над стиснатите в усмивка зъбки. Исках да кажа - не ми личеше! Все пак имах работа в това време, което е лукс, който не всеки има сега, здрава съм и не бива да се оплаквам, но май се по изтощих от задачи и не ми оставеше и ден да отделя само за живеене.

 А, колко малко пауза ни трябва за да презаредим всъщност - компанията на приятел, който те изслушва, разбира, вкусно хапване, което да е приготвил някой друг ( така де, да се оставиш в ръцете на някой друг за деня) и една зелена разходка, която да ти напълни душата.  И Ванчето и тя като мен е преживяла дни само със спънки, в които нищо сякаш не ти върви, ама няма как да спреш и починеш и просто усетих, че не съм сама в това. 


Днес запях друга песен обаче и след като вчера се насладихме на страхотна салата с паста, реших, че трябва и ВАС да поглезя с нещо супер вкусно, но и безглутеново - защо не! Да, може да хапвате паста без глутен и не само, но и богата на протеини с новата паста на La Grone - Protein Power. От известно време съм я взела да я опитам, пък нали бавно и славно вървя към по-здравословно хранене и диета, реших, че й е време. Спретнах една страхотна рецепта, която нямам търпение да ви споделя, защото става за нула време и честно казано е идеална за обяд днес и всеки ден от седмицата. Ето и рецептата: 


Необходими продукти:
1 стрък пресен чесън
5-6 чери домата
2 стръкчета броколи
1 пълна супена лъжица маскарпоне
50 г краве сирене
1 ч.л. масло
1 с.л. зехтин
сол / риган

Продуктите са на око и може да използвате каквото искате като съотношение - с повече зеленчуци или повече паста.  Сваряваме около 100 г от пастата както е описано, в леко подсолена вода и за разлика от други подобни пасти, като тази от кафяв ориз, опредено стават доста бързо.
Оцеждаме и измиваме със студена вода, макар че тези макаронки да не лепнат по същия начин, тъй като са без глутен :) 


След това нарязваме доматчетата, попарваме броколито за около 5 минути във вряла вода и нарязваме бялата част на пресния чесън на ситно и малко от зелената на по-едри парченца. 


В тиганче загряваме зехтина и маслото - според мен така е по-апетитно и пускаме чесъна да се запържи, така че да пусне аромата си. Може да добавите и лют пипер или други подправки, които обичате, но според мен и само чесън е напълно достатъчно да овкуси ястието идеално.


Прибавяме нарязаните домати, броколито и шепа от пастата, която е само една трета от цялата картинка като количество.


"Изкъпваме" ги хубаво в ароматното масло, поръсваме с щипка сол  и след около 1-2 минути бъркане прибавям маскрпонето ( може да замените с крема сирене или сметана, ако решите), но след като веднъж опитах паста с маскарпоне и домати - I cant go back :) 


Дърпаме от огъня и сервираме в чиния, като е важно доматите и броколите да са още свежи  - ги препържвайте. Отчупете малко от сиренето и сложете на места от него, а отгоре поръсете с малко риган.


С такава комбинация на аромати, вкусове, свежест - хем готвено, хем салата - няма да останете безразлични. 


Кое от кое по-вкусно : свежестта на броколите, доматките, които излизват свежия си сок в устата ни, докато хапваме или леката на вкус паста, която е ароматизирана с чесновото масълце.


Сиренето е достатъчно да даде солта от което ястието има нужда, затова ако искате, може изцяло да пропуснете такава в допълнение.


Това, което ми хареса на пастата е,  че не оставя такава тежест в корема след консумацията й, както при традиционната пастата, сякаш си се надумкал с хляб. Освен това 100 г от нея съдържат 40 г чисти растителни протеини, която я прави чудесна за хората, които спортуват или пък спазват ниско въглехидратна диета.


Използването на чисти мазнини като зехтин, масло, маскарпоне пък е чудесно за Кето диетата, а че е пълна с витамини от зеленчуците и без глутен ще запълни още няколко чертички на масата с рецепти, които е добре да имате под ръка  :) 


Ако искате още подобни рецепти, подходящи не само за един конкретен, но за различни хранителни режими, както и да ви показвам подходящи продукти от българския пазар, които съм тествала преди това - само кажете. :)


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...