сряда, 20 май 2020 г.

Панна кота с ягоди "Ягодова бомба" / Strawberry Panna Cotta Recipe


Романтично ми е едно такова тези дни. Дали заради повечето слънце, дали заради песните на птиците, заради уханието на цветята и почервеняващи на двора череши, но няма търпение да се насладя на всеки красив миг, дори и навън да вещае дъжд. 
Признавам си, принос за това мое настроение сега може би има половинката ми, която не остана безучастна пред моята умора и унилост в следствие на прекомерното количество работа в последно време. Напоследък му се жалвам, че толкова съм заета с работа, че дори не ми остава време да слушам музика, което за мен е пагубно.

Nick Jonas Gallery - gregory-peck: Nick Jonas & Priyanka Chopra ...И ето че, вчера вечерта след всички работни ангажименти - служебни, по блога, домашни и т.н,, седнах и ми се стори, че чувам любимата си група да звучи от някъде. Първо помислих, че ми се причува, но след малко вече бях убедена. 
Да, това е Type O Negatve". Скокнах да видя кой е този умен, красив и добър човек в моя град, който слуша ТАЗИ музика около нас, и отварям прозореца и какво да видя: Половинката надънил "Love you to death", държейки тон колона над главата си, стоящ под прозореца ми и стои така докато не я изслушам цялата песен.


Не знам за вас, но за мен това са важните моменти в живота, съвсем обикновени, но изпълват сърцето ти и те усмихват с дни напред - и дори не струват пари! 

Затова, ако и вие като мен сте попаднали в матрицата на задължението ви и се струва, че всяко нещо, което искате да напарване ще ви кастова средства, не затваряйте очите си за малките сладости в живота. Като това да пригодиш десерт за любим човек например. 

Сега, когато сме вече в сезона на пресните плодове, и повечето от нас искат да влязат в летните си дрехи, ви предлагам един десерт, който може да направите и без захар, а с подсладител, мед или друго по-избор, а звездата в него са ягодките. Ще бъде актуален месеци напред или поне докато има ягоди и ще бъде глупаво от наша страна да не се възползваме от тази наслада поне веднъж :) 
Говоря ви за тази голяма панна кота с ягоди. 


Става много лесно, лек десерт е, без глутен, може да ползвате и други плодове по желание, ако решите, а грабва окото и оставя много място за експериментиране. Но хайде да ви покажа как да го направите:
Необходими продукти:
Първи пласт:
250 г ягоди
500 мл вода
100 г захар
1 пак. ванилена захар
листенца зелена мента ( по желание)
1 желатин

Втори пласт:
250 мл прясно мляко
250 мл течна сметана
100 г захар
1 пак. ванилена захар
1 пак. желатин

За този десерт ползваме формата за кекс. Моята е с размери около 18-20 см в диаметър и е метална. Вие може да ползвате и силиконова.
Почваме с първия пласт.

Загряваме водата на котлона със захарта, а  през това време оставяме и желатина да набъбне с малко студена вода, както е написан на опаковката. Ползваме толкова желатин колкото ни е необходимо за това количество течност, затова няма проблем ако ползвате листа желатин или различен грамаж опаковка - просто премерете толкова колкото пише, че ви трябва за 500 мл течност. 

                             

Почистваме  и измиваме ягодките и ги нареждаме по дъното на формата, като между тях може да сложите и малки парченца мента, за по-свежо ухание и красив вид. 


След като захарния сироп ни е готов, махаме от огъня, прибавяме към него набъбналия желатини ванилията и разбъркваме. Оставяме да се охлади за малко, да не е врял, по-скоро хладък и заливаме ягодите отгоре, внимателно, за да не ни ги разпилее силната струя. 


Прибираме в хладилника да стегне, като при мен отнема около половин час. ( Може да приберете и в камерата) 

През това време повтаряме процедурата с другите продукти: Загряваме млякото и сметаната на котлона, заедно със захарта ( Може да замените захарта в цялата рецепта със сироп от агаве, мед, стевия и т.н, ако искате да  е по-диетичен десерта) 
Накисваме желатина и след като сместа тръгне да завира, дърпаме от огъня и прибавяме желатин и ванилията и разбъркваме докато се разтворят напълно. 


Може да разтворите в тази част и бял или пък черен шоколад и да получите цветна панна кота, но и така е достатъчно леко и вкусно -повярвайте ми. 
Оставате го леко да се охлади и залейте отгоре върху стегналия ягодов пласт. Изсипвайте сместа първо върху гърба на лъжица ( от ниско), за да не пробие струята долния пласт.
Приберете да спи в хладилника, а на следващия ден извадете от формата. 


Ако формата ви е силиконова, изваждането ще бъде лесно, но ако е метална, може би ще трябва да я топнете за кратко в топла вода, така че металът да се загрее леко и десерта да се освободи от стените на съда. След това обърнете върху чиния или поднос, залепени плътно за формата. 


Десертът се разрязва лесно и е невероятно свеж и вкусен - мога да изям по сто парчета от него, а как изглежда това, може да видите в клипчето ми, което споделих в Инстаграм :) 

Надявам се днешната рецепта да е заредила и вас с романтични емоции, а ако е така - не пропускайте да ми оставите коментар! 

Ще се радвам моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




неделя, 17 май 2020 г.

Безглутенова протеинова паста със свежи зеленчуци / Gluten Free Penne with Sauteed Veggies Recipe


Ах, колко добре се чувствам днес! След няколко дневна емоционална криза, която до ме докара до състояние да седя на пода в кухнята и да събирам разпаляните си нерви, вчера изпитах такъв катарзис, тъй като най-сетне успях да изляза от вкъщи и то не до работа и магазина, но да се видя с приятелка, да се разходим сред природата, а след това имахме резервация в любимото ни заведение и хапнахме от любимата си салата в компанията на любимото ни винце. И така още 3-4 часа разговори. :)  Чувствувам се като изпрана, пусната на центрофуга даже и днес усещам, че животът е толкова сладък, че не искам денят да свършва! 



Не знам как е било при вас през последно време, но аз оставих работата и ангажиментите да ме залеят до степен в която дори не ми се готвеше с кеф, не ми се снимаше, всичко ми бе е задача. Не исках да слушам музика, защото ме разсейва от хилядите задължения и сякаш душичката ми се затвори зад решетките над стиснатите в усмивка зъбки. Исках да кажа - не ми личеше! Все пак имах работа в това време, което е лукс, който не всеки има сега, здрава съм и не бива да се оплаквам, но май се по изтощих от задачи и не ми оставеше и ден да отделя само за живеене.

 А, колко малко пауза ни трябва за да презаредим всъщност - компанията на приятел, който те изслушва, разбира, вкусно хапване, което да е приготвил някой друг ( така де, да се оставиш в ръцете на някой друг за деня) и една зелена разходка, която да ти напълни душата.  И Ванчето и тя като мен е преживяла дни само със спънки, в които нищо сякаш не ти върви, ама няма как да спреш и починеш и просто усетих, че не съм сама в това. 


Днес запях друга песен обаче и след като вчера се насладихме на страхотна салата с паста, реших, че трябва и ВАС да поглезя с нещо супер вкусно, но и безглутеново - защо не! Да, може да хапвате паста без глутен и не само, но и богата на протеини с новата паста на La Grone - Protein Power. От известно време съм я взела да я опитам, пък нали бавно и славно вървя към по-здравословно хранене и диета, реших, че й е време. Спретнах една страхотна рецепта, която нямам търпение да ви споделя, защото става за нула време и честно казано е идеална за обяд днес и всеки ден от седмицата. Ето и рецептата: 


Необходими продукти:
1 стрък пресен чесън
5-6 чери домата
2 стръкчета броколи
1 пълна супена лъжица маскарпоне
50 г краве сирене
1 ч.л. масло
1 с.л. зехтин
сол / риган

Продуктите са на око и може да използвате каквото искате като съотношение - с повече зеленчуци или повече паста.  Сваряваме около 100 г от пастата както е описано, в леко подсолена вода и за разлика от други подобни пасти, като тази от кафяв ориз, опредено стават доста бързо.
Оцеждаме и измиваме със студена вода, макар че тези макаронки да не лепнат по същия начин, тъй като са без глутен :) 


След това нарязваме доматчетата, попарваме броколито за около 5 минути във вряла вода и нарязваме бялата част на пресния чесън на ситно и малко от зелената на по-едри парченца. 


В тиганче загряваме зехтина и маслото - според мен така е по-апетитно и пускаме чесъна да се запържи, така че да пусне аромата си. Може да добавите и лют пипер или други подправки, които обичате, но според мен и само чесън е напълно достатъчно да овкуси ястието идеално.


Прибавяме нарязаните домати, броколито и шепа от пастата, която е само една трета от цялата картинка като количество.


"Изкъпваме" ги хубаво в ароматното масло, поръсваме с щипка сол  и след около 1-2 минути бъркане прибавям маскрпонето ( може да замените с крема сирене или сметана, ако решите), но след като веднъж опитах паста с маскарпоне и домати - I cant go back :) 


Дърпаме от огъня и сервираме в чиния, като е важно доматите и броколите да са още свежи  - ги препържвайте. Отчупете малко от сиренето и сложете на места от него, а отгоре поръсете с малко риган.


С такава комбинация на аромати, вкусове, свежест - хем готвено, хем салата - няма да останете безразлични. 


Кое от кое по-вкусно : свежестта на броколите, доматките, които излизват свежия си сок в устата ни, докато хапваме или леката на вкус паста, която е ароматизирана с чесновото масълце.


Сиренето е достатъчно да даде солта от което ястието има нужда, затова ако искате, може изцяло да пропуснете такава в допълнение.


Това, което ми хареса на пастата е,  че не оставя такава тежест в корема след консумацията й, както при традиционната пастата, сякаш си се надумкал с хляб. Освен това 100 г от нея съдържат 40 г чисти растителни протеини, която я прави чудесна за хората, които спортуват или пък спазват ниско въглехидратна диета.


Използването на чисти мазнини като зехтин, масло, маскарпоне пък е чудесно за Кето диетата, а че е пълна с витамини от зеленчуците и без глутен ще запълни още няколко чертички на масата с рецепти, които е добре да имате под ръка  :) 


Ако искате още подобни рецепти, подходящи не само за един конкретен, но за различни хранителни режими, както и да ви показвам подходящи продукти от българския пазар, които съм тествала преди това - само кажете. :)


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




петък, 15 май 2020 г.

Какво да правите неуспешните десерти или иначе казано - торта " Фантазия" / What do you do with a messed up cake? Make a Fantasy Cake!


Днес реших да ви споделя нещо по-различно, полезно и ситуация, която навярно е попадал всеки един от нас, започне ли да изследва дебрите на кулинарното изкуство. Я ще ни остане блат и крем в излишък, я пък просто дадения десерт не ни се получил както трябва. Понякога просто виждаме произведението си и искаме да го запратим в кофата, без да си дадем възможност да измислим нещо страхотно - като тази торта например :)

Messy Kitchen GIFs - Get the best GIF on GIPHYИстината е,  че понякога ме питате как да спасите някой провалил се десерт и макар да се радвам, че е рядко,  хубавото на грешките е, че ни водят до нови знания или поне къде да не бъркаме повече.

Наистина "болезнено" е да науча, че някой си е изхвърлил тортата без да се опита да я превърне в нещо друго, пък било то само спаднал блат, неуспешен или останал в излишък крем и други традиционни случки в кухнята. И пресеченият крем и си има своята цака: леко затопялене в микровълнова докато стане хомогенна смес и повторното им разбиване водят да чудесни резултати, а когато нищо не помага - просто си напарвате скалички или топчета. 
И сплескания кекс и торта, могат да станат чудесен "сладък салам" само им добавете масълце, шоколад и ядки и оформете по желание.

Днес обаче ще се научим на още някой трик и то е как да превърнем остатъците в нова и съвсем различна торта, безумно вкусна сама по себе си.




Смятам, че палачинките са най-лесния вариант да се направи такава торта, защото винаги изглежда ефирна, няма печене, бъркане с миксер и когато съвсем ви е писнало на *ъза от неуспехи, винаги може да се доверите на добрите стари палачинки. Всеки си има любима рецепта за тях, аз ви споделям моята тук, но вместо кефир, използвам айран:



Правя ги на ръка, с телена бъркалка, и пека на тиганче с каменно покритие, слагам мазнина преди всяка палачинка.  Тъй като това  е лесен, но по-дълъг процес обикновено тършувам в хладилника с какво да я сглобя.



Идея номер едно или крем номер едно: За страхотни торти с палачинки се спрете поне на два вида крем, ще изглежда по-джиджано.

Първия ни крем е на основата на стар блат, торта,кекс, козунак . Обикновено имам някои кексчета, парчета съхнеш десерт, а дори и някое парче торта замразено във фризера за дните когато не се мъча с диета. Днешната основа е на блат червено кадифе, затова така розовее. имах екстра блат от тази торта тук

Намачках го хубаво в купичка, добавяме малко течен шоколад и прясно мляко, за да стане с консистенцията на пастет, за да не кажа друга по-неапетитна дума.



Втори крем: След като единия ще е по-тежък, лепнещ и шоколадов, другия трябва да е лек и въздушен. Ще дава повече обем на тортата и ще я прави по-лека за хапване. Аз винаги имам следните неща у дома : крема сирене/ маскарпоне, сладкарска сметана ( течна за разбиване на сняг) и някакъв готов крем тип Оле, пудинг или друг. Не ме съдете твърде жестоко, и аз не винаги имам желание, средства или време да правя всички стъпки на домашните кремове, но бъдете сигурни, че винаги си ги посочвам в рецептите. Кремчетата обаче ме спасяват в много случаи и ако и вие сте като мен, някои път с високи кулинарни изисквания, а друг път - практични лакомници, тези идейки ще ви допаднат. 


И така, за моята палачинкова торта реших да използвам шоколадови крем от червено кадифе и белия - крем Оле Ванилия, маскарпоне и бита сметана.  Количествата ще варират от големината на тортата, но ето как ви препоръчвам аз да разбивате този вид крем.

 Разбийте си първо крема с прясното мляко както описано на опаковката и прибавете след това 200-250 г крема сирене, маскарпоне, рикота или нещо такова ( аз ползвах маскарпоне) Опитвайте го, ако се чудите колко точно да сложите като количество. 

След това отделно си разбийте поне 250 мл сладкарска течна сметана на сняг, и почнете да прибавяте към крема, докато и той става все по-пухкав. Спрете да добавяте, докато решите, че има нужда - всичко опивайте по време на готвене :) ако има нужда от още захар - сложете малко пудра, ако искате повече свежест - няколко капки лимонов сок. 

Сглобяваме тортата като редим палачинките първо с единия, а после с другия крем и така докрай. Прибираме в хладилника и фризера за да стегнат.

Така и така се заех с публикация, която да ви даде повече идеи, знания и възможности отколкото рецепти, реших да ви покажа кака да си направите и още нещо - мраморна глазура за тора. Тя не се получи идеално този път признавам си, но накрая в разрез много ми хареса, че ефектът WOW  беше от вътрешността на тортата, а не толкова от украсата й. 


                            

Правим си един бял и един черен ганаш от по 100 г. И това като по-горните рецепти може да намерите в блога на много места, но общо взето е около 150 мл течна сметана и 100 г шоколад за всяка порция. 
Оставете ганаша леко да стегне, особено белия, тъй като той има нужда от повече време и може да го направите първо него.

След като го сложите в купичка, изсипете в него тъмния ганаш и разбъркайте с клечка един-два пъти, за да се получат шарки. 

Извадете изстудената торта и залейте отгоре й, като тъй като е студена, той ще стегне много бързо. 

                             

Както казах, не ми се получи този път номера, без да искам изпуснах шпатулата върху тортата и вместо красивите шарки, трябваше да замажа отгоре леко с нея и й развали фасона. Така или иначе обаче идеята на публикацията е да ви даде идея как да не се отчайвате в такива ситуации, затова вярвам, че в края на краищата пак стана интересна.                             


Никой няма да очаква, че в разрез тортата ще разкрие такава карсотица и докато някои може да си помисли, че това е някакво ягодово сладко, то крем от блат, пък било то и шоколадов си е направо гениално :) 

 

Разбира сме, че  ако тортата ви е дала идея как да използвате други кремове, сладка и комбинации е добре да се възползвате, но най-вече да ви даде увереност, че няма излишен крем, стар кекс или несполучлив десерт, който не може да се прероди в нещо, от което да си оближете пръстите. 

 

С тази публикация целях да ви дам повече свобода на въображението и се надявам да съм ви била полезна. Както каза сестра ми, "Хубаво е да има постове, които показваш, че и ти си като всички останали и се сблъскваш със същите проблеми в кухнята". Ще се радвам да отговоря на вашите въпроси или желания, ако искате още подобни публикации и ако е така - не се притеснявайте да коментирате :) 

 Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...