петък, 24 април 2020 г.

Десертни филийки от стар козунак / Easter bread french toast



Нямахме много възможност да се събираме с хората тази година и въпреки големите вкусотии, които се получиха,  все пак остана малко козунак. Ако и вие сте така и ви е писано от рецептата за "козунак с крем карамел", то ви предлагам да си спретнете едни козуначени пържени филийки за закуска. Стават супер лесно, а затоплянето на ароматните филийки ги превръща в нов десерт само по себе си. 


Има разлика в пържените филийки от обикновен хляб и козунака - няма място за сравнение. Особено ако е като моят с шоколад. Ако обаче не сте се сетили да сложите във вашия, отрежете просто две по-тънки филийки и ги спете е с течен шоколад. 


Няма да съжалявате, а единственият резултат, който може да очаквате е да почнат да ви искат такава закуска по-често :) 

Не съм от хората, които закусват със сладичко, но някои седмици просто го изискват! Изминавалата определено беше такава, така че сладката и ароматна закуска ( пък било то и следобедна) си е задължителна! 


Ето какво ви трябва за тях:
стар козунак
течен шоколад
3 яйца
2-3 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сода ( равна)
малко газирана вода ( по желание) 
олио за пържене
плодове/ пудра захар за поднасяне

Започваме като нарязваме козунака на филийки. 


В купа разбиваме яйцата, а след това шупналото мляко със содата и малко газирана вода. Разбъркваме добре.


Слагаме олио да се загрее в тигана, а след това овалваме набързо филийката в яйчената смес. 


Пържим до златисто от двете страни! 


Филийките поемат мазнина, затова може да ги изваждате върху чиния с кухненска хартия. 


Ако решите да ги слепите с шоколад - процедурата ще е същата.
При разрязване ще получите красив шоколадов фонтан :) 


Понякога простичките неща са най-хубавите неща и носят много усмивки. 
А като говорим за усмивки - ако обичате да се смеете, защо не се включите в моята игра тук? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




сряда, 22 април 2020 г.

Великденски патладжани / Stuffed Eggplant Easter Recipe


Празниците приключиха, най-вкусната храна се изяде веднага, а тази, която бе повече за ганитура или имаше голямо количество още се "излежава" по хладилника. Мислех си да си продължа диетата, ама как като има толкова за дояждане. Сега и без това се намирам в едно странно ментално състояние между хубавото и лошото, надеждата и тоталната депресия, отпочинала "с единия крак", а "с другия" още потропвам нервно. Нито се наспах, нито си отпочинах, нито с роднини се видях този Великден, но пък се радвам, че го изживях! 

 И по-лоши неща се случиха на други семейства, така че животът го живея, а ако тялото ми не може да навакса с амбициите си за съотношение тегло/ височина, то се надявам голямата ми усмивка да го направи. 


Бавно и плавно ще започна да си правя разни диетични ястия - не толкова, че да ме стреснат, но достатъчно така че хем да премина към консумацията на повече зеленчуци, хем и да са все по-леки. 
Не искам коремчето да се усети как искам да го заблудя и му ограничавам доставките на сладко и тестено, затова е хубаво да му давам наистина вкусни неща.

 Най-вкусното за мен е когато храната е най-прясна, а не претопляна от вчера, затова обичам бързи и лесни рецепти, които мога да приготвям набързо. Днешната рецепта е за пълнени патладжани на принцип "изпразни хладилника" и " не надебелявай повече" - две в едно. 

Вярвам, че ще ви харесат, защото макар и да не броя калории, смятам рецептата за диетична и подходяща за режимно хранене сама по себе си. Нарекох я "великденски патладжани", защото ми приличат на пъстро яйце, а и зелнчукът има такава форма. 


Украсявам ги и с резенче варено яйце, което вярвам, че все ще намерите у дома ;) Ако рецептата ви изкушава, хвърлете й едно око как да си я приготвите: 

Необходими продукти:
2 бр. малки / средни патладжана ( 400 г) 
1 глава лук
250 мл млени домати
1 малък морков* по желание
1 топка скирела/ моцарела
1 с.л. масло
1 бр. варено яйце
олио
магданоз
сол, черен пипер, червен пипер


Супер-дупер лесно се правят. Започваме като измиваме патладжаните и ги разрязваме по дължина. Издълбаваме ги с помощта на лъжица и ги накисваме за няколко минути в студена, подсолена вода. През това време отделно нарязваме на малки кубчета вътрешността им.

В чопър пък смиламе доматите и лука на сос. Може да ползвате консервирани домати или пресни. Аз добавих и съвсем малко морков,тъй като  имах останал от друга рецепта. 

                         

Слагаме маслото и малко олио в тиган да се загреят и запържваме нарязания патладжан докато омекне, 

                         

 а след това и кашата от доматите и пържим, докато всички компоненти се готвят.


Овкусяваме с подправките на вкус и слагаме една четвърт от нарязаната скирела/ моцарела.

(Може да използвате и обикновен кашкавал или сирене) 

                       

Скирелата е вид прясно сирене, което се прави от скир ( продава с в Лидл) и е много хубаво за диетични ястия. Не е скъпо, но не се и запича както повечето кашкавали, затова ако не държите да е диетично, може просто да замените с моцарела или друго по желание. 


След като плънката стане готова, пълним патладжаните с нея, а отгоре нарязваме резенчета скирела, 

                            

и завършваме с още малко от плънката на места ето така: 


Поставяме последно резенче варено яйце по средата, малко магданоз, щипка сол и поръска от олио/ зехтин.


Сложете малко водичка в тавичката, за да не загори много кожата на патладжана. Завийте ястието добре с фолио и пъхнете във фурната да се пече на 180 градуса за около 40 минути. След като се изпече добре, махнете фолиото и запечете около 5-10 минути отгоре, за да хване хубав цвят. 


При поднасяне може да сложите още свеж магданоз за цвят, соев сос за овкусяване, а защо не и нарязан зелен чесън, който е чудесен за сезона! 

Ястието е много лекичко, свежо и вкусно и опредено е пъстро като Великденско яйце! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





събота, 18 април 2020 г.

Румънски козунак / Romanian easter bread


Много страни имат традиционен великденски козунак и Румъния също. Това, което отличава техния от останалите, че освен вкусното и ароматно козуначено тесто, в него се крие плънка от извара или наподобяващо чийзкейк "сърце", което може да обогатите с различни аромати или плодове - ром, ванилия, лимонова кора, стафиди.
Изключително ефектен празничен хляб, който очарова не само с вида си, но и с вкуса си. Хайде да го приготвим и ние ;)



Тази рецепта приготвих  за приятелите си от София мел, където водя рубрика в сайта им "Около света с Люси". Там и може да намерите начина на приготвяне, ако съм ви грабнала и списъкът с продуктите също в хареса :)













Трудност : за напреднали
Време: 1 час 45 минути
порции: 1 брой ( или около 10 парчета)

Продукти:
За тестото:
Около 600 г брашно София мел за Козунак
200 мл топло прясно мляко
1 пак. суха мая ( 7г)
3 яйца
75 г захар
60 г меко масло
1 щипка сол
1ч.л.  ванилия екстракт
1 кората на един лимон

                     

За плънката:
200 г фина извара/ рикота /крема сирене /
50 г захар
1 ч.л. ванилия екстракт
1 яйце


За намазване:
1 яйце, разбито с малко вода или прясно мляко




Освен в сайта, може да видите и пълната рецепта в моя Инстаграм.

Определено се чувствах много ентусиазирана да приготвя козунак, който е в комбинация с чийзкейк и като за първи път стана точно толкова красив, колкото очаквах. Не е никак труден за правене, а вкусът му...е, ще почакам Вие да кажете :) 


Весело посрещане на празника, приятели! 

  Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...