сряда, 22 април 2020 г.

Великденски патладжани / Stuffed Eggplant Easter Recipe


Празниците приключиха, най-вкусната храна се изяде веднага, а тази, която бе повече за ганитура или имаше голямо количество още се "излежава" по хладилника. Мислех си да си продължа диетата, ама как като има толкова за дояждане. Сега и без това се намирам в едно странно ментално състояние между хубавото и лошото, надеждата и тоталната депресия, отпочинала "с единия крак", а "с другия" още потропвам нервно. Нито се наспах, нито си отпочинах, нито с роднини се видях този Великден, но пък се радвам, че го изживях! 

 И по-лоши неща се случиха на други семейства, така че животът го живея, а ако тялото ми не може да навакса с амбициите си за съотношение тегло/ височина, то се надявам голямата ми усмивка да го направи. 


Бавно и плавно ще започна да си правя разни диетични ястия - не толкова, че да ме стреснат, но достатъчно така че хем да премина към консумацията на повече зеленчуци, хем и да са все по-леки. 
Не искам коремчето да се усети как искам да го заблудя и му ограничавам доставките на сладко и тестено, затова е хубаво да му давам наистина вкусни неща.

 Най-вкусното за мен е когато храната е най-прясна, а не претопляна от вчера, затова обичам бързи и лесни рецепти, които мога да приготвям набързо. Днешната рецепта е за пълнени патладжани на принцип "изпразни хладилника" и " не надебелявай повече" - две в едно. 

Вярвам, че ще ви харесат, защото макар и да не броя калории, смятам рецептата за диетична и подходяща за режимно хранене сама по себе си. Нарекох я "великденски патладжани", защото ми приличат на пъстро яйце, а и зелнчукът има такава форма. 


Украсявам ги и с резенче варено яйце, което вярвам, че все ще намерите у дома ;) Ако рецептата ви изкушава, хвърлете й едно око как да си я приготвите: 

Необходими продукти:
2 бр. малки / средни патладжана ( 400 г) 
1 глава лук
250 мл млени домати
1 малък морков* по желание
1 топка скирела/ моцарела
1 с.л. масло
1 бр. варено яйце
олио
магданоз
сол, черен пипер, червен пипер


Супер-дупер лесно се правят. Започваме като измиваме патладжаните и ги разрязваме по дължина. Издълбаваме ги с помощта на лъжица и ги накисваме за няколко минути в студена, подсолена вода. През това време отделно нарязваме на малки кубчета вътрешността им.

В чопър пък смиламе доматите и лука на сос. Може да ползвате консервирани домати или пресни. Аз добавих и съвсем малко морков,тъй като  имах останал от друга рецепта. 

                         

Слагаме маслото и малко олио в тиган да се загреят и запържваме нарязания патладжан докато омекне, 

                         

 а след това и кашата от доматите и пържим, докато всички компоненти се готвят.


Овкусяваме с подправките на вкус и слагаме една четвърт от нарязаната скирела/ моцарела.

(Може да използвате и обикновен кашкавал или сирене) 

                       

Скирелата е вид прясно сирене, което се прави от скир ( продава с в Лидл) и е много хубаво за диетични ястия. Не е скъпо, но не се и запича както повечето кашкавали, затова ако не държите да е диетично, може просто да замените с моцарела или друго по желание. 


След като плънката стане готова, пълним патладжаните с нея, а отгоре нарязваме резенчета скирела, 

                            

и завършваме с още малко от плънката на места ето така: 


Поставяме последно резенче варено яйце по средата, малко магданоз, щипка сол и поръска от олио/ зехтин.


Сложете малко водичка в тавичката, за да не загори много кожата на патладжана. Завийте ястието добре с фолио и пъхнете във фурната да се пече на 180 градуса за около 40 минути. След като се изпече добре, махнете фолиото и запечете около 5-10 минути отгоре, за да хване хубав цвят. 


При поднасяне може да сложите още свеж магданоз за цвят, соев сос за овкусяване, а защо не и нарязан зелен чесън, който е чудесен за сезона! 

Ястието е много лекичко, свежо и вкусно и опредено е пъстро като Великденско яйце! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





събота, 18 април 2020 г.

Румънски козунак / Romanian easter bread


Много страни имат традиционен великденски козунак и Румъния също. Това, което отличава техния от останалите, че освен вкусното и ароматно козуначено тесто, в него се крие плънка от извара или наподобяващо чийзкейк "сърце", което може да обогатите с различни аромати или плодове - ром, ванилия, лимонова кора, стафиди.
Изключително ефектен празничен хляб, който очарова не само с вида си, но и с вкуса си. Хайде да го приготвим и ние ;)



Тази рецепта приготвих  за приятелите си от София мел, където водя рубрика в сайта им "Около света с Люси". Там и може да намерите начина на приготвяне, ако съм ви грабнала и списъкът с продуктите също в хареса :)













Трудност : за напреднали
Време: 1 час 45 минути
порции: 1 брой ( или около 10 парчета)

Продукти:
За тестото:
Около 600 г брашно София мел за Козунак
200 мл топло прясно мляко
1 пак. суха мая ( 7г)
3 яйца
75 г захар
60 г меко масло
1 щипка сол
1ч.л.  ванилия екстракт
1 кората на един лимон

                     

За плънката:
200 г фина извара/ рикота /крема сирене /
50 г захар
1 ч.л. ванилия екстракт
1 яйце


За намазване:
1 яйце, разбито с малко вода или прясно мляко




Освен в сайта, може да видите и пълната рецепта в моя Инстаграм.

Определено се чувствах много ентусиазирана да приготвя козунак, който е в комбинация с чийзкейк и като за първи път стана точно толкова красив, колкото очаквах. Не е никак труден за правене, а вкусът му...е, ще почакам Вие да кажете :) 


Весело посрещане на празника, приятели! 

  Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



сряда, 15 април 2020 г.

Великденска шоколадова торта / Chocolate easter cake



Happy Food GIFs - Get the best GIF on GIPHYДоста се чудех с какво да ви изненадам този Великден. В черновите съм натрупала толкова рецепти вече, които не ми остава време да споделя и напиша, но винаги ще има "догодина" или поне го пожелавам на всички ни.

 Трябва да гледаме напред и може сега да не сме на тази вълна много много, но човек за да функционира и да живее има нужда от стимул, има нужда от цели и най-вече надежда. Винаги има шанс да стане по-добре щом сме от тази страна на Земята, затова и смятам, че една шоколадова торта е доказателство за това.

Какъв би бил животът ни без насладата от шоколада и удоволствието да я споделим с близките си. Да видиш ухилената физиономия на лакомия мъж / жена до теб или нацапалото се до уши детенце, докато умело ровят с виличка в чинийката. 


Днешната рецепта не е нещо уникално, невиждано и дори неповторимо, както обичаме ние блогърите да описваме ястията си. Това е просто една наистина вкусна шоколадова торта, която може да приготвите бързо, а и вече сте виждали преди. Това е ТАЗИ ТОРТА(натисни тук) , но в нова визия и с нов крем. 

Отдавна не я бях правила, а всъщност много си я обичам. Блатовете стават наситено шоколадовi и леко лепкави, като сочно брауни, а ганашът замених с лепкав шоколадов крем. Така и така е за Великден, трябваше да й направя и тематична украса, за която не си давах много зор както винаги. И все пак, има нещо ново, което може да научите от нея и това е как да правите шоколадови пера като от снимката. 

Ако някоя от тези идейки ви звучи примамливо, погледнете рецептата надолу: 


Необходими продукти:

За блатовете:
350 г пудра захар
1½ чаена лъжица бакпулвер
1½ чаена лъжица сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
250 мл прясно мляко
125 мл олио
1 ванилия
250 мл вряла вода


В дълбока купа смесете всички съставки без водата и разбъркайте с дървена лъжица или миксер. Добавете врялата вода на тънка струйка и бъркайте, 

                             

докато се получи доста течна смес.  


           

Намажете две тавички от по 20-22 см в диаметър с олио или готварски спрей против залепване. Разпределете сместа в тавичките. Аз използвам черпак, тъй като е най-лесно да се отмерят равни количества.
Пъхнете ги да се пекат в загрята фурна на 180 градуса за около половин час. 
През това време се захващаме с крема. Може да използвате ганаша от оригиналната рецепта за по-икономичен вариант или този, който е по-богат: 

                             

За целта ни трябват:
За крема:
250 г тъмен шоколад
200 г масло
1 консерва гъсто подсладено кондензирано мляко 
за външния слой: около 250 мл бита сметана

Кремът правя на око, затова от сега си казвам, че продуктите като количества могат да варират. Имах една консерва кондензирано мляко, което трябваше да похарча и така се роди този крем.
В купа слагаме кондензираното мляко, маслото и шоколада и ги слагаме в микровълнова, докато шоколада се разтопи. Правете паузи и разбърквайте периодично. 

Готовия крем изглежда ето така. 

                           

Прибираме го в хладилника да се охлади и да стегне, а през това време изваждаме блатовете и ги оставяме да  изстинат напълно.


Сглобяване на тортата. Работим ловко, най-добре във форма/ ринг за торта, тъй като кремът се отпуска бързо. Аз ви препоръчвам да си направите дупки в самия блат, като малки кладенчета, за да може да се запълни с крема, като например мъфинче с  пълнеж, понеже е много хубав. Аз се сетих в последствие и направих такива само на горния блат. Залепваме тортата с част от крема и прибираме пак в хладилника да стегне. Формата ще ви помогне а не се плъзне блата отгоре.


След като стегне отново разбиваме останалия ни крем с битата сметана на пухкав крем. Той е много по-стабилен и ще държи тортата здрава и без формата за торта. Махаме я и измазваме тортата с този крем. 

Между другото, ако не искате да правите номера с двата вида крем, направете само този със сметаната и сложете от него в цялата торта . Ще стане още по-бързо и няма да имате нужда от ринг :) 


Измазаната торта прибираме в хладилника да спи нищо неподозираща какво я чака утре :) 

Идеи за украса:
Освен, че полепих шоколадови гранули по стените на тортата реших да направя и тематична украса за Великден. Вие може да я пропуснете, затова и не съм я описала при продуктите. вярвам, че въображението ви и може да създаде и къде къде по-хубави и интересни неща. 

Но ето малко идеи:

Разтопих два шоколад на водна баня / микровълнова и си поиграх с него. Облепих със стреч фолио дъното на малка купичка и отгоре направих мрежа от шоколада, така че като стегне да стане нещо като гнездо. 
С останалия пък направих перата. 
Слагаме малко шоколад върху хартия за печене и правим шарки с вилицата ето така:

                            

Оставете да се втвърдят и отлепете.
Тъй като имах още златен ядлив спрей, реших да напръскам перата и малко шоколадови яйца ( бонбони) с него, за да направя украсата още по-впечатляваща. 



Сложих шоколадовото гнездо в центъра, а в него от шоколадовите яйца. Перата пък поставих отстрани. 


Тортата е наистина наситено шоколадова и за шоколадови маниаци, които харесват и лепкави блатове и крем. 
Ако пък искате още идейки за основни великденски ястия, козунаци, десерти и най - вече КАК Да си направите бели яйца, вижте секцията Великден тук


  А, ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...