понеделник, 13 април 2020 г.

Козуначен венец с кафява захар / Brown sugar easter bread wreath


Интересно нещо сме ние хората! Успяваме да се приспособим към най-различни условия, макар и да не ни е много приятно. Два чудесни празника отминаха - Лазаровден и Цветница, а дори не успяхме да отбележим именния ден на мама и баба като хората. Всеки по къщите и все така сме на телефона или видео връзка. Вече готвя почти онлайн - ту със сестра ми, ту с Ваня, все някой ми се обажда да ме пита за неща, а аз дори не си правя труда да изглеждам добре пред камерата. В квартала на Ваня всеки си пие на терасата, пускат си музика свирят с китари и си правят наздраве от разстояние. Определено е "интересна" 2020-та до тук и дано само с това да се разминем. За да се пригодим към различни обстановки и ситуации може да ни се наложи да готвим с различни продукти у дома и затова тази година реших да направя един ъпдейт на публикувана от мен рецепта в блога, но този път с кафява захар. 

Още не се наемем да правя "постен/ веган " козунак или такъв без никаква захар, но виж с кафява - защо не. Само ще се засили уханието за сладост! Знаете, че като стане въпрос за такава избирам Passsiflora и това може да ви го докажат вече доста рецепти в блога.

Обичам качествените стоки, но и такива, които мога да си позволя, което в последно време е доста по-широко понятие. Тази рецепта бе една от първите, които пуснах в блога, все още начинаеща в описването на рецепти и дори липсва рецепта за тестото, но сега, надявам се не само да ви дам още по-вкусен и добре описан вариант, но и нещо, което ще ви накара да забравите за всички проблеми, които преживяваме и да се оставите само на насладата. 


И този десерт снимах върху новата ми поставка за торти ( този път в големия вариант), тъй като е повече от ясно, че не мога да им се нарадвам. Ако искате да се сдобиете и вие с такава - вижте тук или пък участвайте за да спечелите такава с ИГРАТА ВИ В ИНСТАГРАМ ( цъкни) ТУК

А сега преминавам към рецептата, която определено ще искате да си запишете - погледнете какви конци има дори в разрез :)



Необходими продукти:
За тестото:
Около 600 г брашно 
200 мл прясно мляко
1 пак. суха мая (7 г) 
2 яйца и 1 жълтък
70 г меко масло
1 пак. ванилия 
кората на 1 портокал и лимон
щипка сол

Плънка:
50 г меко масло
1 шепа шоколадови капки/ ядки или и двете

Винаги си приготвям продуктите на масата преди да започна да готвя не само те стават на стайна температура, но и не се налага да се разсейвам да вадя неща от шкафа или хладилника.


Започвам като си пресяваме брашното, а през това време на котлона загряваме леко млякото и  кафявата захар за тестото. Щом се загрее, дърпаме от огъня и прибавяме маята и разбъркваме. 

                           

Нарязваме си маслото на тънки ленти, макар да е на стайна температура, забелязала съм, че така най-лесно се усвоява в тестото.


В купата на миксера слагаме две трети от брашното, а в него правим кладенче. Изсипваме маята  и прибавяме яйцата и едно-две парченца от маслото. Пускаме миксера да меси, 

                             

като постепенно прибавяме от останалото брашно, маслото, солта и ароматите към него - ванилията и кората от цитрусите.


Бъркаме докато получим меко, но все пак не лепнещо тесто, което поставяме в намаслена с олио купа и покриваме ( със стреч фолио или памучна кърпа)  и оставяме на топло да втасва за да удвои обема си. Може и във фурната на 50 градуса, за да забързате процеса.

                            

След като се е надигнало, го прехвърляме на плота и разточваме във формата на правоъгълник ето така:


Намазваме отгоре с малко меко масло и поръсваме с кафявата захар. Може да добавите още шоколадови капки или счукани ядки, аз сложих и от двете.


Завиваме го на руло, като дължината му бе около 60 см. След това с помощта на остър нож, го разполовяваме на две по дължина ето така:

                            

Усукваме едната част около другата и накрая оформяме на кръг ето така:

Прехвърляме го в тавичката с хартия за печене на дъното и покриваме със стреч фолио. Оставяме да бухне още веднъж за около 15 минути.

Пъхаме го да се пече във фурната на 180 градуса с обдухване, докато се зачерви, а след това покриваме с фолио и печем под него още 25-30 минути. 

Може да го намажете с разбито с малко вода яйце преди печене или пък да го намажете малко преди да го извадите. Така ще може да поръсите отново със захар и тя да не прегаря ето така: 


Аз го намазах преди печене и малко преди да го извадя пак, за да полепне още захар.
Самото тесто не е толкова сладко, но благодарение на плънката и украсата си става истински десерт!



Може да поръсите и с кафява пудра захар или друго, но с каквото и да изберете, задължително  го поднесе с усмивка!



Този венец е може би едно от най-лесните изделия, които може да приготвяте с козуначено тесто и е подходящо и за начинаещи.
Може да замесите на ръка, но ако имате планетарен миксер - определено спестява време и усилия, а конците се постигат с лекота!



Определено не бих се сетила, че е с кафява захар и със сигурност бих се опитала да я интегрирам и в други рецепти, защото сладостта е там, а все пак една идейка по-полезна.



Венецът пасна идеално на новата ми поставка и у дома масата взе вече да се отрупва с Великденски сладкиши. Ако и вие искате да имате такава, непременно опитайте късмета  си в моята Игра, така и така ще тегля на случаен жребий - нищо не губите! :)


Надявам се моят козуначен венец да ви е усмихнал, а пък аз ще се постарая да задържа усмивката ви всеки ден до Великден, когато ще има още чудесни рецепти!
Останете на линия :) 

  Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!











петък, 10 април 2020 г.

Морковени мъфини "Яйчица" / The Best Carrot Cake Cupcakes


Мама и баба имат имен ден в неделя, и аз вече съм на вълна Великден. Не, не мисля за проблемите около мен, защото честно казано не се оставям с миг свободно време да мисля за глупости. От само мислене нищо не става и както се казва "Бъди промяната, която искаш да видиш в света". Аз искам да виждам повече красота, доброта и поводи за усмивки, затова и реших следващата ми рецепта не само да бъде нещо страшно впечатляващо и безумно вкусно, но ако има как и да ви зарадвам още повече - с НАГРАДА например. 


Точно така, искам съвсем официално да ви поканя да участвате в моята ВЕЛИКДЕНСКА ИГРА В ИНСТАГРАМ ТУК< където може да спечелите тази невероятно красива стойка за торта. Вече ви споделих в специален пост, че си купих по един брой и от двата размера и съм тотално впечатлена от тях, може би защото отдавна исках точно такива поставки. Изглеждат като порцелан, но не са. И за щастие нито тежат толкова, нито са толкова скъпи или пък да те е страх да не ги счупиш. Сглобяват се на винт, което ти дава възможност да ползваш и само чинията, а за разлика от китайските стоки в Алито, тези са наистина стабилни, равномерни и изпипани до най-малкия детайл. 

Помолих Рея да ми дадат един брой, с който да зарадвам някой от вас, така че и вие като мен да усетите повече Великденско настроение и да се убедите, че правя реклама само на неща, които ползвам и наистина харесвам :) 


Такива са и днешните мъфини, които направих във формата на "яйца на очи", а сърцевината им е от любимата ми морковена торта, но в нов, по-лесен вариант, но също толкова вкусни! 


Необходими продукти:
100 г захар
100 г кафява захар
150 мл олио
3 яйца
2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. млян карамфил
1 ч.л. сода
щипка сол
220 г рендосани моркови 
по желание още: орехи

За украса; компот от праскови или кайсии
бита сладкарска сметана



Започваме като си приготвяме всички продукти на стайна температура на масата. Хубаво е, че може да не ползвате миксер, а  да работите i на ръка.  Използвах брашното за кекс, тъй като е с набухвател и рецептата изисква и сода и бакпулвер. Знаете, че аз използвам цялата гама продукти на София мел от години и обичам да показвам тяхното разнообразие. Кексовото брашно е чудесно за мъфини, особено от този вид, който се приготвяt набързо. 


Рендосваме морковите, както аз рендосвам половината на ситното ренде и другата половина на едрото.Отделям си захарта в чаша ( бяла и кафява, а може да ползваме и само от единия вид), подправките и яйцата.
Започваме като в купа с телена бъркалка набързо разбивамe яйцата с олиото. 

                             

В по-голяма купа пресяваме брашното, прибавяме захарта, подправките, содата и шепа орехи, по желание, ако искаме да има и ядки. На мен с ядки още повече ми харесват. 

Накрая прибавяме и яйчената смес. 

                            

Последна стъпка е да добавим морковите и разбъркваме, като ако сместа ни стане по-суха може да добавите сока на половин или един портокал - аз така направих. 
Трябва да изглежда ето така : 

                             

Разпределяме я във форма за мъфини, в която предварително сме намазали с масло или олио, за да е залеят и слагаме във всяка форма смес, която да запълни две -трети от обема й.

Пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около 20 минути, докато се зачервят и забучена дървена клечка в тях излиза суха. 

                             

Оставяме ги да се охладят напълно. При мен излязоха около 15 -16 бройки, но ги направих по-ниски. Ако ги напълните повече - ще са ви точно 12 броя.

Аз не исках да са много високи, защото им бях намислила украса, която ще им даде още обем. 
За нея разбих на сняг сладкарска, подсладена сметана и използвах плода на белени праскови/ кайсии от компот. Те се закрепваха идеално върху получилото се връхче, 

                             

а около тях шприцовах от разбитата сметана, оформяйки се нещо като яйчице на очи. 


Самите плодчета напояваха кексчето допълнително, но то и само по-себе си е много сочно и вкусно. Май от всички такива десерти, тези с моркови са ми най-любими! 


Поръсих ги отгоре леко с малко счукан шам-фъстък. и подредих в поставката за торти. 


Съзнателно ги украсих малко небрежно, защото от една страна не исках да изглеждат твърде перфектни. Напоследък забелязвам, че изключително изваяните десерти освен, че спират дъха ми и предизвикват възхищение, някак си не са способни да предизвикат апетита ми. Това е като да видиш перфектната торта във формата на обувка, и накрая просто не ми се яде обувка. Харесва ми да разпознавам, че зад това ястие се крие десерт, че белтъка е пухкава сметана, а не реално яйце :)  Споделям лично мнение, не сте длъжни да се съгласите с мен :) 


Отхапването на този мъфин бе най-голямата награда за усилията ми, защото след като престояха една вечер на хладно в хладилника и в комбинация със сочната праскова и сметана, направо забравих, че не е ям торта. Нямам думи...а това при мен рядко се случва, знаете!!!

 

Преди да ви оставя да планирате следващото си готвене, искам да ви поканя да вземете участие в моята игра отново, защото не само ще се радвам да ви направя подарък, но и да може да станем приятели в Инстаграм, където да ме тагвате на вашите произведения директно с хаштаг #сготвихслюси и да ги споделям с аудиторията си. Сигурна съм, че и тази поставка ще стои чудесно на вашата маса, затова не пропускайте да  ми пишете и участвате ТУК!
А сега ви оставям и със затаен дъх ще чакам да видя кой ще ми пише и какви ли снимки ще ми покажете  :) 


 А, ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...