петък, 16 август 2019 г.

Чийзкейк "Медена пита" / Honeycomb Cheesecake



Трудно е да се съсредоточа днес по ред причини, но първата, която се сещам е неспирният шум от резачка на дърва, която се носи из улицата от шест сутринта. Ах, нищо не може да замести летните звуци, започващи по тъмно с всякакви дейности. Заради липсата на охлаждащо средство у дома, спя на широко отворен прозорец, което ми дава първи ред за симфоничния оркестър на разгонените котки и боклукчийския камион през малките часове. За мой "късмет" съседите до нас правят ремонт, затова епизодичното чукане, дрелкане и разкопаване на всякакви места е част от атмосферата до такава степен, че няма да се учудя дори да се провикнат, че са открили нефт.  Рязането на дърва днес е бонус, но като цяло лятото не си е работа да ти се наложи да почиваш у дома. 

Морето е измислено за тази цел и аз се моля с всички сили, дано тази година ми падне възможност да отида натам, макар и към края на лятото. Самото то определено не протече както се надявах досега и доста неща се объркаха, което вече като вряла и кипяла старейшина в селото отдава не ме изненадва. Затова и това лято нито се подложих на драстични диети, нито правих типичните за мен планове, а се оставих на течението и да видя с какво ще ме "изненада".

 Обикновено течението ме изненадва с настинка, но ако все пак си се вгледаме добре в нещата около нас, все ще забележим нещо, което да ни донесе усмивка. 

Днешната рецепта за мен е такава. Както знаете обещах  една седмица с рецепти, които може да направите за около половин час, в това число и десерта. Освен, че е бърз и лесен десерт,  е направен с чудесни, истински био продукти, изпратени от брата на нашия зет - Иво. Един млад и работлив човек, който отглежда пчели с голяма любов и хъс, а медът му е повече от уникален. 




Няма как да не скрия възхищението си и умилението си по този вид дейности, защото както съм ви казвала, с моя дядо също отглеждахме пчелички. Така ми липсва това време с него, както и целия процес по изваждането на това течно злато. 


Докато нашият мед не беше в най-благоприятният райони в страната, то този на Иво е просто нереално вкусен, като предлага разнообразие от видове. Нали сме си рода, ми изпрати буркан с мед от липа и драка, и един полифлорен.  Още опаковка малка пита, "дъвка" с мед и пакетче ухайна мащерка. Ей, това е подарък! Какво повече му трябва на човек за да се усмихне и да се порадва на живота. Нещо вкусно, полезно и истинско, създадено от ръцете на Иво, с помощта на хиляди пчелички, които той отглежда най-добросъвестно.

На неговия инстаграм акаунт може да видите клипче, как някои от тях си отглеждат мед директно в дънер на дърво?! Такива красиви кадри и такава надежда и живот носят в себе си.  Иво продава медните продукти, които са в асортимент доста повече от описаните впрочем, дори самата аз не знам колко още неща, но тъй като няма да е последният път, в който пиша за тях, ще проуча въпроса и ще ви държа в течение. 


Ако все пак искате да си поръчате нещо истинско и на добра цена, може да го направите на този имейл тук ivosbeefarm@gmail.com  или на телефон  00359 885 061 001. Знам, че мои приятели го правят, та защо не да подпомогнем добрите практики в България с малко "реклама". 


A сега малко за десерта днес. Наистина бърз и лесен за приготвяне, а идеята е на Веселина Димитрова, която видях преди време в някоя от страниците във фейсбук. Записах си я, макар да съм я виждала и на страницата на Tasty Japan, както навярно и на други места. Аз искам да дам кредит обаче към тази дама, защото все пак може би тя беше първата, която видях.

В тези горещени не ви трябва да пускате печката, а се заредите с един супер разхлаждащ и свеж чийзкейк, а глазурата му е от нищо повече от истински мед!!!!Но ето и как да си го направите:


Необходими продукти:
За кората:
200 г бисквити
100 г масло

За крема:
250 г маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
1 портокал / ( или лимон) 
1 пак. желатин (7 г ) 
2 -3 с.л. пудра захар ( или мед)
мед

Започваме като смиламе в блендер бисквитите. Прибавяме разтопеното масло и разбъркваме добре. Изсипваме във форма за торта с махащи стени с размери около 22-24 см диаметър, изравняваме добре като притискаме с ръка, чашка или лъжица и прибираме в хладилника да стегне.



Докато кората стяга изстискваме сока на един по-голям портокал ( или лимон), а в отделна купичка накисваме желатина със студена вода, така че да набъбне. Моят желатин е от 7 г, но има и от 10 г, които желират същото количество - 500 мл течност.

                              
Затопляме портокаловия сос на котлона или пък в микровълновата и след това го изсипваме върху набъбналия желатин, като разбъркваме докато същия се разтвори напълно. 


През това време разбиваме маскарпонето с малко пудра захар ( на вкус) и прибавяме кората от портокала ( лимона). След това при умерено бъркане с миксера прибавяме портокаловия сок на тънка струйка, а след това малко по малко от разбитата предварително на сняг сметана. 

                                     
Изваждаме формата със стегналата кора от хладилника и изсипваме отгоре крема. Върху него поставяме кръг, предварително изрязан с големината на формата от аерофолио, с изпъкналата част навътре.


Прибираме в хладилника за още половин-един час, докато чийзкейкът стегне. Може да го направите и във фризера, като този сладкиш наистина е чудесен за консумация и като сладоледната торта, но и ще стегне още по-добре, което ще ви улесни при отлепването на фолиото.

След като стегне, отлепваме внимателно аерофолиото и получаваме тази шарка.


Изваждаме от формата и покриваме сладкиша с мед,а отстрани украсяваме с мента и свежи цветя, както пчеличките биха харесали :)


Ами какво да ви кажа, толкова лек, свеж и лесен десерт, а с такъв ефект. Не всичко сладко идва под формата на шоколад - медът е просто нещо божествено, което трябва да консумираме по-често :) 

Опитайте и вие и обезателно ми споделете отзивите си тук в коментарите или ми изпратите вашите снимки :)  И ако смятате, че съм добра в това, което правя и искате да ме подкрепите, може да го направите и без пари ( не, че отказвам), но както знаете, тази 2022 година съм номинирана за Инфлуенсър на България в категория Храна ( Food) от @thehashtagawards_bg ! Да, това са съвсем нови за мен награди, но отново ще имам нужда от вашата подкрепа, защото след две години пандемия и тотална изолация от "сцената", такова признание значи много ! Много ще се радвам, ако ме подкрепите с гласа ти на този адрес:
❗изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен ☺️🥰 Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗ необходимо е да се гласува във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и за някого от останалите категории !
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!
 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



сряда, 14 август 2019 г.

Пърженичка от месо / Beef Stir Fry (Using Leftover Beef Roast)



Обещах ви тази седмица мързелуване и готвене изискващо не повече от 30 минутки, нали така? Е, това и ще получите :)  Освен, че в някои от дните минаваме само със салата или пък мързелива паста, понякога се случва да ни остане месо от пиле на грил или пък друго печено. Никой обаче не му се яде това два дена подред, затова тогава прибягвам до тази моя любима рецепта за пърженичка от останало ни месо. Разбира се, вие може да си я направите и със сурово месо, но в случая се получава още по-хрупкаво, когато вече е запечено предварително, особено ако е станало на конци. Става като за пълнеж на сандвичи, дюнери и най-вече устни кухини, защото месото е меко казано уникално. А най-хубава част? Не ви трябва нищо кой знае какво, а само някакви продукти, които така и така се намират у дома. 



У дома храна не се изхвърля както знаете ( и размера на дрехите ми почна да го доказва), и затова такава рецепти, които трансформират останалото месце от друга гозба в нещо ново са направо задължителни. Надявам се и вие да сте им фен и ако досега не сте ги опитвали, може да почнете с тази рецепта.

За овкусяването му отново се доверих на два от сосовете на Кикоман, защото откакто се намират  дома си давам сметка колко много може нещо толкова малко :) 



А ето и какво ви трябва:
Останало ви печено месо ( пилешко, свинско, телешко)
2 бр. големи глави лук ( може и повече)
2 стръка пресне чесън
кисела краставичка люта чушка за гарниране
олио / зехтин


Лук си трябва тук, защото комбинацията месо-лук е златна, но ще оставя на вас да прецените до каква степен обичате или ви понася. Обелете и нарежете лука на полумесеци.


Запържете в сгорещено олио/ зехтин, така че да омекне и да се карамелизира.


Добавете останалото месо, като го накъсате на подходящи парченца. Аз имах останало телешко месо, което след като остана два дни в хладилника определено имаше нужда от "освежаване".


Овкусиете всичко със соев сос Кикоман, за да не пресоляваме манджата със сол, но ако искате тук е моментът да до добавите и други подправки по желание, ако смятате, че липсват такива :) 


Задължително е хубаво да имаме някакъв свеж елемент към такъв вид пърженичка и аз се спрях на пресен чесън. Нарежете го на средно големи парченца


и го добавете към ястието, а минута след това и терияки соса. 
Той е достатъчен да придаде изцяло завършен вкус и според мен няма нужда да слагате нищо повече. 


Гарнирайте така горещата пърженичка с люта чушка, кисела ( или прясна ) краставичка, в зависимост от сезона и вашето предпочитание :) 

Може да не ви изглежда като кой знае каква рецепта, но повярвайте ми, човек има нужда от такива в ежедневието си, а понякога идейка и вдъхновение е всичко, което ни трябва за да се впуснем и ние в нови кулинарни приключения!

Усмихната седмица, приятели! 

 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 12 август 2019 г.

Пастет от тиквички / Zucchini dip


Как е настроението днес, банда? Всичко на шест? Ако и вие като мен не сте на морето и ви се почива, правете като мен, почивайте където се намирате и това е. Няма да стана да ви мотивирам за работа или поне не днес, при тези температури. Знам, че някои от вас имат климатици, вентилатори или мастика за охлаждане, но аз лично нямам такива екстри и си се пържа по цял ден. Затова и готвенето у дома е сведено до минимум. Ако искате да хванете вълната на тази "мода", може да се присъедините към мен и тази седмица, когато ще ви представя бързи и лесни рецепти за предястие, основно и десерт, в този ред.

Днешното предястие ( което както е тръгнало ще си стане основно) е за един чудесен пастет от тиквички. Любима рецепта, която пазя вече достатъчно дълго в чернови, а пък някои от вас я пожелаха неколкократно и нямаше за къде вече да отлагам. Освен това ви обещах повече рецепти тип "разядки" и ето и следващата такава.


Преди да преминем към рецептата само ще кажа, че имате пълната свобода да променяте съотношението на съставките, така че да допаднат на вашия вкус. Аз съм задала по-скоро примерни количества, но бъдете убедени, че както и да го направите, ще останете очаровани. :) А ето какво ви е трябва: 

Необходим продукти: 
1 бр. по-голяма тиквичка
1/3 ч.ч. белени слънчогледови семки
2-3 скилидки чесън
150 г извара/ крема сирене
сол/ черен пипер
олио/ зехтин

Започваме като рендосваме тиквичката и я запържваме в малко мазнина. Прибавяме чесъна, който сме накълцали на ситно


и слънчогледовите семки. Разбъркваме и запържваме всичко, докато тиквичките 


поомекнат и намалят обема си. Подправете с щипка сол, разбъркайте и дръпнете от огъня. 


Пасирайте съдържанието на тиганчето в подходящ съд 


и прибавете изварата или кремата сирене. Опитвайте и коригирайте съотношението, като тук е мястото, където може да добавите още чесън, черен пипер, сол или друга подправка по желание.


Поднесете залят с малко олио/ зехтин,  поръска от печени слънчогледови семки и голямо количество хляб :)  
Ще си обложете пръстите..буквално! 



п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...