петък, 5 юли 2019 г.

Домашен шоколадов сладолед / The Best Homemade Chocolate Ice Cream


Когато човек обича сладолед колкото мен, рано или късно започва да обмисля закупуването на складови количества, фабрика за сладолед или поне направата му у дома. Обичам лятото по ред причини, като една от тях е, че поне тогава не изненадва голямата ми любов към този десерт и мога спокойно да си го консумирам сутрин, обед и вечер с такова постоянство, все едно ми е предписано от лекар.
 Хората, които зимата ми чудят, че все още плюскам от студения крем са същите, които ми се учудват, че ако седна в заведение на вечеря, първо си поръчвам мелбата, а после и основното ястие. Логиката ми е следната : след като се наям с храна, не ми остава място за десерт, затова почвам първо с него и каквото остане в коремчето ще запълня с някоя и друга "боцка" от чинията с основно. Знам, че тези мои мурафети може да изненадват някои от вас, но истината е, че НАИСТИНА МНОГО ОБИЧАМ СЛАДОЛЕД. 

Чак е странно, че досега не съм се сдобила с машина за него, но след последното ми гостуване при сестра ми, тя ми зае нейната машинка, за да мога да експериментирам и да създам нови изкушаващи сладоледени творения. 


Преди това разбира се, ми показа и любимата й рецепта за вкусен домашен сладолед, който ние с Ноа ( моя бузест племенник) трябваше старателно да изпълним стъпка по стъпка, като дегустирахме с пръстчетата от време на време, за да подсилим качествения контрол на продукта. Такова ядене на сладолед падна после, че може би картинката ви е позната? 
Засядате  с кутия в скута и малка лъжичка да гребете малко по малко, изгубвайки постепенно контрол над събитията, като виждате първо дъното на кутията в единия край, после изравнявате от другата страна и накрая просто се напъвате да доядете всичко, осъзнавайки, че станалото е станало и по-добре да унищожите всички доказателства.


С тази разлика, че ние даже си купихме и вафлени фунийки, за да продължим да ядем и навън. Всичко това може само да ви говори за това колко точно вкусен сладолед става и честно казано, има едно специфично удоволствие от създаването на този домашен десерт. 
Самата аз досега съм се възползвала предимно от друг вид, по-елементарни рецепти, но мога да кажа, че леко се пристрастявам и към самия процес по приготвянето на сладоледа, както и към хапването му. 
Винаги ме се е виждало много хамалогия с това бъркане на котлона, яйца, млека и какво ли не, но ако трябва да съм честна,  не отнема повече време от това да приготвиш един крем пудинг или домашен яйчен крем. Но ще се убедите в това сами, като ви покажа рецептата стъпка по стъпка, за да видите колко е лесно. 
И защото съм лакома, създадох и един чудесен супер шоколадов топинг към сладоледа, който не замръзва и може да го ползвате както към него, така и за други десерти и напитки. Много е траен и една мощна доза от него ще ви стигне за доста време напред, съхранявайки го в хладилника. Ще ви го представя в отделна публикация тези дни, а сега първо сладоледа: 


Необходими продукти:
2 ч.ч. сметана
1 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. хубаво тъмно какао
3/4 ч.ч. захар
100 г тъмен шоколад
4 бр. големи жълтъка
1 ч.л. ванилия екстракт

*ч.ч= 200 мл

Приготвяме си всички продукти на масата. В касерола смесваме сметаната и млякото.


В отделен съд разбиваме жълтъците със захарта докато побелеят.

                                               
Прибавяме в касеролата и какаото и слагаме на огъня да се загрее и да стане еднородна смес. Работим на ниска до средна степен на котлона. След това прибавяме ванилията и шоколада и разбъркваме докато се разтвори напълно.

                             

Готовата смес изглежда ето така, като започваме да прибавяме черпак по черпак към яйчената, 


разбивайки енергично на ръка, за да не се пресекат яйцата. След като сме смесили всичко, прехвърляме пак в касеролата и връщаме на котлона да покъкри на тих огън, като разбъркваме бавно и методично, още 5-7 минути.



Кремът се сгъстява и е готов, когато правейки черта по ръба на лъжицата остава ясна и не се събира или разтича.


Прецеждаме сместа за да отстраним всякакви дребни неравности и прехвърляме в кутия, като оставяме сместа първо да се охлади напълно на стайната температура, а после и за една нощ в хладилника.

                            

След като кремът стегне има ето такава консистенция :


Сложете го за половин час във фризера преди да го прехвърлите в машината за сладолед, която при мен постоянно си седи във фризера, за да е готова да се използва всеки един момент.
Пуснете я да разбива сладоледа, така че да го направи кремообразен и гладък.

                          

Сигурна съм, че някой от вас ще попитат дали могат да направят това и на ръка, без машина и от сега ви казвам, че няма проблем. Просто гледайте да разбърквате сместа по на често. Така и така тази машинка не прави сладоледа наистина твърд, а по-скоро успява да го направи пухкав. Вие може да опитате същата процедура на блендер, с миксер или на ръка. 
След като сте го разбили на няколко пъти, ще бъде наистина въздушен и ще може да го замразите отново. 


Сладоледът след това е като всеки друг, твърд и идеален за оформянето на перфектни топки, а остане ли малко на стайна температура се отпуска и става наистина супер кремообразен.
Но няма какво да ви убеждавам, просто трябва да го направите и да се убедите сами. Не забравяйте да ми пишете с отзиви след това - аз ще чакам ...с фунийка в ръка! :) 


Вкусни почивни дни, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 4 юли 2019 г.

Домашен ликьор от мента / DIY Creme de Menthe Recipe


Върнах се от гостуването си в прекрасния и любим за мен Пловдив и вече втори ден не мога да се наканя да захвана работа като хората. Това да си направиш два дни почивка насред лятото си е половин дявол. Все едно да вкусиш свободата и пак да се затвориш в "килията" на ежедневието и "агонията" по очакването на морето.

 Хич и не искам да звуча песимистично, особено след това незабравимо преживяване в претоплия Пловдив, но както съм ви споменавала не веднъж, аз всяко лято съм прекарвала там като малка ( на гости на леля ми), затова и ми е като втори дом - свикнала съм и с жегата, и с комарите и с думи като "тилифон". 

Използвам възможността да благодаря на всички читатели-последователи, които дойдоха да ме гледат, да се запознаем, да се снимаме и ако искате да видите няколко снимки от събитието, в което взех устие може да направите ЦЪК тук и да разгледате галерията в страничката ми във фейсбук. 

Сега обаче, трябва да си продължа с обещаните рецепти, а те не са една и две и макар лятото да е сезон за диети, аз не отговарям за тях, а за доброто настроение и хубавата храна. Днес ще наблегна по-скоро на първото, защото няма как да не ви удари по-хубаво настроение, пък било то и по време на работната седмица, ако си спретнете един страхотен, разхлаждащ домашен ментов ликьор. 
За никого не е тайна, че обичам вкуса на ментата, помните моя безумно вкусен ментов сладолед "Страчатела" от тук, а скоро ще ви предложа и друг десерт, който да ви завърти главата на същата тема. 

От село винаги се връщам с една торба мента, която консумирам по всякакви начини. Единственото по-хубаво нещо от студен ментов чай, с лимон и джинджифил в хладилника, след като се прибереш от работа е само една добре изстудена бутилка от днешния ликьор. Затова  и няма да ви убеждавам много, наливам по чаша и ви споделям рецептата, която адаптирах от тук. Ето я и нея:


Необходими продукти:
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. ракия/ водка
няколко стръкчета свежа  мента
зелена боя ( по желание) 

Опция: Още 1/2 ч.ч. вода за разреждане на сладостта 

Рецептата е толкова лесна, че няма нужда от стъпка по стъпка. Просто сварете захарен сироп от посеченото количество вода и захар. След като захарта се разтвори напълно, дръпнете от огъня, оставете леко да се охлади  и прибавете алкохола и ментата. Разбъркайте няколко пъти и оставате така да преседи няколко минути, докато ментата овкуси сиропа добре. След това прецедете сместа и може да разредите с още вода по желание, така че да получите ликьор с необходимото количество сладост. Аз добавих още, тъй като ми беше твърде сладък, а също така и зелена ядлива боя, за да има характерния за ликьора цвят. 


Пресипете в подходящи шишенца и съхранявайте на хладно място или в хладилник за най-добър вкус! 
Имам шишенце мента и от миналата година, която все още си е така вкусна и нищо й няма, така че мога да кажа, че този вид "сокче" е много трайно! :) 

Опитайте го и вие и не забравяйте да ми пишете с вашите впечатления от рецептата. 
п.п. В инстаграм вече съм ви показала следващата рецепта, която също ще ви разхлади!


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 28 юни 2019 г.

Торта йогурт "Диня" / Light yogurt cake "Watermelon


Петък, сладък петък! 
Да се върна към традицията да ви го подслаждам абсолютно преднамерено, точно преди почивните дни, за да не можа да мислите за нищо друго, докато не си спретнете този десерт. Не бойте се - този не е нито сложен, нито пък кой знае колко калоричен, а за сметка на това носи уханието и вкусът на лято. 

Отдавна ми се въртеше в главата тортичка, която да прилича на диня, може би защото едва ли има по-летен плод за мен от нея. Толкова е пъстра, свежа и само човек, който не е сядал да яде диня не знае какво означава "да се напраскаш с плод". Има някаква космическа връзка между този плод и неконтролируемото поднасяне на вилица към устатата докато не усетиш, че кръглата й форма не се пренася в коремчето ти. 


Обикновено хората се делят на такива, които обичат повече пъпеш или повече диня, а аз спадам към категорията на тези, които ядат торта и с двете. Е, днес на прицел ще е червения плод, като както той, така и този десерт е най-вкусен да се консумира изстуден. Разбира се не съм първата,  която осъществява тази визия, но определено мога да кажа, че рецептата си измислих в движение и реших да заложа на всичко, което счетох, че ще си подхожда, ще бъде леко и свежо и няма да ви се налага да се охарчвате прекалено.

Не бях правила торта с кисело мляко от тази торта тук, затова беше време за нова такава. Надявам се идеята да ви допадне и да й се насладите, както всички ние у дома. Ето и самата рецепта:


Необходими продукти:

За блата:
3/4 ч.ч. пюре спанак
1/2 ч.ч. олио
1/4 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
2 бр. яйца
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
щипка сол

За крема:
400 г кисело мляко
400 г заквасена сметана
1/2 ч.ч. пудра захар
100 мл светъл компот 
1 пак. желатин


За глазурата:
240 г пюре диня
200 г пюре ягоди
1/2 пак. желатин
шепа боровинки

Започваме с блата. За целта в купа смесваме всички сухи съставки, без захарта и содата. 


Содата прибавяме към киселото мляко в чашата и оставяме да шупне, а захарта разбиваме с яйцата на крем.

                       

Към яйчената смес, започваме да прибавяме от мокрите съставки, като аз ползвах пюре от замразен спанак, за да получа този хубав зелен цвят. Постепенно прибавяме и сухите съставки към сместа.


Изсипваме я в предварително намазана с олио и застлана с хартия за печене на дъното тавичка с размери 24 см и я пъхаме да се пече на 170 градуса за около половин час. 
Проверете блата с тест за "суха клечка" и щом се е изпекъл оставете да се охлади постепенно, а едва след това извадете от формата.


След като блатът е изстинал, го поставяме във форма за торта с махащи се стени и напояваме с компот ( по желание). Аз използвам някой с не толкова доминираш цвят и вкус - като светъл компот от дюли, праскови, кайсии, а може и обикновен захарен сироп.

Захващаме се с крема, като оставяме желатина да се накисне с малко студена вода, както е описано на опаковката. През това време с миксера или на ръка разбиваме киселото мляко, заквасената сметана и пудрата захар. Захарта може да е на вкус и ако искате да е по-диетична и лека тортата, може да овкусите сместа със стевия, мед или друго по желание. Може да я опитвате и да прецените, като аз лично не я правя много сладка, за да контрастира с блата и глазурата от плодове.



Към набъбналия желатин прибавяме затопления до горещо компот и разбъркваме докато се разтвори напълно. След това, разбивайки крема, на бавна струйка прибавяме желатиновия сироп, така че да се интегрира добре в сместа. Постарайте се продуктите за крема да са по-скоро на стайна температура, а не от хладилника, за да не стегнат веднага желатина и да ви стане на конци.
Изсипете крема върху зеления блат и приберете в хладилника за около час, за да стегне.

                          

След като този пласт се желира , се захващаме с глазурата. По същия начин накисваме във вода този път половин пакетче желатин ( може да ползвате и цяло, но а исках да е по-мека глазурата, а не толкова като желе).
 Пюрираме с пасатор динята, като аз обичам по-свежата част от динята, тази към кората. Тя е по-светла като цвят затова прибавих и малко пюре от тъмните ягоди на баба, за да постигна този хубав черен цвят. Загрях леко пюрето от ягоди на микровълновата, колкото да мога да разтворя желатина в него и прибавих и пюрето от динята. Изсипах цялата смес върху белия крем, като има един трик, който е добре да знаете, когато наслагвате пластове с желатин.  

                             

Тъй като втория пласт обикновено е по-топъл ( заради току-що разтворения желатин), ако го изсипете веднага върху крема може да образува вдлъбнатина. Затова е добре да го изсипвате първо върху обърната лъжичка, така че глазурата да не пада директно върху крема и да образува дупка. Гледайте да го правите възможно най-близко до крема.

След като сложите глазурата, разпоредете отгоре няколко боровинки, който ще играят ролята на "семките на динята".


Върнете тортата в хладилника за още няколко часа,  докато и горния пласт стегне. Ако искате да стане по-бързо използвайте цялото пакетче желатин и за глазурата.

Тортичката е изключително лека, сочна, свежа и определено нещо, което се отличава от всичко, което сте опитвали досега. Лято в чинийка!
Опитайте и вие! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...