петък, 22 март 2019 г.

Веган ( Постни) бургери от червен боб / Kidney beans burgers ( Vegan)


Не мога да повярвам колко съм ентусиазирана да ви представя днешната рецепта. може би защото беше изненада и за мен самата. Знаете, че съм честна и винаги си казвам всичко, не защото  не мога да си държа езика зад зъбите, а защото имам съвест ,която ме изяжда и на сън ако нещо не било както трябва. Знаете също, че много обичам продуктите на Bonduelle, рецепти с които съм ви показвала не веднъж като доказателство за това твърдение. 

Обаче червения боб винаги съм го пренебрегвала. Не само в консерва, ами по принцип. Преди време си купих един пакет, защото четох, че е много полезен и хранителен, особено за балансирана диета, но така си седи в шкафа и все не стигах до него да сготвя. Е, добре, че са приятелите ми от Бондюел, който ми дадоха задача да има приготвя нещо с червения им боб, за което съм им хиляди пъти благодарна. Ама наистина!
 Когато казах на половинката, че ще правя веган бургери за вечеря, той за малко да размисли дали да се прибира, но аз бях твърдо решена да променя неговото мислене, а с това и моето. Ядем твърде много месо, и като кажа твърде много - говоря за наистина много. Освен това са пости и нищо няма да ни стане един петък да запостим и ние като хората. Да опиташ нещо ново и непривично не винаги е лесно, но истината е, че промяната идва от нас - тези, които готвим у дома. Е, не успях да извадя хляба от уравнението, затова направих бургери, но вие може да сготвите рецептата във формата на кюфтенца и да го премахнете или да използвате пълнозърнест.



 Приготвих и за майка ми, да има за вечеря и в края на деня, всеки остана ИЗУМЕН. в това число и аз. Попитах ги какво име харесало най-много и мненията бяха следните - хубавото на тази сандвич е, че "месото" остава меко и ароматно дори като изстине, докато с обикновения бургер не е така. Освен това, макар да хапваш доста не ти става тежко, а благодарение на подправките, които слагаме на месото, уханието на бургерът е почти едно към едно. 

Отгоре на всичко направих и една постна майонеза ( говоря ви съвсем веган) с чорбата от консервата, която има абсолютно същия вкус на майонеза. Ох, така ми се иска да мога да ви натикам по едно парче от всичко в устата сега, за да ви убедя, че не говоря приказки. 

За себе си знам, че този вид бургери ще останат в нашето меню и занапред и червения боб опредено предизвика любопитството ми. И сега идва още една чудесна изненада, в която съвсем лесно може да спечелите много полезна НАГРАДА  - ФИТНЕС ГРИВНА, осигурена от Bonduelle, като част от тяхната кампания" ГОТВИ ВКУСНО, ЯЖ ЗДРАВОСЛОВНО".



 Един от вас, който  постави в коментарите на някои от постовете ми за бургерите на страницата ми във фейсбук  ВАША снимка свързана със здравословен начин на живот - вашето хапване за деня ( готвено или просто плодове, зеленчуци, лека закуска), разходка на чист въздух с приятели или домашен любимец, планински преход, тренировка от фитнеса или просто кадър, който ви е мотивирал за по-добър живот този сезон. Стига снимката да е ваша - всичко по темата е възможно. Колкото по-интересно и креативно - толкова по-добре!!!! Разровете се в телефоните си или пък излезте днес и напарете такава. Наградата си заслужава и ще може да изпратим до всяка точка на света, така че да се включат и тези от вас, които не са в страната в момента:) 
На 29. 03. 2019- петък ще спечели един от вас тази полезна гривна, която може да ви помогне да влезете още по-бързо във форма за лятото! Нямам търпение да видя снимките ви, а з ада участвате натиснете ТУК!!!! :) 

За още повече награди следете страницата на Бондюел, където всяка седмица ще има още мини-игри със страхотни награди, като тази седмица е тази игра тук.
А сега преминавам към рецептата, защото тази трябва да се знае!!!

Необходими продукти:
480 г отцеден червен боб Bonduelle ( 800 г консерва)
2 средно големи варени картофа
2 с.л. пълнозърнесто брашно
2 с.л. галета ( още за овалване)
1 глава лук
2-3 стръка магданоз
1 ч.л. подправка за скара
1 ч.л. млян кимион
1/ 2 ч.л. черен пипер
12/ ч.л. лют пупер
сол

За бургерите още:
хлебчета
домати
зелена салата
зеле
лук

Розова веган майонезата:
60 мл аквафаба от черен боб ( водата от консервата)
200 мл олио ( може и по-малко)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
няколко капки лимонов сок

Започваме като отцеждаме червения боб от консервата, но ще запазим сока за нашата майонеза.

Намачкваме боба с преса за картофи и прибавяме предварително сварените картофи, които също объркваме и намачкваме. Към тази смес прибавяме още нарязания на ситно лук и копър.



Последно слагаме в купата брашното галетата и подправките. Ако използвате типични подправки за месо, ще подсилите вкуса на бургера ;)  


Разбъркваме всичко добре и взимаме малко по малко от сместа, оформяйки плескавици с големината на питките. За разлика от месните, тези не се свиват при печене/ пържете, затова и много по-лесно може да прецените големината им. Моите питки бяха доста големи, така че от сместа ми излязоха някъде към шест големи бургера, но с по-малки ще ви е по-лесно да работите и ще излят повече бройки. А ако ги направление на кюфтета - ще излязат поне двадесет.
Овалваме плескавицата в галета и я нареждаме върху поднос или дъска, Прибираме във фризера за около 15-20 минути, да се стегне за малко, докато загряваме тигана ( или фурната).

                             

Може да ги изпечете, но аз предпочетох да ги изпържа в съвсем малко кокосова мазнина, макар и олио да ползвате - няма да станат вредни :) 
Запържваме ги до златисто от двете страни. 


Докато бургерите се готвят, правя набързо майонезата. Отделяме около 60 мл от сока на боба, който се нарича аквафаба и го разбиваме с пасатора, докато стане на пяна. Прибавяме захарта, солта и лимоновия сок и продължавам е да разбиваме, като постепенно прибавяме и олиото.

                                                    
 Аз сложих повече сок и по-малко олио, затова и моята майонеза стана по-рядка, но исках да напои хлебчето, тъй като както казах бяха доста големи питки. Рецептата за майонезата видях от тук.
Получи се с много нежен розов цвят, но на вкус - като на обикновена майонеза



След като бургерите станат, запичаме набързо и хлебчетата в тигана и след това намазваме с майонезата.

                            

Слагаме малко зеле или зелена салата, а отгоре бургера :) 


Гарнираме с останалите ни зеленчуци по избор и вкус, като може да сложите пресне или леко запържен лук.


Гарантирам ви, няма да съжалявате, нито някой у дома ще го направи, ако ги изненадате с тази вкусотия, пък ще може с тази снимка да се включите и в  играта ( или някоя друга - ( no presure) :)  Оставям ви да мислите с каква снимка да участвате, а пък на довиждане пак ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

сряда, 20 март 2019 г.

Сметанови пастички "Страчатела" / Mini cream cakes Stracciatella


Днес исках да започна с нещо свежо, красиво, да създам настроение и ако може и малко щастие във всеки, който отвори моята страничка. Не е по-различно от друг път, но тези дни се случи нещо у дома, което ни притесни в здравословно състояние. За миг живота ти преминава на лента и е странно как се сещаш за разни неща, които никога не си мислил, че ще ти хрумнат в такъв момент. 
След като тревогата по отмина и се върнахме от болницата с добри новини, усетих такъв прилив на енергия и живот, сякаш съм се родила на ново. Слънцето печеше по-силно от всякога, животът беше по-пъстър, а хората - е, те си бяха същите, но някак ми се искаше да ги разтърся от това вечно негодувание и да можех да ги настроя като китара на някоя по-нежна тоналност. 
Вече преди всеки голям празник се почват коментари как от сега му е писнало на човек от козунаци, яйца, коледни звезди, агнешко, много месо, диети, веганите са луди и как всичко ни е трън в очите, ама да си го кажем. Правото на мнение се превърнало в право за осъждане за щяло и нещяло. И аз разбира се, имам мнения за неща, и те даже се менят през годините та си знам, че не е хубаво много да се изхвърлям с разни неща сякаш съм отсякла някакъв нов крумов закон. 
Избягвам да критикувам хората, тъй като нищо човешко не ми е чуждо. Милионният козунак за едни е първи за някой друг. Не всеки е завършил училище и пише правилно, не всеки има една си съща съдба. Но знам със сигурност, че всеки се усмихва като прочете нещо хубаво за себе си, като го похвалят и насърчат. Знам, че чувството за деликатност и такт е малко закърняло в днешно време и откровеността е достигнала до такива висини, че направо граничи с грубост. 

За мен празниците имат своята идея да събират хората, да честват добродетели, да радват и заедно с тях и обичаите, които така силно се стремим за съхраним. Защо тогава колкото по-голямо изобилие имаме от продукти, рецепти, възможности за контактуване с хората почти денонощно и възможност да покажем по-доброто "Аз" избираме точно обратното?
 Едва ли скоро ще разбера, но знам, че за малкото време на тази земя, минах през не малко сериозни предизвикателства, да знам, че животът е прекрасен! 

И понякога ще съм на диета, понякога не, понякога ще ям предимно месо, но няма проблем да хапвам и вегански ястия, нямам проблем да отговарям на едни и същи въпроси по хиляда пъти, защото са от различни хора и не всеки е длъжен да знае  всичко. Наистина няма проблем. 
Просто да ви донеса усмивка и да ви стане мило  и приятно, че се захващате с нещо ново, но може да бъде интересно, забавно, а накрая и вкусно. Животът е пъстър, точно като днешните пастички, които исках да ви заредят с много пролетно настроение.
 Рецептата е моя измислица, с нещата, които имах в хладилника, а вкусът им е вдъхновен по-спомен за пастичките от детството, които си купувах от време на време (знаете, че у дома не се купуваха много десерти)


Направих възможно най-подробна рецепта, но преди да премина към нея, ще ви помоля да извършите една добринка и за мен, в духа на текста по-горе и да гласувате за моя блог  в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз ще се все така да ви нося само положителен заряд и вкусни рецепти :) 


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А сега да премина и към рецептата:

За пандишпановия блат:
5 бр. яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 ванилия

За крема:
400 мл течна сметана
4 с.л. захар
100 г тъмен шоколад
шепа сушени плодове или ароматни плодови бонбони

За желето отгоре:
250 г захар
500 мл вода
1 пак. желатин (10 г)

Още:
100 г кокосови стърготини за стените на пастите
600 мл захарен сироп за напояване на блатовете
300 мл  подсладена сметана за украса
нар, киви, портокал ( може и други плодове)


Започваме с приготвянето на пандишпановия блат. От него ни трябват два броя за тази рецепта, затова удвойте дозата или пък увеличете тази с едно-две яйца и разрежете получения блат на две по-хоризонтал, така че да получите два по-тънки блата. Аз реших да използвам повече пухкави блатове, затова си направих два броя.
За начало отделяме жълтъци от белтъци, внимателно, без нито част от жълтъка да попадне при белтъците.


Разбиваме първо белтъците в напълно суха купа на сняг задно със захарта. След като тръгнат да се втвърдяват, добавяме един по един жълтъците, бъркайки на малко по-ниска скорост.

                             

Към така получената смес прибавяме пресявайки и бъркайки на ръка и брашното - постепенно. Бъркаме внимателно, за да не спаднат белтъците, тъй като те държат цялата структура на блата, за да стане обемен и въздушен при печене. Не ползваме набухватели, а естествения процес на разбитите белтъци.
Разпределяме равномерно в тавичка с размери 38 см х 25 см, предварително застлана с хартия за печене на дъното.


Блата печем за около 20 минути на 150 градуса във фурна с обдухане. Оставаме да се охлади постепенно и изваждаме от формата. Повтаряме същата процедура и с другия блат.



Когато блатовете са напълно изстинали се захващаме с крема. Разбиваме сметаната със захарта на пухкав крем.

                              

След това прибавяме нарязания на ситно черен шоколад, като може да добавите повече шоколад, ако поискате.


 Аз имах няколко меки, ароматни, плодови бонбона у дома, които също нарязах, тъй като те придаваха много интересна нотка, когато паднаха в устата сред цялата композиция. :) 

Във формата за торта слагаме първо единия блат и сиропираме с предварително направения и охладен захарен сироп. Сиропираме добре, тъй като пастите, които си купувах бяха точно такива - меки, нежни и сочни. 
Отива ни около половината сироп за блата. ( В блога може да намерите много рецепти за това как да направите захарен сироп като в тази например

Отгоре разпределяме крема и заравняваме добре. Завършваме с втория блат, който също сиропираме с останалото количество сироп.

                       

Завършваме като намазваме пастичките отгоре с около 150 мл сметана, разбита предварително на сняг. Прибираме в хладилника за няколко час, за да поемат хубаво ароматите.

                             

След това изваждаме и разграфяваме с нож на пастички. Украсяваме по желание с останалото ни количество бита сметана, като аз реших да направя малки "огради", така че да мога да сложа вътре плодовете.

                             

За плодове се спрях на киви, зрънца нар и обелен портокал, но може да изберете и други :) 


Реших да завърша пастичките със слой захарно желе, което не да изсипвам в течен вариант, както е при парфето, а да слагам в желирано състояние. Смятам, че има своя чар, тъй като също пречупва светлината и държи плодовете по-живи и релефни. По-лесно се работи с него и не рискуваме да протече сироп по пастите.

Направих го като кипнах водата и захарта. Оставих да покъкри  5 минути, махнах от огъня, прибавих ванилията и приготвения по описанието на опаковката желатин, предварително набъбнал в студена вода. Разбърках докато се разтвори в горещия сироп и оставих да се охлади, като разбърквах периодично. 

 
            
 Получих този бистър, желиран гел, с който покрих плодовете. Така те остават свежи с дни :)

 

Голяма радост за окото с тези пастички, нали? 


За малко да забравя да поясня, че ги украсявам след като ги извадя от формата. Полепвам по страните на пастичките малко коксови стърготини, които присъстваха задължително по пастите от едно време. 


Може да да направите крема шоколадов изцяло с какао, за тези от вас, които сметаната не е сред най-любимите продукти. Аз самата смятам, че има нещо изключително красиво в ярките плодове в съчетание със снежно бялата сметана, а пастичката е толкова лека и нежна, като целувка от ангел.


Зарадвайте себе си и хората около вас, като им приготвите тази вкусотия, а аз ви оставям и се заемем със следващите десерти, които чакат да бъдат снимани в кухнята. 
Подготвила съм ви много изненади за предстоящите празници, затова останете на линия и не забравяйте да ми пишете с вашите отзиви за рецептите или просто да кажете "здравей" в коментарите по-долу :)  


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

Щастлив и усмихнат ден, приятели! 

П.п. Гласувайте, моля!


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...