петък, 1 март 2019 г.

Рецепти от филми : "Бохемска рапсодия" и тортата на кралицата / Movie recipes : Queen Cake - A Bohemian Rhapsody


Толкова много вдъхновение има в днешната ми публикация, че трудно намирам думи, с които да я започна. От деня, в който разбрах, че ще правят филм за Куийн, до първия трейлър, до почти божественото преживяване в киносалона, където никой нямаше време да яде пуканки, да си гледа телефона или да обсъжда скучни моменти от филма, защото такива просто няма.



Потъваш в едно безвремие на вечна класика, безсмъртни идеи, смели новатори, истински творци и магията на музиката в най-чистата й форма. "Бохемска рапсодия" е филмът, който ме накара да изпадна в мини транс и невъзможност да си вдигна дупенцето от седалката в киносалона, докато и последната буква от кредитите не беше изминала, а сърцето ми туптеше забързано от цялото  рок-опера изживяване, от което дори не знаех, че имам такава нужда. Събуди в мен толкова голям заряд за живот, който не мислех, че ще намеря в края на 2018-та година, която се оказа за мен безмилостна и изтощителна като песен на Фики.

 За пръв път от толкова време исках да си забърша прахта от барабаните, да се заровя в книгите, които лежат почти до всяко канапе у дома и да събирам всяка следа от красота и творчество около мен и да го вложа в следващата си публикация,  музикална или кино тема, защото за Бога - ако обичам нещо повече от готвенето и яденето, то това е музиката и киното. 

Обичам ги дотолкова, че като малка джобните ми за месеца отиваха за касетки  на рок, метъл групи или пък филмова музика  вместо в лавката за закуски, на което дължах стройната си фигура. 
Явно бая съм си погладувала тогава та сега нямам наяждане, но за мое щастие вече мога да ги съчетая в едно. Пригответе вилиците и започваме :) 

"We will, we will eat you!

С музиката на Куийн се сблъсках за първи път, когато още бях съвсем малка и увещавах дядо ми да не ме води на детска, а да обикаляме града и да пием кафе с неговите приятели в пенсионерския клуб, докато аз подчертавам всякак буква "г" във вестник Дума. Дааа, виждате накъде бият нещата във времеви план. Тогава имаше едно предаване - "Телевизионен справочник" и чат-пат пускаха някоя и друга западна песен, като изборът не беше много голям.


 Спомням си моментът, когато пуснаха отказ от концерта Live aid и погледът ми се прикова като в намаление на щанда за захар и брашно. Още тогава знаех, че моята малка, черна, бъдеща рок душица ще живее за моментите, които да съпреживявам музиката от големи стадиони до малки зали, но все така близо до първоизточника. 

И до днес днешен разорения ми гъз живее сред плочи, дискове, касетки и мърч от почти всеки концерт, на който кракът ми е стъпвал, но снимки почти нямам. Когато съм там - забравям за всичко. Ако отдавна не сте изпитвали това чувство, предлагам ви да си пуснете "Бохемска рапсодия" и да си го припомните.



 Един от финалните кадри, на стадиона Уембли и спускането на камерата над многобройната публика кара сърцето да ти се преобръща все едно се качваш на гондола. Филмът е изпълнен с такава енергия, че почти не можеш да седиш на седалката без да си тактуваш с крак и заслужено получи номинации за Оскар в множество категории, като спечели не малко от тях. 

За тези, които казват, че филмът не е кой знае какво и сексуалната ориентация на Фреди Меркюри все още им влияе за формирането на обективно мнение така все едно лично са я поели отзад, мога да кажа - kill yorself. 

Хубавите филми не винаги трябва да бъдат over the top complicetd и edgy като някой черно-бял Incredibly Strange Film Festival филм за живота на коминочистачите от Гватемала. 



Няма лошо един филм да ти носи радост, цвят, живот и настроение, което да гърмиш в колата до дупка на път за работа. 


Реми Малек взе Oскара за въплъщението си във Фреди съвсем заслужено и макар да ми стана мъчно за Виго, който направи също чудесна роля и го заслужаваше, щом Лео успя да устиска, вярвам,  че и великия Арагорн ще излезе мъж на място.


Едва ли има кой да отрече, че Реми Малек успя да съживи Фреди Меркюри така, както само китайската индустрия ще направи сега с парцали на тема Queen това лято. Само стойте и гледайте! 
"
"..and another one bites the cake

Влюбена съм в този филм, в тази музика, в тези актьори, в тези музиканти, в цялата работа по създаването на това наследство, което може да бъде пускано на мисловно-непропускливите в час по музика, пък белким се ориентират малко в някой по-стойностен жанр - така поне им е поднесено сдъвкано :) 

Мога да говоря с години за музиката на Куийн и за филма, но ще пристъпя към рецептата, защото тя не е случайна. 

Реших да приготвя тортата на кралица Елизабет, за която се знае, че е единствената торта, която кралицата приготвя сама. Първоначално не ми се видя кой знае колко привлекателна  като вкус, но в името на самата идея на поста реших да се спра на нея. След като прочух, че това е любимата торта на много хора, си казах, че може би наистина крие някакъв таен вкус, който не виждам ясно в съставките.


Още повече, че съдържа фурми, които не мога да кажа, че обичам. И все пак, правих Лепкав тофи пудинг, който е близо като вкус и ми хареса затова и сметнах, че ще ми допадне все пак. 


Модерирах крема на тортата, който в оригинал се запича отгоре, само като кокос, масло и мляко, но аз го upgrade-нах така, че се получи нещо като гигантска меденка от тези пълнените, който обожавам!!! Явно и вие, защото това е и топ рецептата в блога. Ами мога да ви кажа, че все едно ядеш торта със същия вкус, без цялата там игра по овалване, печене, дълбане и какво ли не.


И макар да бях under pressure какво ще се получи от цялата какофония в главата ми, се заех с работа :




Необходими продукти:
1 ч.ч. фурми
250 мл вода
1/2 ч.л. сода
375 г брашно ( около 1 1/2 ч.ч.) 
1 ч.л. бакпулвер
125 г масло
125 г кафява захар
1 ванилия 
1 яйца
1 ч.ч. орехи 

За крема:
100 г шоколад
100 мл течна сметана
200 мл прясно мляко
кокосови стърготини ( около чаша) 
млени какаови бисквити закуска ( около чаша) 
1/3 ч.ч. захар
100 г масло
ч.ч.= 250 мл


Започваме като нарязваме фурмите на средно малки парчета и ги слагаме в касерола. Добавяме водата и содата и оставяме да поврат около три минути. Оставяме да се охладят.

                             

През това време разбиваме маслото и захарта за блата на крем, а след това прибавяме яйцето.

В купа смесваме брашното, ванилията и и бакпулвера и започваме да прибавяме към маслената смес. Прибавяме и меките и сочни форми, които сме отцедили леко от водата, но сме оставили малко течност, за да може да овлажни сместа. Накрая прибавяме орехите, като аз сложих смес от орехи, малко фъстъци и лешници за по-богат вкус :) 

Постарах се да не ги разбивам много на ситно, тъй като исках да се усещат добре в блата.


                             


Готовата смес наподобява мекото тесто за меденките и е доста по-гъсто от обикновеното кексово за блатове. Въпреки това работете с него така :)                                                       Във форма за торта, моята бе квадрат с 22 см на страна слагаме хартия за печене на дъното и намазняваме с олио. Разпределяме половината смес, като може да си помагате с намазнени ръце или опакото на лъжица, която също да потапяте в олио, тъй като смета ще лепне. Постарайте се да я разперелите равномерно.



Печем във фурната на 180 градуса за около 15 -20 минути до суха клечка.  

Обръщаме върху решетка и оставяме блата да се охлади напълно, а в същата тавичка изпичаме и втория блат :) 

Повтаряме процедурата!

Кремът е моя хрумка, но знаех какво ще подхожда и исках да го постигна, макар на пръв поглед да не звучи или пък изглежда много добре. Обещавам ви - този крем ще се появява и в други мои торти занапред, затова си го запишаАЙте от сега ;)

 В касерола слагаме млякото, сметаната и захарта да се загреят на котлона. Прибавяме млените бисквити и кокоса и след като набъбант, дърпаме от огъня и прибавяме маслото и начупения на ситно шоколад. Разбъркваме докато всичко се хомогенизира и стане хубава каша. 

Може да я опитате, но не ви предупреждавам - води към пристрастяване и ще си изядете крема. Оставете да се охлади някъде, за да стегне.




Украсих тортата без ясня идея как точно искам да се получи, което се вижда и няма какво да се оправдавам.


 За стените на торта се вдъхнових от този костюм на Фреди, като изрязах черни ромбове от фондан.






 Отгоре пък има неговия силует , отново от фондан, декорация от шоколадов ганаш и позлатени фурми, защото the show must go on.
Определено исках да я направя малко по-красива отколкото се получи накрая, но смятам, че усетиш ли колко сърце е вложено в нещо, мигновено става по-привлекателно в твоите очи.




Тези от вас, които сме следят в инстаграм, научиха за този торта по-раничко, тъй като ви обещах там да ви издавам някои тайни какво се готви у дома и ви благодаря, че още от вас се включиха и ме последваха. За тези от вас, които са пропуснали, ето моят акаунт отново тук -  https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

Вече сме на финалната права на днешната публикация, с която започвам не само март месец, но и се надявам все по-често да успявам да ви представям такъв вид публикации, вдъхновени от музиката и киното. 


Смятам, че изкуството е това, което ни доближава до божественото и определено се стремя да подкрепям всеки един човек, 




който желае да създава нещо от нищото - дали ще е музика, текст или просто кулинарно  произведение, ние сме създадени с това уникално качество да представяме емоциите си по уникални начин, да пеем за страховете  си, да рисуваме за любовта си и да се борим с невежеството и неправдата посредством думи и дела



Моят петък ще продължи да върви по музиката на Куийн, готвенето на нови рецепти и вкусно похапване от тази невероятна торта, достойна за кралски особи. Сигурна съм, че няма да съжалявате ако направите едно или всичките тези три неща.




На  вас пожелавам един щастлив и усмихнат уикенд, а аз си пожелавам да не надебелея много от всичко, което ям :) 

   


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!







вторник, 26 февруари 2019 г.

Баница с кайма и праз в кексова форма / Meat and leek banitsa in a bundt pan


Вчера така се получи, че нямах много време за правене на вечеря. Цяла вечер се занимавах със сглобяването на една мебел, която пристига на части и човек сам трябва да си я сглоби по инструкция. Не се притеснявайте - не ми е за първи път, справяла съм се вече в миналото с масичка за компютър и шкаф за баня. тази проклетия от вчера обаче ми скъса здравето до полунощ, защото първо имаш тук-таме разлепена част, ама "айде" си викам, сега да връщам чак до Холандия пратката, нещо, което едно лепило ще оправи за една минута. 

После се оказа, че болтовете, които са ми пратили са по-къси отколкото трябва, и макар на прага да събирам всичко и връщам, си погледнах наредения "пазар" от вещи, които чакат де приберат в конкретната кутия на Пандора и стиснах зъби. Хайде до магазина, за няколко болта, няма да се ядосвам. 
Тръгна всичко по план и накрая се оказа, че една плоскост нещо явно е неточна и не влиза в улея. Мъчи там нещо с шкурката да натаманиш, макар самата аз вече да се прокиснах на поне три европейски езика за това, че си поръчвам такива мебели. Осъзнавайки, че няма да имам много време да си сготвя вечеря, реших да спретна нещо набързо, с продукти от хладилника. 


Кори за баница - налични, малко праз, каймичката, която бях взела за друго ястия, ама карай и се сетих, че така и не бях качила ( нагоре по шкафа)  формата за кекс, която ползвах за тази рецепта.  

Не му мислих много дълго, реших да си спретна една баничка с кайма и праз и кана айран за вечеря. И добре, че го направих, защото накрая и помощ дойде да сглобим онзи пъзел на Хелрейzър и пак не мога да се похваля, че успяхме да създадем подобие на картинката от рекламата.

Но едно мога да кажа - неприятностите се преглъщат по-лесно на пълен стомах, затова никога не си лягайте ядосани или гладни! За щастие баничката стана много вкусна и сега бързам да ви споделя рецептата, защото работната седмица е в разгара си, а с това и изненадите по пътя ни. Е, поне вечерята няма да я мислим с тази вкусна рецепта, която става бързо и лесно, а съмнявате ли се, че е вкусно?! :)  


Ето я и нея:
Необходими продукти: 
Около 200 г кори за баница ( половин пакет)
1/2 глава лук
1 стрък праз
250 г кайма
кимион, черен пипер, сол
50 г масло олио

Започваме като запърваме за кратко нарязания на ситно лук и праз, докато омекнат. 


Прибавяме каймата, като може да я запържвате и едновременно на друг тиган и просто да ги смесите. Пържим на умерена температура,за да не ни прегарят зеленчуците, а каймата е добре да се стремим да раздробяваме на възможно по-малки парченца. 
Когато плънката е позапържена, но все още сочна, я овкусяваме с подправките на вкус.

                             

Форма за кекс намазваме с олио и слагаме две кори така, че да покрият дъното. Слагаме малко от разтопеното масло, смесено с олио и слагаме още една тънка кора отгоре - леко намачкана. Разпределяме част от плънката. Така редуваме кора с малко масло, после пак кора с плънка, докато формата е напълни. Плънката я разпределям общо на три пъти, като има кори с масло между тях :) 


Подвиваме корито отгоре, така че да се запечата добре и притискаме леко, за да може баницата да вземе формата на съда при печенето.


Намазваме с още малко мазнина отгоре и пъхаме да се пече на 180 градуса за 30-40 минути.
 След изпичане я оставаме леко да с охлади и обръщаме върху подходяща чиния или поднос :) 


Режем на парченца и ядем..с ръце :) 
Идеална вечеря, обяд или закуска  - и с нови сили за нови предизвикателства!


Усмихната седмица, приятели! 

Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



петък, 22 февруари 2019 г.

Американски меки бисквити с шоколадови капки / Homemade American Chocolate Chip Cookies


Image result for guilty gifБлагодарение на всичките ви пожелани рецепти не ми се налага да мисля какво да приготвя днес :) Списъкът е дълъг и честно казано, само вкусотии предлагате, така че нямам проблем да ги приготвям. 
Е, разбира се между тях ми хрумва нещо, което трябва да се приготви също, защото овен да издирвам, модерирам и приготвям различни известни, световни или позабравени рецепти, обичам да създавам и свои собствени такива. Сега например на масата в кухнята си почива една невероятна тортичка, която нямам търпение да ви покажа, но като цяло гледам януари месец да ви щадя повече и да не прекалявам с изкушенията, защото ще ме набиете с картите за фитнеса накрая :) 

Затова днес реших да ви подсладя уикенда с една мъничка рецепта, която много от вас искаха, а аз пък обичам супер супер много - меките американски бисквити с шоколадови капки.  


Идеални за кафето, следобедния чай и среднощно плюскане, тези бисквити водят до пристрастяване, за което аз нямам вина, защото рецептата я знам от тук
Две тайни знам още за тези бисквити - не пестете маслото и не пестете шоколада. Шоколад си трябва и отвътре и отвън и да, това са две различни неща, а да останат меки бисквитите е важно да ги съхранявате добре - в коремчето или затворена кутия, с малко парче хляб да да ги поддържа крехки :)
 От тази доза излизат около 40 броя бисквити, но моите са в нещо като мини вариант в сравнение с оригинала. Но стига с приказките, а да се захващаме с готвене. Петъкът го пиши свършил, а съботното кафе ще е чудесно ако у дома заухае на тази прелестници. 


Направете ги още тази вечер, с помощта на любим човек, деца, куче, въображаем приятел или просто собствената ви прелестна компания и се насладете на още един прекрасен миг от живота. Ето и рецептата: 

Необходими продукти:
2 3/4 ч.ч. брашно София мел класик ( около 380 г)
1 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. бяла захар
2 бр. яйца
290 г масло
1 ч.л. сода / бакпулвер
щипка сол
2 бр. ванилия
100 г черен шоколад
35 г шоколадови капки  


НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

В подходяща купа разбиваме маслото ( може и на ръка) и двата вида захар. На някои места препоръчват да се разтопи маслото в микровълнова и аз този път го направих този номер, за да ми е по-лесно интегрирането на съставките.
Постепенно прибавяме едно по едно яйцата и ванилиите, докато получим по-плътна, леко пухкава смес. Накрая прибавяме и сухите съставки, които може предварително да сме смесили в купя - пресятото брашно, солта и содата. Последната може да замените със същото количество бакпулвер - аз понякога така правя ;) 


Разбиваме още веднъж, като сместа вече ще в по гъста, но все така лепкава. Прибавям е начупения на парченца черен шоколад. В оригинал рецептата иска около две чаени чаши шоколадови капки, но тъй като при нас са си още скъпички, ви предлагам това решение. което да ви кажа няма голяма разлика щом са отвътре. Прибираме сместа за около 10 минути в хладилника за да стегне и да ни е по-лесно да ги оформяме. 


Изваждаме купата когато сместа  е с консистенцията на мек пластилин. 
С помощта на лъжичка отделяме количество колкото супена лъжица, но за американските бисквити често ползват по-голямо количество - като топка за сладолед. 
The choice is yours! 


 И защото това са бисквити с шоколадови капки няма как да минем без тях. Имам една кутия от 100 г и изсипах една трета от нея. Може да топвате топчетата в тях,  но обещавам ви  резултатът няма да е толкова естетически красив, колкото да си поставяте по 5-6 шоколадови капки върху всяка бисквитка една по една.


Няма да ви отнеме толкова повече време, а бисквитките е изглеждат точно като тези от филмите.


Редим ги в тавичка с хартия за печене на дъното на разстояние една от друга, тъй като се отпускат при печене. 
Както винаги ще ви посъветвам да изпечете първоначално в тавата една-две бисквитки, за да видите колко време да ги печете, на какво разстояние една от друга и дали има нужда да си поправите размера на бисквитките.
Освен това ще имате честата да опитате една току-що извадена от фурната, а не да ядете от суровото тесто като мен :) 


Печем ги в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 10 минути или докато започват да порозовяват по краищата. Извадени от фурната са много меки и крехки, затова ги оставате за малко в тавата, за да не се начупят. След това се втвърдяват леко отгоре, но в средата са си меки, както се вижда от втората снимка в поста, където съм я натиснала леко :) 


Сега е ваш ред ;) 
Сладък уикенд, приятели и ще се радвам да ви показвам какво още все готви у дома, ако ме последвате в инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/  ! 





Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...