събота, 20 октомври 2018 г.

Вкусна ябълкова торта без бяла захар / Healthy oatmeal apple cake


И тази седмица ви изкушавах с какво ли не - сладко, солено, посно, тестено и пак нали не си мислехте, че ще се разминем с десерта. Дълго време си мислех какво различно да ви предложа, което хем да ви изненада, хем да е точно такова каквото търсите и искате. Реших, че след безглутеновата торта е ред на такава, но без бяла захар и с пълнозърнесто брашно и овесен ядки. Още повече, че има и рендосани ябълки и канел а- вкусът на есента. Тортата мога да впиша в графа полезни или здравословни, но най-вече вкусни. Напомня ми на нещо като ябълково тирамису, с тази разлика че в пъти по-леко като вкус. Друго предимство е, че става много бързо, което е чудесно предвид ангажиментите, които ме затрупаха. Надпреварата за вкусна рецепта със соев сос е в разгара си и аз се надявам блогъра, който да подкрепите да съм точно аз. ( Повече за това може да научите тук). 

Днес пък отново яхвам метлата и опрашвам към столицата, където ще взема участие в първото по рода си 24-часово надпиване с бира ( аз няма да се състезавам ;) )  или иначе казано онлайн шоуто Бирнавал, което ви представих вчера на моята страница във фейсбук. То ще започне този следобед и ще се излъчва директно на моята ( още ред други) фейсбук страници. Шоуто има развлекателен характер и ще ви срещне с много познати и не толкова познати лица от творческата сцена - актьори, музиканти, влогъри и блогъри, където ще говорим за това, което ни интересува, вдъхновява или просто кара да се замислим. 



Добре е тогава да започна деня с нещо вкусно и полезно като закуска - овесени ядки например. с ябълки, например :) И цедено кисело мляко. Или иначе казано с едно парче торта! Ако искате и вие да не изпитвате вина от удоволствието, опитайте тази рецепта. Намерих я в сайта на Бон Апети и я адаптирах според вкуса си. Ето я и нея: 


Необходими продукти:
За блата:
1 ч.ч. овесени ядки
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
2 бр. яйца
50 г кафява захар
1 ч.л. сода ( може и бакпулвер)
1 щипка канела

Крем:
300 г скир /  цедено кисело мляко
300 г маскарпоне
мед на вкус
25 г тъмно какао

Още:
3 бр. ябълки
50 г кафява захар
1 ч.л канела


Започваме като измиваме, обелваме и рендосваме ябълките. Към тях прибавяме захарта и канелата и разбъркваме добре. Оставяме в хладилника, да пуснат сока си и се захващаме с блата.
За него накисваме овесените ядки в леко затопленото мляко, за да набъбнат леко.

                          

През това време разбъркваме яйцата със захарта, брашното, канелата и содата. ( Содата може да загасите с оцет, ако сте чувствителни към нея или да замените с бакпулвер)


Прибавяме млякото и разбъркваме добре. Оригиналната рецепта е само с една чаена чаша мляко, но при  мен се получи малко по-гъста смес, като за меденки. Затова ви предлагам да увеличите течността с половин ( или повече) чаени чаши мляко, за да поличите нещо като кексово тесто. 
Разпределяме сместа във форма за торта с диаметър 26 см, предварително застлана хартия за печене. Пъхаме да се пече в предварително загряна на 180 градуса за 15 минути. 

                          

 След като блата е готов, махаме хартията и го оставяме да.изстине. След това го обръщаме в същата форма с долната част нагоре и разпределяме ябълките. Техния сок,ще сиропира и навлажни блата.


В друга купа смесваме скира (цеденото кисело мляко) и маскарпонето. Още една промяна , която направих. В оригинал рецептата на Бон Апети е само с цедено кисело мляко, но забелязах, че някои читатели са имали проблем с това, че кремът се разтича. реших да го променя като използвах скир и маскарпоне, и двете на стайна температура.
Скирът е исландски продукт, който е много вкусен, богат на протеини и много ниско съдържание на мазнини. Вече се предлага и в България, а маскарпонето си го знаете. Направих един пухкав и стабилен крем, който овкусих с мед на вкус. Предлагам ви и вие да направите така.


Разпределяме отгоре крема и изравняваме добре. Оставяме тортата в хладилника за час- два, а след това поръсваме обилно с какао. 

                             

Аз добавих от себе си и малко лешникови ядки.



Според мен е удачно да има ядки към такъв десерти и то не само овесени :) Не знам колко са големи промените, които направих, но се получи много вкуса и сочна тортичка.

 


В долната си част блатът бе още  малко сухичък, но както казах, аз не бях увеличила количеството мляко. 
За тортата без бяла захар, стана просто идеална. Може да я поднесете на деца или хора с хранителен режим без угризение. Предполагам, че може да замените и маскарпонето изцяло със скир и ще стане също вкусно.



Аз ви оставям с този последен кадър и ви пожелавам сладък и приятен уикенд. 
Поотпочинете си, че какви рецепта съм ви подготвила, ще ви взема акъла! :) 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 18 октомври 2018 г.

Сач с наденички "Дъга" и соев сос / Clay pot sach "Rainbow"with Sausages and Soy Sauce


Голямата торба с изненади ви нося днес, толкова много, толкова различни и толкова хубави възможности да се научим на нещо ново, да опитаме нещо различно, но със сигурност вкусно и накрая - да спечелим куп награди. Както ви обещах съвсем скоро да ви представя една игра, в която си струва да участвате. Толкова много се вълнувам, че чак въздух си поемем между думите като Ричард ( изречение, което никога не съм мислила, че ще кажа, но уви) 

Отгоре на всичко се оказа, че конкретната игра се комбинира с още една, тоест имате шанс да счелите две различни награди с един и същи куршум ( ако сте купили някой пак за Ричард например). 
Спомняте си преди време за моето решение да опитам възможностите на истински хубавия соев сос, който не е генномодифициран и като начин за балансиране на теглото и намаляване на солта. Писах ви повече за целия ми проект, за който съм отделила около шест месеца ТУК.

 

Като говорим за истински хубав соев сос няма как да не кажем, че това е този на Kikkoman и затова цялата игра е свързана с вашите идеи, творчество и ентусиазъм, които в края на краищата може да ви донесат чудесни награди. Играта се осъществява с партньорството на Блоговодител, най-големите приятели на кулинарните блогъри в България, чиято цел е винаги да помагат на такива хора като мен : душа на готвач затворено в тяло на средностатистическо момиче от средностатистически град в България, работещо усилено да превърне мечтата си реалност, а хобито си професия. 

Докато аз правя това, вие може да спечелите куп награди - от 160 дневни награди като ножове и термометри например, до по-големи седмични с цели комплекти продукти и накрая една голяма награда от чудесен грил на Тефал, за който ви писах преди доста време ( Тогава ми дадоха да го тествам, влюбих се в него и накрая си го взеха :( ) Сега обаче пак ще имам шанс да се добера до него. Освен това има още поне 20 награди за всички участници в играта, от втората й част, в частта на Блоговодител, където пък голямата награда е невероятен готварски мастър клас, на който всеки кулинар би се радвал да присъства. 


И ако вече съм ви навила достатъчно, ето накратко и всичко каквото трябва да знаете за двете игри. 
И двете стартират днес, на 18. 10 2018 и приключват на 14. 11. 2018 година.

Първата: (  Участието ви на този етап не е обвързано с покупка на продукта.)

1.Целта е да качите снимка и рецепта на ваше авторско или друго ястие, което НЕ Е от азиатската кухня, но съдържа соев сос. Може да е мусака, паста и ли каквото там ви хрумне. целта е да покажем най-оригиналните и адекватни нови приложения на соевия сос, за разлика от познатата азиатска кухня.

2. Ако аз съм ви вдъхновила да създадете своя рецепта или сте направили някоя от моите със соев сос, или просто съм ви вдъхновила да се включите в играта, МОЛЯ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ КАТО СЕ ВКЛЮЧВАТЕ В ИГРАТА ТОЧНО С ТАЗИ ФОРМА ТУК! Така ми давате шанс да заема мястото си сред водещите блогъри в България и наистина да превърна хобито си професия! ( Скоро ще сложа и банер отстрани на блога и в страничката си, за да имате по-бърз достъп) 

3. За пълните условия на играта, начини на участие, награди и т.н, може да се информирате ТУК.
Втората: ( Свързана с покупка)

За съшия период 18. 10- 14. 11. 2018 година, ако направите покупка на соев сос KIKkoman и регистрирате касовата бележка ТУК, може да спечелите дневните и седмичните награди, както и онзи супер грил Тефал. ( Аз може да си имам соев сос, но да ви кажа, пак ще си пробвам късмета за последната награда)

Имате толкова много време да се развихрите, толкова много възможности, като аз няма да спирам да ви дама още информация и вдъхновение. Всеки , който изпрати рецепта получава автоматично електронно издание на книжката с рецепти на Kikkoman.
Ако искате да си припомните предишните ми рецепти със соев сос Kikkoman може да ги видите тук и тук :) 

За да ви вдъхновя и естествено - изкуша с възможностите които се разкриват пред вас, реших да стартирам кампанията  с една традиционна рецепта, подходяща от летния до зимния сезон и обратно - вкусен сач с наденички и зеленчуци, в пъстри цветове и соев сос. Нарекох го "Дъга", именно заради това, че за разлика от нормалната визия на сачовете, реших да подредя зеленчуците на порции по цвят, а не мешано. Вдъхнови ме Соня Данова от фейсбука и се получи истинска есенна картинка, която ще зарадва всеки, който седне на масата. Все още се радваме на изобилие на зеленчуци, затова и няма да ви е никак трудно да го приготвите. А ето и какво ви трябва:


3-4 вида наденички ( свински, пилешки и др)
2 варени картофа
2 моркова
4-5 бр. гъби печурки
1 голяма глава лук
1/2 тиквичка
1/2 патладжан
2-3 чушки ( червени / зелени)


За заливката:
2-3 с.л. соев сос Kikkoman ( класик или лек) 
2-3 скилидки пресован чесън
1 ч.л. мед
1 ч.л. оцет
олио
подправки по желание


Измиваме и нарязваме всички зеленчуци на средно големи парченца. Предварително сварих картофите, за да се изпекат  едновременно със зеленчуците.
намазваме добре сача с олио и затопляме постепенно от студена до топла фурна на 180 градуса. След това изваждаме и нареждаме месото и зеленчуците. Моят сач е много малък, към 24 см, затова не побра много, което си е минус.  :( 


Отгоре заливаме със соевия сос, оцета, меда, пресования чесън и олиото, които сме смесили предварително в купичка. Аз използвах този соев сос, тъй като имах първо него, но тогава може би ще искате да добавите и щипка хималайска сол. Може да ползват е и соев сос класик за по-български вкус ( свикнали сме българите да ядем по-соленичко, какво да се прави).


Пъхаме във фурната и печем за около 40 минути, като разбъркваме от време на време и може да доливаме още от купичката, за още повече вкус.
Може да покриете сача и с лист фолио, ако използвате по-дебели наденички, а зеленчуците тръгват да се запичат прекалено. 


Поднесете ястието със малко свеж магданоз и някаква подходяща напитка- винце, бира, и двете ;) 


От каквото и да си боцнете, все ще е вкусно и даже успях да пробутам тиквичка и патладжана на човече, което не ги яде. И аз, баш като майките си замълчах какво има в сача и като почна да лапа само наблюдавах дали ще ги подмине. От всичко опита, каза че  супер вкусно и накрая с ехидна усмивка съобщих какво е имало там. След като се почуства измамено човечето, бързо му мина и си сложи втора порция. Очевидно тази битка я спечелих :) 


Ако искате и вие да спечелите награди, вкусна храна на масата, приятни емоции, а пък и да помогнете на едно средностатистическо момиче да реализира призванието си, включете се в предизвикателството и вие, като изпращате рецептите си от този линк тук!
А аз ще стискам палци за всички нас, като продължа да ви гощавам и изкушавам!

Усмивки и много слънчеви пожелания, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



вторник, 16 октомври 2018 г.

Бързо кисело зеле / Quick Fresh Sauerkraut/Pickled Cabbage


Толкова много задачи имам напоследък, че започвам да губя разсъдъка си. Вчера излязох със слънчеви очила на лицето, а тези за компютъра на главата като диадема, бях обута с два различни чорапа, и заклевам се, когато ме попитаха как ми е бащиното има се зачудих за няколко секунди. Да не говорим колко често пиша във всички формуляри вместо ЕГН-то си, телефония си номер, защото съдържат едни и същи цифри. Няма гинко-билоба толкова силна света, която да ми помогне в момента, а май си ми трябва просто сън, спокойствие и топла храна както се казва. У дома е по-студено отколкото навън или поне в топлата част на деня, но вчера освен традиционната порция гадини от телевизора чух, че и времето ще захладява. А аз си правих планове да изляза поне на една есенна разходка този сезон, но явно ще си остана с мераците. 


Накрая реших да вечерям пуканки и една бира, белким ми се разкисне мозъка и успея да го приспя. Бързите и лесни рецепти са станали начин на живот напоследък, затова и мисля, че днешната ще ви е от полза, както бе и на мен. Някои от вас може би помнят, че ви споменах за това бързо кисело зеле в поста си за немския джолан по случай Октобърфеста. Аз все още не се наемам сама да си залагам кисело зеле за зимата и докато баба ми е все още властелинът на бидонените вкусотии, нямам намерение да навлизам в територията й ( да ми е жива и здрава). Затова пък, ако ми се хапва кисело зеле или просто имам някоя по-сухичка зелка в хладилника, която плаче за рецепта, посягам към бързото кисело зеле. 
Може да издържи до две седмици в хладилника и идеална гарнитура към всяко месце и хлебче, което имате у дома - сготвено или купено за вечеря. 
Определено има малко по-различен вкус от отлежалото, българско кисело зеле, но пък на мен ми харесва много. Върви чудесно хем с бира, хем с вино. Но стига сме прЕтаквали рецептата, ето я и нея :) 

Необходими продукти:
1 малка глава  зеле
1 глава червен лук 
1 1/ 4 ч.ч. ябълков оцет
1/2 ч.ч. винен оцет
1 ч.ч. вода
1/ 4 ч.ч. олио
1-2 с.л захар
1 с.л. сол
кимион на зърна


Нарязваме зеленчуците на средно тънки резени. Слагаме ги в подходящ съд - тиган с капак или тенджера.


Прибавяме останалите съставки и оставяме зеленцето за заври, след което намаляваме температурата и оставяме да къкри на тих огън ( покрито с капак или фолио) докато стане крехко. 


Аз да си ви кажа, си го коригирам и слагах захар и сол на вкус, за да мога да балансирам киселината на зелето. 
След като е готово го отцеждаме и го изсипваме  в купа, като може да го приберете в хладилника след като изстине и да го затопляте преди консумация или да си го хапвате студено.


Към зелето може да добавите настъргани ябълки, както и малка лъжичка горчица, ако решите, но дори и да го оставите така, ще бъдете впечатлени от чудесния баланс на кисело, свежо и леко сладичко. 


Надявам се рецептата да ви е харесала, а ако ви се пие още бира в моя компания, може да ме гледате в 24-часовото предаване Бирнавал, което ще се излъчва на живо в ред страници във фейсбук на 20 октомври събота. 
Освен, че предаването ще ви срещнете с много различни артисти, блогъри и влогъри, ще се води цяло денонощие, а куп записали се участия ще мерят сили в 24-часове пиене на бира. Аз пък ще им отворя глътка, като им проведа едно състезание за издържливост на люто, като ще видим тогава кон люто яде ли :) 

Усмихната седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...