понеделник, 2 юли 2018 г.

Лимец със зеленчуци / Einkorn wheat with vegetables


Лятото се завърна, а  с това и апетитът ми към типично летни ястия. Както съм ви споделяла, обичам да се храня според сезоните и каквото ни предоставят те. Това, че зимата ми предоставя сланина и вино хич не е мой избор, ям каквото има както се казва :) 
Сега обаче, в разгара на лятото навън ухае на тиквички, чушки, домати, патладжани и букет о от ароматни плодове. Ако имате удоволствието да се разходите сутрин из селския пазар ноздрите ви ще се напълнят с изкусителното ухание на лятната продукция и едва ли ще ви е до тежки ястия.
Не е случайно тогава, че може би ще наблегна и на такива ястия в предстоящите месеци, като ще гледам да не изключа и месото напълно за тези от вас, които не могат без него. И все пак, няма лошо от време на време да си правим почивка преди да настъпят сезоните, в които да си признаем, малко или много злоупотребяваме с него.


Днес искам да ви почерпя с едно ястие, което ако някой ми беше казал пет години преди това, че доброволно ще приготвя или въобще ще ме съблазни да опитам, бих се смръщила сякаш ме черпят с безалкохолна бира. И такъв ден настана обаче ( Не за бирата, все още смятам, че за нищо не става), а за това, че намирам вкус в толкова простички и ароматни ястия като днешното.
Все по-често усещам, че тялото ми се радва да опитва с години пренебрегвани от мен хранителни групи и му влияят много добре. Дори и аз самата се хващам да точа лиги по някое протеиново блокче с микс от ядки и сушени плодове отколкото някоя засукана торта, може би защото просто съм се пренаситила. И колкото и да се чувствам горда от първите сигнали на хранителен здрав разум, оставям вярна на бохема в себе си , който смята, че човек живее за да се радва на живота. Едва ли ще мога да спра порива за пищна шоколадова торта, щом настъпи. Ето защо просто се радвам на всяка вълна от вдъхновение, което ме налегне. Днешното е постно и веган такова - лимец със зеленчуци.


Може да го приготвите и като яхния, супа или запечено във фурната, но в конкретния момент ми се хапваше нещо по-сочно.

Опитайте го и вие, а е то как да си го приготвите:
1/2 ч.ч. лимец
1 ч.ч. домати
1 глава лук
1 бр. червена чушка
1/2 бр. тиквичка
1 бр. морков
сол/ черен пипер
олио
копър

П.п. Рецептата видях от тук преди време, но сега има проблеми със сайта.

Започваме като си приготвяме продуктите. Измерваме си лимеца, а зеленчуците нарязваме а малки кубчета.

                     

Продуктите са малко или много на око, като може да наблегнете на тиквичките, както аз направих :) 


В подходящ съд загряваме малко олио, а след това запържваме за кратко първо лука, а след това 
                   

прибавяме постепенно, морковите, чушките и тиквичките.
 

После добавяме лимеца, който също запържваме за една -две минути, и прибавяме млените домати. Аз обичам да ползвам пресни домати през лятото, които смилам набързо в чопъра или режа на кубчета. Овкусяваме с подправки на вкус.


Доливаме 2-3 ч.ч. вода в зависимост колко редко искаме да ни стане ястието, похлупваме с капака и оставяме да заври. След това намаляваме ястието на умерено до ниска степен и оставяме да къкри до пълното сваряване на лимеца.


Дърпаме от огъня и поръсваме с наситен копър.
Мммм, че вкусно стана...леко, ароматно и идеално за сезона. 
Опитайте !

 Слънчева седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 29 юни 2018 г.

Рецепти от филми: Пай с праскови за "Деня на труда" / Peach Pie recipe from "Labor day" movie


Измина време откакто ви изкушавах с храна от някой филм и тъй като времето е само за излежаване и филми, ще ви дам две предложения в едно - какво да гледате и какво да похапвате. Днес ще ви потопя в един свят от новелата на Джойс Мейнард "Дълъг уикенд", който екранизираха под заглавието "Денят на труда" с участието на Кейт Уинслет и Джош Бролин. 

По принцип съм съгласна да гледам и двайсетминутна реклама за кредити, ако участва прекрасната Уинслет, но това е заради невероятната й магнетичност и човечност, която те кара да се усещаш в компанията на добър приятел. Такава аура има и тя в този филм, който е смесица от тъга и радост, съдържащи се именно в дребните моменти в ежедневието на човека. 


Не е нужно да сте сами, оставени от любим човек или да изпитвате панически страх да се доверите на някого отново, за да може да усетите тази емоция, тъй като играта на Кейт ще ви бъде достатъчна да ви предаде тази емоция. 

Тя се превъплъщава в Адел, все още млада майка на тийнеджър, която е изоставена от съпруга си, но не неговата липса е това, което я превръща в беззащитно дете, а липсата на любов, която за много хора е движещата сила. 



Синът й се опитва да запълва тази празнота с нежност и внимание, но нищо не може да излекува дълбоката душевна рана на майка му, която сякаш се носи във филма в полусъзнание. 

Така, докато един ден, необичайни събития водят в дома им избягал престъпник, който търси убежище. Макар в началото Адел и сина й да са принудени да го направят, не след дълго сюжетът ни разкрива черти от характера и на героят на Бролин, който се оказва внимателен и почтен човек. Връзката между новите познати се задълбочава, като всеки от тях открива нещо, за което дори и не е подозирал, че може да се случи. 

Във филма има много противопоставящи се емоции - от радост, тъка, депресия, меланхолия, жизненост и безвремие, но една конкретна сцена запали въображението и апетита ми. 


Тя е и виновникът за днешната статия. В нея тримата герои, прекарвайки дните си затворени у дома, избягвайки контакт с местната полиция издирваща престъпника, решават да направят вкусен пай от праскови.

Ръцете на Адел често треперят в резултат от травмата, а и настъпилата в последствие агорафобия често я принуждава да ядат предимно консервирана храна. Бролин обаче вдъхва живот във всеки елемент от ежедневието им след появата си, като наличието на хубави праскови е чудесен повод да запретнат ръкави и да си сготвят вкусен, ароматен и сочен пай с праскови. 

Обещавам ви, и да не сте фен на този вид десерти, праскови и дори готвене, тази сцена ще ви повлияе така, че да искате да опитате това удоволствие, от създаването на тази вкусотия.

Аз се радвам, че го напрaвих и ако и вие като мен търсите сладкото и любовта в живота, макар и не винаги по лесния начин, може да споделите с мен този десерт в предстоящия уикнед. 

Лятото ще се завърне скоро, а с това и надеждите за по-хубави дни, ако депресивните мисли вече са ви налегнали заради дъждовете. 

Нека да направим един пай от праскови, пък да стават каквото ще. Ето и рецептата: 
необходими продукти:
За тестото:
1/ 2 ч.ч. пудра захар
120 г  растителна мазнина (твърда)
113 г масло
щипка сол

За плънката:
6 бр. големи праскови
3/ 4 ч.ч. захар
2 ч.л. лимонов сок
щипка канела
2 с.л. грис София мел

Още: 
1  бр. яйце за намазване
захар за поръсване 


За мерна единица използвах чаша от 200 мл, а рецептата адаптирах от тук, като по принцип в тестото няма захар, но аз добавих, тъй като така става по-вкусно. Може да добавите и ванилия, както в тестото, така и плънката, но е въпрос на вкус.
В купа си отмервам три чаши брашно.


Прибавяме растителната мазнина, като аз имах маргарин, смесен със скир, което най-много се доближава до американския продукт Crisco, който използват за този пай и за повечето пайове като цяло. 


Предполагам, че ако не ме четете от Щатите, ще ви е по-трудно да го намерите в България, макар и не невъзможно, пък и повечето от нас са против тези продукти, но аз така и така имах подарен подобен, който отлежаваше в хладилника и реших да го използвам. Вие просто може да сумирате двата продукта като грамаж и да използвате само масло.


Прибавяме всички продукти за тестото в купата при брашното, и на ръка, или с миксер месим меко, нелепнещо тесто. 
Аз използвах ръцете си, тъй като от топлината им маслото се отпуска по-бързо. Прибавяме малко ледена вода, 1-2 с.л. първоначално, за да ни помогне да хомогенизираме сместа.


Разделяме тестото на две части - по-голяма и по-малка.
Във форма за пай, разточваме кора, не твърде тънка. Поръсваме с малко грис.


В купа смесваме обелените и нарязани праскови ( може и нектарини), поръсваме със захар, овкусяваме с лимонов сок и канела и разбъркваме добре. 
Прехвърляме във формата за пай. 


Намазваме с вода леко отворените краища а тестото и захлупваме с втората част от тестото, която също сме разточили на кора. Притискаме краищата, за да залепнат и изрязваме излишното тесто.


Правим четири прореза в кората отгоре, за да излиза парата от десерта. 
Украсих пая с формички на птици, изрязани от останалото тесто и намазах с леко размито с вода или прясно мляко яйце.
Отгоре поръсваме с кристална захар.


Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. След като добие желания цвят, покривам с фолио, за да не прегори.


След като го извадим от фурната го оставяме да се охлади напълно. По принцип, паят се консумира още горещ, затова и истински пресният пай, няма идеални парчета, но ако го оставите да се охлади за една нощ, ще може да сервирате и такива.



 Тогава обаче е добре да затопляте парчетата на микровълнова, за да получите желаната комбинация от горещо и студено, когато ги поднасяте със сладолед.



Аз не мога да се наситя на тази комбинация и честно казано, дойде ли сезонът на плодовете, паят е това, което почти всеки ден се пече у дома.

Ухае на домашен уют, хляб, масло и вариация на различни плодове. А гарнираш ли го със сладолед, може да забравиш за каквито и да е други десерти.







Аз се запътвам към кухнята, към следващото кулинарно приключение, а защо не и филмово такова.
Ако този вид публикации ви харесват, споделете го в коментарите и ще се постарая да ви изненадвам все по-често с такива, а сега ви пожелавам  прекрасни почивни дни и до скоро :)



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 25 юни 2018 г.

XXL Бургер - "Торта" за мъже / XXL Burger - "Cake" for men


Дали защото е футболен сезон,  сезонът на барбекюто, по-хладно от обичайното за сезона и ли защото съм вдъхновена от предизвикателството на Борние, но най-сетне успях да осъществя една отдавна запланувана идея за XXL бургер.
 Винаги съм си мислила, че това е перфектната торта за мъже или поне за нечии рожден ден, тъй като не всички са големи фенове на сладкото. 
Разбира се, ако сред жените има също толкова месоядни и готови да заровят лицето си в най-изкусителния и сочен домашен бургер, тогава рецептата е и за вас. Напълно в размерите на торта, този бургер може да нахрани до осем човека и то ако си похапват добре.
 В същото време може да изкуши хиляди, както надявам се ще направи и с вас.


Бургерът е чудесен за вечеря, но за и за парти храна, а може да се приготви както на фурна, така и на скара. Аз го направих на фурна и стана супер сочен, а в комбинация с пресните и сочни, летни розови домати, просто няма да може да спрете да ядете.

За още повече вкус, приготвих и домашен барбекю сос с дижонската горчица на Борние, която ще ви накара да забравите за всичките купечки сосове.



Тъй като бугерът е телешки, го обогатих с плънка от разтапящ се кашкавал, а отгоре гарнирах и с леко рохко яйце на очи, което се сля със соса в невероятна вкусова симфония. 

С риск да вляза в лирическото отклонение на Маршал от " Как се запознах с майка ви"( виж тук) , мога да ви кажа, че напълно го разбирам какво е да си направиш храна..и да си направиш и храна за душата.

Няма да останете равнодушни пред тази вкусотия ;) 
За да не се бавя повече обаче, ще премина към рецептата, а по-надолу ще ви опиша всички елементи за нея, като започнем с необходимите продукти:


Необходими продукти:
400 г телешка кайма
100 г кашкавал
2-3 с.л. галета
1 яйце
1 глава лук
сол/ черен пипер на вкус


Трябват ви още:
домашен бургер сос от горчица 
зеленчуци : маруля, домати, лук, зелен чушка
1 бр. яйце


Домашен бургер сос от горчица:
1/2 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. кафява захар ( светла)
1/2 ч.л. ябълков оцет
1 люта чушка ( ситно нарязана)
1 с.л. кетчуп
2 ч.л. Уорчестър сос
1 ч.л. чесън на прах 
млян черен пипер на вкус

Започваме с направата на месото. За целта смилам на ситно в чопъра една глава лук.


Прибавям горчицата, яйцето и галетата, като прибавяме малко сол и черен пипер на вкус. Добере е каймата да престои малко време в хладилника, за да се овкуси, като това може да бъде от половин час до една вечер - в зависимост с колко време разполагате.

                         

След това, в тавичка с хартия за печене оформяме кръг от половината кайма с размери около 20 см в диаметър. Нареждаме отгоре резенчета от кашкавала и захлупваме с останалата част от каймата, като се стремим да имаме равномерна форма. Имайте предвид, че кюфтето ще се свие малко или много при печене и е добре да го направим една идея по-голямо от хлебчето :) 
След като го оформим, го пъхаме във фурната на 200 градуса за 15-20 минути.

През това време разрязваме хлебчето - може да сме купили питка хляб или да направите от любимото си тесто, но аз ще ви споделя и рецептата за тези, които съм ползвала. Рецептата за тях може да видите тук! 
Върху долната половина нареждам свежа маруля или айсберг салата и поставяме месото. 

                            

Отгоре нареждаме още : кръгчета лук, домати и зелена чушка, като никои може да заменят последната с кисели краставичка, За мен е по-вкусно и свежо с пресни зеленчуци.


Отгоре поставям и яйцето на очи, което също изпекох върху същата хартия за печене от месото във фурната, докато сглобявах бургера. Оставяме го леко рохко, за да може жълтъкът да се разтече при разрязване.


 И двете половинки на хлебчето, както и малко върху самото месо поливам от домашно приготвения сос, който се приготвя като всички съставки просто се смесват и разбиват на ръка добре.


За барбекю привкус предлагам да му добавите една с.л. течен пушек, но тъй като все още трудно се намира в България, реших да не ви затормозявам излишно да търсите. Тези от вас обаче, които искат да станат спец в приготвянето на такива ястия, сигурно ще искат да си го набавят, тъй като ще ви помогне да се развихрите ида създадете голяма разновидност от домашни барбекю сосове.


Сигурна съм, че много от вас ще сътворят различни варианти на тази "торта", както и аз сторих  с оригиналната рецепта.
За това пък е добре да се вдъхновяваме от околните и да се изненадваме с нещо вкусно всеки ден. Ако отпуската ви още не е дошла, не значи, че ежедневието трябва да е скучно. Поканете приятели у дома и докато се хващате за главата от поредните футболни резултати, похапнете от този вкусен бургер :) 


Аз знам, че така ще направя :) 


А утре, останете не линия, за да научите кои от вас ще получат наградите от играта :) 
Усмихната седмица, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...