понеделник, 25 юни 2018 г.

XXL Бургер - "Торта" за мъже / XXL Burger - "Cake" for men


Дали защото е футболен сезон,  сезонът на барбекюто, по-хладно от обичайното за сезона и ли защото съм вдъхновена от предизвикателството на Борние, но най-сетне успях да осъществя една отдавна запланувана идея за XXL бургер.
 Винаги съм си мислила, че това е перфектната торта за мъже или поне за нечии рожден ден, тъй като не всички са големи фенове на сладкото. 
Разбира се, ако сред жените има също толкова месоядни и готови да заровят лицето си в най-изкусителния и сочен домашен бургер, тогава рецептата е и за вас. Напълно в размерите на торта, този бургер може да нахрани до осем човека и то ако си похапват добре.
 В същото време може да изкуши хиляди, както надявам се ще направи и с вас.


Бургерът е чудесен за вечеря, но за и за парти храна, а може да се приготви както на фурна, така и на скара. Аз го направих на фурна и стана супер сочен, а в комбинация с пресните и сочни, летни розови домати, просто няма да може да спрете да ядете.

За още повече вкус, приготвих и домашен барбекю сос с дижонската горчица на Борние, която ще ви накара да забравите за всичките купечки сосове.



Тъй като бугерът е телешки, го обогатих с плънка от разтапящ се кашкавал, а отгоре гарнирах и с леко рохко яйце на очи, което се сля със соса в невероятна вкусова симфония. 

С риск да вляза в лирическото отклонение на Маршал от " Как се запознах с майка ви"( виж тук) , мога да ви кажа, че напълно го разбирам какво е да си направиш храна..и да си направиш и храна за душата.

Няма да останете равнодушни пред тази вкусотия ;) 
За да не се бавя повече обаче, ще премина към рецептата, а по-надолу ще ви опиша всички елементи за нея, като започнем с необходимите продукти:


Необходими продукти:
400 г телешка кайма
100 г кашкавал
2-3 с.л. галета
1 яйце
1 глава лук
сол/ черен пипер на вкус


Трябват ви още:
домашен бургер сос от горчица 
зеленчуци : маруля, домати, лук, зелен чушка
1 бр. яйце


Домашен бургер сос от горчица:
1/2 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. кафява захар ( светла)
1/2 ч.л. ябълков оцет
1 люта чушка ( ситно нарязана)
1 с.л. кетчуп
2 ч.л. Уорчестър сос
1 ч.л. чесън на прах 
млян черен пипер на вкус

Започваме с направата на месото. За целта смилам на ситно в чопъра една глава лук.


Прибавям горчицата, яйцето и галетата, като прибавяме малко сол и черен пипер на вкус. Добере е каймата да престои малко време в хладилника, за да се овкуси, като това може да бъде от половин час до една вечер - в зависимост с колко време разполагате.

                         

След това, в тавичка с хартия за печене оформяме кръг от половината кайма с размери около 20 см в диаметър. Нареждаме отгоре резенчета от кашкавала и захлупваме с останалата част от каймата, като се стремим да имаме равномерна форма. Имайте предвид, че кюфтето ще се свие малко или много при печене и е добре да го направим една идея по-голямо от хлебчето :) 
След като го оформим, го пъхаме във фурната на 200 градуса за 15-20 минути.

През това време разрязваме хлебчето - може да сме купили питка хляб или да направите от любимото си тесто, но аз ще ви споделя и рецептата за тези, които съм ползвала. Рецептата за тях може да видите тук! 
Върху долната половина нареждам свежа маруля или айсберг салата и поставяме месото. 

                            

Отгоре нареждаме още : кръгчета лук, домати и зелена чушка, като никои може да заменят последната с кисели краставичка, За мен е по-вкусно и свежо с пресни зеленчуци.


Отгоре поставям и яйцето на очи, което също изпекох върху същата хартия за печене от месото във фурната, докато сглобявах бургера. Оставяме го леко рохко, за да може жълтъкът да се разтече при разрязване.


 И двете половинки на хлебчето, както и малко върху самото месо поливам от домашно приготвения сос, който се приготвя като всички съставки просто се смесват и разбиват на ръка добре.


За барбекю привкус предлагам да му добавите една с.л. течен пушек, но тъй като все още трудно се намира в България, реших да не ви затормозявам излишно да търсите. Тези от вас обаче, които искат да станат спец в приготвянето на такива ястия, сигурно ще искат да си го набавят, тъй като ще ви помогне да се развихрите ида създадете голяма разновидност от домашни барбекю сосове.


Сигурна съм, че много от вас ще сътворят различни варианти на тази "торта", както и аз сторих  с оригиналната рецепта.
За това пък е добре да се вдъхновяваме от околните и да се изненадваме с нещо вкусно всеки ден. Ако отпуската ви още не е дошла, не значи, че ежедневието трябва да е скучно. Поканете приятели у дома и докато се хващате за главата от поредните футболни резултати, похапнете от този вкусен бургер :) 


Аз знам, че така ще направя :) 


А утре, останете не линия, за да научите кои от вас ще получат наградите от играта :) 
Усмихната седмица, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 21 юни 2018 г.

Безглутенови сухи пасти без захар / Gluten free, no sugar chocolate mini cakes


Хубаво нещо е да излизаш навън. Може да ви се стори толкова безсмислен извод като наново откриването на топлата вода, но както и първото, така и второто установявам, че има хора които все още не го знаят. (Тези , които се возят лятото в градски транспорт например ) Just saying!
 Затънала в работа и личните си тревоги напоследък все по-трудно намирам желание да изляза навън, пък каму ли да се виждам с хора, защото мислено си представям целия процес от насилствено социализиране, усмивки и прикриване на изтощение и разочарование. Радвам се обаче, че здравият ми разум все още не ме е напуснал, защото няма по-голям проблем от този, който може да надуем в собствената си глава, а дори неочаквани срещи и разговори могат да ни донесат, ако не положителни емоции, то поне различни гледни точки. 
Така преди няколко дни успях да си поговоря с една приятелка, която познавам едва от около година, но предимно в парти среда. Случи се така, че това доста по-малко на години от мен момиче, познато с винаги усмихнатото си настроение и непрестанна енергия има също не малко препятствия зад гърба си, за което едва ли човек би могъл да подозира. Излизали сме доста пъти, но ето че точно в този дъждовен ден, пиейки биричка в нашето си заведение успяхме да се опознаем малко повече.

 Сходните ни преживявания се увеличаваха, а с това и моята гледна точка как може и би трябвало да гледаме на нещата около нас. Не, не е задължително да се виждате с хора, които обезателно да имат по-лош проблем от вас, за да оцените ситуацията си. Но определено е добре да насочите същата сила на познание, което ви кара да премисляте всичко по-скоро навън, към някого другиго, да го изслушате, да почерпите от него и да се вдъхновите. 


Радвам се, че излязох в този дъждовен ден. Радвам се, че все още успявам да задържа някои нови черти от характера си, които придобих през последните години и се радвам, че въпреки всичко, което се случва, последния вкус в устата ми от деня е сладък. 


Алекс, както се казва моята приятелка не яде месо и макар за хората в България да е малко странно, не като да каже, че не пие. На това наистина се гледа с лошо око в тази държава, :) 


Опитва се да се храни по-здравословно и все повече хора около мен искат същото за себе си. Аз пък искам да помагам където с каквото мога, затова и търся рецепти, които да са в ползва на колкото може повече хора. Ето така например, не отдавна се влюбих в тези пастички на Кристина Колева, която сподели в една своя публикация. Хареса ми, че са безглутенови, рецепти, които ви обещах да вмъквам по-честно, но също така и без кристална захар. Според мен спирането на захарта е понякога по-трудно от спирането на месо или глутен, затова и бях впечатлена от изкусителния вкус на тези пастички. 
Дадох си сметка, че е чудесен десерт, който може да да се сервира и на деца, точно поради липсата на захар, а пък наличието на протеини, така че да стане и веган също може да се измисли, ако това се цели.
В този случай обаче, реших да изпълня рецептата дословно, тъй като бях впечатлена точно от крайния продукт.
Получиха се чудесни пастички, които впечатляваха и с ухание, и с вкус.


Както и повечето рецепти, решавам да ги правя вечер преди лягане, за да не ги мисля кога ще станат и да им дам време да престоят като хората. Но ето първо какво ви трябва: 
За блата:
2 яйца
1 1/2 намачкан банан
2 с.л. кисело мляко ( пълни)
2 с.л. тъмно какао ( пълни) 
1 ч.л. хлебна сода
1-2 с.л. ром ( ликьор или есенция по желание) 
1-2 с.л. сироп от агаве ( или кленов) 
6 с.л оризово брашно ( или кокосово)
6 с.л. овесено брашно без глутен ( или трици, но може и друго) 


За крема:
4-5 с.л. цедено кисело мляко
3 с.л. кокосов брашно
2-4 с.л. кокосови стърготини
1 с.л. сироп  от агаве
1 ванилия

За глазуарата:
1/2 авокадо зряло
1 малък банан
1 с.л. кокосо масло
4 с.л. какао
агаве / мед на вкус

В купа слагаме първо баните и ги намачкваме. Прибавяме яйцата  и киселото мляко, в което разбъркваме содата. Аз ползвах това оризово брашно, което се продава в Кауфланд (... и на други места, но това е по-достъпния магазин за повечето от вас, затова го споменавам.)

                            

Прибавяме и останалите съставки, като аз ползвах овесени трици, но съм сигурна, че може да ползвате различни видове безглутенови брашна, както и да прибавите ядки, ако желаете.
Готовата смес изсипваме в правоъгълна / квадратна тава, като сместа  е хубаво да е edin пръст височинна
Моята тава бе малко по-голяма,  затова и не разрязах блатa в  последствие на дължина, а по средата и прехлупих двете му половинки.

                      

Печем блата за около 20 минути във предварително загрята фурна на 180 градуса. Готовия блат е добре да се охлади напълно, преди да се слепят пастичките, защото топлината ще отпусне крема.
За него пък сместваме всички съставки в отделна купа, като може да ползвате и някакъв вид сметана - растителна, животинска, веган и др, ако решите, вместо цеденото мляко. 
Слепваме двата блата и оставяме да престоят в хладилника да стегнат.

                     

В последствие го режем на пастички по предпочитана форма. 

 

Отгоре украсяваме с глазура, направена от изброените съставки, които сме пасирали или минали на блендера до еднородна смес. 


Станаха прекрасни!
Чудесно е чувството да опиташ нещо ново, да видиш всички нюанси както в кулинарията, така и и извън нея.

Красиво и усмихнато лято, приятели :) 



 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

вторник, 19 юни 2018 г.

Пиле на грил с мед и горчица / Grilled Honey Mustard Chicken


Това, че вали така, че да почнем да се оглеждаме за събиране на двойки животни въобще да не ви отвлича вниманието. Всички тези явления са за да ни отклонят вниманието от вафлата на Криско и това, че е грил-сезон.  Аз вече успях да спретна едно-две барбекюта на открито и дори на закрито. 


Лошото време не бива да ни разочарова, а просто да изнесете скарата на балкона. Вътре компанията ще продължава да ви дава резултатите от мачовете, а дори неядящите месо не са ми отказвали вкусни гъби или чушки на скара. Има си своето очарование, не можа да не признаете. Не само, че ароматът е неустоим, но почти всичко приготвено на скара сякаш не се готви кой знае колко трудно в сравнение с другите ястия и дори неготвещите ни половинки изявяват желание да ни заместят. Как да откаже човек да си пие биричката тогава и да му носят поредната сочна пържолка. 


Реших, че време да вмъкна няколко подходящи сезонни -грил рецепти и точно тогава на вратата ми се почука. ( Добре де - позвъниха ми на телефона, но първото е по-драматично. Просто, кой чука още на вратата?! То целия вход се заключва! Както и да е, продължаваме)
Приятелите от Борние, така любимите ми горчици ме помолиха да създам няколко рецепти за тях. Усмихнах се на случайността, защото не само бяха в пълен унисон с моя план, но това е горчицата, която не само имам у дома, но и с която приготвяме сосовете в Чушка
За да бъде още по-забавно реших да направим и една игра, която тече от вчера на моята страница на блога във фейсбук тук

В нея, в коментарите под публикацията искам да ми споделите някоя забавна, вкусна или откачена снимка от ваше скара-BBQ - бира - парти- преживяване, което навярно пазите в телефона си. Аз ще избера петима от вас, които ще спечелят пет комплекта - изненади от Борние, а пълните условия на играта може да прочетете тук.

Някои от вас е включиха веднага и ми напълнихте душата, защото си мислех, че ще е по-лесно да избера. Признавам си, от някои снимки ми се дояде, други ме разсмяна, а трети просто ме пренесоха на друго място. Ще се опитам да избера от всяка категория поне по една :) 
Играта е до края на седмицата, така че сега е времето да си опитате късмета.


Време е да премина към рецептата,която по правило не е трудна и може да я приготвите с лекота още днес или от днес за утре, но вижте как:

Необходими продукти:
1-2 бр. пилешко филе ( пеперуда)
1/4 ч.ч. зехтин / олио

За маринатата:
1/3 ч.ч. портокалов сок ( пресен)
1/4 ч.ч. мед 
2 ч.л. кафява захар
червен пипер ( сладък и лют)
черен пипер 
чесън на прах
сол

За соса:
1/2 от маринатата
3 с.л. заквасена сметана/ кисело мляко
2 с.л. майонеза



Рецептата адаптирах от тук, но тъй като в България нямаме кажунска подправка по магазините, може да ползвате основните, които съм изброила на вкус или да си я приготвите, както съм описвала в марината на пилешкото месо по кажуснки, което приготвяме в Чушка тук.
Започваме като приготвяме първо маринатата. За целта в купа изстисквам портокаловия сок и прибавям горчицата. 

                             



Тъй като имах горчица  с мед, може да намаля количеството мед на 1/4 ч.ч. Вие може да ползвате и дижонска горчица, но е хубаво да сложите поне 1/ 3 ч.ч. мед тогава. 


Прибавяме кафявата захар и подправките и разбъркваме добре. Отделяме една трета част от получената марината, която ще направим на сос за пържолите.

Аз ползвах една по-голяма пилешка "пеперуда", която разрязах на шест по-малки пържолки, които начуках леко. Слагаме пържолите в плик и прибавяме маринатата и зехтина/ олиото. Пъхаме във камерата за час или в зависимост след колко време ще ги ползваме. Добре е да не замръзват изцяло, но и да ги оставим да се отпуснат поне за 10-15 минути преди употреба.

                           

Когато пържолите за готови и на стайна температура, ги подсушаваме от маринатата, за да може да се получат хубави шарки от грила.
На скара или грил тиган ги слагаме от всяка страна за около 10 минути, в зависимост от дебелината им.

                     
За гарнитура може да гриловате тиквички, чушки, домати, а защо не и някой цитрус, които моеж да сервирате и за свежест в чинията ;) 

        

Тъй като е толкова лятно ястие, не можах да не се изкуша да гриловам и малко сварена царевица :) 

 

Докато пържолките се правят, може да забъркате и сосът, като към предварително заделената ни марината прибавите заквасената сметана и майонезата. Аз имах сметана в хладилника, но предполагам и гъсто кисело мляко ще се върже добре и ще стане сосът още по-разхлаждащ.


Получи се една пъстра и лятна картинка, от която едва ли ще предположите, че навън вали :) 


Поканете лятото у дома с вкусна храна и не забравяйте да я споделите с мен, защото може да спечелите нещо.
Благодаря на всеки, които се включи в ИГРАТА и ви желая усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...