вторник, 26 декември 2017 г.

Торта "Тоблерон" / Toblerone cake


Весела Коледа, приятели! Бъдете живи и здрави, много щастливи и обичащи се. Нека винаги носим светлина в сърцата си и да я даряваме на тези от нас, които се нуждаят от нея в тъмните моменти. 

Нека не забравяме, че хората, макар и да сме доста несъвършени в природата си, притежаваме способността да обичаме, а това е най-близкото до съвършенство, защото ни помага да помагаме на напълно непознати, да съчувстваме и да се радваме за успехите на хората около нас. 

Пожелавам си пред каквото и да ни изправи новото време в което живеем, хората да имаме сили да се подкрепяме и да вървим към един по-добър и пълноценен живот, за нас и поколението след нас.

Животът е най-големият ни дар, затова нека направим най-доброто от него!
 Бъдете здрави, всичко друго ще се оправи!


Време е да ви споделя и последната рецепта за годината, която подготвих като кулминация на празничната ми фиеста. Почти година мъдрувам как да създам тази торта, която ми се въртеше в главата с всякакви вариации, но ето че мога с гордост да споделя финалния й вид. 
Исках да е красива, но толкова красива, че да спира дъха! Успях ли?!


Освен, че е вдъхновена и направена с един от любимите ми шоколади - Тоблерон, се постарах да има и същата форма, което не се оказа чак толкова трудно.
Вкусът е божествен и съчетаващ няколко пласта шоколадови блатове, крем, чийзкейк, ганаш и една от най-впечатлителните украси, които съм правила досега.
Реших да направя тортата златна, не само защото е празничен сезон и блясъкът е навсякъде около нас - от блещукащата коледна украса, през нежните лампички по дърветата и сградите около нас до тържествената заря, която ще озари небето в новогодишната нощ.
Именно като перфектна новогодишна торта ви представям и днешния ми десерт.


2018-та година ще бъде годината на кучето по китайския календар и макар тя да започва през февруари, винаги ни съветват да се подготвим по от рано.

Добре е да я посрещнем в жълто, тъй като това е нейния цвят, а какво по-подходящо жълто от златото. Освен това "кучето" се асоциира с елемента "метал", което прави моят избор още по-подходящ :) 


Дали вярвате на тези хороскопи ли не, не е от значение (аз самата не съм от тях), но все пак кой няма да се зарадва да научи, че през новата година ни очакват хубави неща. Годината ще е благоприятна за нови начинания, сватби, бизнес, а любовта ще разцъфтява. 
През годината на кучето е важно да бъдем честни и добросърдечни, да не лаем за дребни неща  и да не лицемерничим дори в бизнеса, защото се очерта справедливостта да възтържествува, затова е хубаво да сме на правилната страна. 
С радост научих, че през новата година ще е добре да подхождаме творчески, дори и в най-обикновената работа  и ще пожънем успехи. 

Е, ако случаят е такъв, тази торта идва точно навреме!


Но не остава много време за Новогодишната трапеза, затова преминавам направо към рецептата. Като много по-специални торти,ще ви отнеме малко повечко време, но като цяло не е толкова сложа за правене, затова не й се плашете. Ето и необходимите продукти:

За чийзкейк - блата:
200 г крема сирене
120 г черен шоколад
150 г кафява захар ( може и бяла)
60 г бяла захар
60 г брашно
120 г масло
1 ванилия
3 яйца

За шоколадовия блат:
3 яйца
170 г брашно ( малко по-малко от ч.ч. от 200 мл)
150 мл прясно мляко
150 г захар
100 мл олио
3 с.л. какао
1 ч.л бакпулвер
щипка сол


За крема:
250 мл течна сметана
200 г тоблерон

За ганаша:
150 мл течна сметана
100 г тъмен шоколад

Още:
бяла халва, ядки бадем
златен спрей, златен брокат, златна захар

Започваме с приготвянето на чийзблата. Адаптирах рецепта от тук, като моят размер на тавата е квадратен със със страна 24 см.
Загряваме фурната на 175 градуса с обдухване.


В касерола разтопяваме на котлона маслото и шоколада. Охлаждаме леко и прехвърляме в купата на миксера. Постепенно прибавяме кафявата захар и две от яйцата, а след това и брашното.  Бием сместа до пухкавост и оставяме на страна.

                           

В друга купа разбиваме останалите съставки - кремата сирене, яйцето, кристалната захар и ванилията.

                            

В тавичката, застлана с хартия за печене на дъното, намаслена леко с  олио. Изсипваме две трети от шоколадовата смес, а отгоре - бялата смес. Накрая правим шарки останалата ни шоколадова смес.

                             

Печем блата за около 30-40 минути, а след това охлаждаме напълно.
През това време правим и втория блат. За целта разбиваме яйцата със захарта на крем, а след това постепенно прибавяме олиото, млякото, а след това пресятото брашно, какао, бакпулвер и сол : )

                            

Прехвърляме сместа в същата тавичка, отново с хартия за печене и печем на 150 градуса за същото време. Оставяме да се охлади напълно след това.
През това време правим крема - загряваме сметаната до точка на кипене на котлона, а след това дърпаме от огъня и прибавяме начупения тоблерон. Оставяме да поизстине леко, а след това разбивам с миксера, докато стане по-светъл и по-пухкав като консистенция.

По същия начин приготвяме и ганаша, но не го разбиваме с миксер. Оставям го да се охлади напълно и го прибирам в хладилника.

Сглобяване на тортата:

Разделяме двата блата по диагонал и ги нареждаме един върху друг, като ги редуваме.
Разпределяме от крема между блатовете по равно и измазваме с него отвън ( без дъното). 

                            

Между блатовете може да поръсите с малко счукани бадеми и бяла халва, но може и да и оставите само за украса.

Така сглобената торта, завиваме с опаковъчно фолио и оставяме за през нощта в хладилника.

                             

На следващия ден ( или след няколко часа), заглаждаме с плоско ножче крема и изправяме тортата вертикално.
На микровълновата разтопяваме ганаша и започваме да измазваме с него тортата отвън, докато е още течен. Той стяга бързо, защото тортата е студена и направо го изливам на места и заглаждам.


След това със златен спрей напръскваме тортата и поръсваме от златната захар и ядливия брокат.


Доукрасяваме още с парченца бяла халва, която пада върху тортата като сняг.
Харесвам точно това във вкуса на този шоколад - малките, хрупкави парченца нуга.



За още повече блясък напръсках и блокчетата шоколад със злато и наредих в основата на тортата.



Може да режете тортата на листа по вертикал или да я сложите да легне,



но каквото и да изберете няма да съжалявате.
Във всеки пласт ще усетите тази лавина от вкусове и лукс.




Ако решите да пропуснете златната украся, която не е задължителна разбира се, може да се запазите оригиналния цвят на шоколадовото блокче.



Може да украсите с белите парченца халва и ядки или да направите снежна заливка от бял шоколад и кокос като на скаличките.



Понякога липсата на определени консумативи ме вдъхновява да сътворят нещо ново и оригинално и нека това и вас не ви спира :)
За тези от вас, които искат да сътворят оригиналната визия на десерта, 



ще кажа, че може да си набавите всички златни продукти от сладкарските магазини. Може да ги поръчате онлайн или на място, като аз обезателно ще ви предложа и други рецепти, в които да ги оползотворите - не се притеснявайте :) 



И така, към края сме на последната публикация за 2017-та година! Надявам се и тази година успях да ви предложа чудесни рецепти, да ви вдъхновя, да ви усмихна или просто разсея приятно.
Постарах се тази година да има повече разнообразни рецепти - постни, тестени и месни, различни видове десерти и все по-оригинални и апетитни торти.
Обещавам през новата година да продължавам в същия дух и пожелавам на себе си и на вас, много здраве, щастие,късмет и неспирна енергия, за да осъществяваме мечтите и целите си.
Щастлива Нова Година, приятели! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



сряда, 20 декември 2017 г.

Торта "Киндер макси кинг" / Kinder Maxi King Cake


Не ми вървеше много тези дни, ама по всички параграфи. Успях да се изгоря на три места по ръцете, порязах си дланта от консерва и с лист хартия на свивката между пръстите (Това пък колко боли, ако знаете). Успях да си одраскам брадичката с ципа на якето, като се опитвах да го вдигна възможно най-високо, за да не ми фука от студения вятър на врата и завърших "волната си програма" с две-три синини по краката от разни дребни вещи у дома, плюс бонус -  два прищипани пръста от чекмеджето за вилици и лъжици в кухнята. Стисках зъби и си казвах, че то вината си е моя, защото просто съм джаста-праста и колкото по-внимателно се опитвам да върша нещо, толкова по-голяма възможност имам да оплескам нещо. 
Онзи ден например исках да оправя дръжката на един шкаф от доста време. Реших, че ще е добре да започна новата година с няколко "решени" проблема у дома, защото поне така ще усетя , че имам някаква власт над събитията в живота си (каква заблуда само). За да стигна до шкафа, дръпнах прахосмукачката, която се разглоби и падна върху пръстите на краката ми, като от ужас сграбчих дръжката, която се откъсна от мен и целия шкаф ми падна върху главата. Седнах на пода като ветеран от войната и търсех сили да започна живота си отново. Реших, че след като подредя всичко, един душ ще отмие напрежението, което се насъбираше във всяка болежка по тялото ми. 



След като се изкъпах хубаво и си мислех, че тежкия ден е зад гърба ми , успях да съборя цяла кутия пълна с клечки за уши на мокрия под в банята, което ги направи напълно неизползваеми. Обяснявам, за всичките си години на тази земя, не съм разсипвала такова нещо, пък камо ли върху мокър под. И докато си мислите, че това може да е съвпадение, час по-късно, от шкафа в кухнята ми падна кутийката с клечки за зъби в мократа мивка, в която все още се накисваха няколко чинии. Това не може да бъде истина! 
Имах нужда да излеза навън, да преосмисля нещата от живота (или иначе казано да ида до магазина за вино и шоколад)
Докато вървях навън реших да излеза за малко от главата си, както излезох от вкъщи, и да се опитам да обърна внимание на нещата около мен. Първото, което усетих бе, че е много студено, а после усетих, че дори не съм си сложила сутиена, защото си мислех, че ще ида само до магазина. вярно, бях с дебело яке, но все пак "усещах", че е много студено. Магазинът не работеше! Ха! Изненадани ли сте, аз вече не бях! Отправих се към следващия, като вече бях твърдо решена да измисля нещо позитвино в цялата ситуация. Реших, че студът действа на лицето ми като ботокс, защото след пет минути не усещах нищо и се убедих, че лицето ми е гладко като бебешко дупе. Идеята ме разведри и в този момент се разминах с млада майка и малката й дъщеричка. 


Дочух следното: Майката : Да, но все още не е Коледа. Детето: Коледа е! Щом има украса на всякъде, значи е Коледа! Това ме усмихна още повече. Ами така де. Логиката на детето бе железна и напълно вярна. Докато има украса и хубави неща, винаги е празник. Трябваше да направя нещо празнично, за да ми припомни това усещане. Вдъхновена от детската мъдрост, щом стигнах до магазина, видях, че на пазар има вече нова разновидност на любимите ми десертчета на Киндер "Макси кинг". Реших, че ще направя такава торта и ще я посветя на всичко това - на детската мъдрост, на надеждата, светлината, празника, Коледа, вкусните моменти и по-сладката страна на всяка ситуация. Убедена съм, че както и вие, така и аз не знаех, че уводът ще доведе до тук, нито, че ще е толкова дълъг, но ето ни към края му. Поканете празника у дома с тази торта и украсете трапезата с нея. 


Харесах я от тук, като за вкуса й ще говоря след това, а сега преминавам направо към рецептата, за да видите, че не е толкова голяма работа за правене :)
необходими продукти:
За блата:
4 яйца
200 мл прясно мляко
150 мл олио
200 г захар
шипка сол
2 ч.л бакпулвер
250 г брашно
50 г тъмно какао
За крема:
400 г карамел (сварена сгущенка / дулсе де лече)
400 мл сметана
100 г цедено кисело мляко
2 пак. ванилена захар
1 пак. фиксатор за сметана

За тортата още:
шоколадов ганаш (рецепта по-долу)
200 г бадеми
2 бр. вафлени кори
3 бр. киндер макси кинг

 Загряваме фурната на 170 градуса с обдухване и разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.

   

Започваме да прибавяме постепенно от млякото, олиото, а след това и сухите съставки - пресятото брашно, бакпулвер и 

                                         
какао.


Изсипваме сместа в тавичка с размери 24 см в диаметър, леко намаслена и с хартия за печене на дъното. Печем блата за около 30 минути, като правим теста със суха клеча :) 
Готовия блат оставяме да изстине напълно, а след това разрязваме на половина.             

                          

Разбиваме сметаната на сняг, а след това прибавяме цеденото мляко и ванилената захар. (може да добавите и пудра захар, но аз не слагам, тъй като от карамела има доста сладост) 
Сложете и стабилизатора, но не бъркайте много след това, защото става доста твърда. Може да пропуснете стабилизатора, ако ползвате растителна сметана, тъй като става по-стабилна при продължително бъркане - аз ползвах такава на Мегле.
Слагаме единия блат на дъното на формата, а отгоре разпределяме половината от крема. (Заделям малко за измазване на тортата).

                           

Слагаме отгоре кръг от вафлените кори, които сме изрязали с диаметъра на формата. 
Вафлени кори може да поръчате от интернет като гогълувате или закупите от руски магазини. Знам, че някои може да се затруднят в намирането им, затова мога да препоръчам да ги замените с пласт тънки ванилови вафлички, по възможност не много сладки. Може и да ги пропуснете също така, в краен случай.

Отгоре разпределям цялата консерва карамел. Тази купих от Билла-та, чешко производство, но вие може да намерите отново в руски магазин или Метро, както и да си направите сами.

                            

Разпределям цялата консерва, а отгоре слагам отново вафлена кора и останалия крем.

                           

Завършвам с втората половина на блата и измазвам тортата. Може да прибереме за малко в хладилника, а през това време в сух тиган запичаме за кратко бадемите. Купих готови бадеми на кубчета от Кауфланд.
Облепваме добре стените на тортата, като това става най-лесно като сложите тортата на по-тесен съд, а отдолу слагате от тиганчето и те ще падат пак в него, ако не се залепят от първия път.


Завършвам украсата с ганаш, направен от 150 мл течна сметана и 100 г черен шоколад, който приготвям, като кипвам сметана, а след това я изсипвам в купа с натрошения шоколад. Оставям за 30 секунди, а след това разбърквам със силиконова шпатула, до пълното разтваряне на шоколада.


Последните детайли - няколко нарязани на парчета десертчета "Киндер макси кинг" и остатъци от вафлените кори..а защо не и няколко лешника.


Едва ли може да си представите тази торта колко е вкусна, затова и не ви го предлагам. Просто си я направете и й се насладете.


Блатовете са наситено шоколадови и според мен не се нуждаят от сиропиране с толкова крем, но ако вие искате да е по-сочна може да го направите. Кремът е много свеж и комбинацията на сметана и цедено мляко определено ми е фаворит. 


                                     А карамелът...не бих казала, че съм го пестила ;) 



Щом опитах тортата, знаех, че това ще е моето коледно предложение за вас.


И така, черпя ви с тези изкушаващи кадри и в следващите си включвания до края на годината няма да става по-лесно, по-невкусно, нито по-малко калорично, но затова пък на трапезата ви ще има ястия, които наистина да ви карат да забравите за болежките по тялото и несполуките през годината. 
Весела Коледа, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 15 декември 2017 г.

Торта "Шоколадова бисквитка" / Biscuits and chocolate drip cake


Чувате ли вече звънчетата на идващата Коледа! Аз отдавна съм свикнала с гласове в главата, но този път музиката е коледна и настроението ми винаги е весело. Въпреки, че успях да настина тази седмица и окихах доста домашни сладки, но е трудно да готвиш с подправки и нещо да не ти подразни носа. Така и така, за мен ще са си, затова си ги хапвам всяка сутрин с кафето, гушнала топлата чаша и завита в одеяло, от което се подават само пухкавите ми чорапки. Коледа е времето когато под всеки пласт лъскава празнична одежда, може да сте сигурни, че на краката си нося някакви тематични коледни чорапи. 


И така, с наближаването на заветния ден, се намалява и времето в което мога да ви споделя всичките зимни/ коледни/ празнични рецепти, които съм ви подготвила. Ето защо, както винаги в петък, ден, който намирам за особено сладък, след като е края на работната седмица, смятам да започна вече с една от обещаните от мен торти за празника, а именно торта "Шоколадова бисквитка".
И тази, както много други, е родена от болния ми мозък ( буквално, бях си болна тогава), но трябваше да сътворя нещо шоколадово, толкова шоколадово, че да извира шоколад от него, както се казва. Воала, my work here is done! 



Представям ви една торта, която ще ви грабне не само с визия, но и с чудесен вкус! И тъй като това може да се каже за много торти, тази може да ви грабне и с това, че не се прави трудно. Направих я за една вечер, а на следващата - за съжаление я нямаше, но уви, това е съдбата на всяко вкусно нещо.
Както отивах до аптеката за Фервекс, реших да се отбия в магазина, ей така да видя какво е на промоция и видях кутия бисквити "Асорти", които ме гледаха примамливо. След като успях да възбудят апетита и въображението от всичките лекарства, явно идеята си заслужаваше, затова се запътих доста по-оживено към вкъщи. По пътя смятах наличните продукти у дома и как мога да направя тортата на вид и вкус, така че да отразява не само непосилния ми глад за шоколад, но и празничното настроение, което въпреки всичко успявах да опазя живо. 



Оказа се не толкова трудна задача и щом се позакрепих, запретнах ръкави. Изпекох едни от най-любимите си блатове, от "Лесна шоколадова торта"( рецепта тук) , тъй като винаги мога да разчитам на техния наситен вкус и сочност като никои други. Този път реших да заместя любимия си ганаш с крем, който седи по-влажен и течен от него, тъй като исках тортата да има усещане за фъдж. Но стига спойлери, ето и самата рецепта:



За блатовете:
200 гр кристална захар
1½ чаена лъжица бакпулвер
1½ чаена лъжица сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
250 мл прясно мляко
125 мл олио
1 ванилия
250 мл вряла вода

Крем:
1 консерва подсладено кондензирано мляко (~400г)
200 г масло
150 г тъмен шоколад

Още:
течна сметана
какао
вафли и бисквити
шоколадов ганаш


Адаптирах блатовете леко, тъй като нямах пудра захар у дома, затова използвах кристална. Разбиваме на ръка или миксер яйцата и захарта за кратко. След това последователно, прибавяме сухи и мокри съставки, като за накрая оставяме врялата вода.

                          

Хубавото на тази рецепта е, че може да си разбърквате всичко на ръка, като не се учудвайте, че сместа накрая може да ви се види малко рядка - така трябва да бъде.

                            

Разпределяме сместа в три тавички с диаметър 20 см, аз ползвам такива за еднократна употреба. На дъното винаги слагаме кръг хартия за печене и леко намасляваме. Печем в загрята фурна на 180 градуса. Готовите блатове оставяме да се охладят, а през това време оставяме крема.

В касерола загряваме кондензираното мляко, а след това прибавяме начупения шоколад. Разбъркваме докато стане хомогенен шоколадов крем, а след това дърпаме от огъня и прибавяме маслото.       

                         

Оставяме крема в хладилника да стегне, като го разбъркваме периодично. 
Тъй като подсладеното кондензирано мляко е много гъсто, размивам останалото по консервата мляко с малко топла вода, с който сос напоявам допълнително блатовете.

                          

Между тях разпределяме от крема и малко натрошени бисквити и вафли.  Хубаво е да прецените баланса между твърдостта на крема и сочността на блатовете, защото ако е по-твърд, ще ви рони блатовете при нанасяне, когато те са меки. Затова нанасям крема, докато е още леко течен, и прибирам в хладилника на два-три пъти тортата, докато я измажа изцяло. Измазвам я хубаво, от всички страни.


Разбиваме около половин или една чаша течна сметана и прибавяме какао на око. Ползвах растителна сметана, тъй като тя не се пресича, след пребиване и мога да я разбия до наистина твърдо състояние. 
Изваждаме отново изцяло измазаната торта от хладилника, заглаждаме отново крема, който бързо се отпуска, затова нанасяме втория крем, който държи всичко на мястото си. Измазваме добре със сметаната и  връщаме в хладилника за още няколко час. Аз я оставих да "пренощува"


На следващия ден, залях с малко от останалия ми в бурканче в хладилника ганаш, който приготвям по добре позната ви рецепта от шоколад и сметана. ( За всеки случай рецепта тук


Доукрасих с останалите ми вафли и бисквити от кутията, като оставих въображението да направи необходимото.


Едва ли може нещо толкова красиво и шоколадово да не е вкусно, но аз ви съветвам да се убедите сами и да я опитате. Празниците са на прага ни, така че имате поводи предостатъчно :)  И ако това е само старта на декемврийските торти, представете си какво ви очаква :)


Аз ви оставям с тези вкусни кадри и ви пожелавам едни прекрасни почивни дни и знайте - болестите се страхуват най-много от доволни и сити хора, така че не му мислете, а си хапнете :)

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...