понеделник, 22 май 2017 г.

Солена палачинкова торта със спанак и шунка / Spinach and Ham Savory Crepe Cake


ООООооо, Даааааа! Днешният понеделник може да не стартира с най-енергичната от всичките ми самоличности, но причина за това е не само миналия вчера имен ден на Коцето, мой добър приятел и тех-съпорт на компютрите у дома.
 По време на импровизираното барбекю вчера в гората така се опияни от "атмосферата", че накрая падна в огнището, но за щастие беше за кратко. Нищо не може да изтрие усмивката на Коцето, а още повече тези на приятелите му, които ще разказват тази история с години.
Днешния понеделник обаче мрачен и дъждовен и като че ли още по-трудно се амбицирам да започна седмицата. Реших, че най-доброто усещане е когато се чувствам полезна и ето, че това и ще напаря. Отдавна поискахте идея за солена торта, както и повечко рецепти със спанак. Аз пък отдавна исках да си направя едно вкусно ястие, което да ми спести готвенето за идните дни и ето че срещнах перфектното такова - солена палачинкова торта с шунка и спанак.



Рецептата малко може да наподобява на фалшива лазаня, но пък кръглата форма и начина на рязане на парчетата определено ще ви накара да се облизвате за  палачинки. Самата аз избрах друга рецепта за тях, тъй като държах да бъдат крехки и сочни, а не тегави. Вие може да използвате и важа любима обаче.


Препоръчвам ви да опитата ястието, няма да съжалявате, а ето какво ви трябва:

500 г спанак
250 г шунка
360 г кашкавал
1 голяма глава лук
500 мл прясно мляко
4 с.л. брашно
5 с.л. масло
сол/ индийско орехче
олио

За палачинките:
1 коф. кисело мляко ( 400г) 
1/2 ч.л. сода
2 яйца
2 ч.ч. брашно
вода
щипка сол

Започнах като направих палачинките. Тези са наистина много крехки и не стават тегави, така че ви ги препоръчвам както за солени, така и за сладки торти. Разбърквам киселото мляко и содата и оставям да шупне. После прибавям яйцата, солта, брашното и вода на око, така, е при разбъркването на всички съставки да получим течност като боза. 
Изпичаме палачинките, като за ястието ни трябват около 10 бр, но от тази доза ще ви излезат малко повече. В блога може да видите много пъти начините за направата на палачинки, затова тук ще ги пропусна и ще премина направо към основната част.
Измивам и нарязвам спанака на средно големи ленти.


Слагам 2 с.л. масло в подходящ съд да се разтопи, слагам и малко олио. Запържвам първо нарязания на ситно кромид, а след това прибавям и спанака. Задушавам за няколко минути, докато всичко омекне и стане крехко и ароматно. Подправяме със сол.

                          

Оставяме спанака на страна и се заемаме със соса. В друга тенджера слагаме да се разтопи останалото масло и прибавяме брашното. Запържваме за кратко, а след това прибавяме млякото, като бъркаме енергично, тъй като сосът ще тръгне да се сгъстява.  ( Ако не сте спец в сосовете и ви стане на бучки, просто го минете с пасатора). Прибавете 160 г от кашкавала и подправяме с индийско орехче и още сол, ако е необходимо.

                          

Сглобяване на тортата: В тортена форма става най-лесно, макар, че не е задължителна Моята форма е с размер 24 см в диаметър.

                     

Слагам една палачинка, отгоре 3 с.л. от соса, 3 с.л. от спаначено-кромидена смес, а отгоре малко от нарязаната на ситно шунка и останалия рендосан кашкавал. Правим така до последната палачинка,


върху която слагаме само сос и рендосан кашкавал.
Пъхаме да се пече в на 200 градуса за около 30 минути.

              

Определено съм доволна, че се спрях на това ястие за седмична вечеря, защото не вярвам да му се наситя скоро и буквално потривам ръце при всяка възможност да си отрежа ново парченце.

 

Ще се радвам да ми се доверите и да го приготвите. А ако наистина го направите, не забравяйте да ми споделите вашите отзиви.
Знаете къде да ме намерите...тук..ядейки :)

Усмихната седмица, приятели!

П.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 
А, ако се чувствате сякаш искате да направите добрина на някого, подкрепете ме с гласа си за наградите на кулинарните блогъри тази година. Как да го напарвате може да видите тук! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



петък, 19 май 2017 г.

Лимец със спанак на фурна / Einkorn wheat with spinach



Противно на традицията, днес няма да ви тъпча със сладкиши. Не знам защо...може би защото слушам леко сдухана музика ...и няма как иначе, след като невероятният и обичан от милиони вокалист на Soundgarden & Adioslave Крис Корнел ни напусна от този свят вчера. Щом станах от сън и Баааaaaaaaм...поредната тъжна новина ме заля от нета. 
Толкова често се случва напоследък, че започвам да се чудя дали не ме налегнало проклятието на Фийби от "Приятели", при която винаги се случваше нещо лошо на някой, щом иде на зъболекар. ( При мен така, но като си легна да спя)
Замислих се за всички решения, които взимаме, които да ни доведат до написания ни край и си казах, ще гледам да наблегна тази година на някоя и друга по-здравословна рецепта. Затова и днес ще ви предложа да опитате нещо постно ( какъвто и стана света сега без гласа на Крис), което и самата аз опитах за първи път, но ми хареса : лимец със спанак на фурна.



Рецептата адаптирах от тук и едва ли щях да се посегна към пакетчето с лимец в магазина, ако не ми беше подарено от La Garone на наградите на Блоговодител.
 Пулих му се два дена, докато накрая реших, че няма да оставя едни зърна да ме изплашат като през мрежест потник на Азис и се захванах с рецептата. 
Може да нямам много опита в готвенето на подобни чудесии, но хубавото е, че не се изисква много умение. Обещах ви и повечко рецепти със спанак този сезон и затова ви представям тази, която освен вкусна е и много полезна. 



А ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
1 ч.ч. лимец 
200 г бейби спанак ( или обикновен) 
3 стръка пресен кромид
2 стръка пресен чесън ( или 2 скилидки) 
200 мл доматен сок
сол на вкус
олио

Започваме като накисваме лимеца във вода за около половин час.  Нарязваме през това време лука и чесъна на средно големи резенчета.


Аз ползвах бейби спанак, който е по-крехък, затова го нарязах на по-големи парчета, но вие може да използвате обикновен.


В тенджера загряваме олио и слагаме лука и чесъна да се запържат за кратко, а след това прибавяме спанака. Оставяме да се задуши всичко за една-две минути и овкусяваме със сол на вкус.


Прибавяме и лимеца и запържваме за още две-три минути.


Накрая прибавяме доматения сок, а след това и около три чаени чаши вода.


Прехвърляме в тавичка и пъхаме да се пече на 200 градуса за около 40 минути.


Готовото ястие гарнирам с още малко пресни подправки.


Определено ми хареса идеята да заменя ориза с лимец в това ястие и се радвам, че се престраших да го направя. Върви чудесно с кисело мляко и свежа салата - идеално за топлите пролетни дни! 


И така, преди да сте си помислили, че съм направила някакъв супер здравословен завой в рецептите, нека ви спра на време.
 Точно защото животът е кратък и трябва да му се насладим, може би ще се опитам да хапвам по-здравословно, но поради същата причина тая вечер ще ида да ударя и някоя друга бира с приятели :) 
Да ви е сладко ! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 15 май 2017 г.

Торта "Амбасадор" / Ambassador cake


Както ви обещах вчера, днес ще се черпим с торта, нищо, че е едва понеделник! Имаме си повод! Всички ние задружно успяхме да направим тези чудесни награди факт - аз с труда си през годината, а вие с неизмеримата си подкрепа, която ми оказвате като гласувате за мен. 

За трета година успявам да се похваля с награди от прекрасните момчета в Блоговодител и да са радвам на невероятно голямо количество любов, както от читателите, така и от колегите блогъри. Обратно на очакването, ние не сме конкуренти, макар и всеки тайно да се надява на награда, а приятели, които винаги има какво да си кажат. 
Да зърна нежната усмивка на Танчето, топлите прегръдки на Зичето, Хриси, Илиянка, да видя лично най-сетне моята приятелка Петя, която долетя чак от Германия, и още куп други любими и усмихнати лица, които надявам се няма да се обидят, че не ги споменавам поименно. Запознах се и още блогъри, които нямах възможността да познавам лично до този момент, но има благодаря, че го направиха ( и те си знаят кои са :) ) 
За първа година успях да грабна и наградата на журито за най-добър блог с рецепти за торти, макар да съм избора на публиката за трета поредна година. За мен това отличие от професионалистите значи много, но това за трета година да съм вашия избор е още по-значимо за мен. Обичам всички рецепти, но както казах и на церемонията, тортите са ми слабост, не само защото ми позволяват да изразя артистичната си натура, но и винаги ги свързвам с щастливи поводи и събития. Именно те са центъра и на повечето мейли, съобщения и запитвания, които получавам през годината и понякога причина за среднощно мъдруване с някой на линия, за да измислим как да направим най-хубавата торта за повод. Тези рецепти ми дават възможността да празнувам рождени дни с вас, кръщенета, сватби, юбилеи и какво ли още не и то през цялата година. Няма по -хубаво от усещането да получа няколко дни след това съобщение, със снимка на тортата и разказа за веселото преживяване и емоции. Радвам се, че съм насреща за вас и ви благодаря, че бяхте насреща и за мен в този важен за мен момент.


И преди да премина към рецептата за днешната торта, искам да благодаря отново на организаторите - Илиян и Иво.  Това са хора, които правят всичко това сами, задвижвани от желанието да направят всички още малко по-щастливи. Часовете вложени в труд за събирането на всички рецепти на едно място, по коректен за блогърите начин, организирането на ежегодни награди и всичко това без каквато и да е лична изгода, освен удовлетворението да следваш страстта си, е нещо което заслужава адмирации.
 Благодаря им за което, чест е да ги познавам и съм сигурна, че всичко това ще им се отплати. Ако самите вие все още не сте харесали тяхната страничка Блоговодител или сайта им, препоръчвам ви да го направите, защото предстоят още много изненади, които си заслужава да следите, а освен това може да имате всички рецепти от кулинарни  блогъри на едно място. 
И така, ето, че дойде време за рецептата ( разгеле ):
Необходими продукти:
За кремовете:
900 мл прясно мляко
350 г захар
6 жълтъка
2 бр. пудинг ванилия
300 г масло
3-4 с.л. какао
3 с.л. алкохол по желание
1 кон. ананас ( 340 г) 
150 г ядки и стафиди
100 г шоколад с ядки
7бр. бисквити "Закуска"

Блат:
тук или тук 

Тази торта наистина изключително вкусна, защото може да усетите свежия, летен вкус на ананаса в белия крем и ароматното ухание на алкохол в тъмния, в комбинация с хрупкави ядки. Нима има нещо повече, което може да нашепва за идващото лято от тези вкусове?
Рецептата адаптирах от тук и както виждате направих няколко промени, като първата от тях е блата. Реших, че искам а оползотворя останалите белтъци от крема и го замених с този от торта "Монте" ( виж тук). Вие може да решите да направите този от оригиналната рецепта или просто пандишпанов блат, за който рецепта може да погледнете горе.
Както казах, аз направих белтъчения с ядки от торта "Монте".

                         

Направих блата с останалите белтъци от яйцата за крема и бързо пъхнах във фурната. Този път използвах орехови ядки, тъй като такива имах под ръка. Размерите на формата са 26 см в диаметър.
Отново печем на 180 градуса за 10 минути. Оставяме да се охлади.



Крема приготвяме като оставяме 700 мл от млякото да се свари на котлона, заедно със захарта, а в отделна купа разбиваме пудингите, жълтъците и останалото мляко. Прибавяме яйчената смес на тънка струйка към завиращото мляко и разбиваме енергично, докато кремът се сгъсти. Дърпаме от огъня и оставяме леко да се охлади, а след това прибавяме нарязаното на кубчета масло и разбъркваме, докато се абсорбира от топлия крем.

                   

Разделяме крема на две части, като към едната прибавяме какаото и начупения шоколад с ядки. Аз използвах такъв с фъстъци. Към тъмната част на крема добавяме още ядки по избор - орехи, лешници, бадеми и/ или накиснати в алкохол стафиди. По този начин ще задълбочим кубинско-тропическия вкус на тортата ;) 



Изсипваме шоколадовата смес върху балата, като може да разделите блата и на две ( достатъчно дебел е), или да го оставите така и да наредите няколко какаови бисквити между двата крема. Аз имах продукти за доизразходване и както виждате си им намерих място.


Отгоре изсипваме белия крем към който сме прибавили нарязания на парченца ананас от консерва, който е добре да отцедим, за да не разводни много крема. 
Прибрах в хладилника за вечерта, а на сутринта залях с ганаш от 100 г шоколад и 100 мл течна сметана, като украсих с бита сметана и спирали от бутер тесто. 


За последните ми хрумна след като ми остана малко бутер тесто от рецепта и реших да изпека остатъка във фурната под формата на каноли от ленти тесто. Намазах ги с яйца и поръсих със захар преди печене, за да бъде украсата все пак сладка. Надявам се тази идея да ви допадне и да я използвате и за други торти, защото е наистина много лесна :)
И така, какво да кажем за тортата..тя има всичко, което една торта може да предложи, както и ухание за настъпващото лято, когато ще пием "Куба либре" от "чаша" ананас и ще мезим от купичката ядки на бара.
Размечтахте ли се вече? Защото и аз ...:)
Усмихната седмица, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...