петък, 14 април 2017 г.

Традиционен козунак с локум / Traditional Easter Bread with Turkish Delight


И тази година козунаците ще са част от великденската трапеза почти толкова, колкото и по време на самата подготовка. Да се наядем с тях у дома, като че ли е невъзможно и всеки следващ козунак се изяжда със същата скорост като предишния и е задължително да направя нови и нова доза.
 След като тази година си избрах любима рецепта, която виждам, че става любима и на вас (вижте я тук), реших да изпробвам различни вариации не само на плънка, но и оформяне, както и пропорции на някои от продуктите. Забелязах, че много от вас приготвят тестото за козунака с повече масло и реших да опитам и този вариант. Нямаше как да не се възползвам и от възможността да си приготвя тестото и с брашно за козунаци, което може да се намери само по това време на годината.


По поръчка на мамчето, направих последните козунаци с традиционна плънка от локум и украса от ядки и захар. Една от най-класическите комбинации, но и любима за нея. Аз обичам да изпълнявам кулинарни желания и ето, че веднага запретнах ръкави. Обадих й се да й кажа, да мине през вкъщи след работа и да си носи голяма чанта, тъй като съм и спретнала два чудесни козунака, които ухаят чак до последния етаж. ( Не е шега. Съседката слезе да ме пита дали приемам поръчки за празниците :))

И така, преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


Ето и какво ви трябва:

Необходими продукти:
Около 1, 300 г пресято брашно за козунаци София Мел
6 бр. яйца
300 г захар
300 мл прясно мляко
250 г разтопено масло (и малко олио)
1 (42 г)  кубче жива мая (или 11 г суха)
кората на 2 лимона
1 с.л. уиски
1 пак. захар с аромат на ром
шепа сушени плодове
1 кутийка локум
ядки за украса (орехи и бадеми)
жълтък за намазване

Както виждате, тестото се припокрива почти изцяло с любимата ми рецепта тази година, която ви представих в публикацията: тайните на козунака. Тук обаче ще използваме специално брашно и доста повече мазнина.
Може да прочетете публикацията за повечето подробности, които няма смисъл да повтарям отново, а ще обърна внимание на разликите. 
Продуктите отново трябва да са на стайна температура, като започвам с разбиването на яйцата и захарта.

                        

През това време шупвам маята в затопленото мляко със захарта и си пресявам брашното, като смятам, че веднъж е напълно достатъчно.
Смятам, че някои от вас се чудят кое му е различно на брашното за козунаци, като отговорът е, че това е високоглутенно брашно със специални газозадържащи свойства. Те правят тестените изделия големи на обем, с тънка, лъскава кора след изпичане и характерна влакнеста структура на готовото изделие.



От изброените продукти ( без мазнината) забъркваме меко, леко лепнещо тесто. След  това интегрирам мазнината на три пъти, като премесвам за кратко на ръка и връщам в миксера да върти за около десет минути на всяко интегриране. Може да правите този процес и през 20 минути, като оставяте тестото да втасва на топло за това време.
Готовото тесто слагам в намаслен с олио съд и оставям да втаса задушен хубаво в торба, на 50 градуса във фурната за около час. 
Тестото е хубаво да не превтасва, а само да удвои обема си.


                          

Вижда се, че още при самото втасване, вече са се образували конците. Сега е важно да го разпределим така, че да не ги нарушим. И този път разделих тестото на две неравни половинки, заради формите, които ще ползвам.


Плънката и при двете бе парченца от вкусен, ароматен локум - с и без ядки :) 


Редя ги по продължение на фитилите, като и този път оформих козунака по същия начин, както и предишните. ( публикацията от линка)


Големия козунак е от четири фитила, усукани около себе си , а после и два по два и оформени на охлюв във кръгла форма за торта с диаметър 24 см.


А малкия е само от два фитила, усукани около себе си. И двата козунака намазах с малко размит жълтък с мляко, поръсих със захар, сушени плодове и ядки. Оставих да втасат още 20 минути.


Пека ги на 150 градуса фурна, с обдухване, тавичка с вода на дъното и покрити с фолио, веднъж щом получат желния загар.


Времето за печене е около 40 минути, като на по-големия може да отнеме и повече време. 


И този път се получиха много високи козунаци, с допълнително ухание на масло, а разтапящи се локум отвътре, предизвикваше и същата реакция в мен щом го опитам.


И този път конци не липсваха, макар и да не съм сигурна, че успях да ги уловя добре в обектива.
Коя от всички рецепти ще изберете е вее въпрос ан ваш избор, но която и да е, аз ви пожелавам успешен резултата и вкусно похапване.
 Весело посрещане на празниците, приятели!

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

четвъртък, 13 април 2017 г.

Пъстро великденско хлебче "Дъга" / Rainbow Easter Bread




Последен ден от работната седмица ( или поне за някои), но все пак уханието на почивните дни се носи във въздуха заедно с уханието на козунаци. 


Великден е вече пред прага ни и аз няма да спирам с тематичните рецепти с пролетен привкус. Точно такива рецепти представях и първите дни от седмицата в Мол София, когато гостите на мола имаха възможност да опитат няколко вкусни, бързи и лесни великденски идейки за празничната трапеза.

 За тези два дни успяха да опитат вариация на морковената торта, но поднесена в чашка,  пълнените тестени морковечта, които познавате от тук, но с плънка от яйчена салата, вегетариански сандвич-хапки и изключително подходящата за всяка трапеза безалкохолна мимоза.


Имах си помощници от публиката да вършат "тежката" работа :), но за предимствата на детския труд отдавна се носи знание от Китай :) 


Като всички дечица, и тези обичаха сладките предложения, но идейките за декорация под формата на морковечета от тесто, марципан / фондан ( за тортата) и други бяха най-очарователни за тях. 

И така, ако искате още от рано да запалите малките по празничните подготовки и с нетърпение да ги очакват и с желание да се включват, може би ще ви трябват няколко интересни идеи, с които да ги впечатлите като днешната например.


Представям ви това вкусно, пъстро великдеснко хлебче "Дъга", което ще очарова не само малките у дома, но и всеки седнал на масата.



Разбирам, че някои от вас сигурно ще ги възспре използването на хранителни боички, но съм сигурна, че друга част, като мен например ще си позволят удоволствието да творят наистина като художници веднъж-дваж в годината.
За основа може да ползвате почти всяко любимо ваше тесто, което препоръчвам да е по-светло като цяло, без яйца или тъмни брашна, за най-добър резултат.
Може да ползвате и козуначено тесто, но пък толкова му се трепем до му докараме тази пухкава текстура, че не ми се иска да ви карам да го разваляте с оцветители. И все пак, изборът е ваш, а идейката - от мен! 


И така, преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


А ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
Около 700 г брашно
90 г захар
70 г масло
30 г мая ( малко повече от половин кубче)
350 мл прясно мляко

1 ванилия

Както виждате това тесто ви е познато от норвежките хлебчета с кардамон, но без кардамона. От това количество може да напарвите две средно големи пъстри хлебчета, но ако искате само едно, направете половин доза. Може да си припомните как да направите тестото ТУК.
За едно хлебче, разделете половината тесто на шест фитила ето така.


Оцветявам всеки един в различен цвят, като гледам да са цветове, които си подхождат и са по-пролетни :) Използвах гел бои тук.


Отново оформям на фитили с дължина около 27 см, тъй като при сплитането ще станат по-късички. От по-големите теста ( така ми се получиха), направих допълнителни фитли, та се оказаха с осем накаря.


Увивам два по два фитлите като на мартеничка, например - червено и жълто, лилаво и розаво, жълто и зелено и така и останалите.
Подреждам върху тавичка с хартия за печене, два двойни фитила отдолу и още два леко осукани в началото и края отгоре. Тоест, не ги сплитам всички наведнъж, а по скоро ги редя един върху друг, като при печенето те ще се слеят.


Оставих да втасат за около 15-20 минути. 
Пекох в предварително загрята фурна на 200 градуса под фолио, тък като исках цветовете да се запазят колкото може повече и хлебчето да не покафенява.



Отгоре го залях с айсинг от белтък, пудра захар и лимонов сок и поръска от захарна украса, но вие може да си изберете всякаква. 
Хлебчето е  идеално за хпавне така или намазано с дебел слой течен шоколад, което го прави чудесен за следобедното кафе или закуска :) 
И така, утре очаквайте последното ми предложение за козунак, а аз ви оставям заредени от тези цветни кадри с много пролетно и вселео настроение!

До утре, приятели-читатели!

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 




понеделник, 10 април 2017 г.

Норвежки хлебчета с крем / Norwegian School Bread / Skolebrød


Отдавна ви бях обещала норвежка рецепта и ето, че най-сетне намерих повод да ви споделя една такава. Още щом опитах за първи път тези невероятно вкусни хлебчета, прецених, че ще са идеални за Великден, заради очарователния си вид като "яйца на очи" :) 

В Норвегия може да ги намериш обаче целогодишно в почти всяка пекарна или просто квартално магазинче, както при нас се намират гевречата или банички. 
Носят името "сколебрьо" или иначе казано, хлебче за училище, защото често се сервира в училищните столови за десерт, но това не бива да ви притеснява да си занесете няколко и на работа :) 

Освен вкусно кремче в сърцевината си, хлебчето е уникално с невероятното си специфично ухание на кардамон, което често присъства в скандинавските десерти.


Ако отдaвна не сте опитвали нещо от чуждестранната кухня, време е да разширите хоризонта си, а най-добрe е с изпитана рецепта от достоверен източник (изчетка се нескромно тя :)) 
Преди да преминем към рецептата обаче, искам да ви помоля да отделите две минути и да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, ако смятате, че заслужавам вашата награда на публиката.
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".


И така, ето и самата рецепта :
Около 700 г брашно
90 г захар
70 г масло
30 г мая (малко повече от половин кубче)
350 мл прясно мляко
1/2 ч.л. млян кардамон
250 мл ванилов пудинг
За декорация:
пудра захар
кокосови стърготини

Започваме като си приготвяме ваниловия пудинг според описанието на опаковката. Разбира се, че може да си направите и домашен ванилов крем, но понякога трябва да му отпуснем края и да си поживеем. Забърках едно пакетче пудинг ванилия и го оставих да се охлади, разлят върху студен поднос, а след това покрих с опаковъчно фолио, за да не хваща коричка.


Докато кремът се охлажда, забъркваме тестото. Шупваме маята в леко затопленото мляко и една-две супени лъжички от захарта. В купата пресяваме около 400 г от брашното и добавяме останалата захар и кардамона. Прибавям и шупналата мая. 

                    

Замесвам тестото (аз на миксер, но може и на ръка), като постепенно прибавям от разтопеното масло и останалото брашно, докато се оформи меко, нелепнещо тесто. Оставям да втаса в намаслена купа за около час, покрита с прозрачно фолио.

                        

От готовото, втасало тесто оформяме топчета с размерите на мандарина, като от цялото тесто ще ви излезат около 20 броя.
Редим топките в тавичка с хартия за печене, като във всяка правим малка вдлъбнатинка. Аз я направих с гърба на лъжица за сладолед. 


След това запълвам вдлъбнатото с крем и оставаме да втасат още 15 минути. През това време загряваме фурната на 220 градуса.


Печем ги за около 8-10 минути, като аз натиснах малко от крема навътре и допълних с още крем по средата на печенето, тъй като той изтича малко или много по време на печене.


Оставяме ги да се охладят напълно, като кремът ще слегне леко.
За глазурата, размивам малко пудра захар с вода, така че да стане като захарен сироп и потапям хлебчетата.



След това овалвам страните им в кокосови стърготинки.



Получи се една наистина красива великденска картинка, а вкусът им е точно като на оригинала.



Опитайте и вие, приятели!
А аз ви пожелавам една усмихната, топла и красива седмица!




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...