понеделник, 19 декември 2016 г.

Джинджифилови сладки "Снежинки" / Gingerbread cookies "Snowflakes"


Всяка година изпращам коледни картички! 
Всеки, който ме познава го знае и понякога още ми се чуди защо въпреки напредването на технологиите, практичната възможност да пишеш за секунди на месинджър, вайбър, скайп или "добрия стар смс", пак си правя труда да купувам и да пращам картички по пощата. 
Ами друго е! 
Дали защото съм си нося сантиментална и романтична душица или просто смятам, че човек трябва да получава и нещо друго в пощенската си кутия освен сметки и промоционални вестници, но според мен усещането да видиш плик, адресиран от стар приятел е едно от най-топлите и сгряващи сърцето чувства. 
За близките около мен обаче, за които няма нужда да се съобразявам с условието за "нечупливо" обичам да правя ето такива ядливи "картички". 



Големи и малки джинджифилови сладки:  снежинки ( или пък човечета) , от любимото си джинджифилово тесто. Идеално за коледни къщички, за всякакви бискивти, за ядливи играчки на елхата и какво ли още не. Но днес ще ви представя моят най-любим и отличаващ се вариант : големите , коледни снежинки, с пъстри прозорчета от разтопени бонбони. 


Но ето първо необходимите продукти:
За тестото:
1 яйце
125 г меко масло
3/4 ч.ч. светла кафява захар
1/ 2 ч.ч. мед / меласа
4-5 ч.ч. брашно
2 ч.л. млян джинджифил
2 ч.л. канела
1/4 ч.л. млян карамфил
2 ванилийки
1 ч.л. лимонова кора
щипка сол

За айсинга:
1 белтък
1 ч.ч. пудра захар
няколко капки лимонов сок
Още: 
шепа цветни бонбони за смучене

Започвам като приготвям тестото за сладките. Разбивам мекото масло със захарта, а след това прибавям яйцето и меда.  Прибавям подправките и ароматите. Може да сложите повече от любимите за вас подправки.
Слагам накрайника за тесто на миксера и започвам да прибавям една по една чаши от пресятото брашно. 


Докато е още меко и лепнещо тестото прехвърлям върху плода и започвам да прибавям още брашно, като меся на ръка, докато стане, меко, нелепнещо тесто. Количеството брашно е приблизително - опитайте се да работите на усет.
Готовото тесто опакова във фолио за свежо съхранение и прибирам за около час в хладилника. След това взимам половината и прибирам другата на хладно.


Разточвам на лист и изрязвам с помощта на формички. Моята е доста голямa и си я купих от Холандия. Ако ви харесва точно този вариант обаче, ви препоръчвам да си принтирате един "модел" от интернет и да изрязвате по линиите. Ще бъде по-голям играчка, но ако сте решили да шашнете някого - трябва старание ;)


Премахвам вътрешната част на снежинките с помощта на нещо остро 


и запълвам с натрошени цветни бонбони за смучене. 


Аз използвах най-обикновени цветни , плодови бонбонки, като използвах само по  един вкус за всяка снежинка. 


Слагам бисквитите да се пекат в предварително загрята фурна на около 180 градуса за няколко минути ( зависи  от големината), докато се зачервят, а захарта в "прозорчетата" се стопи и започне да "кипи" на балончета. 

Оставете бисквитките да изстинат върху хартията за печене, тъй като докато са още топли са меки и може да се счупят. Освен това, трябва малко време докато бонбонките се втвърдят и се получат тези красиви прозорчета. 
не успях да хвана добре кадъра, но преминавайки светлината през тях е истинска картинка и игра на цветовете. 


След като сладките са охладени, забъркваме айсинга като в купа слагаме белтъка и двойно пресятата пудра захар и почваме да бием, докато получи бяла, гъста смес, която разреждаме като прибавяме няколко капки пресен лимонов сок. Трябва да бъде с текстура за шприцовене, като  имайте предвид, че след като изсъхне на въздух,  ще се втвърди допълнително. 
Айсинга може да оцветите и с различни ядливи боички и да направите цветна украса, но аз предпочетох да я оставя в бяло. 




И както казах...има още цяла седмица до Коледа, така че време за сладки има, както и за още мнооого предложение от моя страна за празнични вкусотийки :) 

Весели празници, приятели! 

***

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 16 декември 2016 г.

Торта "Три шоколада" / Triple Chocolate Cake



Броите ли дните? Остава съвсем малко до Коледа и невероятното удоволствие да правиш
Н-И-Щ-О по цял ден! Е, ако не броим периодичните разходки до масата, хладилника и порцелановия трон, може да се кажа, че почти няма причина да сваляте пижамата няколко поредни дни. Не, не казвам, че смисъла на празника е това, но защо да се лъжем ?! прехвърлиш ли определена възраст най-големия подарък, на който се радваме тези дни е именно възможността да се събуждаш без досадната аларма, да замениш неудобните офис дрехи с плюшен халат и да прекараш няколко дни, мързелувайки на топло, гледайки коледни филми сред мъждукащата светлина на коледните лампички от елхата и невероятните аромати, носещи се от кухнята. Масата е отрупана, баниците за готови, месото се пече на бавен огън във фурната, бурканите са сладки са препълнени с всякакви бонбони и бисквити от дни, а в хладилника...в хладилника спокойно си чака реда ето това:


Изкусителната торта с три вида шоколад.......защото "Good Things Come In Threes" 



Ако досега не сте имали удоволствието да опитате тази торта, то не живейте живота си в неведение, ами поправете тази грешка. Става въпрос за торта с три вида шоколад, за Бога!


Всеки пласт от това удоволствие е перфектен като плочките на Райън Гослинг, а във всяка хапка се наслаждавате на естественото балансиране на различните вкусове на шоколада. 


Заслугата на рецептата не е моя, а на моя приятелка, но след като се поразрових се оказа доста позната торта, с малки изменения тук-таме. Крайно време беше да се появи и тук...в моето тортено царство! 
Но без повече отлагане, ето и как да я приготвите, като започвам със списъка с продуктите:
Необходими продукти:
200 г какаови бисквити
50 г млени ядки 
5 с.л. захар
80 г масло
1 литър течна сметана
500 мл прясно мляко
200 г черен шоколад
200 г млечен шоколад
200 г бял шоколад
3 бр. желатин 

Започваме като в подходящ съд смесваме сметаната и млякото. В блендер смилам бисквитите (използвах "Закуска") . 

                             
Смесвам ги с млените ядки, като тук се спрях на бадеми, защото такива имаше на "изостаналия" щанд в Кауфланд.  :) Прехвърлям във формата за торта с махащи се стени, с диаметър 24 см. Прибавям разтопеното масло и разбърквам, като след това разпределям равномерно по дъното на съда, притискайки леко с ръка, за да се оформи блат. Пъхам в хладилника за кратко. 

                           

През това време накисвам едно пакетче желатин в малко студена вода, за да набъбне. Този е от "Кауфланд" и по-различен грамаж от други марки например, но вие винаги може да се ориентирате по това, за какво количество течност е пакетчето. Почти винаги е за 500 мл, а точно по толкова разделяме и млечно-сметановата течност на три части. Прехвърлям една част в касерола  прибавям захарта и слагам на котлона да се загрее почти до точка на кипване. 

                           

Дърпам от огъня и прибавям начупения черен шоколад и набъбналия желатин и разбърквам докато е разтвори всичко  се получи хубава, хомогенна, шоколадова смес. 


Изливам върху извадената от хладилника форма за торта, като съм облепила процепите на дъното с тиксо, за всеки случай. Прибирам в хладилника да стегне.

                          

За втората и третата част от сместа не слагаме захар, тъй като шоколадите са достатъчно сладки. При първия пласт обаче ми отне повече време да разтворя шоколада изцяло, затова за следващите пластове процедирах по друг начин. В купа слагах шоколада и прибавях половината от горещата течност. Разбърквах с телена бъркала, докато стане на крем и продължавайки да бъркам, прибавях и останалата част от сместа. Накрая прибавяме и набъбналия желатин. 

                

Излизвам всяка част последователно, след като предишната е стегнала, като оставям леко да изстине преди това, за да не "размекне" слоят отдолу. Пъхам в хладилника за през нощта.


На сутринта, извадих от формата и украсих с малко поръсено какао и шоколадови звездички.


Тортата не е никак трудна за правене, макар и отнемаща малко повече време заради времето за стягане на пластовете. Затова пък обаче е торта, която не изисква печене, което е голямо предимство и може да я направите навсякъде. Стабилна е за пренасяне, ако ходите на гости, а за вкусът й.....няма какво да се каже друго:  Просто божествен!
Затова...просто я опитайте! :) 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


вторник, 13 декември 2016 г.

Постен бананов кекс / Vegan banana bread

 

Две седмици остават до Коледа и две седмици за постещите да стиснат зъби и да дочакат отрупаните пищни трапези, Винаги съм смятала, че най-трудната част от постенето не е липсата на месото и млечните продукти, но най-вече ужасната жажда за нещо сладко и то, брутално сладко. Нещо шоколадово, ароматно, захарно, ухайно, сочно, с карамелени бананови парченца и хрупкав крокан, нещо като днешния постен кекс банани.


Заслуга за днешната рецепта има моя приятел Давид, който вместо на пост и молитва, живее на пост и бира :) Реших да изпробвам неговата рецепта за постен бананов кекс, който той така доброволно, без измъчване от моя страна, реши да сподели. Ето и неговата рецепта:необходими продукти:
3 бр. зрели банана
1/2 к.ч. мед ( може сладко, ако искате да е веган)
2/3 ч.ч. олио
2 с.л. какао
1 ч.ч. брашно София Мел Класик
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода, загасена с оцет
1 ч.л. канела
1 пак. ванилена захар


За украса:
1 банан
2/ 3 ч.ч. захар
1-2 с.л маргарин/ растителна сметана
крокан

Започвам като пасираме бананите. Хубаво е да използваме зрели банани.

                            

Прибавяме меда и пасираме отново. След това олиото, пасираме отново. 

                            

Накрая и сухите съставки - пресятото брашно, какао, ванилена захар, бакпулвер и содатa. Разбъркваме всичко с миксер или пасатора и прехвърляме върху добре намаслена форма за кекс. Печем сладкиша в предварително загрята фурна на около 200 градуса за 40 минути.

                          
Готовия кекс изваждаме и обръщаме върху решетка да се изстуди. Украсата приготвям като карамелизирам захарта с около 30 мл вода. След това прибавям маргарина/ сметаната, като разбърквам хубаво, за да избегна появата на бучки. Ако все пак се получат, добавете още малко топла вода и оставете да покъкри на слаб огъня, докато разбърквате и бучките се разтворя. 
Добавете парченцата нарязан банан и ги оставете хубаво да с окъпят в карамеления сос. 


С карамелизираните банани залейте кекса, който примамва със същия вкус и от вътре. Сложете малко и от соса и парченца крокан - фъстъчен или орехов.


Няма да повярвате, че тази вкусотия  е постна. 
Опитайте и вие! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...