вторник, 12 април 2016 г.

Тарт Фламбе / Фламкухен / Tarte flambée / Flammkuchen


Знаете, че обичам през седмицата да ви представям много вкусни, но и бързи рецепти, които можете да направите за вечеря веднага след като се приберете от работа. Днешната е такава, а освен това е една и от поръчаните от вас, които искахте да видите в блога. Аз гледам да угаждам (къде мога - къде не), но пък нямаше как да откажа тази молба. При все, че месеци наред съм си облизвала пръстите от тази вкусотия, когато живях в Германия, за мен беше истинско удоволствие да си припомня този невероятен аромат и вкус. 


Ако не сте хапвали тарт фламбе (или фламкухен) досега, сигурно ще ви прилича много на пица. Няма да сбъркате много, макар тук плоското тесто да е намазано с невероятно лека и свежа сметанова смес, а отгоре вместо множество сирена, маслини, чушки и т.н, имаме един богат пласт от кромид и ситно нарязани парченца пушено месо, заради които, веднага след като тръгнат да се запичат във фурната, ще ви иде да висите пред прозорчето й и да махате с опашка!


Името на ястието говори, че се прави на пламъци, но истината е, че не се фламбира, а тъй като е бил вид селски хляб, с който често се проверявало температурата на пещта за печене на хляба, излизал опърлен от пламъците на огъня. Произхода на най-старата рецепта идва от местността Елзас (сегашна Франция), която е на границата с Германия. Тази територия често е преминавала ту в германска, ту във френска територия, затова и ястието се ползва толкова широко с две имена :) 
По принцип се прави с крем фреш, но тъй като не се намира много лесно в България, сътворих своя много успешна комбинация, която ще ви бъде много лесно да направите. Също така, в една от порциите сложих и червен лук, за да има разнообразие в тартите :)



Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
600 г брашно
300 мл хладка вода
1/2 кубче мая (21 г)
6 с.л. олио
1 с.л. захар
1-2 щипки сол
300 г лук
250 г пушена шунка / бекон
200 г заквасена сметана
3/4 ч.ч. течна сметана за разбиване
бял / черен пипер
магданоз

Започваме като забъркваме тестото. Пресяваме брашното в купа (при мен на миксера), добавяме солта и олиото. В друга купичка слагаме леко затоплената вода, захарта и кубчето мая да се разтвори и да шупне.  


Оставяме на топло, като може да използвате моя номер :) - просто потапям купичката в друг съд с топла вода, която стига почти до средата на малката купичка. 
Прибавяме шупнатата мая към брашното и пускаме миксера да бърка тестото (или месим на ръка). Накрая завършвам на плота, като оформям меко, нелепнещо тесто,  

                       

което поставям в леко намаслена купа да втаса за около половин час. Покривам с кърпа или опаковъчно фолио.
През това време се залавям с нарязването  на останалите продукти. Лука нарязвам на тънки полумесеци, 


а месото - на малки кубчета. 


В купа пък смесваме заквасената сметана с вече разбитата на сняг течна сметана. Аз ползвах растителна сметана, като двете съставки се съчетаха идеално, правейки много въздушен и лек крем. 


Ето, че тестото вече се е надигнало достатъчно и е време да се залавяме за работа. Изсипваме го върху леко набрашнен плот и разделяме на две равни части. 

                  

Всяка част разточваме на правоъгълник, като аз предпочитам по-тънък фламкухен. Използвах за мярка горе-долу двете тави от фурната, в които сложих и хартия за печене, а след това и двете разточени кори. 
Отгоре разпределям по половината от крема, разнасям навсякъде равномерно, а след това завършвам и по половината от лука и месото. Овкусявам с малко черен и бял пипер. 


Пека тартите в предварително загрята фурна на около 200 градуса с обдухване за около 10-15 минути или докато се запекат лекичко по ръбовете, но сърцевината им остане светла и свежа.


Аз харесвам комбинацията с белия лук повече, както е и в класическата рецепта, но пък определено вариантът с водния кромид също има своята равна доза фенове, затова просто опитайте и двата и преценете сами :) 


Ще се радвам да опитате и да споделите впечатления в коментарите по-долу в поста !



И преди да ви оставя, да ви пожелая една много усмихната седмица, очаквайте още много вкусни рецепти до петък и тъй като "поръчковите рецепти" започнаха да намаляват, очаквайте ново допитване за това кои нови рецепти искате да видите в блога. :) 


Оставям ви гладни за още...а утре - нещо сладко! И не забравяйте - ако харесвате това, което виждате на страниците тук, подкрепете ме в линковете за гласуване по-долу! 


П.П. Гласуването за наградите е в разгара си и ако съм ви симпатична и смятате, че заслужавам вашата награда, ще се радвам да ме подкрепите в следните категории.  

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 8 април 2016 г.

Шоколадова торта "Наполеон" / Chocolate Napoleon Cake


Като по традиция - петъчният ден е запазен за сладка рецепта! Защото няма по-сладко от петък! (Освен за тези, които работят в събота и неделя, за което искрено им съчувствам) Но пък друго си е у дома да те чака парче вкусна, домашна торта, а ако обичате по-мързеливите рецепти, ще се влюбите в тази - Шоколадова торта "Наполеон" .


Причина за тази хрумка бе една малка госпожица, която, докато ми бе на гости, изяви желание да направим торта, и по-точно  "Наполеон", защото обича много кроасани с крем, но "ако може да е шоколадова!". Аз й казах: "Ами не съм опитвала, но ако искаш да я измислим заедно". Така се роди тази тортичка, и се оказа много успешна, тъй като изчезна доста бързо. 


Украсата е по детски му небрежна и хаотична, но затова пък определено е доста безгрижна за направа рецепта и няма как да не се забавлява човек :) За богатство на вкуса добавихме малко банани между блатовете (играхме на сигурно - банани и шоколад : желязна комбинация), и украсихме с тях и отгоре, като ги изрязахме във формата на звездички. 


Ако идеята ви допада и ви се иска през почивните дни с малчуганите да направите нещо забавно заедно или да ги изненадате с вкусна, богата на крем торта, която да не ви кара да цапате много кухнята, това е тортата за вас. Ето и продуктите: 

За тортата: 
800 г до 1 кг бутер тесто
1 литър прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
125 г краве масло
1 ванилия
7 с.л. брашно
1/2 ч.ч. тъмно какао
100 г млечен/ черен шоколад

Още:
2-3 бр. банани
2-3 бр. ягоди
шоколадов ганаш* и пръчици за украса

*рецепта по-долу в обясненията

Сега, за да съм напълно честна, ще си кажа, че тази торта я правим малко джаста-праста на око, така че имайте едно наум. Например, не знам точно колко какао сме сложили, тъй като сипвахме на око, но като цяло кремът е базовият от традиционната торта, така че няма много къде да се сбърка. И така, ето и как я направихме. 

Но котлона в подходящ съд слагаме около 850 мл от млякото, маслото и захарта. В отделна купа слагаме трите яйца, 


брашното и какаото. Добавяме останалото мляко и разбиваме с телена бъркалка.



Когато млякото заври, а маслото и захарта са напълно интегрирани в него, прибавяме на тънка струйка от какаовата смес, при динамично и непрекъснато бъркане. Скоро след това кремът се сгъстява. Махаме от огъня и добавяме ванилията и начупения на парченца шоколад. Бъркаме докато се разтвори напълно в горещия крем. Оставяме крема да се охлади, като може да го покрием с прозрачно фолио, за да не образува коричка.


Захващаме се с блатовете. За целта аз ползвах две блокчета бутер тесто от по 400 г, но вие можете да използвате и повече. Всяко блокче разточих на правоъгълник, който разделих на две. Така получих общо четири правоъгълни кори с приблизителни размери 20 х 31 см. Всеки лист печем върху хартия за печене, като преди това надупчваме с вилица на места, за да не се надига много. Печем на 180 градуса до зачервяване. (Аз позапекох моите още малко, за да имат по-шоколадов цвят.


Тортата сглобяваме, като върху един лист разпределяме част от крема, после нареждаме ред резенчета банани. Повтаряме процедурата и с останалите кори, като на последната мажем само крем, и измазваме отстрани.


Украсяваме с шоколадови стърготини страните, а шарката върху тортата направих с домашен ганаш, който често имам в хладилника и съхранявам в бурканчета.


За него затоплям около 100 мл течна сметана до температура пред завиране, а след това дърпам от огъня и добавям 100 г шоколад. Разбърквам, докато вторият се разтвори напълно в горещата сметана и стане на шоколадов крем. Може да си направите и по-голямо количество и да го ползвате в продължителен период от време, като го разтопявате набързо на водна баня, гореща течаща вода или пък само малка част в микровълновата.


Тортата е хубаво да се охлади в хладилника напълно, като кремът ще стегне допълнително между блатовете, ще ги напои и ще стане още по-сочна и ароматна. Това определено е една бърза торта за тези от вас, които обичат торта "Наполеон", но обичат и шоколад.:) 


Точно като за мен и малката госпожица - главен инициатор и "виновник" за това вкусно изкушение пред вас!


С най-голямо удоволствие почерпихме и роднините и приятелите с десерта, но когато видя с каква скорост изчезва, моят помощник-готвач научи една от истините в живота на кулинаря:
"Ех, колко време се трудихме, а тя вече свърши! ". :)


И как няма да е така...вижте това парче! 


И така, оставям ви с идеята да си спретнете този десерт още днес, а пък ви пожелавам усмихнат ден и дано минутите до края на работния ден се стопят по-бързо. :)
***


П.П. Гласуването за наградите е в разгара си и ако съм ви симпатична и смятате, че заслужавам вашата награда, ще се радвам да ме подкрепите в следните категории.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

четвъртък, 7 април 2016 г.

Постни оризови кюфтета / Potato and rice croquettes


Като съм обещала - обещала съм! Обещах не само рецепта почти всеки ден, но и че тази година ще има повечко постни рецепти, но тъй като самата аз не спазвам поста, са определено по вкуса и за непостещите. Като например днешните оризови кюфетнца. (В моя случай -  кюфтища или шницели, IDK) 


И тъй като скоро почти във всеки дом ще се носи аромат на агнешко или друг вид месо, големият избор от зеленчуци на пазара и пробуждаща се пролет навън (то направо лято, ама айде да не почваме темата за времето) ме карат все по-често да посягам към този вид ястия. 
А тези кюфтенца определено са нещо, с което си заслужава да разнообразите менюто си, ако от дълго време се храните с един вид храна. Хубавото е, че можете да сварите част от продуктите предната вечер (както аз направих) и да ги спретнете за около 15 минути на следващия ден. 


Така ще имате бърза, но току-що приготвена храна, която ви обещавам, ще ви хареса повече отколкото си мислите. Но ето и продуктите:
1 ч.ч. сварен ориз
2 варени картофа
1 глава лук
1 морков
( гъби и/ или маслини по желание) 
стръкче магданоз
олио за пържене
сол, черен пипер, лют пипер
галета

Както казах - предварително сварявам ориза и картофите.
В чопър нарязвам лука и моркова на ситно. 


След това ги запържвам, докато омекнат в малко олио. Подправям с щипка сол. (Ако искате да направите ястието по-богато на вкус, може да добавите малко гъби или маслини)


В купа смесвам  сварения ориз, задушените зеленчуци, рендосаните картофи и подправям на вкус с подправките.


Взимам от сместа и оформям кюфтета, които овалвам в галета.


Пържа ги в малко мазнина до златисто от всяка страна. Тъй като сами по себе си съставките са вече сготвени, не им трябва много време - вие ще трябва да решите колко препържени ги искате :)



Готовите кюфтенца поднесох гарнирани с малко свежа салата от бейби спанак, маруля и краставица.



За непостещите имаше и тутманик (в далечината, рецепта тук), но пък макар и постно, ястието се хареса от всички. И така, преди да се разделим, бих се обърнала към вас отново:


Актуализирано от 2017 : И така, надявам се и днешната рецепта да ви е харесала, което ще ми помогне по-лесно да ви помоля да ме подкрепите в тазгодишните награди на Блоговодител. а ето как да го направите: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сега ви оставям с тази вкусна и апетитна хапка и ви пожелавам усмихнат ден! (Избутаме ли го този, вече го броим уикенд, а какво е хубав уикенд без ТОРТА ;) )


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...