петък, 19 февруари 2016 г.

Баварски крем с бадеми и шоколад / Almond and Chocolate Cream "Bavaria"


Отдавна не бях правила само крем за десет, а баварски пък - никога. И сигурно нямаше да ми хрумне, ако вуйчо ми не ми бе поръчал да им направя. Оказа се, че той бил някакъв таен фен на баварския крем и ставал по тъмни доби да нагъва от хладилника...но купечки. Аз самата не мога да допусна роднините ми да дебелеят без мое участие и веднага предложих да му спретна един домашен, пък за мен рецептата в блога, за него крема. Не се колеба много да ви кажа!

Стиснахме си ръцете и аз, марш към вкъщи за проучване. Баварският крем в немските сайтове е доста различен от този, който вуйчо ми описваше като вкус. Преди години сервирали много вкусен  баварски крем в сладкарницата на хотел "Ален Мак" в града ни и оттогава му се носи славата. Този крем обаче има задължителен бадемов вкус и по-течна шоколадова заливка, а повечето му съвременни варианти са доста различаващи се от това.


След като се порових в нета, попаднах на рецептата на чудесната Мария, която пък я има от книгата "Десерти" (издадена през 1958, автори : Мария Донева и Любомир Камберов). Тази рецепта най-много се доближаваше до описания ми крем и затова се спрях на нея. И бях права да го направя! Освен много пълна и подробна, рецептата е много лесна и определено резултатът е невероятен!
Аз реших да направя половин доза като за първи път, но следващия определено ще направя цялата.


Ако и вие искате да не отказвате сладичкото, но да спрете за малко с тежките десерти като торти и други сладкиши, предлагам ви да опитате това кремче. А ето и какво използвах:
За 5 броя:
300 мл прясно мляко
150 мл течна сметана
150 г захар
25 мл студена вода
1 пак. желатин (10 г)
25 г шоколад
3 яйца
50 г белени бадеми


За соса:
75 г шоколад
80 мл вода (може и ликьор)
1 с.л. олио

Още:
бишкоти

Започвам като в тенджера изсипвам 200  мл от млякото, сметаната и 100 г от захарта и ги оставям на средна температура да заврат. 
През това време накисвам желатина в студената вода и разделям белтъците от жълтъците в два отделни съда. Жълтъците разбивам с телена бъркалка заедно с останалото мляко. 

                      

След това ги прибавям на тънка струйка и при продължително бъркане към сместа на котлона. 
В оригиналната рецепта за крема се ползва само мляко, но аз реших също като Мария да използвам и малко сметана, с тази разлика, че моята бе растителна.


Дърпаме сместа от котлона, добавяме първо нарязания шоколад и бъркаме, докато се разтвори. След това прибавям и набъбналия желатин и отново разбърквам, докато се разтвори. Накрая прибавяме и бадемите (аз запекох моите за кратко в сух тефлонов тиган).
Можете да добавите бадемите сега или по-късното, когато сместа е студена, като тогава ще останат по-хрупкави.

                     

Оставям сместа да се охлади на стайна температура, като от време на време разбърквам. 
Когато е достигнала желаната температура, разбивам белтъците с останалата захар с миксер. С приставката на моя Делимано става за броени минути и стават едни от най-пухкавите белтъци евър. :)


И така, прибавям белтъците малко по малко към охладената смес и бъркам, докато всичко се интегрира добре.
Готовия крем разпределям по чашки, като можете да сложите малко бишкоти на дъното или по средата.
Оставете малко разстояние до ръба на чашката, за да има място за соса. Пъхам кремчетата в хладилника и за около половин час са напълно стегнали.

Соса приготвяме като нарязваме шоколада на ситно и го слагаме в купичка.


На котлона загрявам вода (аз добавих и малко захар на око) и след като заври, започвам да прибавям на тънка струйка към шоколада, разбърквайки. Не съм сигурна колко вода точно сложих, може би бе повече от зададеното количество, тъй като е важно сосът да остава винаги леко течен и при поднасяне. Добавих и лъжица олио, за допълнителна лъскавина на шоколада - малък трик, който съм научила от майсторите :)


Можете да замените част от течността с ликьор с бадемов вкус, за да имате по-наситен бадемов аромат от десерта, както и е бил сервиран в сладкарницата ни в града :)


Гарнирах отгоре с още малко бадеми и готово!


 Кремчето бе изключително свежо, шоколадово, с леки хрупкави бадеми ...


...и невероятен шоколадов сос...

Опитайте и вие!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 15 февруари 2016 г.

Пилешки рулца - четири сирена / Chicken rolls with cheese


След като миналата седмица ви затрупах със сладки предложения,  днес реших, че е време за нещо соленичко и идеално за седмична вечеря. Няма да ви отнеме много време за приготвяне, а пък е от онези ястия, които са вкусни и на следващия ден ( ако останат, де :))
Идеята или по-точно заръката за ястието бе при последното ми допитване в страничката ми във фейсбук, където ви попитах кои рецепти искате да видите в блога. (Беше ми много полезна вашата инициативност и мога да кажа, че вече списъкът е изпълнен на 90% в чернови и май ще превърна "допитването" в традиция) :) 
Но ето и някои от списъка с рецепти, които бихте искали да видите:
- нещо със спанак :)
- торта за диабетици и торта без бяла захар, подходяща за деца
- торта с шоколадови трюфели
- кралски скариди в сладко-кисел сос
- шоколадови мъфини
- плезири
- пълнени рулца с някакви сирена и сметана
- крокомбуш
- чийзкейк без печене и без желатин!
- рецепта за бухтички "с лъжица"
- френски макарони
- египетска торта
- лазания "Болонезе"
- тарт фламбе
- рецепти с просо, булгур и веган десерт.....както и още някои, но искам да оставя и някои изненади :) 

И така, след като последните седмици изпълнявах листата старателно, реших, че понеделник ще е идеално време за бърза вечеря от пилешко "с някакви сирена и сметана", което нарекох "Четири сирена".



Лошото на лошото време напоследък бе, че не ми беше в услуга за правене на хубави снимки, тъй като и в самото ястие така и така липсва цвят като начало. Преобладаващо белия сос в комбинация с бялото пилешко месо може да е много вкусно, но не дава много радост за окото при поднасяне. Затова пък ми хрумна да го гарнирам със златисти препечени филийки, които не само "му дадоха живот" за снимките, но и бяха гарнитура, в която всички се влюбиха. Но ето първо и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 голяма "пеперуда" пилешки гърди
1/2 ч.ч. краве сирене
1-2 шепи рендосан кашкавал
50 г топено пушено сирене
1-2 с.л. пълни крема сирене
2/3 ч.ч. течна сметана
няколко филии сух хляб
сол, олио, черен пипер, лют пипер

Като за начало искам да поясня, че може да използвате и други комбинации от сирена. Аз имах тези под ръка в хладилника, като мерките са малко на око :)
Започвам като разполовявам пилешките гърди на две, а след това всяка част хоризонтално на още две. Така получените филета поставям между два къса опаковъчно фолио (или торбички)  и начуквам леко с чукче. Старая се да направя равни по големина. 


В купа смесвам натрошеното краве сирене, кремата сирене, пушеното сирене, шепа кашкавал и 1/4 от течната сметана.


С така получената смес пълня филетата и завивам на руло. С помощта на торбичката става още по-лесно. (Оставете малко от сместа в купата)

                     

Получих общо четири броя рулца, като нареждам в тавичка, на дъното на която съм сложила малко олио. Не е нужно да прекаляваме с мазнината, тъй като има достатъчно в сирената и сметаната.


След това, в купата от сместа за плънката, където е останало малко, добавете останалата сметана. Разбъркайте, така че да оберете цялата останала смес, и залейте с нея рулцата. За да не изтича нищо от тях, наредете отстрани филийки стар хляб, които съвсем леко са потопени в соса. 


Поръсете отгоре с галета или малко начупен хляб, за да имат хрупкав елемент след запичане. Поръсете отгоре с подправките - количество по желание и вкус ;)



Ястието се пече на силна температура (около 200 градуса) за около 40 минути. Тъй като филийките се запичат бързо, ги покрих само тях с фолио, след като достигнаха желания от мен цвят. 
Малко преди изваждане може да поръсите останалия кашкавал и го оставете да се разтопи



Сервирах рулцата в компанията на препечения хляб и малко свежа салата. 
Самият хляб бе истински хит и следващия път ще сложа още. Накрая се получи нещо като "фалшиво фондю" и всеки потапяше хляба в ароматния и плътен сос. 



А в комбинация с вкусното пилешко, тази "гарнитура" определено е по-подходяща от традиционните картофи. Опитайте и вие!


Аз ви пожелавам една усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



петък, 12 февруари 2016 г.

Шоколадов кадаиф / Chocolate kadaif / Çikolatalı Kadayıf


Ето, че дойде време и за последното ми предложениe за романтичен десерт, подходящ за предстоящия празник. "Черешката" на тортата или в моя случай - ягодката! Така де, има ли по-романтичен, секси и сладък плод от ягодата. Някакси трудно си представям да си подаваме потопени в бита сметана парченца тиква или зряла мушмула. 
Ето защо нямаше как да пропусна да добавя този плод към финалното си предложение. 


Интересното обаче в случая е, че този плод далеч не е звездата в рецептата.
Тази роля заема скромният и добре познат на всички ни кадаиф, но въобще да не ви заблуждава. Това е петзвезден десерт, в най-лошия случай!
Представям ви шоколадови куполи от шоколадов кадаиф, залети в шоколад, и ако сте алчни като мен - с пълнеж от шоколад

Try say no to that! 


Хората, които имаха щастието да го опитат у дома, бяха очаровани. Получава се нещо като хрупкава вафла, но в съчетание с шоколадовия ганаш и свежия и сочен плод едва ли ще намерите по-изкусителен и подходящ десерт за романтична вечер (освен това може да се хапва с пръсти...мммм) 

Но ето и самата рецепта:
200 г кадаиф (най-добре пресен) 
100 г млечен шоколад
200 г тъмен шоколад
200 мл течна сметана
6-7 с.л. масло 

Аз използвах пресен кадаиф, тъй като имах останал от последната покупка. Тъй като той не е траен, го замразявам, но се размразява бързо. Сложих кадаифа да се запече за няколко минути на силна фурна в печката.


Предполагам, че много от вас ще искат да използват и готов кадаиф от магазина и би се получило, но държа да отбележа, че суровият стои по-мек, дори и след изпичане, и наистина е в пъти по-вкусен (Толкова вкусен, че почти всеки ме питаше какъв е този кадаиф и трябваше да уточнявам, че е пресен) 


След като се позапече, намачквам кадаифа, така че да стане на малки "стружки".
През това време на водна баня разтапям млечния шоколад и 2-3 с.л. масло. (Може да сложите и малко повече, ако ви се стори все още много сухо, затова съм сложила повече масло в продуктите.) 



Прибавям шоколада към начупения кадаиф и разбърквам. С така получената смес пълня формички (или чашки, които леко съм намазала с масло). Пъхам в хладилника да стегнат - не отнема много време (20 минути) .


Приготвяме ганаша от тъмния / черен шоколад. Загрявам сметаната на котлона. Когато тръгне да завира, дърпам от огъня и прибавям начупения на ситно шоколад, и разбърквам енергично, докато шоколадът се разтвори. Прибавете 1-2 с.л. масло. 
Изваждаме стегналите се кадаифчета от хладилника и заливаме с ганаша. Хубаво е ганашът да е  поизстинал, но все още течен и лъскав.


Пъхаме отново в хладилника за 20 минути.


Сервирам украсени с малко ядки и ягоди.

 

Количеството за ганаша, който съм дала е двойно, тъй като реших да сложа малко от него и като плънка. За целта е хубаво да приготвите ганаша предварително, така че да има време да стегне напълно (например предишната вечер).
Така ще можете да направите малки топчета от него и да ги поставите по средата, по време на пълнене във формичките. В оригиналните арабски рецепти не се прави и не е необходимо, но аз просто не се стърпях :)
Пъхнете кадаифа за 3-4 секунди в микровълновата преди сервиране, за да може да се разтопи сърцевината и ...воала...


Освен това разтапя леко горния слой на стегнатия ганаш, така че сладкишът изглежда отново лъскав, все едно сега е направен :)


Ако обичате вафлени десерти и комбинацията на шоколад и ягоди - този е за вас! 


Честит Свети Валентин, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...