петък, 11 декември 2015 г.

Пухкаво руло с шоколад и банан / Chocolate Banana Swiss Roll


Представяте ли си, че в блога си нямам рецепта за руло. И на мен ми е странно как така се е получило, но сега забелязвам, че дори не съм успяла да пусна миналогодишната рецепта за коледно пънче. Ох, колко много рецепти чакат, а толкова малко време остава до началото на коледно-новогодишните софри. А планирането на менюто винаги става от рано, затова и моите предложения трябва да достигнат до вас на време.  Днес обаче искам да си направя сефтето за рулата в блога с една много лесна и естествено вкусна рецепта ( оставаше и да не е :)) за пухкаво руло с пълнеж от шоколад и банан. 


Комбинацията на шоколад и банан е толкова класическа като диня с мастика, но пък обичана и от деца. И ако вие искате да зарадвате малките през следващите почивни дни или пък лакомото дете в себе си, ви предлагам тази наистина лесна рецепта за десерт. 


Но ето и необходимите продукти:
За блата:
5 яйца
1 ч.ч. захар
150 г брашно
За крема:
1 пак. шоколадов пудинг
500 мл мляко
2-3 с.л. захар
1 желатин
1/2 шоколад
Още:
3 банана
шоколадов ганаш за заливка

Започваме като разбиваме с миксера яйцата със захарта.


Прибавям постепенно от пресятото брашно. Миксерът на Делимано има специална приставка за тази цел, която улеснява този процес.


Готовата смес изсипвам в тавичката от фурната, която предварително съм застлала леко намаслена хартия за печене.


Пека блата на 170 градуса с обдухване, и тъй като е тънък, ще отнеме само няколко минути. Готов е, когато се зачерви и забучена в него дървена клечка излиза суха.
Още топлия блат обръщаме върху леко навлажнена кърпа, премахваме хартията за печене и навиваме на руло.
Захващаме се с крема. На котлона загряваме 400 мл от млякото и захарта, а останала част от млякото смесваме с пудинга на каша.


В чашка накисваме желатина в малко вода, докато набъбне. През това време млякото тръгва да завира и ние прибавяме пудинга, като енергично разбъркваме с телена бъркалка. Само за секунди кремът се сгъстява и го дърпаме от огъня. Прибавяме към него 1/2 шоколад и набъбналия желатин, докато е още горещ, и бъркаме, докато се разтворят напълно в пудинга.


Когато кремът поизстине, но не да бъде напълно студен, тъй като ще се желира и ще е труден да се нанася, започваме сглобяването на рулото.
Сложете рулото върху опаковъчно фолио. (Можете да премахнете кърпата, за да не се нацапа, но ако я прежалите, може и да ви е по-лесно при навиването.)
Разпределям крема върху блата, нареждам бананите и навивам на руло.



Тъй като кремът е все още течен, ще започне да излиза от краищата, но с помощта на опаковъчното фолио, ние ще го завържем "като бонбон", здраво и от двата края, и кремът ще остане вътре в рулото. Важното е да стегнем и да завържем рулото добре, така че да не нарушаваме формата му и да бъде колкото се може по-кръгло.


Пъхаме рулото в хладилника, да стегне за няколко часа. 


Украсих рулото с малко още течен ганаш ( рецепта тук) и редица топящи се в устата коледни, маслени сладки ( рецепта тук)


Този десерт е най-вкусен директно от хладилника, когато вече изстуденият пудинг обгръща все още пресния и свеж плод, всичко завито в пухкаво одеалце от вкусен, дунапренен блат. 
Опитайте и вие! 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



четвъртък, 10 декември 2015 г.

Питки "Цвете" с червен лук и маслини / Bread Buns "Flowers" with red onion and olive


Днес няма много да се размотавам да ви убеждавам във видимото - виждате ли това, което и аз? Това са едни чудесни, очароващи със сладка визия и страхотен вкус домашни питки с червен лук и маслини. У дома много обичаме червен лук, а сега, през зимата, особено обичаме да хапваме тестено. Логично бе да намеря начин да ги комбинирам, нали! И макар вече да знам какво ще получа за Коледа - очевидно поне още 5 килограма, въпреки това не мога да се спра да правя тесто с миксера на Делимано. Наистина е улеснение, а резултатът винаги е чудесно тесто!
Като гледам в кулинарните групи, много дами или вече са или се надяват да получат точно такъв помощник в кухнята и напълно ги подкрепям. Голяма помощ си е, като не само скъсява времето за приготвяне, но и най-сетне няма нужда да изтъргваме три часа залепналото тесто по пръстите под студена течаща вода.( може би най-неприятната ми част при месенето)
Напоследък му вадя душата на моя Делимано, но пък той се не предава! Освен, че забърках много сладки, торти и кремове ( идват, идват и те скоро ), с голям кеф си приготвяме домашен хляб всяка вечер. Ето го и последният такъв, като този път реших да комбинирам с малко намиращи се в хладилника продукти, които го направиха толкова вкусен, че на човек дори няма да му се яде друго за вечеря. Но вижте и самата рецепта:

Необходими продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 с.л. захар
2 яйца
30 г масло
щипка сол
брашно, колкото поеме
10 маслини
1-2 глави червен лук
подправки по желание

В леко затопленото мляко разтваряме захарта, маята и една супена лъжица брашно. Оставяме на топло да шупне.


В миксера слагам около две чаени чаши и половина пресято брашно, щипка сол и яйцето. След това прибавям и шупналата мая. Пускам да се размесва с приставката за тесто. 


Прибавям разтопеното масло, 


а след това на части прибавям малко по малко още брашно, докато тестото започне да се отделя от страните на съда.


Изваждам тестото върху набрашнена повърхност и замесвам съвсем за кратко, докато спре да лепне. Оставям да втаса на топло за около 40 минути. /При мен тестото е над камината, така че става много бързо :) /
От готовото тесто оформям десет кръгли питки (леко приплесквам), които разпределям върху хартия за печене.


Пъхам по една маслинка в средата и оставям тестото отново да се надигне. (Този път ще отнеме много по-малко време) 

Пускам фурната да се загрее на 200 градуса, а през това време намазвам питките с малко разбито яйце и украсявам с нарязания лук. Притискам леко към тестото, за да не изпаднат по време на печенето.


Печем питките, докато се зачервят и придобият освен невероятно апетитен цвят и чудесно и неустоимо ухание. Не ги препичайте - нека лукът остане колкото се може по-свеж!

 

Тези питки са идеални както като хляб, така и като идеални хлебчета, които да се разрежат и да се направят на сандвичи. Ако желаете, можете да добавите подправки към тестото, като чубрица и пипер.
Нашите питки започнаха да чезнат много бързо, но все пак успях да щракна поне тези снимки преди това:) 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 7 декември 2015 г.

Най-вкусната постна шоколадова торта: Торта "Пуканка" / The best chocolate cake for fasting days: Popcorn Cake


Около мен има доста близки хора, които постят не само двата големи поста през годината, но и определени дни от седмицата. Толкова често ги гледам как успяват да си "хапнат" само с очи от поредната ми завиткана торта, че реших специално за тях да направя една завиткана и постна торта. Така де! Защо пък трябва постните десерти да изглеждат скромно! 

Исках да видя изражението им когато им поднеса парче от нещо наистина изкушаващо, което могат да си хапват спокойно, защото е по правилата :), а  е толкова вкусно, че на лицето им да грейне усмивка толкова голяма, колкото и очите дето вадят, когато гледат непостните десерти.

И така, запретнах ръкави и си направих мисловен списък с всичко, което мога да използвам за да се получи една сочна, много шоколадова и все пак лесна за изпълнение торта, с грабваща украса. И точно това се и получи накрая - много съм доволна!
Представям ви постна торта "Пуканка".


Така се случи, че в деня, в който я правих, направих и една друга (нова)  рецепта за торта, която бе с далеч по-богати продукти. Познайте коя се изяде с по-голяма охота! Именно! Постното торте вкара в левия си джоб префърцунения десерт с невероятното си съчетание на наситено шоколадови, домашни блатове, свеж крем и хрупкави, шоколадови пуканки - всичко това в една хапка! 


За блатовете за пореден път се доверих на чудесната рецепта на Дианка, която считам не само за една от най-талантливите български блогърки, но и кралица на постните рецепти.
Но ето и самата рецепта:
За блата:
1 1/2 ч.ч.брашно *
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч. захар

1 ч.ч. горещо кафе
1/4 чаша какао
1 ч.л. сода бикарбонат, загасена в 1 ч.л. ябълков оцет
1 прах ванилия,
 щипка сол 

За крема:
1 пакет пудинг какао
3 с.л. захар
65 г маргарин за печене

За украсата:
1 пакет шоколадови пуканки

1 ч.ч. = 240 мл

Започваме като в купа смесваме съставките за блата и разбиваме с миксера до получаването на еднородна смес.


Изсипваме сместа в тавата от фурната (27см х 38см), върху която съм сложила леко намаслена хартия за печене.  Изравнявам хубаво блата, а след това пъхам да се пече в предварително загрята фурна на около 170 градуса с обдухване.

          

Докато се пече, приготвяме крема ( гледайте колко лесно става всичко :) ) 
В купа слагам пудинга (аз използвах от марката на Кауфланд), а в друг съд на котлона слагам да заври 500 мл вода и три супени лъжици захар. Прибавям малко по малко от водата към пудинга, докато стане на кашичка. След това я прехвърлям към завиращата подсладена вода и разбърквам бързо, докато кремът се сгъсти. 

                 

Към готовия крем слагам около 65 г маргарин. Ползвам ето този от Лидл, който е идеален за постни десерти, тъй като е като масло, ама не съвсем, дет' се вика. Разбърквам го в горещия пудинг, докато се разтвори напълно. След това покривам с малко прозрачно фолио и го оставям да изстине.

                  

Вече охладения блат разрязвам на три парчета, около 12 см ширина. Намазвам с крем между блатовете и измазвам тортата. За по-лесно слагах малко крем  и го пъхах за кратко в хладилника, за да стегне и да ми  е по-лесно сглобяването. Звучи като занимавка, но става по-бързо, отколкото си милите.


Върху измазаната торта наредих пласт от шоколадови пуканки, които можете да направите сами или да си купите готови.


Ще ви излъжа, ако ви кажа, че тортата е вкусна - тя е божествена! Баш като за пости :) 

 

Ако и на вас ви се намира малко време днес, а пък вече постенето ви идва в повечко, спретнете това удоволствие и ви обещавам, постенето ще стане песен! 


А аз ви пожелавам една много усмихната и успешна седмица, приятели! 

 

 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...