понеделник, 16 ноември 2015 г.

Бисквитена торта "Карамела" / No bake Biscuit cake "Caramela"


Почне ли новата седмица, обикновено първо ви предлагам някоя рецепта за соленичко ястие, бързо и лесно, идеално за седмична вечеря. Едва в петък се подслаждаме с някой десерт, който на спокойствие да приготвим през почивните дни! Този път обаче ще изневеря на тази си, макар и много практична, система на публикуване.
След горчилката от последните дни май имам нужда от екстра доза сладичко. Хем да ми "оправи" тежкия  следвкус от страх в гърлото и ужас в сърцето, хем да използвам възможността да се порадвам на живота. Нещо, което напоследък се превърна в лукс по съвсем други причини. Трудно е да пишеш за рецепти и да се опитваш винаги да бъдеш полезен и позитивен, без да  си позволиш да напипаш някоя пиперлива тема, макар и отвътре да кипи,...ама как да навържеш свинско печено с това, което реално оформя твоето ежедневие (а бе, хрумна ми и това как ще стане, ама ще стане пак много нетолерантно изказване).
И така, пак трябва да преглътна мислите си, защото това местенце тук, така съм го замислила...като оазис от заобикалящата ни действителност. И ако ще ги преглъщам, ще го направя с нещо, достойно да отмие тази горчилка. 


И ако едни рушат, ние ще създаваме отново и отново красота. Ще създаваме красота и ще я споделяме с хората, докато цялата тази вложена любов не успее да премине през всяка античовешка идеология, предубеденост и тъмнина, и направи това, което изкуството прави най-добре - променя представи, поражда неподозирани емоции и представлява може би единствената най-чиста форма на революция! 


И така, предлагам ви да си направите един траен (не обещавам колко време ще успеете да си го къткате обаче), много лесен и ставащ все по-вкусен с всеки изминал ден десерт. Бисквитена торта "Карамела". Исках да я нарека бисквитена торта "Блага" не само заради вкуса й, но и заради това, че това е семейната рецепта за торта на леля ми Блага, за която съм ви разказвала вече. (Тя бе много близко до гореспоменатите събития и мога само да се радвам, че е добре) Реших да си припомня за нейното присъствие у дома със запазената й марка - тази бисквитена торта с домашен карамелен крем и супер лека и нежна текстура, която се усеща само от начина по който виличката преминава през пластовете.  


Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
Около 600 г обикновени  бисквити
За крема:
1 1/2 л. прясно мляко
200 г захар (плюс 100 г по желание) 
9 с.л. брашно
4 яйца
1 бр. ванилия
Още: 2 ч.ч. млени орехи 
200 мл прясно мляко за потапяне на бисквитите

Започвам като слагам захарта за крема да се карамелизира в подходящ съд на котлона.

                     

След като захарта се карамелизира, добавям млякото. Карамелът на дъното стяга, но ние превключваме на средна степен на котлона и разбъркваме от време на време, докато карамелът се разтвори. (Тук е моментът да опитате сладостта на млякото. Аз прибавих още 100г захар, тъй като ми се стори недостатъчно сладко. Можете да карамелизирате и повече количество захар, но при "горенето" й тя променя сладостта, затова предлагам този вариант)  


Когато карамелът се разтвори и млякото придобие нежен бежов цвят, преминаваме към следващата стъпка за крема. В купа слагаме яйцата с брашното и разбъркваме.


Прибавяме лъжица по лъжица към сместа от топлото мляко, за да я разредим леко и да ни е по-лесно да я прехвърлим обратно.

                        

Когато млякото тръгне да завира отново, изсипваме яйчено-брашнената смес и започваме да бъркаме, докато кремът се сгъсти. Прибавяме и ванилията.


Сглобяването на тортата става по следния начин. В избраната от нас тавичка нареждаме бисквитите на дъното. Аз използвах квадратна тавичка с размер 24 см на страна, но леля ми винаги я прави в кръгла.
Успях да наредя 20 бисквити на ред.

                     

Като предварително ги потапям съвсем за кратко в малко затоплено мляко.

Върху първия ред слагам един пласт крем, а отгоре малко от млените орехи.


Така процедираме до край. Лелината торта завършва с богат пласт орехи, но аз импровизирах и създадох малко по-ефектна украса, която никак не е задължителна, затова и не съм я описвала към продуктите, но пък ще ви обясня как съм я направила.

На последния пласт наредих мини бишкотки, които също може да потопите в мляко или пък карамелизирана захар.


Аз избрах втория вариант, но следващия път ще избера вместо чист карамел да я залея с карамеления сос от тук, тъй като този се втърдява бързо и е по-труден за работа. Плюс това му трябва повече време в хладилника да омекне, което ще затрудни рязането на тортата.


Затова пък е много ефектно на вид и не съжалявам, че опитах, а и ми даде възможност да направя по-разчупена украса.


Ако и вие направите с твърд карамел, не се притеснявайте да го начупите на парчета преди сервиране.


И така, пожелавам ви една сладка и слънчева седмица, приятели, с надежда за едно по-добро и красиво утре! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



петък, 13 ноември 2015 г.

Пухкав кекс с крем и карамелени ябълки / Caramelized Apple Bundt Cake


Тези дни започнаха да слагат коледната украса в града! Булевардите са осветени, магазините - украсени, а времето навън с нищо не може да ми подскаже, че снегът наближава. И докато се наслаждаваме на приятните топли есенни дни и все още човешките сметки за ток, реших да забъркаме един кекс, за награда в края на работната седмица! :)

Като си ме знаете обаче, този кекс няма да е семплият десерт, който предполагаме, когато чуем думичката "кекс" (тo има хора, които и друго си мислят, но и с това няма нищо общо, да ви светна)

Освен може би, че ще изпитате неописуемо удоволствие от всяка хапка и ще искате още и още!
Представям ви очарователният пълнен кекс с ванилов крем, ароматни ябълки и карамел.


Ябълките са актуални през цялата година, но през есента сякаш изкушават най-много, изпъкващи в класически комбинации с канела, карамел и ванилия.
Това, което ми хареса в тази рецепта е, че тук успяваме да запазим свежестта на ябълките и ги хапваме почти сурови, което си е голям плюс по отношение на това да успяваме да консумираме полезните им вещества.


И да не сте майстори на десертите, вярвам, че един кекс няма да ви се опре, особено щом е толкова лесен за изпълнение. За сметка на това, щом го сервирате, ще усетите възхитата на околните, защото по вкус и визия с нищо не отстъпва на торта. Но ето и рецептата: 

Необходими продукти:
За кекса:
3 яйца
2 3/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
6 с.л. масло
1 ч.ч. бътърмилк (може да замените с айран или прясно мляко с 1 ч.л. лимонов сок)
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 с.л. заквасена сметана / цедено кисело мляко
лимонова кора и лимонов сок (по желание)
1 ванилия
щипка сол





За крема:
Пакет пудинг ванилия на Др. Йоткер,
приготвен според инструкциите
За топинга:
1-2 ябълки
1 с.л. масло
1 с.л. захар
1/4 ч.ч. карамелен сос (рецепта от тук)

Започвам с направата на крема, за да има време да се охлади. Спрях се на пудинг на Др. Йоткер, тъй като рядко готвя с готови продукти, но в този вид мога да предложа една по-бърза и лесна рецепта, която става и за начинаещи :) Приготвих крема според инструкциите, което отнема буквално минути, и го изсипах в метален поднос. Покрих с фолио за свежо съхранение и оставих настрана, докато изстина напълно.

                   

Пресявам брашното, прибавям  щипка сол и бакпулвера.


В друга купа разбивам захарта с олиото и  мекото масло. Прибавям едно по едно и яйцата. Прибавям ванилията и лимоновата кора с една-две с.л. лимонов сок (можете да изберете само аромат на ванилия и да пропуснете лимона като съставка). После прибавям содата, която съм комбинирала със заквасената сметана (или цеденото мляко)


                        

Започвам да редувам, прибавяйки от брашнената смес и прясното мляко, като разбивам с миксера до получаването на хубаво кексово тесто.


Подготвям формата за печене, като я намаслявам и "напудрям" с брашно :) Изсипвам сместа за кекса и пъхам във фурната да се пече за около 40 минути на 180 градуса.

                     

Готовия кекс оставяме да се охлади, а след това изваждаме от формата.
Ябълките приготвяме като ги нарязваме на кубчета, а в касерола затопляме маслото. Прибавяме ябълките и захарта, като ги оставяме за няколко минути, докато захарта се разтопи, а ябълките омекнат леко. Може да добавите и малко канела, по желание.


Сглобяване на кекса: Разрязвам го по хоризонтал, като аз правя разреза в по-долен, широк край, за да може да понесе тежестта на пълнежа.


Слагам от крема по средата, а отгоре от ябълките. Захлупвам отново, а отгоре украсявам отново с останалите ябълки и малко карамелен сос.


И така, само с няколко стъпки, вече имате тази красота пред очите си.


Тук е моментът да ви предложа да използвате и друг крем за пълнежа - домашен крем, карамелен крем или защо не шоколадов (макар че в този случай бих заменила ябълките с банани). В тази рецепта обаче реших да изпълня няколко молби на читатели, които искаха по-лесна, но ефектна рецепта за сладкиш, с готов крем или пудинг. И тъй като знаете, обичам да помагам....:) 


Надявам се ви е харесал и ви пожелавам точно толкова сладки, безгрижни и красиви почивни есенни дни! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

понеделник, 9 ноември 2015 г.

Свинско с гъби и бренди / Pork chops with mushrooms and brandy


Не мога без месо! Не, дори не ме карайте...защото, който го направи, има опасност да го направя на суджуци. Все повече и повече хора около мен стават я вегани, я отказват само месото, алкохола или тръгват на йога и всякакви такива извращения.:)  
За сметка на това аз си правя торти и изяждам повече месо годишно от средностатистическо канибалско племе, но пък всеки си има кусури...:) 
(Надявам се сега някой да не вземе да си помисли, че не признавам ползите от здравословното хранене и че храня домашните със захарен памук и пръжки. )
И макар у дома да се хапва най-вече месо и риба, гарнирани със салата, за вечеря, ястията, които избирам да публикувам в блога са от онези вечери, които правим нещо по-така...................съботно-неделните удоволствия, както се казва! 
Кога иначе с такъв кеф може да хапнете нещо супер вкусно, да сипете чашка бренди на масата (и в манджата), да се излегнете след това и да се насладите на някой хубав филм на ужасите (в нашия случай) :) 


Днес ви предлагам точно такова ястие - крехки свински каренца в гъбено-сметанов сос от печурки и леко ухание на бренди, което ще се съчетае идеално с брендито в чашата...и последвалото добро настроение в края на работния ден! 


Рецептата видях от тук и още няколко места, като я адаптирах по свое усмотрение и ето какво се получи накрая:

Необходими продукти:
5-6 св. карета 
2 с.л. захтин / олио
1 с.л. масло
1 глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
50 мл бренди
400 г гъби печурки
1 ч.ч. готварска сметана
1/2 - 1 ч.ч. бульон
сол/ пипер/ суха мащерка

Започваме като подправяме каренцата с малко сол и пипер и ги запържваме, докато получат хубав загар и от двете страни. 


След това прехвърляме в тавичка и пъхаме във фурната да се изпекат на около 180 градуса.
През това време се заемаме със соса. Нарязваме кромида, чесъна, гъбите и моркова. Последния може да пропуснете, аз реших да го добавя за повече есенен цвят :) 

                   

В подходящ съд слагам олиото и маслото да се загреят, а след това прибавям и кромида с чесъна да се запържат, докато пуснат ароматите си.


След това прибавям гъбите и морковите. Запържвам всичко това, докато водата от гъбите се изпари напълно и те започват да придобиват златно-кафяв загар.


След това слагам брендито и разбърквам, докато алкохолът се поизпари. Прибавям сметаната, разбърквам всичко и готвя още няколко минути, докато сосът започне да се сгъстява. Накрая прибавям и бульона (домашен, на кубчета, пилешки или гъбен)


Когато сосът стане с желаната от нас консистенция, дърпаме от огъня и подправяме ястието с подправките на вкус. Прибавяме и  готовите свински каренца.


Ако искате щипка свежест - сложете малко пресен магданоз, но за да засилите уханието на "есен" сервирайте пържолките с щипка суха мащерка.


Гарантирам ви, след най-дългия ден от седмицата (т.нар. понеделник), това ястие ще стопли не само стомаха, но и душата ви :)


Опитайте! 
Успешна седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...