Ах, понеделници! Понякога самото им име звучи по-пагубно от зъбобол със заушка.! Дори със самото ставане от леглото имаме задачи (обличане, миене и т.н) преди да тръгнем по задачи!
За капак на всичко винаги виждаме някой "очарователно" енергичен тип, който сякаш е излязъл от сутрините на американски филм. Сещате се, там хората стават и отиват на фитнес преди работа или тичат в парка, правят си богата домашна закуска от бъркани яйца и други холестероли, четат вестници и спокойно си пият кафето, чак след което тепърва пътуват до работното си място, където пристигат в осем например. Аз смятам, че на това трябва да му викат американската мечта!
Та срещата с такива morning persons за мен винаги е като среща с липсващото звено. Толкова са приказливи и дори се шегуват още рано сутрин, че умът ми не го побира!
И след като сме приключили със служебните си задачи за деня, най-сетне се отправяме към вкъщи за ...още задачи. Ами, да...в повечето случаи вечерята не се прави сама, макар и да съм и давала множество шансове да ме убеди в противното.
Често прибягвам до разни аламинути или каквото има в хладилника, но съм забелязала, че понякога това още повече може да увеличи изтощението на Понеделника. Затова имам ново правило - в понеделник събирам сили и се глезим, че сме избутали новото начало с нещо наистина вкусно, като награда за положените усилия!
Забелязала съм, че този ден е най-голямата блъсканица пред готвените ястия в супер маркетите, защото хората все пак искат да хапнат нещо вкусно, но денят направо ги е изцедил. Аз ви предлагам една зареждаща рецепта, която ще направи днешния понеделник много по-ароматен, вкусен и топъл - Чудесното пилешко с бяло вино "Шардоне".
Една страхотна рецепта, подходяща за сезона, за цялото семейство и подходяща да си поркате от виното, докато си готвите!
Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
3-4 пилешки бутчета
120 г бекон
250 г гъби печурки
500 мл бяло вино шардоне
250 мл течна сметана
1 глава лук
4 скилидки чесън
сол/ черен пипер / магданоз
зехтин
Нарязваме бекона на филийки ето така.
В съвсем малко зехтин го запържваме до получаването на хубав загар и го изваждаме
В ароматизираната от бекона мазнина запържваме бутчетата, които предварително сме измили, подсушили и овкусили със сол и черен пипер.
След като и те получат хубав загар от всички страни, ги изваждаме при бекона. В същия съд доливаме малко зехтин (или предпочитаната от вас мазнина) и запържваме нарязаната на ситно глава лук, а след като лукът стане прозрачен, добавяме и чесъна.
Прибавяме гъбите и разбъркваме няколко пъти, докато и те се запържат леко. (По този начин скъсяваме значително времето за готвене на цялото ястие, което е в наш плюс по понеделнишки )
В подходяща тавичка разпределяме бекона, гъбите и бутчетата. Доливаме виното.
Покриваме ястието с алуминиево фолио и пъхаме във фурната да се пече на максимална температура, докато заври.
След като заври, намалете температурата на около 160 градуса и оставете да къкри съвсем леко за около половин час (Проверете месото да видите дали е готово, трябва да се отделя лесно от кокала). Когато е готово, прибавете една чаша сметана и пъхнете във фурната за още десетина минути.
Сервирайте ястието поръсено с нарязан магданоз за свежест и чаша вино за настроение.
Сигурно си представяте какъв невероятен аромат се носи,
но аз ви предизвиквам да се убедите сами, като го направите!
Успешна и усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!