събота, 12 септември 2015 г.

Известното пиле с тиквички "Абуелос" / Abuelo's Chicken Zucchini


Дойде ли това време от годината и 50-процента от хладилника ми бива зает от тиквички. Така е, градината на баба ми може да пръква това и онова от време на време, но тези тиквички са гарантирани. Както и това, че ще ми напълни няколко торби от тях за вкъщи! И ето пак пред тази дилема...какво ново да сготвя с тях?
Мисля си обаче, че тиквичките са зеленчукът, с който най-често търсим интересни рецепти, които да опитаме, за да заменят безкрайното и досадно пържене.
И тъкмо си мислех, че вече съм ви представила рецептата за тиквички, която ще е в началото на класацията за тази година (говоря за лазанята от тиквички), и ето, че една нова рецепта влезе в живота ми (и стомаха ми) по начин, по който само любовта от пръв поглед прави!


Говоря за известното пиле с тиквички на ресторант "Абуелос", който е с дълга история в приготвянето на вкусна мексиканска храна, с усещането за домашната кухня на баба :)  
Самата аз досега не бях опитвала такава комбинация и въпреки, че спазих рецептата почти дословно, си позволих една-две промени (на око), но пък вкусът наистина ме впечатли и определено ще бъде ястие, което ще приготвям и занапред в сезона на тиквичките.

Месото е ароматно и крехко, сосът - кремест и плътен, с щипка пикантност, а в гарнитура от ориз, ястието ще ви се стори едно от най-добрите, които сте хапвали скоро.



Но без повече предисловия, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 бр. пилешки гърди (пеперуда)
50 гр масло (плюс малко олио)
2-3 бр. тиквички
1 глава лук
2 с.л. брашно (пълни)
1 1/2 ч.ч. прясно мляко

Гарнитура: бял ориз

Подправки:сол, черен пипер, чеснов пипер, бял пипер, сладък червен пипер, кайенски пипер и лют пипер на люспи

Започвам като нарязвам пилешкото на парчета по желание. Аз избрах дълги и малко по-дебели ивици месо.  В по-дебелите участъци срязах и напречно, за да може месото навсякъде да е с еднаква дебелина и да се изпече равномерно.
Сложих в подходящ съд и овкусих с подправките на око (без лютия пипер на люспи). Сложих малко (около 50 гр) водичка и омесих хубаво месото за да полепнат подправките. Прибрах за кратко в хладилника, докато подготвя останалите продукти.


През това време измиваме и нарязваме лука и тиквичките. Лука на ситно, а тиквичките на еднакви по дебелина четвъртинки или половинки ( по желание на клиента :))

В тиган загряваме половината от маслото и малко олио и слагаме да се изпече пилешкото до готовност.


Месото трябва да е крехко отвътре, а отвън - с вкусна златна коричка.


След това в тиган слагаме отново малко олио и останалото масло. Запържваме лука за кратко, 


а след това прибавяме и тиквичките. Подправяме със сол. Запържваме за кратко, докато тиквичките поемат от аромата, но останат все пак леко хрупкави и свежи. Внимавайте да не ги препържите и да станат кашкави.


Прибавяме месото, а след това и две пълни лъжици брашно 


и разбъркваме хубаво.


Започваме да прибавяме млякото, като бъркаме така, че брашното да се разтвори и да се получи хубав и плътен сос. Най-добре е да прибавяте млякото постепенно, за да прецените дали ще му е необходимо малко повече или по-малко от даденото количество. Сосът трябва да изглежда ето така.


Добавяме още някоя щипка прясно смлян черен пипер и от лютия пипер на зърна, за да дам още малко пикантност на ястието.


Сервирам го в гарнитура от обикновен бял ориз, който сварявам предварително по метода на абсорбацията.


Сосът е идеален за топене, 


а богатите на вкус и аромати тиквички ще променят изцяло представите ви по колко различни начини могат да се сготвят. 

Хайде, опитайте и вие! 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


сряда, 9 септември 2015 г.

Лесен прасковен сладолед / Easy Peach Ice Cream Recipe

 

Нарекох днешния десерт сладолед, макар да не е точно такъв. Малка моя измислица, тъй като искам да употребя няколко застаряващи праскови :) и остатъка от сметаната в хладилника. Рецептата е като за Френска нуга, но с прибавено пюре от плодове, което допринася за естествения и много свеж вкус на сладоледа.
Няма изкуствени есенции, които да могат да се конкурират с истинското ухание на праскови.


Необходими продукти:
100 мл течна сладкарска сметана
1 белтък
3 с.л. захар
2 праскови

В две отделни купи разбиваме сметаната и белтъка със захарта до получаването на пухкав сняг. Аз прибавям капка естествена боя към сметаната - за да засиля цвета.
С помощта на пасатор или чопър смиламе прасковите.


Прибавяме част от сметаната към прасковения сос, за да се олекоти при смесването с другите въздушни смеси. Накрая разбъркваме всичко заедно и пренасяме в подходяща кутия за фризера.

Оставяме във фризера, като разбъркваме периодично.



Този десерт е идеален, ако имате зрели плодове и малко време, а пък трябва да приготвите бърз десерт за неочаквани гости.



Вкусът е вълшебен - на истински праскови.

Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 7 септември 2015 г.

Най-вкусната : Бисквитена торта с маскарпоне и праскови / The Best ever : Cookie cake with Mascarpone and Peaches


Е, много съм доволна значи.. то  бива да ме бива, ама бива ли да ме бива чак толкова :) ( Бива, бива!!!) 
Пак имахме поводи за торти у дома, а именно рождения ден на бащата на моята половинка. И тъй като вече сме заедно от толкова много време, смятам, че разполагам с петдесет процента от правата над неговите родители, така че мога да кажа, че и моя татко имаше рожден ден! А всеки мой татко няма как да се размине без торта за рождения ден, особено ако обича сладичкото. 
Температурите миналата седмица не бяха много благоприятни за пускане на печката у дома, затова изборът ми от торти бе ограничен до тези без печене. Не мислих дълго преди да се сетя за любимата ми бисквитена торта, която бях сигурна, че и всички останали ще обикнат. Още повече, че е с праскови, а пък сега им е сезонът! 


И тъй като, като чуем бисквитена торта, повечето от нас се сещат за нещо съвсем семпло, реших да ви разбия представите и да ви отвея главата с някаква супер спираща дъха украса, която пък да бъде също толкова лесна, като тортата. Някаква иновация в домашната кухня, както се казва! 
В главата ми отдавна се въртеше идеята за украса от типа на рог на изобилието (ОТ ШОКОЛАД), но исках украсата да е лесна и нещо, което всеки може да си приготви сам у дома, без да се налага да търси материали от сладкарски магазини.
Така се роди идеята за тези потопени в ШОКОЛАД вафлени фунийки, пълни с ШОКОЛАД!


И за да не си помислите случайно, че тортата е хубава само на вид, ще кажа нещо и за вкуса. БОЖЕСТВЕНА Е! 
Това е най-много получилата комплименти досега торта от ВСИЧКИ! Представяте ли си?
Толкова е мека, с този богат нежен крем от маскарпоне, ароматни и сочни парченца от праскови, а сервирана изстудена от хладилника, може да ви накара да ядете това като три основни ястия за деня!
Като че ли предимствата й са малко, та вижте само колко лесна и с колко малко продукти се прави!
Необходими продукти:
2 пак. бисквити закуска ( х 370 гр)
500 г маскарпоне
200 мл сладка сметана за разбиване
2-3 бр. праскови

200 мл прясно мляко за напояване на бисквитите (може и вода) 

За фунийките:
10 бр. сладоледени фунийки
шоколадов ганаш (100 мл сметана/ 100 мл шоколад)

Започваме като разбиваме сметаната. Сметаната разбиваме винаги студена и се разбива много лесно в метална купа, тъй като също запазва температурата на продукта.

                

Към разбитата на сняг сметана добавяме маскарпонето и разбъркваме на пухкав крем.


Във форма за торти с диаметър 25 см започвам да редя бисквитите, които преди това съвсем за кратко потапям в затопленото мляко. Наистина за кратко, колкото да ги погали, иначе ще поемат прекалено много течност!
За кръглите форми нарежете бисквитите ето така, за да оформите лесно ъглите ( сн.2)

                    

При мен на ред отидоха по седем бисквити.  След като наредих първия ред, сложих малко от крема, а след това наредих плътно от нарязаните на много тънко обелени праскови.


 Отгоре слагам още малко от крема, колкото да изравни реда, ето така:


Слагам втория ред бисквити, отново не забравяйте бързото потапяне в млякото, което може да замените и с топла водичка.


На втория ред може да сложите праскови или пък да рендосате шоколад - зависи от това, дали искате да имате повече плод или повече шоколад :)

                  

Правя още един ред с праскови и крем, като първия, и накрая - последен завършващ ред бисквити. Измазвам тортата отгоре с крема и пъхам в хладилника за една вечер, да омекне.

Украсете тортата по желание, като аз избрах следното:

1. Малко бита сметана
2. Резенчета праскови, оформени като розичка в средата и ...
3. Страхотните шоколадови фунийки, а ето как да ги направите:

Изрязвам с помощта на ножче тип трион фунийките, бавно и внимателно, за да не се счупят. Можете да сложите и цели, но смятам, че по-малки са по-ефектни, а и дават пространство на шоколада да се разлее върху повърхността на тортата.


Потапям фунийките в ганаш, приготвен от затоплена до точка на кипене сметана, в която прибавяме начупения шоколад и бъркаме до неговото разтопяване. 
Шоколадовите фунийки слагам на поднос и за кратко в хладилник за да стегнат.


 Останалия ганаш шприцовам в тях, изливайки част от него по ръбчетата ето така:


 Направо се влюбих в крайния резултат!


И както тези рогчета изобилстват от шоколад, така пожелавам на нашия татко да изобилства от здраве, щастие, късмет и много, много успехи!



И макар тортата да е толкова мекичка и да ми бе малко трудно да отрежа перфектно парче, все пак успях, с което се надявам да ви подкокоросам да си спретнете едно такова удоволствие за през седмицата :)

 

А пък аз ще съм тук в случай, че искате да ми кажете колко ви е харесала или да ми пратите сметките от дебелариума :)

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...