петък, 5 юни 2015 г.

Френска селска торта / Медовик / French Cake / Medovik


Нали случайно не си мислехте, че ще ви оставя без десерт този уикенд! Не бих могла да си го простя, защото не искам да съм единствената дебеланка на плажа :) Но тъй като едва ли ще спра да готвя (и да ям), то поне да приготвям леки и подходящи за сезона рецепти, като се стремя да не прекалявам. А най-добрият начин за това е да го споделите с приятели!  Аз това и правя! Хайде на масата, пипъл! Днес за вас приготвих известната, обичана от всички Френска селска торта, която странно защо има това име само в България, а пък в останалия свят е известна под името Медовик. 


Реших, че този десерт е изключително подходящ за сезона, защото първо: Ако още не сте опукали сладкото от миналата година, време е да го направите, защото дойде време за новата реколта. Второ - ако вече направихте новата реколта, време е да я тествате по подходящ начин, а именно в тортата!  И трето - ако решите, можете да я приготвите и със свежи сезонни плодове и пак няма да сбъркате! Просто ле прекрасен льо сладкиш! 


Тъй като тортата традиционно се украсява много семпло и сама по себе си е перфектна до последната съставка, единственото, което мога да дам от себе си, е да ви предложа вариант за представянето й с украса, която да я превърне в нещо наистина впечатляващо с вида си, колкото и с вкуса си! Доверих се на рецептата на Танчето, като коригирах крема според вкуса си, но ето и нея:

Необходими продукти:
За блатовете:
2 яйца
150 г захар
400 г брашно
200 мл прясно мляко
50 г масло
2 с.л.мед
1 ч.л. сода бикарбонат
За крема:
800 г заквасена сметана
10 с.л. пудра захар ( или на вкус) 
200 г крема сирене
150 г краве масло
сладко по желание
орехи за украса

Започваме като разбиваме яйцата със захарта.


Добавяме млякото, меда, маслото и содата бикарбонат. 


Поставяме на котлона и затопляме сместа, докато придобие златист цвят. След това махаме от котлона и изсипваме наведнъж брашното, и започваме да бъркаме с дървена лъжица, докато се оформи меко, нелепнещо тесто.


Разделяме тестото на 6-7 топки, които разточваме след това на тънки кори върху набрашнен плот в желаните от нас форми (правоъгълни и кръгли платки)


Готовите блатове печем върху хартия за печене, като предварително ги надупчваме с вилица, за да не се надигат неравномерно.


 Платките печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса, докато порозовеят.


С останалото ми малко тесто (от изрезките) реших да оформя украса под формата на клонки и цветя, които също изпекох, а след това напръсках с перлен сладкарски спрей!


Докато печем блатовете (необходими им са само няколко минути, внимавайте да не ги препечете и да станат твърди), приготвяме и крема. За целта разбиваме с миксер мекото (на стайна температура) масло със захарта и кремата сирене. После прибавяме постепенно и заквасената сметана, която е по-добре да бъркате на ръка, а не с миксер, тъй като става много течна при бързо разбиване. Но дори и да стане така, приберете крема за час в хладилника да стегне маслото и ще се постегне и кремът. Именно втечняването на заквасената сметана кара много хора да се притесняват от този крем, затова и аз се презастраховам с използването на масло.
Сглобяването на тортата е лесно - блат, крем, малко от избраното от нас сладко и така до край :


Измазваме хубаво тортата и отвън и украсяваме с начукани орехи. Пъхаме в хладилника за няколко часа или докато стегне добре.


Украсяваме отгоре и с изработените от тестото детайли ето така:


Колкото повече престоява тортата, толкова повече поема от нежния крем, а блатовете стават още по-крехки.


Както и друг път съм споменавала, торти, в които използваме масло в крема, е добре да оставяме за половин час на стайна температура преди сервиране.


Така гарантирано ще се насладим на пухкава и мека текстура на крема


Убедете се сами!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!




понеделник, 1 юни 2015 г.

Куркубиня с шоколад / Kourkoubínia with chocolate





Честит Първи юни, дечковци! 

Малки и  големи, на размери или по сърце! Бъдете живи и здрави и винаги пазете онази малка частица лудост, присъща на детето, вярата в чудеса (като това, че баш днес няма да проверяват домашно или шефа няма да забележи, че си закъснял за работа), надеждата за по-светли дни, в които вие ще сте супер герой и ще можете да решавате проблемите в света с лекота (или айде, поне вашите), убедеността, че макар животът да е несправедлив, не означава, че не можем да постъпваме винаги справедливо и делюзията, че от сладко няма да напълнеете толкова! 
Макар че кой не обича пухкави бебета. Като топли плюшени играчки, които ти иде да изцвръцкаш от гушкане ( Е, не го правете де, само казвам :) ) 


Днес много от вас/ нас ще намажат с нещо сладко, защото ако не днес, то кога? Обаче е работен ден и затова реших да ви предложа супер лесен десерт, който можете да приготвите за броени минути - Куркубиня. 



Този десерт превзе сърцата на всеки, който го е опитал, и не пропусна да направи същото и с мен.  Не само е икономичен (ще ви струва около два-три лева), излизат много бройки, а пък всяка хапка се топли в устата като малко късче от рая!
Нали си ме знаете - сладичкото не е никога достатъчно, затова ги залях в шоколад.




Може да не е някоя засукана торта, но съм сигурна, че и малки и големи ще го одобрят, защото е на малки симпатични хапки, подходящи за грабване всеки път щом минете през масата :) 
Рецептата видях от Маги, за която искрено благодаря. Тя толкова подробно е описала цялата процедура, че едва ли мога да допълня нещо. Искаше ми се и аз да направя стъпка по стъпка, но тъй като ръцете ми бяха доста мазни, нямаше как да снимам. Тъй като вече ми бе казано, че ще ги правя отново (Я, виж ти), ще се постарая да допълня снимките за стъпка по стъпка.
Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
1/2 лимон
2 ч.ч. захар 
2 ч.ч. вода
олио
100 г шоколад
100-150 мл течна  сметана

 "Ей, ама това хич не е зле..ммм"
1.) Започваме като приготвяме захарния сироп. Аз го приготвих предната вечер. Сложих водата и захарта да заврат в подходящ съд на котлона. Можете да добавите кората към сиропа, но аз предпочитам да капна няколко капки лимонов сок към него, преди да го дръпна от огъня, като по този начин ще предотвратим да се захароса. След като сиропът заври, го оставете на котлона не повече от 3-4 минути. Той трябва да си остане рядък.

2.) Следващата стъпка е оформянето на куркубините. Пригответе си олио и малко вода под ръка. Слагаме една кора. Намазняваме с олио толкова, колкото добре да залепне втората кора отгоре. Слагаме втората кора, намасляваме почти цялата, като в долния край само намазваме с вода с помощта на четка.

3) Сгъваме корите първо от горния край, веднъж към средата. После още веднъж до мястото, където сме сложили водичка. Започваме да завиваме на стегнато руло от горе надолу, като завършваме към края с водата, която ще послужи за лепило на корите и така те няма да се отворят при пържене.

4.) Така оформените рулца нарязваме на малки хапки, които пържим до зачервяване в загрятото олио. Аз държа мазнината на две трети от силата на котлона, тъй като не искам куркубините да прегорят. Те стават наистина бързо, като добият ли този златисто-оранжев цвят, значи са готови. Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и веднага ги слагаме в охладения и предварително направен от нас захарен сироп.
Слагаме следващата порция за пържене, и щом станат готови за сиропа, изваждаме предишните, слагаме ги в подходящ съд, а на тяхно място изсипваме новата порция.

5.) Куркубините са облени в сиропа, но не са много напоени. Така те остават значително хрупкави отвън, но с по-мека сърцевина. Можете да ги консумирате и така, но аз ви предлагам да ги облеете с шоколад. За да стегне по-бързо върху сладкишите, можете да ги приберете за половин час в хладилника за да се охладят.

6.) През това време правим шоколадов ганаш от затоплената сметана и начупения шоколад. Ако искате ганашът да остане по-течен, сложете 150 мл сметана, но ако искате да стегне добре, сложете равно съотношение.

                        
         
Ама кой ще ти ги чака да стегнат...награбихме ги веднага!




И така, сега е празник и няма да обръщаме внимание на това, че това не е полезна храна и т.н., защото съвсем ще се загуби смисълът на целия пост! Ще си затворим очите днес и ще дадем на децата да хапват от домашните сладки, да горят с беснеене цялата си енергия и да предизвикват в нас множество усмивки






Kids are cool!!! Rock on! 

                  

И отново - честит празник на всички празнуващи днес! Бъдете щастливи! 

Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



петък, 29 май 2015 г.

Традиционен немски шницел / Traditional German Schnitzel (Schweineschnitzel)



Изненада, изненада! Сигурно се чудите дали виждате правилно, но - да, това наистина не е торта! Най-сетне успях да публикувам и нещо соленичко, идеално за сезона, за вечеря през седмицата, а защо не и за още днес!  

Не знам как е при вас, но в моя град времето нещо забрави кой месец сме и взе да прескача на есенни температури! Това смущение в the force неусетно ме пренесе във времето, което прекарах в Германия, където високите летни температури също бяха мит. Почти веднага ми се прияде и отдавна позабравеният от мен традиционен немски шницел, който консумирахме почти ежеседмично. Казах  си - това ще е! Ще взема да споделя с вас как да си приготвите идеални немски шницели, тъй като вашето Люси от тях колко е приготвила и изплюскала, вече Шницел-юбер-майстер да е станала!

Докато прословутият виенски шницел по правило се прави с телешко месо, то за немски използваме свинско. Тайната на шницела е да се начука много на тънко, тъй като макар да го пържим съвсем за кратко, да може да се сготви добре. Важно е панировката ни да бъде суха и хрупкава със златист цвят. За постигането на идеални резултати обаче си има технология, която ей сега ще споделя и с вас!

Типичната гарнитура за шницела обикновено са шпалце със сос, пържени картофи или немска картофена салата. Аз избрах също картофи, но любимите у дома сотирани пресни картофи с копър и масло.


Повярвайте ми, у дома след края на готвенето се разнесе такъв аромат,  че нищо чудно, че са направили и такива свещи! 

Но няма да се офлянквам повече, ето я и рецептата, като започнем с необходимите продукти:



Необходими продукти:
600 г свинско каре
2 яйца
1 бр лимон
брашно
галета
сол / пипер
олио за пържене
За гарнитурата:
500 г пресни картофи
няколко стръка копър
няколко стръка магданоз
30 г краве масло
сол

Започваме като нарязваме месото на филийки с дебелина около един сантиметър. (Ако приготвяте и гарнитурата от картофи, използвайте времето да ги сложите да се запекат във фурната, върху хартия за печене. Измити, цели, необелени и само леко осолени) 


Както виждате, в долната част  на месото има малка, отделена част, която премахнах за да се оформят равни по-големина филета ето така:


Взимам едно от тях и го поставям между два листа опаковъчно фолио и започвам да го начуквам с кухненско чукче, използвайки равната му страна:


След начуквaнето шницелът трябва да бъде само няколко милиметра на дебелина. Аз го увивам в същото фолио и го оставям в хладилника, докато стане време да го готвя. Продължавам нататък и с останалите.


Готвенето на шницелите продължава като загряваме олио на котлона, достатъчно да покрие дъното и да позволи на шницела да "плува". После се заемам с панировката.
1.)  Овкусяваме месото със сол и пипер
2.) Овалваме месото в брашно, съвсем нежно. Не трябва да го натискаме в брашното!
3.) Потапяме след това в предварително разбитите яйца и от двете страни.
4.) Накрая завършваме с галета. Отново не притискайте в месото и леко изтърсете, ако е необходимо да падне излишъкът.


Пържим веднага, не оставяме да преседи, защото иначе коричката няма да бъде хрупкава, тъй като ще се овлажни. Затова е добре да правите всеки шницел един след друг.
Пържим в добре загрята мазнина, но не на максимум, по-скоро на 2/3-ти от степента на котлона.


Пържим и от двете страни до златисто. 
През това време картофите трябва да са се опекли. Затова на съседния котлон слагаме още един тиган, слагаме маслото да се разтопи и изсипваме опечените картофки. Разбъркваме за кратко, колкото да се запържат и да поемат от аромата на маслото.



Точно преди да ги извадим, слагаме от нарязания копър (можете да сложите и скилидка - две нарязан чесън), разбъркваме за да полепнат добре и сервираме още топли!


Тези картофи са идеална гарнитура за нашия хрупкав и ароматен немски шницел, който по правило се сервира с резен лимон и малко пресен магданоз.


Не бих могла да ви опиша каква вкусотия е! Но се надявам да го опитате и да се убедите сами!
Добър апетит!

Актуализация 2019-та година:Остават броени дни до Наградите за кулинарни блогове, а аз съм номинирана  в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...