понеделник, 25 май 2015 г.

Сладко от рози / Rose Petal Jam Recipe


Едва ли можете да отместите лесно поглед от прекрасните цъфнали розови храсти около нас. Поне в моя град не са малко, а доближа ли се по-близо, веднага ме обгръща нежното им ухание, което се носи деликатно из въздуха на започващото лято.


Именно по това време започват и празниците на розите и затова не е чудно, че точно преди години приковах погледите ви с тази много различна, но запомняща се с уникален вкус и визия торта със захаросани розови листенца ( рецепта тук) .


Докато тогава ви обяснявах как точно да направите украсата, с която можете да накарате и най-големия циник да изпадне в романтичен делириум. Тъй като тортата бе със сладко от рози между блатовете и ваниловия крем, още тогава се зарекох, че ще си приготвя  и аз домашно.
Сладкото не е само полезно, но да не повярвате.. е и сладко


Доверих се на рецептата на Мария, тъй като е много лесна и подробно написана. Аз се постарах да направя много постъпкови снимки за тези от вас, които искат да намажат (буквално) нещо сладичко скоро! 


Рецептата всъщност е доста лесна и единственото нещо, което би могло да ви накара да си мислите, че е по-трудоемка е подробното й обяснение, което пък според мен никога не е излишно. Но ето и списъкът с необходимите продукти.
Необходимо ни е:
4 ч.ч. розови листенца
4 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч вода
1/2 ч.ч. розова вода
1/2 ч.ч. прясно изцеден лимонов сок / 1 ч.л. лимонтозу


За сладкото е хубаво да берем розите сутрин и да започнем приготвянето почти веднага, за да не увехнат листенцата. За самото сладко е хубаво да използваме сухи листа на роза, но тъй като трябва да са чисти, е добре да ги измием малко преди това, за да може да изсъхнат.


Аз ги измих в гевгир под течаща вода, като внимавах да не се наранят от силната струя. След това ги наредих върху кърпа за да се изсушат.








След като изсъхнат, започвам да ги прочиствам, като премахвам по-жълтеникавата основа на листото, която е  към дръжките. Махаме най-малките листенца в средата, както и ако има увехнали или наранени.


Хубаво е да използваме само силно наситената и цветна част на листата, като след почистване да изглежда така:


Мария съветва да се използват само розови или червени рози, но аз имах една много ухайна жълта, която добавих. Не бих казала, че се отрази в крайния резултат. 
Сухите розови листенца смесваме със захарта и започваме да мачкаме с ръце. По-този начин розите ще пуснат от аромата си, а захарта ще се напои със сока им.


Прибавяме двата вида води и слагаме сладкото да заври на котлона. Ако ползваме лимонов сок, трябва да го добавим някъде към средата на варенето. След завирането на сладкото варим още около 10 минути, след което махаме от котлона и покриваме с кърпа. Оставяме да почине една нощ.


На следващия ден варим сладкото още 10 минути, като ще започне да изглежда ето така. Ако използвате лимонтозу, прибавете го една-две минути преди махане от огъня.


За дълготрайно консервиране затоплям малките бурканчета във фурната и пълня топлото сладко в тях. Затварям капачките и ги обръщам с главата надолу, като ги завивам в одеало. 


Сега  имам бурканчета със сладко, за да мога да направя поне още веднъж тортата от рози, за която майка ми все ме навива. (Направо си ме тормози.) Но дори и намазано върху филия, това сладко ще ви накара да се отпуснете след натоварен ден. Сладкото освен противомикробно и противовъзпалително действие, има и слабително такова, така че е подходящо за по-спечените типове сред нас! :)

Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!


петък, 22 май 2015 г.

Най-вкусната и сочна торта "Червено кадифе" / The Best Red Velvet Cake


Сезонът на ягодите вече започна и след поредната ми разходка до селския пазар в града си напълних очите (и бузите) с този ароматен плод. Не можах да се въздържа да не направя и някой десерт, въпреки че въобще не ми влизаше в плановете. Нямах и идея какво искам да приготвя, но ръцете така ме засърбяха, а единственият лек, който знам за това, е да ги поръся с брашно, захар и бакпулвер - при мен винаги работи :)
Исках да спретна бърза торта, дори не смятах да я снимам, защото бе за десерт за вечеря. Още повече, че вече имах рецепта за торта "Червено кадифе" в блога. 
Реших да изпробвам друга този път, а тя пък се оказа още по-добра. А щом и последните щрихи по тортата бяха завършени, си казах: "Това не трябва да остане несподелено със Света!"
Грабнах фотоапарата и, използвайки последната светлина на деня, успях да снимам тази чудесна, супер сочна и нежна торта "Червено кадифе", украсена с ухайни ягоди в шоколад. (чакайте, че си покапах клавиатурата :))


В тази рецепта изрично се набляга да не се пропуска кафето и съм съгласна на сто процента. Освен супер сочни, кафето прави блатовете по-скоро шоколадови на вкус, особено ако сте използвали и хубаво тъмно какао.


За боята използвах от прахообразната боя, която се продава в Кауфланд. Сложих цялата кутийка за постигането на този цвят, но поне не се отразява на текстурата, както гел боята. Пък и исках да използвам нещо, което ще е достъпно за повечето читатели на блога в България.


И защото почивните дни са за това - да се лежи, хапва, пийва и почива, ето го и моето предложение за целта:

Необходими продукти:
За блатовете:
2 яйца
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кафе
1/2 пак. бакпулвер
2-3 с.л. какао
2 ванилии
1 ч.л сода 
1 ч.л. оцет
1 ч.ч. бътърмилк * / прясно мляко с лимонов сок
червена боя
щипка сол

За крема:
200 мл течна сметана за разбиване
1/2 ч.ч. пудра захар
200 г крема сирене

За ганаша:
100 мл течна сметана
100 г шоколад

Блатовете приготвяме като в купа слагаме пресятото брашно, бакпулвера, ванилията, какаото, солта и червената боя. (Демек сухите съставки без содата ) 


В друга купа разбиваме яйцата заедно със захарта до пухкава смес.


Прибавяме постепенно олиото, бътърмилка (*което можете да замените с прясно мляко, в което сте сложили няколко капки пресен лимонов сок) и кафето.


Аз използвах хубаво кафе от машина, което определено е по-добрият вариант от използваното от мен досега разтворимо нес кафе. ( Е, нямах кафе машина, затова :))

               

Накрая прибавяме и загасената в оцета сода. Аз използвах една суха ванилия към сухите подправки и една чаена лъжица ванилова есенция (от Лидл) към мокрите. Тази есенция не е като концентрираните в малките ампули. Много е нежна и мека като аромат и не придава изкуствен дъх в десертите. Вие разбира се можете да използвате направо и две сухи ванилийки. 

Започваме, редувайки и разбивайки с миксера, да смесваме сухите и мокрите съставки


до получаването на хубава, еднородна и наситено червена смес. 


Разпределете сместа в две или три по-дълбоки тавички с диаметър 20 см, предварително намаслени и застлани на дъното с кръг от хартия за печене.


Блатовете печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Те ще останат влажни и след изпичането, което гарантира сочната текстура на тортата.
Готовите блатове охлаждаме върху решетка и се заемаме с крема. Той е традиционен, мек и много въздушен крем от разбита сметана, към която прибавяме пудра захар, ако не е от подсладените. Към вече разбитата сметана добавяме кутийка крема сирене от типа на "Филаделфия". Тази съставка стабилизира сместа и й придава по-голяма плътност и допринася за богатия вкус на десерта.



С този крем намазваме между блатовете, както и измазваме цялата торта.


Тортата украсих с леко потопени в шоколадов ганаш ягоди. Ганаша приготвяме като към затоплената сметана прибавяме начупения шоколад и бъркаме, докато се разтопи напълно.


Още малко украса с помощта на разтопения шоколад и готово. 

                  

Тази торта се оказа истински убиец! Не само с вкуса си, но доведе до преждевременната смърт на моя миксер.
Да, дами и господа, с прискърбие ви съобщавам, че моя миксер напусна този свят и макар някой от вас да се зачудят как не се е случило по-рано, при все че му взимам душата всеки ден, аз все пак се надявах да изкара още малко.



Но поне си отиде с чест и остави след себе си тази невероятна торта! 




Не си мислете обаче, че рецептите ще спрат! Насъбрала съм цял куп в чернови, с които ще ви "гощавам", докато финансирам следващата си покупка  (или свия миксера на мама)


Пожелавам ви сладък уикенд! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тукhttps://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 18 май 2015 г.

Риба в тесто с моцарела / Fish in bread with mozzarella


Сега ще прозвуча като лъжливото овчарче, което се обяснява, че това или онова е било най-вкусното нещо, но хора, слушайте ме внимателно, няма да повтарям. Това, което сега седи на масата и снимах преди броени минути воистина е най-вкусната риба, която съм яла. Направо не мога да повярвам, че е просто поредната ми импровизация, а пък се получи толкова хубаво, че ще си нацелувам ръчичките (цун-цун)
По принцип гледам да хапвам риба поне един-два пъти седмично, защото е полезна, а не защото си умирам за нея! И макар все по-често да откривам рецепти (и риби), които да харесвам, пак бих предпочела сандвич с кайма и кашкавал пред тях. Това се промени!


Какво ще кажете да обвиете една от най-вкусните риби (коя е тя, избора оставям на вас) в хрупкаво хлебче, а под нея да се намира сърцевина от разтопена моцарела, подправки и цитрус. Всичко това гарнирано със свежа салата и запечени картофки!


Идеята за оформянето на хлебчето взех от Елти, като използвах тестото от рецептата за бърз хляб с бакпулвер. Правя го често, затова и вече го меся на око, но вие можете да си изберете и друга рецепта за тесто по желание. Но ето и самата рецепта стъпка по стъпка:

Необходими продукти:
1 бр сьомгова пъстърва (или друга риба по желание)
1 бр. лимон
1 бр. лайм
1 бр. портокал
2-3 картофа
2-3 стръка див чесън
125 г моцарела
зехтин
пипер (зърна и млян)
сол
тесто

Започваме с подготвянето на рибата. Аз се спрях на обичаната у дома сьомгова пъстърва (беше на промоция), която хем е вкусна като сьомгата, хем е по-евтина, хем пък не е толкова мазна. Моята риба бе големичка - около 700 г, преди почистване и филетиране. Вие разбира се можете да се спрете на друга риба по желание!
За първи път филетирах риба, и, макар да не бе лесно като да режеш масло, пак се справих, както казва нашият президент Плевнелиев : "Справих се не зле!" ( Каквото и да означава това) :)



Филетирания рибок мариновах в зехтин, сол, пипер, нарязаните листа див чесън, няколко капки от соковете на цитрусите (количеството зависи от това колко силно искате да усещате аромата им върху рибата).
Оставете в хладилника за около половин-един час.


През това време омесваме тестото. Този път използвах зехтин вместо олио. Тестото не е необходимо да втасва, но го оставете да почине за кратко.


Приготвянето на ястието започва като разделяме тестото на две равни части (Тъй като приготвяме две големи филета. За други, по-малки риби тестото ще се раздели спрямо броя им.).
Разточваме всяка топка на лист, наподобяващ овал.


В средата поставяме половината от предварително нарязаната моцарела, овкусена със сол и млян черен пипер.


Отгоре поставяме по един резен от трите вида цитруси и щипка нарязан див чесън.


Отгоре поставяме филето от риба с кожата нагоре ето така:


В следващата снимка показвам как завиваме тестото първо от едната, а после и от другата страна, оформяйки отвор за кожата. При необходимост изрежете излишното тесто.


Тестото в горния край оформете като глава на риба, а със зрънце черен пипер направете око. Долния край на тестото можете да оформите като опашка. Оставете въображението си да се развихри :)


По същия начин направете и второто филе риба и поставете в тавичка. Между тях нарязах няколко картофа, за гарнитура. Подправих ги само със сол и лъжичка зехтин.


Пекох рибата на 180 градуса за около половин час.


Не мога да ви опиша аромата, който се разнася из дома от печения хляб и свежите подправки. Кожата на рибата се премахва с лекота, а отдолу се разкрива перфектно приготвената розова риба, със сърцевина от разтопена моцарела.


Ако и вашият ден за риба е скоро, опитайте тази рецепта! И от сърце ви пожелавам : Да ви е сладко!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...