вторник, 17 март 2015 г.

Руски сладкиш "Лисичи хралупи" / Russian Dessert "Fox Holes"


Такива вкусотии наготвих напоследък, а пък време да ги напиша и да споделя рецептите с вас - никакво. Едва ли ще съм първата, която ще открие, че воденето на блог въобще не е шега работа, но все пак - уж денят става по-дълъг, ама явно с наближаването на пролетта се засилва и пролетната ми умора, известна още като хроничен мързел. Ще се стегна обаче - обещавам! Нямам избор, тъй като тези вкусотии трябва да видят бял свят. Все пак ще дойде време и за великденската фиеста, като и този път ще се опитам да намеря нещо малко по-различно от класическите рецепти, но все така носещи пъстрия и вкусен дух на празника!



Ето днес например ви представям един десерт, който не бях правила преди, но обикнах веднага. Носи интересното име "Лисичи хралупи" - име сякаш излязло от руска приказка. Предполагам, че произлиза от вида на десерта в разрез, който трябва да изглежда така. При мен хралупките станаха малко сплескани :), но не разполагах с тавичка с исканите размери (12 х 22 см ) и се наложи да го направя в по-голяма.


Досега съм опитвала и други подобни десерти, главно с направата на кокосови топчета, но тук те са от извара, което ги прави много по-нежни като текстура, дори след печене. Наистина много интересен десерт, който реших, че ще е идеален и за Великден, тъй като в разрез ще напомни и на бели яйца :) 
Актуално 2019-та година:
Ако вече съм ви привлякла вниманието, ето и самата рецепта, но преди това ще ви помоля да отделите няколко минути да гласувате за мен в наградите на Блоговодител, където съм номинирана през 2019-та година в следните категории
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Това е и най-важното събитие за мен за годината и вярвам, че ако съм ви била полезна и приятна през годината, ще го направите за мен :) 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи! 

Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
100 г захар
150 г черен шоколад
150 г краве масло
160 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер

За изварената смес:
250 г извара
2 с.л. брашно
1-2 пакетчета ванилия
1 яйце
пудра захар на вкус

Започваме като в купа разбиваме яйцата със захарта.


Разбиваме до получаването на пухкава смес.


През това време на котлона разтапяме в подходящ съд шоколада и маслото. Прибавяме шоколадовата смес последователно и на тънка струйка към яйцата, при непрекъснато бъркане с миксера, за да не се пресече.


Прибавяме пресявайки постепенно брашното и бакпулвера.

Готовата смес изсипваме в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Моята тавичка бе с размери 19 x 30 см.


За приготвянето на пълнежа в кухненски чопър/ блендер слагаме всички продукти и разбиваме до получаването на еднородна смес.


Сложете тази смес в пош с кръгъл накрайник и шприцовайте в сладкиша последователно ред по ред на малки порции ето така:


Готовия сладкиш сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около 40 минути.


Не мога да ви опиша невероятното ухание и вкус на този десерт :)


И макар да не ми се получи идеален на външен вид, мога да ви кажа, че това въобще не попречи да бъде унищожен за един ден!

 

И макар да не е някоя помпозна торта, която се поднася придружена от удар на барабани, уверявам ви, че този десерт ще успее да възбуди сетивата ви и да му се насладите с чаша ароматна напитка в слънчевия следобед! 
А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

Усмихнат и вкусен ден, приятели!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


петък, 13 март 2015 г.

Ароматни гъби в сметаново-чеснов сос / Creamy Mushrooms with Herbs and garlic


Напоследък ви затрупах с предложения за сладкиши, та е крайно време да ви изненадам и с нещо солено. Този път няма да бъде някакъв висш пилотаж в кулинарията, изискващ много продукти и подготовка, а нещо съвсем простичко, което ме накара да се влюбя в него от първа хапка. Невероятно уханни сметанови гъбки с билки и чесън.


Опитвала съм много вкусови комбинации с гъби, но засега това се нарежда в началото на топ три. Гъбите са потопени в този невероятно нежен сметанов сос, в който е разтворен засилващият апетита аромат на чесън, но се усещат по-силно иначе леките и напомнящи на слънце и лято сушени подправки и чайове.


Приготвих го един следобед за себе си и го ометох като невиждала. След това предлагах няколко пъти на половинката да го приготвя отново, но тъй като той не го бе опитвал, ми отказваше с основанието, че му се струва тежко. 
А онзи ден го направих пак и този път нямах щастието да му се насладя - направо ми отвлякоха чинията, без шанс за откуп. Оценката за ястието бе "Леле, тези билки колко специално правят ястието! Не предполагах, че ще е толкова леко!"


Ако и вие с нетърпение вече очаквате аромата на пролетта, на слънце и уханието на цветя и зеленина, пригответе си тези гъбки и се насладете на това нежно усещане! Ето и рецептата:

Необходими продукти:
200-250 г гъби печурки
2-3 скилидки чесън 
2 с.л. крема сирене (пълни)
150 мл сметана за готвене
зехтин/ олио 
Подправки: сол, черен пипер, мащерка, риган, мента (босилек), лавандула -сухи

Измиваме и нарязваме гъбките на четвъртини. Ако са малки, може и цели!


В тиган загряваме 2-3 с.л. зехтин или олио. Слагаме гъбите и нарязания на ситно чесън да се запържат до златисто. Аз използвам домашен чесън, който е с малки скилидки, затова ароматът на чесън е много мек.



Добавяме крема сиренето и сметаната и разбъркваме.



Накрая добавяме и подправките - те са на вкус.


Ако и вие като мен обичате да берете чайове през лятото, сигурно са ви останали няколко шепи под ръка. Подканвам ви да опитате гъбите с тези аромати и да се убедите в невероятния им вкус! 


Добър апетит! 


сряда, 11 март 2015 г.

Торта "Черният принц" / The Black Prince Cake


Не знам дали има по-подходяща торта за днешния повод от тази! Още щом й научих заглавието, знаех кога, как и за кого ще я приготвя! Тортата се казва "Черният принц" и я направих за днешния рожден ден на моето най-любимо същество, моя партньор, моя вечен ухажор, силен, интелигентен, почтен и достоен мъж - Димитър!


С риск да привлека вниманието на недоброжелателите, които все още не са разбрали значението на "личен блог" и ме критикуват, че много говоря за различни теми, приятели и семейството си, вместо да им пиша рецепти, ще си излея сърцето и душата, изказвайки невероятната си радост за това, че за поредна година мога да отбележа този ден.


Защото истината е, че в свят като днешния, всеки ден, в който имаме щастието да прекараме малко време с любимите си, да зърнем лицата им отблизо и да отпразнуваме появата им на тази земя, с което са допринесли за обогатяването и на нашия живот, си струва отбелязване! 

Още повече, мъжете,  които изцяло олицетворяват думите -  истински мъж, успявайки да бъдат упора за своята половинка в най-трудни времена, безстрашно прикривайки зад стабилна осанка всички премеждия, срещу които се изправят през деня, и винаги проявяващи разбиране, дори и към малките и понякога нелепи настроения, изграждащи динамичния женски характер. 

Смятам, че добрите хора заслужават признание, защото в последно време да бъдеш такъв човек е героизъм!



И макар моето момче да е изключително добро, все още е запазил гаменската си визия на разпасан металист, с невероятно черно чувство за хумор, и цинизъм, с който може да накара Д-р Хаус и Жокера да се обесят на конец за зъби! Именно поради тези му отличителни черти му посвещавам днешната рецепта за торта "Черният принц".


Тортата намерих в руски сайт и леко я доизмених, като не пропуснах да и направя и пищна украса като корона, каквато всеки принц заслужава.

Ето и необходимите продукти:

За блатовете:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
3 с.л. какао
1 ч.л. загасена с оцет сода или 1/2 пак. бакпулвер
200 мл сметана



За крема:
200 г краве масло на стайна температура
1 бр  консерва дулце де лече/ сгущенка
счукани орехи

За ганаша:
100 мл течна сметана
100 г черен шоколад

За украса:
Карамелизирани фигури

Разбиваме съставките за блата в купа. Аз използвах течна сметана, тъй като бе зададена в милилитри,  но следващия път ще опитам и със заквасена.


Изсипете сместа в една по-дълбока тавичка с размери 20-22 см или в три отделни тавички.


Пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готовите блатове изваждаме и оставяме да се охладят напълно.


За крема в купа разбиваме маслото, което е на стайна температура. Добавяме и сгущенката/ дулсе де лече. Можете да добавите към крема и натрошените орехи, или да ги разпределяте направо между блатовете, както направих аз.


Сглобяването на тортата е лесно - блат, крем, орехи, блат, крем, орехи и т.н. докрай. Оставих малко крем за измазване на тортата. Пъхнах в хладилника, а през това време се захванах с ганаша за украсата.



За целта загрявам сметаната на котлона. Когато е пред завиране, дърпам от огъня и добавям начупения шоколад. Започвам да разбърквам с дървена лъжица или шпатула, докато шоколадът се разтвори напълно и се образува хубав шоколадов сос. Оставяме леко да се стегне на студено и след това украсяваме с него тортата.



Останалата украса е по желание - още орехи, шоколадови ядки или карамелени фигури :)





Лошото време навън не ми позволява да се почерпя с хубава светлина за снимките, затова и смятам, че те не разкриват пълната красота на този сладкиш. Но все пак, несъвършенството е красиво само по-себе си, защото е естествено :) 
Тортата е уникално съчетание на вкусове - нежни какаови блатове, сладък карамелен крем с орехи и ганаш от черен шоколад. Идеалната мъжка торта, която сама по себе си не може без some nuts :) 
И накрая ще използвам възможността да пожелая на моето момче, Честит ИзроДжден Ден! Да бъде жив и здрав! Винаги толкова смел, необикновен и вдъхновяващ! Обичам те!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...