Напоследък ви затрупах с предложения за сладкиши, та е крайно време да ви изненадам и с нещо солено. Този път няма да бъде някакъв висш пилотаж в кулинарията, изискващ много продукти и подготовка, а нещо съвсем простичко, което ме накара да се влюбя в него от първа хапка. Невероятно уханни сметанови гъбки с билки и чесън.
Опитвала съм много вкусови комбинации с гъби, но засега това се нарежда в началото на топ три. Гъбите са потопени в този невероятно нежен сметанов сос, в който е разтворен засилващият апетита аромат на чесън, но се усещат по-силно иначе леките и напомнящи на слънце и лято сушени подправки и чайове.
Приготвих го един следобед за себе си и го ометох като невиждала. След това предлагах няколко пъти на половинката да го приготвя отново, но тъй като той не го бе опитвал, ми отказваше с основанието, че му се струва тежко.
А онзи ден го направих пак и този път нямах щастието да му се насладя - направо ми отвлякоха чинията, без шанс за откуп. Оценката за ястието бе "Леле, тези билки колко специално правят ястието! Не предполагах, че ще е толкова леко!"
Ако и вие с нетърпение вече очаквате аромата на пролетта, на слънце и уханието на цветя и зеленина, пригответе си тези гъбки и се насладете на това нежно усещане! Ето и рецептата:
Необходими продукти:
200-250 г гъби печурки
2-3 скилидки чесън
2 с.л. крема сирене (пълни)
150 мл сметана за готвене
зехтин/ олио
Подправки: сол, черен пипер, мащерка, риган, мента (босилек), лавандула -сухи
Измиваме и нарязваме гъбките на четвъртини. Ако са малки, може и цели!
В тиган загряваме 2-3 с.л. зехтин или олио. Слагаме гъбите и нарязания на ситно чесън да се запържат до златисто. Аз използвам домашен чесън, който е с малки скилидки, затова ароматът на чесън е много мек.
Добавяме крема сиренето и сметаната и разбъркваме.
Накрая добавяме и подправките - те са на вкус.
Ако и вие като мен обичате да берете чайове през лятото, сигурно са ви останали няколко шепи под ръка. Подканвам ви да опитате гъбите с тези аромати и да се убедите в невероятния им вкус!
Добър апетит!