петък, 13 март 2015 г.

Ароматни гъби в сметаново-чеснов сос / Creamy Mushrooms with Herbs and garlic


Напоследък ви затрупах с предложения за сладкиши, та е крайно време да ви изненадам и с нещо солено. Този път няма да бъде някакъв висш пилотаж в кулинарията, изискващ много продукти и подготовка, а нещо съвсем простичко, което ме накара да се влюбя в него от първа хапка. Невероятно уханни сметанови гъбки с билки и чесън.


Опитвала съм много вкусови комбинации с гъби, но засега това се нарежда в началото на топ три. Гъбите са потопени в този невероятно нежен сметанов сос, в който е разтворен засилващият апетита аромат на чесън, но се усещат по-силно иначе леките и напомнящи на слънце и лято сушени подправки и чайове.


Приготвих го един следобед за себе си и го ометох като невиждала. След това предлагах няколко пъти на половинката да го приготвя отново, но тъй като той не го бе опитвал, ми отказваше с основанието, че му се струва тежко. 
А онзи ден го направих пак и този път нямах щастието да му се насладя - направо ми отвлякоха чинията, без шанс за откуп. Оценката за ястието бе "Леле, тези билки колко специално правят ястието! Не предполагах, че ще е толкова леко!"


Ако и вие с нетърпение вече очаквате аромата на пролетта, на слънце и уханието на цветя и зеленина, пригответе си тези гъбки и се насладете на това нежно усещане! Ето и рецептата:

Необходими продукти:
200-250 г гъби печурки
2-3 скилидки чесън 
2 с.л. крема сирене (пълни)
150 мл сметана за готвене
зехтин/ олио 
Подправки: сол, черен пипер, мащерка, риган, мента (босилек), лавандула -сухи

Измиваме и нарязваме гъбките на четвъртини. Ако са малки, може и цели!


В тиган загряваме 2-3 с.л. зехтин или олио. Слагаме гъбите и нарязания на ситно чесън да се запържат до златисто. Аз използвам домашен чесън, който е с малки скилидки, затова ароматът на чесън е много мек.



Добавяме крема сиренето и сметаната и разбъркваме.



Накрая добавяме и подправките - те са на вкус.


Ако и вие като мен обичате да берете чайове през лятото, сигурно са ви останали няколко шепи под ръка. Подканвам ви да опитате гъбите с тези аромати и да се убедите в невероятния им вкус! 


Добър апетит! 


сряда, 11 март 2015 г.

Торта "Черният принц" / The Black Prince Cake


Не знам дали има по-подходяща торта за днешния повод от тази! Още щом й научих заглавието, знаех кога, как и за кого ще я приготвя! Тортата се казва "Черният принц" и я направих за днешния рожден ден на моето най-любимо същество, моя партньор, моя вечен ухажор, силен, интелигентен, почтен и достоен мъж - Димитър!


С риск да привлека вниманието на недоброжелателите, които все още не са разбрали значението на "личен блог" и ме критикуват, че много говоря за различни теми, приятели и семейството си, вместо да им пиша рецепти, ще си излея сърцето и душата, изказвайки невероятната си радост за това, че за поредна година мога да отбележа този ден.


Защото истината е, че в свят като днешния, всеки ден, в който имаме щастието да прекараме малко време с любимите си, да зърнем лицата им отблизо и да отпразнуваме появата им на тази земя, с което са допринесли за обогатяването и на нашия живот, си струва отбелязване! 

Още повече, мъжете,  които изцяло олицетворяват думите -  истински мъж, успявайки да бъдат упора за своята половинка в най-трудни времена, безстрашно прикривайки зад стабилна осанка всички премеждия, срещу които се изправят през деня, и винаги проявяващи разбиране, дори и към малките и понякога нелепи настроения, изграждащи динамичния женски характер. 

Смятам, че добрите хора заслужават признание, защото в последно време да бъдеш такъв човек е героизъм!



И макар моето момче да е изключително добро, все още е запазил гаменската си визия на разпасан металист, с невероятно черно чувство за хумор, и цинизъм, с който може да накара Д-р Хаус и Жокера да се обесят на конец за зъби! Именно поради тези му отличителни черти му посвещавам днешната рецепта за торта "Черният принц".


Тортата намерих в руски сайт и леко я доизмених, като не пропуснах да и направя и пищна украса като корона, каквато всеки принц заслужава.

Ето и необходимите продукти:

За блатовете:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
3 с.л. какао
1 ч.л. загасена с оцет сода или 1/2 пак. бакпулвер
200 мл сметана



За крема:
200 г краве масло на стайна температура
1 бр  консерва дулце де лече/ сгущенка
счукани орехи

За ганаша:
100 мл течна сметана
100 г черен шоколад

За украса:
Карамелизирани фигури

Разбиваме съставките за блата в купа. Аз използвах течна сметана, тъй като бе зададена в милилитри,  но следващия път ще опитам и със заквасена.


Изсипете сместа в една по-дълбока тавичка с размери 20-22 см или в три отделни тавички.


Пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готовите блатове изваждаме и оставяме да се охладят напълно.


За крема в купа разбиваме маслото, което е на стайна температура. Добавяме и сгущенката/ дулсе де лече. Можете да добавите към крема и натрошените орехи, или да ги разпределяте направо между блатовете, както направих аз.


Сглобяването на тортата е лесно - блат, крем, орехи, блат, крем, орехи и т.н. докрай. Оставих малко крем за измазване на тортата. Пъхнах в хладилника, а през това време се захванах с ганаша за украсата.



За целта загрявам сметаната на котлона. Когато е пред завиране, дърпам от огъня и добавям начупения шоколад. Започвам да разбърквам с дървена лъжица или шпатула, докато шоколадът се разтвори напълно и се образува хубав шоколадов сос. Оставяме леко да се стегне на студено и след това украсяваме с него тортата.



Останалата украса е по желание - още орехи, шоколадови ядки или карамелени фигури :)





Лошото време навън не ми позволява да се почерпя с хубава светлина за снимките, затова и смятам, че те не разкриват пълната красота на този сладкиш. Но все пак, несъвършенството е красиво само по-себе си, защото е естествено :) 
Тортата е уникално съчетание на вкусове - нежни какаови блатове, сладък карамелен крем с орехи и ганаш от черен шоколад. Идеалната мъжка торта, която сама по себе си не може без some nuts :) 
И накрая ще използвам възможността да пожелая на моето момче, Честит ИзроДжден Ден! Да бъде жив и здрав! Винаги толкова смел, необикновен и вдъхновяващ! Обичам те!


неделя, 8 март 2015 г.

Панна Кота с кафе и чия / Panna cotta with coffee and chia seeds



Честит Осми Март, лейдис! Бъдете винаги жизнени, усмихнати, прекрасни, независими, вдъхновяващи, нежни, романтични и даряващи света с неизчерпаемата женска сила, която се крие във всяка една от нас! 

Днес е ден, посветен на нас и наше задължение е да направим всичко необходимо да се чувстваме чудесно - да си направим хубава прическа, свеж грим, да пуснем щастливата си песен, да сложим от любимия си парфюм, да се поглезим с вкусен сладкиш (това е от мен :))  и да си кажем :

"Чудесен ден е  да бъдеш момиче" :)

Именно затова реших, че заслужаваме да си напомпаме самочувствието с няколко приятни думи за нас самите - с които да си припомним колко сме страхотни, ако по погрешка сме го забравили.




Ако е така - не се самообвинявайте! Макар ролята на жените никога да не е била по-силна отколкото сега, все още има много жени по света, които се нуждаят именно от нашата подкрепа, за да преборят всичките закостенели стереотипи, дискриминацията и необяснимо как съществуващите в много държави все още закони за полово неравноправие.

Може би затова и все повече от водещите, знакови и символични за времето си роли в киното вече са в ръцете на жени, които носят своето послание:


Поради тази причина и много се зарадвах на отправеното ми предизвикателство от страна на Блоговодител и Foodpanda.bg

Тяхната покана бе да създам рецепта, която да олицетворява модерната жена, съчетаваща сила и грация. 
Мога с ръка на сърцето да ви кажа - не бе трудна задача за мен. Веднага ми хрумна идеалния десерт за целта - изкусителна панна кота, с шапка от хубаво италианско ароматно еспресо и основа от нежен, млечен крем.


И макар да знаем, че истинските жени идват във всякакви размери и форми, и въобще не е задължително всяка жена да бъде с мерките на манекенка,  все повече от съвременните дами предпочитат по-леките и диетични десерти, които могат да се направят с полезни продукти. 

Именно затова се спрях на този десерт, който ви дава повече от огромна свобода да го направите с нискомаслено, обезмаслено и дори соево мляко, а за подслаждане да използвате всичко, което ви е по вкуса - захар, мед или любимата на все повече и повече хора - стевия!

Каквото и да изберете, гарантирам ви, вкусът на десерта е невероятен и винаги ще бъде по-добър от каквато и да е било салата и няма кой да го отрече! 




Изборът ми да включа кафе в панна котата също не е безсмислено като изпълнение на Джъстин Бийбър, защото почти всяка енергична жена, майка и баба, на която й се налага да изгледа поне няколко деца, внуци, и дядовци в живота й, започва деня си с чаша хубаво силно кафе. След него вече е свършила около десет неща, преди господата да са си обули чорапите :)



Аз самата не започвам деня си без кафе и ако някой се опита да ме заговори преди това, сигурно ще изпита гнева Божи !

С този десерт можете да усетите новата подобрена версия на две в едно - без грам угризения за килограмите като бонус!



И преди да премина към рецептата, да благодаря още веднъж за отправеното предизвикателство от страна на организаторите. Смятам, че идеята е чудесна и се радвам, че както се появяват все повече и повече възможности за съвременните домакини да усъвършенстват кулинарните си умения с помощта на платформи като Блоговодител, така и за това, че има и платформи като Foodpanda. Те са спасителен кораб за тези моменти, когато си взимаме заслужена почивка и просто поръчваме от любимия си ресторант. При това с възможност за отстъпка ! 

Сигурна съм, че тъй като днес ми е празник, y-хромозомата у дома ще рече "Днес аз ще сготвя!" и ще грабне храбро телефона :) Е, аз пък няма да го спирам! 
Нали съм подсигурила десерта, а ето вече и рецептата за него:

Необходими продукти:
150 мл хубаво кафе
250 мл прясно мляко
100 мл течна сметана
1 с.л. ликьор-кафе
1 пакетче желатин
1 ванилия
1-2 с.л. чия семена
подсладител на вкус: захар, мед или стевия

За първата част от рецептата ще ни трябва само една трета от желатина. Ако не разполагате с везна, можете за по-лесно да го разделите на око, като го прехвърлите в малка чашка за шотове. 


Към вече свареното кафе (можете да подсладите на вкус със захар или друго), прибавете 1/3 от желатина, който сме оставили да набъбне предварително в  малко вода. Добавяме към кафето и разбъркваме постоянно, за да се разтвори, като внимаваме течността да не заври. Накрая прибавяме и супена лъжица от ликьора.


 
Разпределяме в чашки. Оставяме сместа леко да изстине и ги пъхаме в хладилника да стегнат напълно. 

( P.S.: Не забравяйте да си пеете, докато готвите :) 


След като кафето се желира, започваме и втората част от панна котата. 
За целта в касерола смесваме сметаната, млякото, ванилията и подслаждаме на вкус отново. 
( P.S.: ...или пък да си танцувате като истинска дива :) )


Когато сместа се загрее, прибавяме набъбналия остатък от желатина (2/3 от пакетчето) и повтаряме процедурата - разбъркваме течността до пълното му разтваряне. Накрая прибавяме и зрънцата чия.


Оставяме сместа леко да се охлади и я разпределяме отново по чашките, като връщаме отново в хладилника.


Преди сервиране, потапям чашките в съд с малко топла вода - само за няколко секунди. След това панна котата се изхлузва много лесно от металните чашки.



Освен невероятна текстура и вкус, този десерт ми стана изключително скъп, тъй като бе просто идея в главата ми и не бях сигурна дали ще стане толкова добре, колкото ми се иска. 

Оказа се, че надмина очакванията ми! 

И тъй като е лично моя рецепта, реших да добавя и любимата си съставка - чия, без която не минава и един мой храноден!



Е, това се казва да се вдъхновяваш от себе си :)
Ако имате сходни вкусове и все някак съм ви убедила, че разбирам какво говоря, като казвам, че нещо е вкусно, ще се радвам да ми доверите и сами да приготвите тази божествено вкусна панна кота. 


И така, не ми остава нищо друго освен да ви пожелая един прекрасен, усмихнат ден и дано да имате щастието да го споделите с още някои забележителни дами - приятелки, сестри, майки, баби или просто готините колежки от работата! 



П.С.: Завършвам днешната публикация, посветена на жените, с цитат на един от най-феминистките образи в телевизията през последната година : Старши полицейски офицер Стела Гибсон!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...