Какво си мислех аз, то каква стана! Вече се бях настроила за пролет, цветя, птички да пеят, а то за една вечер го обърна такава зима, че като се събудих бая се почудих "Колко време съм спала аз"?
Тъкмо предния ден пътувах на страшна жега към едно местенце в региона, където обичам да ходя от време на време и да тренирам плуване. На следващия ден, ставам - гледам сняг до коленете, а ситуацията в басейна бе близо до това:
Е, вярно е, както винаги преувеличавам, но дори след като си направих дължините не можах да се отърся от шока от изненадалата ме зимна обстановка. За това може би и се наех да си приготвя нещо сладичко, с цвят на слънце, което да ме пренесе в предстоящите скоро (надявам се, стискам палци) пролетни дни. Заради това и защото осъзнах, че явно няма нужда да свалям зимните килограми, понеже ще ми трябват още да ме топлят :)
Предложението ми днес е доста скромно на вид, но ви обещавам, че крие невероятен вкус, а пък не отнема повече от 30 минути подготовка.
У дома го знаем като мелчета, като го приготвяме с и без орехи, как дойде :) Поразрових се в интернет и намерих това му име, което някакси отговаря повече на рецептата, затова и реших да го запазя.
Тази рецепта е наистина много лесна и я препоръчвам и за неопитните кулинари, които обичат хубавите сладки, сиропирани десерти.
Самите мелчета, охлювчета или както решите да им казвате могат да се изпържат или изпекат, като аз лично предпочитам печения вариант. Не мисля, че има голяма разлика, освен факта, че си спестявате доста количество мазнина, както и висенето над котлона :)
Ако сте останали без десерт и ви се намират няколко свободни минути, не му мислете много, продуктите за тази сладост се намират почти във всеки хладилник, а ето ги и тях:
Необходими продукти:
За захарния сироп:
3 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
ванилия и/ или малко лимонов сок
За тестото:
1 яйце
1/3 ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер (10 г)
1 ванилия
щипка сол
брашно колкото поеме (поне 2 ч.ч. + още малко за доомесване)
млени орехи* по желание
ч.ч. = 200 мл
Аз започвам с направата на захарния сироп, за да може да изстине и да залеем с него още горещите мелчета. За целта в тенджерка слагам на котлона захарта, ванилията и водата да заврат. След това намалям и оставям сока да поври още няколко минути. Накрая прибавяме и няколко капки пресен лимонов сок.
Оставяме сиропа да изстива и се захващаме с тестото.
В купа смесваме всички съставки и почваме да замесваме тестото.
После прехвърлям на работния плот върху набрашнена повърхност, като пресявайки постепенно още малко брашно, оформям хубаво меко тесто. Внимавайте да не прекалите с брашното, за да не станат много твърди след изпичане. Разделям тестото на две части:
Всяка от тях разточваме на сравнително тънък лист:
Режем на ленти по дължина. Тук можете да поръсите с млени орехи, ако желaете или да ги направите натурални. Завиваме лентите на охлювчета.
Нареждаме ги в леко намаслена тавичка и ги печем до зачервяване в предварително загрята на 170 градуса фурна.
Още горещи, заливаме мелчетата с изстиналия сироп и оставяме хубаво да се напоят.
Едва тогава те значително ще увеличат обема си, затова не се притеснявайте, ако по време на печенето не са станали много големи :)
Погрижете се да имат достатъчно от ароматния сироп и ще усетите как вкусът на този десерт изпълва устата ви с всяка хапка!
И защото засега науката не е измислила друг начин да ви почерпя с този десерт, моля, почерпете се виртуално, или пък още по-добре - направете го и ми пишете какво мислите :)
П.С.: Ако някой сред вас може да ми напише оригиналното име на десерта на турски език в коментарите, ще се радвам да го допълня :)
Ако рецептата ви харесва, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята!
До нови срещи, приятели!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!