събота, 7 март 2015 г.

Чатал татлъсъ / Çatal Tatlısı


Какво си мислех аз, то каква стана! Вече се бях настроила за пролет, цветя, птички да пеят, а то за една вечер го обърна такава зима, че като се събудих бая се почудих "Колко време съм спала аз"? 
Тъкмо предния ден пътувах на страшна жега към едно местенце в региона, където обичам да ходя от време на време и да тренирам плуване. На следващия ден, ставам - гледам сняг до коленете, а ситуацията в басейна бе близо до това:


Е, вярно е, както винаги преувеличавам, но дори след като си направих дължините не можах да се отърся от шока от изненадалата ме зимна обстановка. За това може би и се наех да си приготвя нещо сладичко, с цвят на слънце, което да ме пренесе в предстоящите скоро (надявам се, стискам палци) пролетни дни. Заради това и защото осъзнах, че явно няма нужда да свалям зимните килограми, понеже ще ми трябват още да ме топлят :)


Предложението ми днес е доста скромно на вид, но ви обещавам, че крие невероятен вкус, а пък не отнема повече от 30 минути подготовка. 

У дома го знаем като мелчета, като го приготвяме с и без орехи, как дойде :) Поразрових се в интернет  и намерих това му име, което някакси отговаря повече на рецептата, затова и реших да го запазя.
Тази рецепта е наистина много лесна и я препоръчвам и за неопитните кулинари, които обичат хубавите сладки, сиропирани десерти.


Самите мелчета, охлювчета или както решите да им казвате могат да се изпържат или изпекат, като аз лично предпочитам печения вариант. Не мисля, че има голяма разлика, освен факта, че си спестявате доста количество мазнина, както и висенето над котлона :)


Ако сте останали без десерт и ви се намират няколко свободни минути, не му мислете много, продуктите за тази сладост се намират почти във всеки хладилник, а ето ги и тях:

Необходими продукти:
За захарния сироп:
3 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
ванилия и/ или малко лимонов сок

За тестото:
1 яйце 
1/3 ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер (10 г)
1 ванилия
щипка сол
брашно колкото поеме (поне 2 ч.ч. + още малко за доомесване)
млени орехи* по желание

ч.ч. = 200 мл

Аз започвам с направата на захарния сироп, за да може да изстине и да залеем с него още горещите мелчета. За целта в тенджерка слагам на котлона захарта, ванилията и водата да заврат. След това намалям и оставям сока да поври още няколко минути. Накрая прибавяме и няколко капки пресен лимонов сок.

Оставяме сиропа да изстива и се захващаме с тестото.


В купа смесваме всички съставки и почваме да замесваме тестото. 


После прехвърлям на работния плот върху набрашнена повърхност, като пресявайки постепенно още малко брашно, оформям хубаво меко тесто. Внимавайте да не прекалите с брашното, за да не станат много твърди след изпичане. Разделям тестото на две части:


Всяка от тях разточваме на сравнително тънък лист:


Режем на ленти по дължина. Тук можете да поръсите с млени орехи, ако желaете или да ги направите натурални. Завиваме лентите на охлювчета.


Нареждаме ги в леко намаслена тавичка и ги печем до зачервяване в предварително загрята на 170 градуса фурна.



Още горещи, заливаме мелчетата с изстиналия сироп и оставяме хубаво да се напоят.


Едва тогава те значително ще увеличат обема си, затова не се притеснявайте, ако по време на печенето не са станали много големи :)

Погрижете се да имат достатъчно от ароматния сироп и ще усетите как вкусът на този десерт изпълва устата ви с всяка хапка!


И защото засега науката не е измислила друг начин да ви почерпя с този десерт, моля, почерпете се виртуално, или пък още по-добре - направете го и ми пишете какво мислите :)


П.С.: Ако някой сред вас може да ми напише оригиналното име на десерта на турски език в коментарите, ще се радвам да го допълня :) 

Ако рецептата ви харесва, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята

До нови срещи, приятели! 
Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!


вторник, 3 март 2015 г.

Солени палачинки на фурна с пилешко / Chicken and cream filled crepes


Дали всеки от нас има по едно любимо ястие, към което прибягва, когато няма идея какво да готви, пък и не му е много до готвене? Не мога да съм сигурна в положителния отговор на въпроса, но мога да ви представя моето точно такова ястие, а именно пълнени солени палачинки с пилешко и сметана.


Общо взето представлява пиле "Жулиен", натъпкано в палачинки, и определено е по-вкусно, отколкото изглежда. За мен това е едно от спасяващи-ситуацията-какво-да-сготвя-за-вечеря type of things, затова и необходимите продукти за него са неща, които обикновено се намират у дома. Ако и вие обичате бързи и лесни решения за вечеря, то може би и това ще ви хареса.


Последния път се опитах да пресметна горе-долу грамажите на продуктите за количество, което ще стигне за 2-3-ма човека, но истината е, че винаги го приготвям на око. Няма да се обяснявам повече, ето и самата рецепта, като започнем с необходимите продукти:

Необходими продукти:
1/2 пеперуда пилешки гърди
2 бр кисели краставички
150 мл течна готварска сметана
5-6 бр палачинки
150 г кашкавал рендосан
олио
сол

Започваме като нарязваме пилешкото месо и киселите краставички на малки кубчета.


В малко олио запържваме до златисто пилешкото месо и осоляваме.


Прибавяме сметана и разбъркваме, докато се посгъсти. (Тук е мястото, където може да решите да добавите пушено или синьо сирене, и понякога го правя, ако имам под ръка :))


Преди да дръпнем месото от котлона прибавяме краставичките и разбъркваме един -два пъти, така че сосът да ги облее хубаво.

Взимаме палачинка и слагаме по средата малко от плънката и щипка от рендосания кашкавал.


Завиваме и подреждаме в тавичка, поръсвайки с остатъка от кашкавала. Слагаме палачинките да се запекат за няколко минути, колкото да се затоплят и кашкавалът да се разтопи и позапече.


Макар и доста скромна, тази рецепта е наистина една от любимите ми и макар, че се колебая обикновено дали въобще да я публикувам толкова елементарна, реших, че и такива имат своето място под слънцето и ще са идеални за начинаещи кулинари или мързеливи дни :)


Опитайте :) 

петък, 27 февруари 2015 г.

Печени полски понички с крем / Polish Doughnuts - Pączki


Никога, никога, никога повече пържени понички за мен! Открих рецепта, която направо ми върна доверието в поничките, защото от край време е може би едно от най-неприятните ми неща за готвене. Именно те пък са една от най-любимите храни на половинката, и затова не веднъж съм се навивала да ги правя, макар и не с голяма охота. Изпробвала съм много и различни рецепти, като досега фаворит ми бяха именно публикуваната от мен рецепта за пържени понички с крем ( рецепта тук).
И дори тогава обаче не мога да кажа, че всичко потече по мед и масло, защото висенето на котлона да ги пържа, смяната на олиото, непрекъснатото внимаване да не прегорят и т.н, определено не ме карат да ги правя често. Досега! 


Родих се с тази рецепта, честно ви казвам! Толкова е лесна, а резултатът е просто убийствено вкусен! Няма я тежката мазнина на пържено тесто, а вътре са толкова пухкави, че просто не виждам смисъл някога да приготвя друга рецепта ever!!! 


И тъй като съм супер развълнувана, че попаднах на нея, искам да я споделя с вас, в подробен вариант, за да можете да видите колко е лесна и няма начин да сбъркате.  Традиционните полски понички също често се пълнят със сладко, но аз реших да приготвя крем, тъй като имах останали жълтъци. Ще напиша рецептата и за крема, като за това количество понички ми отиде половината крем. Но още повече обяснения следват сега, след като ви кажа и необходимите продукти:

За поничките:
1 1/2 ч.ч. брашно (плюс още за доомесване)
1/4 ч.ч. захар
щипка сол
1/2 кубче мая
2/3 ч.ч. затоплено мляко
3 с.л. зехтин
2 жълтъка
1 ванилия

За овалване:
1-2 с.л. масло
1/3 ч.ч. захар


Крем пълнеж:
350 мл прясно мляко
2 жълтъка
2 с.л. царевично нишесте
4 с.л. захар
лимонова кора
1 ванилия
40 г масло
50 г печени и млени бадеми
1 с.л. сок от лимон

Тъй като приготвих крема предната вечер, ще започна от него. За целта в подходящ съд слагам млякото и поставяме на котлона. В него добавяме захарта, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок. Оставяме млякото да загрее.


В друга купа смесваме жълтъците с царевичното нишесте, като прибавям и една-две супени лъжици прясно мляко, което предварително сме заделили, за да ни помогне сместа да се хомогенизира.


Когато млякото заври, прибавяме яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка. Кремът ще започне да се сгъстява. От този момент му трябват само няколко минути, докато е напълно готов. Махаме от огъня и прибавяме маслото и ядките.



Изсипваме крема върху студен поднос и покриваме с фолио за свежо съхранение. Оставяме да изстине, а  след това прибираме в хладилника, до момента, в който ще го ползваме.



Тестото за поничките приготвих по следния начин. В купичка смесих  леко затопленото мляко, захарта, една супена лъжица от брашното и маята и оставих на топло да шупне. В друг съд пресях останалото брашно и добавих към него солта и ванилията, а след това и надигналата се мая.


Разбъркваме, прибавяйки след това жълтъците


и зехтина.


Омесваме хубаво, като към този момент ще получим меко, лепнещо тесто.


Върху набрашнен плот прехвърляме тестото, като месейки, прибавяме още брашно така, че да се получи хубаво, меко, но не лепнещо тесто. Слагаме го в купа и го оставяме на топло, покрито с кърпа, да се надигне ето така:


След това разточваме тестото и изрязваме кръгове с помощта на чаша (в моя случай) :)


При мен излязоха общо около девет по-големи понички. Оставям ги да се надигнат още малко, като не е необходимо да удвоят големината си.


След това ги пъхаме да се пекат в предварително затоплена на около 190 градуса фурна за около 10 минути или до получаването на хубав светло кафяв цвят ето така:



Докато са още топли, пристъпваме към овалването им: За целта разтопете маслото и сипете захарта в плик.


Топвайте поничката леко в маслото, а след това я пъхнете в плика със захарта и почвайте да раздрусвате, така че хубаво да полепне със захар.


След това с помощта на шприц пълним поничките с крем, като използвам по-голям накрайник, за да се улесни пълненето :)


Получиха се наистина бързо и лесно, а  ароматът им запълни стаята така, че наистина нямаше как да им устоя дори по време на снимане :) 



И тъй като почивните дни са точно на прага ни, ви призовавам  да ги приготвите тези дни и да се убедите в прекрасния им вкус!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...