сряда, 3 декември 2014 г.

Направи си сам: Коледен венец / DIY: Christmas Wreath



Преди няколко месеца, докато бях на гости при баба и дядо, решихме да отидем на пикник в покрайнините на града. Намерихме едно страхотно място, на което имаше само едно огромно дърво, чиято сянка бе идеална за целта. След като хапнахме забелязах, че около нас е пълно с шишарки. Това е интересен факт, но понякога, когато съм гладна, наистина и "две не виждам" :)
Шишарките бяха толкова едри и красиви, че веднага ми хрумна да си събера няколко за бъдещи "творчески проекти". В случая "няколко" бяха около два чувала :)
 

Радвам се, че го направих, защото едва ли щях да се наканя да направя този Коледен венец, ако сега трябваше да обикалям за шишарки. Всъщност, много отдавна исках да направя нещо такова, но едва след като видях стиропорения ринг в магазина, си казах "е няма как да отлагам повече" и се заех.
Истината е, че няма голяма философия, но пък определено е хубаво да имате виждане как искате да изглежда венеца.

А ето и какво ви трябва:
стиропорен ринг (или пък изрежете от дебел картон)
лепило (аз използвах пистолет с горещо лепило)
няколко шишарки
зелен гирлянд и дребни играчки за украса

Аз използвах стиропорен ринг, който купих за цена под 2 лв. от голям хранителен магазин, но знам че може да се намери и в много магазини за хобита или пък по-големи книжарници. Ако все пак не можете да намерите, можете да изрежете същата форма от дебел картон.


След това с лепило залепваме шишарките по ринга, като аз първоначално сложих само един ред отпред, но тьй като рингът е по-обемен, реших да наредя и втори ред шишарки отстрани.

                   

И накрая изглеждаше ето така:



От магазин за стоки за един лев, купих няколко малки играчки и зелен гирлянд, който втъкнах между двата реда шишарки:



Накрая доукрасих с малки звънчета и червена панделка ето така:


понеделник, 1 декември 2014 г.

Известните напукани сладки! Лесни коледни сладки - два вида от едно тесто! / Easy Chocolate Crack Cookies


Дойде и декември! Ако някой още не е усетил идващата зима по скорошния паднал сняг, може би сега като погледне календара ще може да види, че остават само броени дни до края и на тази година,. Може да е клише, но..колко бързо мина бе хора! Какво става с времето, тц тц тц! Сякаш преди дни отброявахме със семейството ми последните секунди на часовника до настъпването на 2014. Ех, този миг, опиянени от надеждите за ново начало, по-хубава година и не чак толкова скъпо шампанско :) И ето, че пак дойде това време..почти! Не знам за вас, но ако преди на човек не му се е работело, то преди празниците е някакъв кошмар просто. Към края на годината винаги има отчети, спешни неща, които трябва да се свършат преди отпуската, а на човек вече му се мисли само за излежаване, хапване, коледни филмчета и аромат на коледни сладки! 



Аз да ви кажа, понякога си мисля, че раят така мирише. На коледни сладки (друга опция е на току-що печен хляб, ама май коледните сладки пак ще бият). То това канела, портокал, орехи, малко ром, шоколад, пак ром, после пак шоколад и така, докато коледното настроение съвсем те удари в  главата ;)
Ето, вижте, аз пак съвсем се отнесох. Но почна ли темата за Коледа, не мога да се спра! "Здравейте! Казвам се Люси и съм Коледо-холик :) "
Днес реших да споделя с вас една много любима рецепта, която вече се начака да седи в чернови. Рецептата е от миналата година, но така и нямах време да я пусна. Тя е за тези страхотни коледни сладки, които наричат напукани, тъй като точно това правят когато се изпекат. 


Тестото за тях е толкова вкусно и ароматно, че е почти невъзможно да хапнеш само пет сладки !!!!!!!!!


Хубавото на рецептата е още, че излизат доста бройки, а пък аз измислих да направя два вида сладки от тестото, което беше още по-хубаво! Ако и вие сте като мен и не пропускате да поздравите с коледни картички любимите си хора, то този вариант им харесва още повече. Миналата година раздавах малки пакетчета с домашните сладки вместо картичките и всички много ги харесаха! Разбира се, с тази рецепта рискувате да се образува опашка пред вратата ви :)

 

Ако се съмнявате, препоръчвам ви да опитате и вие още днес и да се убедите в това. И тук да благодаря на Вили, че сподели с нас тази супер вкусна рецепта!



Необходими продукти:
4 ч.ч. брашно (200 мл)
3 бр. яйца
1 - 1 1/2 ч.ч.захар
50 г хубаво тъмно какао
100 мл олио
40 г масло
2 с.л. ароматен алкохол (ром, бренди или сок, кафе)
10 г бакпулвер
1 ванилия
малко портокалова кора

Още:
захаросани черешки / зелени смокини от сладко
пудра захар за овалване  (можете да подправите с ванилия или друг аромат)

Започваме като разбъркваме яйцата и захарта на пухкава смес.


После прибавяме останалите продукти без специфична последователност, така че да се получи хубаво тесто.

                        
От тестото откъсваме малки парченца и оформяме топчета. Едната част от тях овалях  в пудра захар, която бях ароматизирала с ванилия с вкус на портокал (мисля, че я купих от Фантастико).


Нареждаме в тавичка на еднакво разстояние една от друга и печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, докато сладките се напукат.


Другата част от тестото оформих по следния начин. Направих отново малки точпета, които притиснах с палец в средата.


След като ги изпекох, втъкнах в тях по една черешка или парче от зелена смокиня, които лесно се залепват с течността от сладкото :)


Какво да кажа повече, което тези снимки не могат. Наистина супер вкусни, ухайни коледни сладки!



















Ами тогава...да ви е сладко !

петък, 28 ноември 2014 г.

Сьомга на фурна с коричка от сирена и гарнитура зелен боб / Baked salmon with cheese crust and green beans


Скоро е Никулден и реших, че е добре да ви поднеса една-две алтернативи на традиционния шаран за тези от вас, които искат хем да спазят традицията и да хапнат риба, хем не са големи любители на шарана или пък на сложните рецепти при приготвянето му. Аз за всичките години открих една-единствена рецепта за пълнен шаран, която, ако ми стигне времето, ще ви представя и тук следващата седмица, но днес се спирам на любимата ми сьомга, която става все по-достъпна, както като места за продажба, така и финансово. 


За първи път ядох сьомга преди две години, защото за мен това беше лукс. Сега обаче големите вериги магазини предоставят малки разфасовки от вкусната риба, а когато е на промоция, направо си е задължителна за купуване. Говорила съм вече колко е полезна рибата и макар все по-често да излизат статии за това колко вредни са иначе познатите ни "полезни храни", аз все пак смятам, че да си хапнеш една рибка със салата все пак ще бъде по-полезно от много други храни, които знаем, че така и така са вредни! 


И така, ето я моята рецепта за сьомга с любимата ми коричка от сирена, с вкусна гарнитура от ароматен сотиран зелен боб в масълце.

Макар и не съвсем диетично, това ястие определено смятам за леко и подходящо за разтоварващи дни. Можете да го направите и още по-диетично като замените част от продуктите с нискомаслени, наблегнете на зехтина или направите зеленчуци на пара. 

И така, ето и списъкът с необходимите продукти:
Необходими продукти:
2 бр сьомга котлет (около 400 г)
1 с.л. крема сирене
1 с.л. заквасена сметана
1 с.л. урнебес
100 г кашкавал


За гарнитура:
200 г зелен боб
масло
сол

Приготвянето на ястието започваме като в подходяща тавичка слагаме котлетите от сьомгата, като аз ги пека върху фолио, което после прещипвам за да се задушат.


Отгоре нанасяме сметаната, кремата сирене и урнебеса, като можете да ги разбъркате в купичка или нанесете на платове, както аз обичам да правя :) 


Защипвам фолиото отгоре и слагам да се пече "под фолио" в умерена фурна. Сьомгата става бързо, затова се заемам с гарнитурата.
За целта бланширам леко зеления боб в подсолена вряща вода. Аз използвах замразен боб!


После отцеждаме от водата. В същия съд загряваме малко масло или зехтин. Според мен с масло стават най-вкусни :)



Изсипваме бланширания боб при маслото и разбъркваме така, че да се "облекат" хубаво в маслото. Посоляваме на вкус и сервираме ;)


Сьомгата вече трябва да е готова, затова отваряме фолиото и поръсваме с малко от рендосания кашкавал, като запичаме за още една-две минути!
Сервираме котлетите върху легло от горещия боб :) 



Ето на това казвам една наистина лесна и вкусна рецепта! Опитайте! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...