сряда, 20 август 2014 г.

Торта "Фереро Роше" / Ferrero Rocher Cake



Дойде време и за последния пост от тортената фиеста, посветена на Люсенските празници, или иначе казано - Честит рожден ден на мен! Да, точно така, днес ставам с една годинка по-голяма, и реших, че има само една торта, която може да почете този празник, както трябва, и това е не друга, а великолепната - Фереро Роше.




Ако има торта, която смятам, че отразява моя вътрешен свят (ако въобще това е възможно), то това най-вероятно е тази изискана и приказна на вкус и визия торта!
С нея слагам край и на тортената поредица, която посветих на рождения си ден и следващият ми пост ще бъде нещо соленичко ( ама не обещавам :) ).
Тортата оформих да прилича на кралска корона, с което лъвицата в мен, сигурно "несъзнателно", реши, че е подходящо да се накичи :)

  

Истината е, че не веднъж съм ви разказвала, че реалността не е любимата ми част от живота, затова и хобитата ми са често свързани със сфера, доста далече от нея. За да хвърля малко повече светлина за тази част от живота ми, смятам, че е удачно да ви разкажа за едно от любимите ми преживявания - Елфическия фестивал, който се провежда всяка година в Холандия.


За някои хора, това може да е място на откачалки, които сигурно си нямат друга работа. За мен това е място, където срещаме много сродни души, които превръщат света в малко по-магическо място. Всеки от тях е творческа натура, която може цяла година да е затворена в офиса на някое престижно работно място, но вечер да се прибира за да подготвя с усърдие костюма си за следващата годишна среща.

 

Едва ли мога да ви обясня каква е атмосферата да се разхождаш сред толкова много хора (и орки, и джуджета, и назгули :) )

   

Както много други прекрасни събития, и това споделих с моята прекрасна сестричка - Мими, която се спука от смях, когато видя развълнуваната ми физиономия при репликата "ОМГ, Роханец на хоризонта :)"

За малко да си разлея медовината  :) Но все пак това не е нещо, което една милейди може да си позволи.
Разхождайки се  в този магически свят, където на близката поляна се разиграват битки,



а някои просто си почиват или готвят, осъзнаваш, че може би все още е останало мъничко магия на този свят. И за да не протаквам много рецептата,  ще публикувам останалите снимки от галерията на фестивала в края на поста :)


И така, време е да премина към самата рецепта, която е една от най-лесните, които съм правила, но изглежда най-ефектно!
А сега - необходимите продукти :) :

Необходими продукти:
За блатовете:
5 яйца
7 с.л. захар
2 с.л. какао ( аз сложих малко повечко :) ) 
2 с.л. брашно
2 ч.л. бакпулвер (равни)
200 г млени лешници



За крема:
200 г меко масло
200 г шоколад
5 с.л. Нутела
14 малки вафлички с лешников крем

Започваме с най-важния елемент от тортата - лешниците. Аз имах сурови, затова леко ги начупих,


и запекох в сух тиган, докато заухаят прекрасно :)


След това ги накълцах в чопър на много ситно :


Следващата стъпка е да разбием яйцата със захарта до пухкава смес, като започвам последователно да добавям брашното, какаото, бакпулвера и лешниците (като отделяме малко, за украсата) .


Разпределям сместа в две тавички с диаметър около 20 см, подмазани и застлани с хартия за печене на дъното.


Печем блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час или до готовност:


Оставяме блатовете да се охладят и се заемаме с приготвянето на крема. За него ще ни трябва шоколад и често ме питат какъв използвам. Харесвам този много достъпен вариант на черен шоколад от Кауфланд, но този път комбинирах и с един млечен, за да омекотя вкуса:


Разтапям шоколада на водна баня в купа, а в друга купа - разбивам маслото. 


Започвам да прибавям постепенно от леко охладения шоколад (за да не разтопи маслото), лъжица по лъжица.


След това прибавяме и начупените вафлички. Спрях се на тези, те са доста мънички, затова и бройката им е голяма:


Разбъркваме ги хубаво с крема,


а след това прибавяме лъжица по лъжица от



Господаря на течните шоколади - Нутела!


След като кремът е готов, преминаваме към сглобяването на тортата. За целта разрязваме блатовете на половина по хоризонтал. Започваме да редуваме блат, крем, блат, крем


и така докрай, като измазваме и отвън.


Докато маслото още не е стегнало, можете да поръсите стените на тортата с малко от смлените лешници:


И защото тази торта е уникална сама по себе си, не се нуждае от голяма украса, освен златото на изкусителните бонбони "Фереро Роше" :


Приберете тортата в хладилника, за да стегне, но имайте предвид, че кремът е на маслена основа. Това означава, че ще трябва да оставяте тортата няколко минути на стайна температура преди сервиране, за да може да омекне.

Често хората забравят това и консумират тези торти директно от хладилника, като след това ги намират за сухи.


Бях толкова запленена от собственото си творение, че не можах да спра да снимам, и да ям :) 


Ето защо и последната част от поста е обещаната галерия :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


 


  



 
  



   




 




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...