понеделник, 4 август 2014 г.

Рибена чорба със скумрия / Unique Mackerel Soup

 

Ех, тази рибена чорба! Ако има нещо, което е най-подходящо за балансирано хранене през лятото, то това е именно тази питателна течност! След като се усъвършенствах в правенето й със сьомга ( рецептата тук ), реших, че дойде време да я опитам и с друга любима риба - скумрия.
Честно казано скумрия досега обичах да ям само на скара с мноого лимон, но сега, след като я пробвах в чорба, мога да кажа, че още повече ми харесва ( че дори повече и от сьомгата, да не повярва човек :) )

 

И тази година на морето обикалях всички ресторантчета и дегустирах различни разновидности на супата, но и този път, в "Чардакъ" ( както вече ви разказах за това местенце тук ) намерих най-добрия и лек вариант. Лично за мен, чорбата е чорба - без фиде и застройка, затова и пак я направих бистра.
Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 бр по-голяма прясна скумрия
1 глава лук
1-2 чушки
1 морков
няколко стръкчета пресни копър и магданоз
шепа бял ориз
и 1 голям картоф
девесил
черен пипер
сол / олио

Започваме като в тенджера слагаме измитата и почистена риба, доливаме с вода, количество като за супата. Подправяме с лъжица олио и сол и слагаме да се вари под похлупак. Когато рибата се свари, отстраняваме образувалата се пяна, и я изваждаме в подходящ съд.

 

В образувалия се бульон слагаме ориза, нарязаните на кубчета картофи, нарязаните на ситно чушки, морков, копър и магданоз.


Подправяме с олио и сол и оставяме да се сварят добре.


Когато зеленчуците са сварят, добавяме обезкостената и надробена на малки парченца риба.


Накрая подправете супата с малко млян черен пипер и задължителния девесил!


За повече свежест и кисел привкус не пестете пресния лимон :) 

петък, 1 август 2014 г.

Лесен бутер пай с праскови и сливи / Easy Puff Pastry Pie With Peaches and Plums



Е, това не го очаквах, ама стана. Беше пак, отново и само експеримент с разни продукти у дома, а се получи такава вкусотия, че няма как да не я споделя с вас.
За доказателство за това, че нямах никакво намерение да публикувам този експеримент е и това, че нямам никакви снимки от приготвянето стъпка по стъпка, защото не вярвах, че ще стане нещо кой знае какво. Никога досега не съм грешала повече!


Оказа се прекрасен, ароматен, сочен и същевременно с хрупкава коричка пай, който се комбинира чудесно със сладолед. Смятам, че може да се приготви с почти всякакъв вид плодове, което го прави прекрасен лятно-есенен десерт :)

 

Случи се така, че имах един лист бутер тесто във фризера, няколко поостарели праскови и сини сливи, и ентусиазма, че ще измисля нещо за десерт, което да ме отърве от изостаналите продукти.

 

Резултатът бе толкова добър, че ме накара да се замисля - май трябва по-често да си правя експерименти с лефтовърс :)

Необходимите продукти са приблизителни, тъй като не смятам, че ще сбъркате някъде, ако промените количествата или решите да замените нещо:

Необходимите продукти:
1 лист бутер тесто( 400 г)
2-3 големи праскови (може и друг вид плод)
3-4 сини сливи
няколко бисквити
1-2 с.л. кристална захар

За крема от сирене:
200 гр крема сирене тип "Филаделфия"
пудра захар на вкус
шепа счукани лешници (или други ядки, които ви допадат като комбинация с плодовете)
1бр. яйце

Започвам като в купа слагам нарязаните на парченца праскови и сливи. Смятам, че киселостта на сините сливи идеално се връзва със сладостта на прасковите. Тук можете да добавите и малко кристална захар, ако ви се стори, че сместа е достатъчно сладка. Натрошете няколко бисквити към сместа. Аз имах останали от един пакет "Еверест" и сметнах, че ще се получи добре. Ха, така и стана :)



В друга купичка сложих крема сиренето, което подправих с малко пудра захар. Може би някъде около 1/3 чаена чаша. Добавих и едно яйце, както и шепа печен лешник.


Накрая разделям бутер тестото на две части - едната леко по-голяма от другата. Разточваме по-голямата, която ще бъде нашето дъно. Не се притеснявайте, ако не се получи напълно равномерно разточването. Подвиваме леко краищата навътре, така че да се получи нещо като лодчица. Ето тук съм оформила нещо подобно.
След това слагаме сместа от крема сиренето, като се стремим да разпределим равномерно. Отгоре изсипваме и плодовата смес.

Останалата част от бутер тестото също разточваме леко,  но след това минаваме с този резец за тесто.

 

Когато се разтегли настрани, се получава тестена решетка. 


С нея покриваме пая отгоре.
Печем в предварително загрята фурна, на 200 градуса, докато сладкишът се сдобие с прекрасен златен цвят.

Поръсваме щедро с пудра захар и сервираме още топъл с топка ванилов сладолед.
 

сряда, 30 юли 2014 г.

Миди с ориз на фурна / Mussels With Rice Recipe


Вече имам две рецепти за миди в блога си, но така и не бях правила миди с ориз на фурна. А да си признаем честно - то това си е класиката! Е, тази година им дойде редът, веднага след като ме погна носталгията по морето! Всеки, който ме познава, знае, че съм водорасло и като се добера до солената вода, трудно можеш да ме изкараш от нея. Обожавам дългите летни дни, топли вечери, съпроводени с лекия бриз, морската храна и невероятния аромат на море, който се носи във въздуха. Всеки път щом се прибера от лятната си почивка, ме тресва една кулинарна вълна, основана почти и само на риба и морски дарове.
 
В такъв случай логичен развой на събитията бе, рано или късно, тази рецепта да се появи на страниците в блога. Изключително лесна, даже бих я нарекла елементарна за приготвяне, но съдържаща невероятен вкус, който дори и не големите любители на този вид храна ще оценят.
Основният елемент естествено са мидите, които, моля ви, купувайте само пресни. Не бих сложила замразени миди в  устата си, пък било то и да ме бият с пръчка.
 

Чакала съм доставка на миди със седмици, като проверявах всеки ден, взимала съм си миди от морето и съм ги пренасяла в хладилна чанта, но така и не съм се навивала да купя от онези замразени, анемични продукти, които често се озовават в ризотото или пък салата от морски дарове в повечето иначе "добри" ресторанти.
Но предполагам, че повечето от вас едва ли имат нужда от убеждаване, че прясното е по-хубаво от замразеното :)

 

Затова и преминавам направо към рецептата за така любимите - Миди с ориз.
Необходимите продукти:
1 кг черни миди с черупките
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. бял ориз
зехтин / масло / олио
1 глава лук
1 морков
2 чушки
червен / черен пипер
магданоз
лимон

Започваме с измиването на мидите. Може би най-дългата и досадна част от рецептата, но и в този случай не отнема повече от няколко минути. Много е важно да изчистите хубаво мидите отвън. Използвам ножче за отрязване на стърчащите водорасли и телче за изчегъртване на налепите върху тях. Мидите трябва да са плътно затворени, ако има отворени или дори открехнати миди, ги хвърлете.


И в най-добрия случай, може би ще изхвърлите една шепа миди, така че ще сготвите малко по-малко от един килограм.
В дълбок съд слагате половин чаена чаша бяло вино и половин чаена чаша вода. (Можете да замените виното с лимонов сок.)  Добавете лъжица зехтин, или малко масло. Не добавяйте сол, тъй като мидите пускат доста сол.


Сложете ги да се варят, под затворен капак, което ще отнеме броени минути. Когато са готови, те ще се отворят, а вие можете да ги разбъркате веднъж, така че да се обвият в образувалия се бульон. Махнете от огъня и прецедете, като запазите водата от варенето. Тя ще ни е необходима за ориза.
През това време в подходящ съд, в който ще печете мидите, сложете малко мазнина и пъхнете във фурната да се загрее. Нарежете зеленчуците на ситно.


Запържете във фурната поетапно лука, морковите, чушките и червения пипер, докато омекнат. Накрая прибавете почистения и измит ориз.


Добавете  чаша и половина част от мидения бульон и още толкова топла вода. Разбъркайте, овкусете с малко черен пипер (и сол, ако е  необходимо) и подредете мидите. Аз почиствам половината от тях от черупките като ги разбърквам в ориза, а другата половина аранжирам заедно с черупките отгоре.


Печем първоначално на силна фурна до завиране на ориза, после намаляваме на умерена, до готовност. По мое мнение цялото печене няма да отнеме повече от 20-30 минути.


Поднасяме с едро нарязан магданоз и много лимон.



Едно идеално лятно ястие, което можете да комбинирате с чаша студена бира или бяло вино. 
Наздраве и добър апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...