петък, 14 март 2014 г.

Постно ризото с гъби и грах / Mushroom Risotto with Peas Recipe


Пости се и, както винаги, гледам да включвам по някоя такава рецепта в блога за случая. Рецепти за Пости никога не са излишни, особено ако ти попадне нещо ново, слюноотделящо и ароматно като това невероятно ризото с грах и гъби.


Много обичам да приготвям (и да похапвам) ризото, тъй като става бързо, винаги можеш да експериментираш с него и засища глада ми за нещо топло и току-що сготвено, когато той е неудържим. 
Точно такъв глад подтикна създаването и на днешната рецепта. Беше късен съботен следобед и пак бях заседнала да гледам едно от онези кулинарни състезания, където в продължение на един-два часа гледаш едни от най-прекрасните кулинарни изкушения на света. Повярвайте ми, каквото и да ядете в този момент от рода на пуканки и т.н, няма да помогне. Точно тогава ми се прияжда нещо горещо от кухнята, което да стопля коремчето с всяка хапка. Между паузите на сериите, запретнах ръкави и ето какво се роди от продуктите в хладилника. Мога да кажа с ръка на сърцето, че беше точно това, от което имах нужда, че и повече. Ето защо реших да го споделя и с вас, постещи или непостещи, но любители на вкусната храна. Ето и какво ви е необходимо:

1/2 ч.ч. грах
1/2 ч.ч. ориз
150 гр гъби (печурки)
700 мл зеленчуков бульон
1 глава кромид лук
олио
сол
розов пипер

Започваме като измиваме и нарязваме гъбите.

 

В тиган слагаме малко олио и ги запържваме за кратко, докато придобият златисто-кафяв цвят.

 

Готовите гъби изсипваме в чиния и оставяме настрана. В същия тиган, отново с малко олио,  запържваме нарязания на ситно лук.

 

Прибавяме измития ориз и грах, като запържваме за 1-2 минути. Добавяме един черпак от бульона и разбърквайки, оставяме да се поеме от ориза.



Така, черпак по черпак, като всеки път бульонът от предишната порция трябва да се е абсорбирал напълно, се процедира до пълното сваряване на граха и ориза. Можете да използвате и грах от консерва, но в такъв случай е добре да го прибавите малко преди да махнете ризотото от котлона. Така на грахът ще са нужни само няколко минути да поеме от ароматите на ястието, но не и да се превари самият зеленчук.




Накрая прибавяме и гъбите.


Тъй като това е постна рецепта, гарнирах само с поръска от ароматен розов пипер. Ако все пак не спазвате постите, можете да обогатите ястието с малко нарязан пармезан.


И както си и представях...стопляше коремчето с всяка хапка! :)


Добър Апетит!


вторник, 11 март 2014 г.

Руска черно-бяла торта / Russian Black and White Cake Recipe


НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

Много щастлив повод празнувах на този  ден - рождения ден на моят бивша половинка.  Щастлив бе този ден за мен, защото на този ден се бе родил моят най-добър приятел, невероятен романтик и непоколебим оптимист, който смятах, че ще вярва в доброто у хората и света, и който никога не ще поеме поражения, а винаги ще върви с високо вдигната глава (или среден пръст) срещу неприятностите.
Разбира се, това да не ви пречи да си го представите като дългокосо, дългобрадо същество, вечно облечено в метъл тениски и крещящо неразбираеми вокали на морбидни песни, които могат да вдигнат и инвалид от гроба :) Много противоречива натура на пръв поглед, но аз си го обичах, именно защото бе такъв - чудат и прекрасен!


Това не е единствената торта, която му бях посветила в блога, та след раздялата, дълго се чудиш какво да правиш с всички тези спомени от прекараните години - снимки, разкази, статии. Може да ги изтриеш, но истината е, че няма кой да заблудиш освен себе си, а ако не ти се получи, и все пак мозъкът ти ти напомня за стотиците преживяния, разбираш, че изтриването не решава нищо. Запазих текста към рецептата дълго време в оригинал, но след като няколко години ми честитяха рождения му ден, реших, че е време да наложа поне някои корекции. 
Емоциите, които съм изпитвала са си такива и наистина всичко съм правила с голяма любов, затова няма значение какъв е бил човек в последствие, за този момент, всяка дума си е важела на място.  Ето защо ми беше много важно да му избера една специална, малко по-мъжка торта, която да е  "немогадаповярвамколкоевкусна" торта. И когато я видях, просто знаех, че това ще да бъде тя: Тортата за рождения ден. Рецептата видях от тук, те пък са я видяли от друго място, но това пък, което ми направи впечатление е, че няма кой знае колко варианта на тази рецепта и даже мога да кажа, че е леко трудно откриваема. Това разбира се ме мотивира още повече, но не ми попречи да я опляскам на места.

 

Аз обаче съм честен човек и ще си призная гафовете, както и забележките по самата торта, която съвсем прилично си отбелязах в тефтера за следващия път при правенето й. Най не съм доволна, че не ми се получиха шарките много добре, но как и вие да не правите моята грешка,  ще опиша по-надолу в рецептата. А сега без много повече увъртане ето и самата рецепта за "Руска черно-бяла торта":


Необходими продукти:

За блатовете:
300 гр брашно
100 гр какао
400 гр захар
250 мл мляко
250 мл олио
250 мл вряла вода
3 яйца
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилия

За сиропиране:
1 ч.ч. топло нескафе

Започваме с приготвянето на блатовете, като за целта ни трябват три отделни купи. В едната смесваме брашното с какаото, содата и бакпулвера. 


Във втората разбиваме яйцата със захарта и ванилията.
А в третата прясното мляко и олиото. Прибавяме млечната смес към тази с яйцата и продължаваме да разбъркваме.


Прибавяме постепенно тази смес към сухите съставки в първата купа, като разбъркваме с шпатула. Тук е моментът да прибавиме и чашата топла вода.


Получава се хубава наситено-какаова смес,


която разпределих в четири тавички с диаметър от по 20 см. Печем ги в предварително затоплена на 170 градуса фурна за около 35 минути или докато забучена дървена клечка в центъра им излиза суха.


Изпечените блатове оставяме да се охладят напълно и се заемаме с приготвянето на крема.


Препоръчвам да се започне с направата на шоколадовия крем, тъй като по мое мнение на него му отнема повече време за да стегне, но тъй като рецептата е нова и за мен, смятам да я опиша, в оригиналната подредба.

За белия крем са ни необходими:
400 гр крема сирене
250 мл сладкарска сметана за разбиване
60 гр пудра захар (Аз сложих още малко на вкус.)
1 пак. желатин ( + 60 мл вода)

В купа разбиваме сиренето с пудрата захар, а в друг съд - сметаната. През това време оставяме желатинът да се накисне в малко вода, а след това го разтваряме на водна баня.


Прибавяме разтворения желатин към крема сиренето, като разбъркваме и добавяме постепенно и от сметаната. ( Според мен желатинът не е задължителен, тъй като кремът става достатъчно стегнат и така)




Получава се една изключително пухкава и обемна смес, която трябва да напълним в пош и да оставим настрана (или в хладилник) до момента със сглобяването на тортата.


За шоколадовия ганаш ни е необходимо:

250 мл сладкарска сметана за разбиване
40 гр глюкоза
400 гр черен шоколад
30 гр масло

В касерола слагаме сметаната с глюкозата и оставяме на котлона до момента, точно преди завирането на сместа.


Тогава прибавяме начупения шоколад и маслото.



Поохладения ганаш отново слагаме в пош и оставяме да стегне в хладилника. Отново ще поясня, че според мен шоколадовият ганаш е добре да се направи поне половин час по-рано от белия крем, но все пак всичко зависи от температурата, в която ще се остави да се охлади.

Сглобяването на тортата става по следния начин. Първият блат се напоява хубаво с кафе и като казвам хубаво, слагайте щедро :)
След това, започвайки с единия крем, правим кръг по целия блат, а след това с другия правим концентричен кръг, като се стремим да бъде еднакъв на големина и височина, за да може да ни се получи желаната шарка.


Така процедираме докрай, като на следващия блат обръщаме реда на двата крема. Ето какво не се получи при мен - белият крем беше стегнал прекалено и беше доста труден за шприцоване, особено когато най-подходящият накрайник за целта ми в случая липсваше. Затова и трябваше да го оформя с обикновен еднократен пош с изрязано връхче.


Макар и не особено доволна от резултата, не мога да не кажа, че все пак се получиха някои от фигурите. Това не означава, че перфекционистът в мен не се закле, че следващия път отново ще направя тортата и този път, следвайки собствените си бележки, ще кача левъла и ще я направя в оригиналната квадратна форма!

Останалата работа по тортата бе свързана с измазването й, за което използвах остатъка от белия крем, той не беше малко, както и от шоколадовия ганаш. От подравняването на някои от блатовете ми останаха малки парчета, които натроших и полепих по страните....

 

..и върха на тортата ето така:


Не се стърпяха много у дома и тортата бе разрязана има - няма 40 минути след това, кремът не беше стегнал толкова, но май нямаше никакво значение за нагъващите :)



На другия ден обаче успях да я снимам и определено шарките се виждаха доста по-добре!


И сега, защото изпълнявах желания на рожденика, а той настояваше да сложа много снимки на тортата  - ето още от тях, но преди това ще се радвам да натиснете линкът тук https://www.instagram.com/lussievtimova/  и да ме последвате в инстаграм, където ще може да се наслаждавате на още много -  нови, стари, в процес на готвене рецепти, както и малко повече лично съдържание :) 






Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



петък, 7 март 2014 г.

Лесен сладкиш с кондензирано мляко / Condensed Milk Cake


Кой каза, че вкусните десерти трябва да се приготвят с много продукти и време?! Това е пълен абсурд, и мога да го докажа чрез деншната рецепта за вкусен и много, ама много бърз и лесен за приготвяне сладкиш.  Рецептата за него намерих отново след поредното ми ровене в нета, което е нещо като сутрешен ритуал с кафето :) Някои хора обичат сутрин да слушат новини, да четат хороскопи или прогнози за времето, а Люската - тя обича да си плакне очите с вкусотии от цял свят.:) 




Все пак, освен вдъхновение, този процес е голям мотиватор за мен в кухнята, защото когато попадна на рецепта, която ме впечатлява, следвам следното правило:

"Не искам да поглеждам назад и да си казвам "Можех да съм ял от това"."

Или иначе казано - трябва да го направя още същата седмица :) Така и стана с този сладкиш. Той не ме грабна със своята пищност, както обикновено става с други рецепти, а точно обратното. Мързеливите рецепти са нещо, с което всеки трябва да разполага от време на време, особено ако неочаквано ще ви идват гости или при други поводи, налагащи бързо развихряне в кухнята.  Ето защо не можех да пропусна възможността да опитам този сладкиш, който се прави само с четири съставки и за около 30 минути. Но без повече "реклама на продукта", ето и какво ви трябва:

Необходими продукти:
4 бр яйца
консерва подсладено кондензирано мляко ( около 400г )
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер

масло/ олио за тавичката

Започваме като разбъркваме с миксер продуктите.


Намазнете хубаво формичката, в която ще печете. Аз използвах кръгла 20 см в диаметър форма. Покрих на дъното с хартия за печене.


Изсипете сместа в тавата и пъхнете във фурната, която предварително сте загрели на 170 градуса. Печете около 30-40 минути или докато забучена клечка в центъра излезе суха.

Извадете от фурната и оставете да се охлади. Поръсете щедро с пудра захар.
Кексът има перфектната "гъбена" текстура и определено е вкусен. И все пак, за да съм напълно честна, ми се струва прекалено семпъл.

Според мен е задължително да гарнирате с някакъв сос от плодове.
Аз направих моя от 200 гр замразени горски плодове, захар на вкус и 1 с.л. царевично нишесте.
Сложих всичко да поври на котлона за няколко минути, докато се сгъсти ето така.


Гарнирайте сладкиша с малко от плодовия сос, а още по-хубаво е да добавите и сметана или сладолед.


Десертът е идеален за поднасяне със следобедния чай или кафе!



Можете да разполовите сладкиша хоризонтално и също да го намажете с пълнеж или сладко по желание. Лично аз обаче предпочетох да гарнирам непосредствено преди сервиране. 

Опитайте и вие!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...