понеделник, 28 октомври 2013 г.

Домашни гюзлеми / Homemade Gözleme



Със свито сърце започвам този пост, честно да си кажа. Само като си представя какви спорове могат да се заформят дали това сега са оригинални гюзлеми, дали са мързеливи, побългарени и дали въобще така им се казва, направо се чудя защо се захващам да пиша тази рецепта. Но беше наистина много, ама много вкусно и много ми се иска да ви я споделя. Особено важно е това, че в тестото няма мая,  което е и причината, че съм се заела да правя нещо тестено, защото както не веднъж съм ви казвала - тестеното не ми е силата :)


Сега обаче имам няколко стръка пресен праз от градината и постоянно ми се въртят идеи за готвене с праз и така и попаднах на тази рецепта. Реших, че е достатъчно простичка и няма как да я объркам, затова и се захванах.

Ето и необходимите продукти:
За тестото:
250 мл топла вода
2 ч.ч. брашно

1 ч.л. сол
1 щипка захар

За пълнежа:
олио
100 гр сирене
1 стрък праз

От изброените продукти омесваме тесто, което оставяме да почине 30-40 минути. През това време измиваме праза и го нарязваме на малки колелца. Аз задуших праза за кратко в малко мазнина на котлона, докато омекне. Можете да сложите и щипка сол към него.


След това от готовото тесто откъсваме малка топка и я разточваме. Намазняваме с олио цялата повърхност, поръсваме от праза и натрошеното сирене. Завиваме на пуричка, а след това и оформяме като охлюв.


Процедираме така и с останалото тесто, като разбира се можете да експериментирате с плънката.


Готовите охлювчета разточваме на тънък лист, като така получените гюзлемета печем върху сач или в моя случай - тиган с незалепващо покритие. Нека температурата да е средна или поне 2-3 от капацитета на котлона, за да не изгарят.


Много са вкусни, казвам ви. Дали защото аз съм си ги правила или защото Митко ми ги изяде, или защото майка ми поиска допълнително, не мога да кажа, но мисля, че пак ще правя :)
  


четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Бавно печено заешко с чоризо и гъби / Slow cooked rabbit with chorizo and mushrooms


Съвсем наскоро ви представих своята рецепта за заек в глинен гювеч. Тогава готвих с див заек, но в самата рецепта може да се използва и питомен. А такива зайчета взеха да ми се намират все по-често у дома, тъй като с наближаването на зимата дядо ми въвежда нов ред в неговата ферма за зайци. Ето защо и рецепти за заешко никога не са ми излишни. Този път обаче исках да опитам ястие, което се различава от предишното и така попаднах на тази рецепта, която веднага ме грабна. За щастие имах и необходимите продукти в хладилника, с изключение на магданоза, тъй като Митко бяга от него като вампир от чесън. В рецептата обаче е споменат, затова и аз го включих към необходимите продукти.


Много обичам заешкото месо, а сега още повече, след като проучих и колко е полезно това месо. Разбира се, че досега едно от най-предпочитаните меса за диети беше пилешкото, но през последните години то претърпя такива лабораторни експерименти, че вече едва ли можем да си спомним истинския му вкус. Свинското и телешкото месо пък имат и своите недостатъци при прекомерна употреба, ето защо появата на заешко месо на българския пазар е една добра алтернатива на вкусно и полезно. ( Е, ако е домашно, е най-добре :) )

Ако вече се навихте да сготвите такова месце в близките дни, ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
1бр. заек
250 гр. печурки
90-100 гр чоризо
2 пръчки канела
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 1/2 ч.ч. бяло вино
400 гр домати консерва
сол / пипер
зехтин
*магданоз за поръсване

В подходяща тава за печене (намазнете с олио/ зехтин) поставяме нарязания на порции и измит и почистен заек. Към него прибавяме гъбите, нарязани или пък, ако са по-дребни, цели.


Прибавяме нарязания на ситно лук, скилидките чесън, пръчките канела, сол и черен пипер на вкус и нарязания на кръгчета или дребни кубчета салам чоризо.


В оригиналната рецепта се използва консерва италиански домати, аз имах български и нарязах на средни парченца. След това сложих в купа заедно с бялото вино и добавих щедро зехтин. Всичко това изсипваме при заека и разбъркваме хубаво така, че да има от всички продукти навсякъде.

Аз сложих малко по-малко вино и допълних с топла вода. Сложете ястието във фурната и пуснете на максимум температура. След като заври, покрийте с фолио и печете до готовност още час и половина, докато месото само се отделя от костта.

Не мога да ви опиша колко вкусно ястие беше, и съм сигурна, че ще го приготвям отново и отново. Ако нямате заешко месо у дома, можете да го приготвите и с друго, както съм решила да опитам и аз съвсем скоро.

вторник, 22 октомври 2013 г.

Сладки ковчeзи за Хелоуийн / Sweet Halloween Coffins




Както обещах, ще ви разкажа по-подробно как да си направите сладките ковчези за Хелоуийн, които ви показах в публикацията си Хелоуийн - рецептите. Това ще бъде по-скоро пост в снимки, който да ви даде по-ясна представа за направата на тези сладки. Аз използвах готови блатове, тъй като са доста тънки, но вие можете да опечете и домашни по любима ваша рецепта.

 

За ковчезите ви трябват:
2 бр. (готови) блатове
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем
20 гр черен фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Започваме като изрязваме от блатовете формата на ковчезите. Можете да използвате и шаблон, но аз го правя на око. След като изрежа първата форма, ползвам нея за шаблон за останалите.
 
 

След това слепваме две по две фигурките, с пълнеж по желание, аз използвам течен шоколад.




След това измазваме получената пастичка с маслен крем.


След това я слагаме върху предварително разточения фондан, като препоръчвам този вариант на облепване :

Накрая украсете по желание с боички или айсинг. Аз използвах червен на Wilton,  който се втвърдява след изсъхването му и според мен е най-подходящ. Тези айсинги са чудесни, тъй като директно можете да прикрепите към него необходимия Wilton накрайник.


 
Украсата става много бързо и лесно, а пък и е също толкова вкусна :)

Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.2snrlwzH.dpuf
Тяхната направа ще пусна в отделен пост стъпка по стъпка, така че да видите целия работен процес.

Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpufова са изключително лесни,вкусни и бързи солени бисквити.
Необходими са ви:
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. хл.сода
1/2 ч.л. лимонена киселина
по 2 щипки риган и босил
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...