вторник, 22 октомври 2013 г.

Сладки ковчeзи за Хелоуийн / Sweet Halloween Coffins




Както обещах, ще ви разкажа по-подробно как да си направите сладките ковчези за Хелоуийн, които ви показах в публикацията си Хелоуийн - рецептите. Това ще бъде по-скоро пост в снимки, който да ви даде по-ясна представа за направата на тези сладки. Аз използвах готови блатове, тъй като са доста тънки, но вие можете да опечете и домашни по любима ваша рецепта.

 

За ковчезите ви трябват:
2 бр. (готови) блатове
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем
20 гр черен фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Започваме като изрязваме от блатовете формата на ковчезите. Можете да използвате и шаблон, но аз го правя на око. След като изрежа първата форма, ползвам нея за шаблон за останалите.
 
 

След това слепваме две по две фигурките, с пълнеж по желание, аз използвам течен шоколад.




След това измазваме получената пастичка с маслен крем.


След това я слагаме върху предварително разточения фондан, като препоръчвам този вариант на облепване :

Накрая украсете по желание с боички или айсинг. Аз използвах червен на Wilton,  който се втвърдява след изсъхването му и според мен е най-подходящ. Тези айсинги са чудесни, тъй като директно можете да прикрепите към него необходимия Wilton накрайник.


 
Украсата става много бързо и лесно, а пък и е също толкова вкусна :)

Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.2snrlwzH.dpuf
Тяхната направа ще пусна в отделен пост стъпка по стъпка, така че да видите целия работен процес.

Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpufова са изключително лесни,вкусни и бързи солени бисквити.
Необходими са ви:
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. хл.сода
1/2 ч.л. лимонена киселина
по 2 щипки риган и босил
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf
Засега ето ги накратко необходимите продукти за около 7 броя:
2 готови правоъгълни блата
200 гр течен шоколад
100 гр маслен крем за измазване)
250 гр черен / сив фондан
хранителни бои / айсинг за декорация

Отново от блатовете изрязваме форми на ковчези (аз ги правя на око), като от един лист излизат около четири двойки. Слепваме ги две по две с крем по желание (в случая течен шоколад) и ги измазваме с маслен крем. Обличаме с черен фондан и украсяваме. Аз направих две надгробни плочи в сиво и пет ковчега.
- See more at: http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/10/halloween.html?utm_source=bp_recent&utm-medium=gadget&utm_campaign=bp_recent#sthash.VH76GkNO.dpuf

Направи си сам: Макаронен мозък за Хелоуийн / DiY: Pasta brain for Halloween



"Леле, колко е ужасно и реалистично"  - такава реакция може да очаквате от своите гости при вида на това не по-малко ужасно вкусно ястие - макаронен мозък за Хелоуийн. Само в няколко супер лесни стъпки можете да втресете любимите си хора... възможност, която всеки любител на хоръра на бива да пропуска.


Отдавна ми се въртеше в главата как да пресъздам тази форма. От доста време завиждах нетайно заради разнообразието от формички за приготвянето на страшни изненади, предлагани на пазара в Щатите. Там всеки можеше да купи необходимите калъпи за мозък, ръка, дроб и т.н. от близкия магазин и да направи същото нещо, без много да му мисли.

"За щастие" България е родина на гениалността, породена от нуждата и липсата, така че не отне много време преди да ми хрумне тази идея. За направата на този мозък са ви необходими само:

кръгла купа
алуминиево фолио
олио / масло
300 гр едри макарони
100 гр кашкавал
1-2 с.л. крема сирене
червена хранителна боя


Препоръчвам ви да се спрете на по-едри макарони, които да могат да имитират гънките на мозъка впоследствие, така че макарони от вида на панделките в случая ще са неподходящи.

Първо започваме като сваряваме макароните според инструкциите на опаковката. След като са готови, ги отцеждаме от водата и добавяме 1 ч.л. масло, в което ги запържваме. Прибавяме нарязания на ситно кашкавал и крема сиренето. Всичко се разбърква добре, така че кашкавалът да се разпредели равномерно по макароните. Това е важно, тъй като той ще служи за спойка.


Накрая добавяме и няколко капки хранителна боя до получаването на желания от нас цвят. Още топли, изсипваме макароните в кръглата купа, която сме подготвили предварително по следния начин:

Обличаме хубаво купата с фолио, което леко е намазнено с олио / масло. От отделно парче фолио, изработваме преградата, която ще служи за разделянето на двете полусфери на мозъка и изглежда ето така.


Поставяме парчето в центъра на купата (то също трябва да бъде леко намазнено, за да може по-лесно да се извади от макароните впоследствие).


Оставяме макароните да се охладят напълно и обръщаме ястието в подходяща за сервиране чиния. Макароните са идеална гарнитура за предястие "Гробище", чиято рецепта можете да намерите тук.



четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Нежен мус от круши с парченца шоколад / Pear mousse with chocolate


Колкото и много човек да готви, все ще има нещо, което чака да се сготви. Така при мен в хладилника отново има един заек, (чийто генерален спонсор е дядо), няколко зелки от баба и една чиния с круши, които просто вече се начакаха.

И въпреки че не съм много в кондиция днес, заради "остатъците" от първия грип за годината, който ме навести, все пак реших, че не мога повече да отлагам. И тъй като крушите вече бяха започнали да загниват и бяха в онзи невероятен цвят - "зомби кафяво", трябваше да намеря рецепта, където се ползва пюре от круши. И да ви кажа честно - не са много!


Харесах си тази като основа на това, което ще нарека мой успешен експеримент. :) Радвам се, че успях да създам нещо толкова простичко на пръв поглед, но същевременно толкова елегантно и интересно.

Необходими продукти:

50 гр шоколад (плюс още за декорация)
2 бр. готови блатове
1 ч.ч. пюре от круши (2-3 круши)
250 мл течна сладкарска сметана
50 гр пудра захар
1-2 с.л. ликьор (аз използвах този)
1/2 с.л.  лимонов сок
1 пакетче желатин
1 щипка сол

за ганаша: 
100 мл сметана
100 гр черен шоколад

За крема с круши:
2 жълтъка
5 с.л. захар
2 с.л. сладък ликьор
1/2 ч.ч. пюре круши

Като за начало изрязваме с помощта на чаша малки кръгчета от готовите блатове. Аз успях да направя общо осем двойки кръгчета.


Следващата стъпка е да приготвим муса. В касерола смесваме пюрето от круши, лимоновия сок, пудрата захар, щипка сол и една супена лъжица от плодовия ликьор. Аз използвам домашно направения ми смокинов ликьор, тъй като прекрасно се съчетава с вкуса на круши.


Слагаме касеролата на котлона и бъркаме, докато всичко се хомогенизира. След това добавяме накиснатия предварително в малко вода желатин и разбъркваме, докато се разтвори в пюрето, като внимаваме течността да не заври.
След като всичко е готово, дърпаме от огъня и оставяме леко да се охлади, като през това време разбиваме сметаната в подходящ съд.


Прибавяме пюрето от круши към сметаната, като разбъркваме хубаво. Аз реших да добавя и останалите парченца от блатовете, както и малко нарязан на ситно черен шоколад с лешници.


Смесете всичко хубаво, като се стремите да запазите въздушността на десерта.


Сега сложете по две-три супени лъжици от сместа върху едно от капачетата, като се стремите да е разпределена равномерно. След това поставете още едно капаче отгоре, и изравнете муса посредством нож. Технологията е същата като измазването на торти. Първоначално се опитах да направя малки "якички" на капачетата с помощта на хартия за печене, но се оказа, че само си усложних работата. Всъщност мусът е достатъчно плътен и може да се оформя и така.


Следва направата на ганаша. В касерола затопляме сметаната и след като е пред завиране, добавяме  шоколада. Разбъркваме хубаво до пълното разтапяне на шоколада.


След това разпределяме от шоколада върху муса, като се стремим да оформим "богати" шоколадови капачета.


Ето ги и в завършен вид:



След като опитах муса, си дадох сметка, че десертът може да понесе още круши. За следващия път със сигурност ще добавя още пюре от круши към него, но за този път реших да създам още един елемент  към десерта. Той не е задължителен и можете да го пропуснете. Ако решите все пак да си поиграете на готвене още малко, ето какво трябва да направите:

Тъй като разполагах с още от презрелите круши, изчистих няколко и направих още половин чаена чаша пюре. След това разбърках с миксер два жълтъка и  5 с.л. захар (плюс още една лъжичка от ликьора, по желание), до побеляването им. Пренесох на котлона на водна баня, докато кремът се сгъсти. Това е и техниката за направата на класически крем "забайон", за който съм ви разказвала подробно в рецептата за моето тирамису.
Още топлия крем оставяме на страна и през това време слагаме отново на котлона да се затопли пюрето от круши. Накрая прибавяме пюрето към още топлия крем, при продължително бъркане.

Така готовия крем разпределяме на дъното на чиния за сервиране ето така:


Отгоре поставяме  муса и украсяваме с резен прясна или изсушена круша.


Не пропускайте да направите този очарователен десерт за вас или вашите гости!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...