вторник, 13 август 2013 г.

Миди с къри / Mussels with curry

 


След морето дълго оставам на морска тематика и наблягам главно на риба и морски дарове у дома. За моя голяма радост в града ни има вече магазин, в който мога да намеря пресни миди поне един път в седмицата, а това си е напълно достатъчно :) Цената на мидите е около 5 лева на килограм, което ги прави предпочитана полезна храна. А те са точно такива! Мидите са не само богати на цинк и фосфор, но и директно ни зареждат с хормон на щастието :) Ето защо не пропускам да ги приготвям и вече съм ви представяла моята рецепта за миди в бяло вино.

Този път обаче реших да опитам нещо съвсем различно, като тази малко нетрадиционна рецепта за миди с къри и кокосово мляко. Рецептата е от списание Good Food и реших да я следвам, колкото може най-точно. (В същия ден реших да приготвя за първи път и калмари, като рецептата за тях ще намерите тук.) Малко се притеснявах дали сладостта на кокосовото мляко няма да се усеща натрапчиво и за мое щастие - не, въобще не се усеща.  Подправките си казват своето и накрая се получи уханен копринен бульон, който гали небцето, и леко пощипва езика със своята пикантност.

Както ще забележите тук, няма включена готова смес от къри, а сами я приготвяме като смесваме сами нужните подправки. Ще се убедите в предимството на домашно приготвеното къри, което изобилства от аромати и има невероятно свеж и неповторим вкус. За целта препоръчвам да използвате корен от джинджифил, а не такъв на прах.


Друг важен компонент е изборът на свежи и люти (според вкуса ви) зелени чушки. Аз се спрях на два вида и направих микс от тях:


Преди да продължим обаче вижте какво ви е необходимо:

Необходимите продукти:
1кг пресни черни миди
1 глава лук
парче пресен джинджифил (колкото палец)
4 скилидки чесън
2 зелени люти чушки
1 ч.л. горчица
1/2 ч.л куркума
2 ч.л. кимион на прах
2.ч.л. кориандър на прах
400 мл консерва кокосово мляко
лимон за сервиране
олио за пържене
сол / черен пипер

Започваме, като хубаво измиваме със студена вода мидите. Почистваме ги и изхвърляме онези, които са отворени или при силно почукване не се затварят.
 

В дълбоко тенждере сложете малко олио и го загрейте. В него запържете до светлокафяво нарязания на ситно лук. 

 

След това добавете нарязаните на ситно - чесън, люти чушки, нарендания джинджифил и останалите подправки.


Овкусете и със сол и черен пипер. Всичко се запържва за 3-4 минути, докато пуснат ароматите си. 
 

След това изсипваме кокосовото мляко ( добавяме и лъжичката горчицата) и оставяме да заври. Аз купих кокосовото мляко от Кауфланд и изглежда ето така:


Когато заври, намалете котлона и оставете да покъкри още 3-4 минути.


 Накрая добавете и мидите, сложете похлупака и увеличете котлона на максимум. Оставете всичко да ври още 3-4 минути, или докато мидите се отворят.

Поднесете мидите още топли, гарнирани с парченца лимон.



Никой у дома не можа да устои на тази рецепта и макар да похапнахме миди и на морето, всички се съгласихме, че нашите си бяха по-вкусни :)





петък, 9 август 2013 г.

Направи си сам: Кътче от морето / DIY: A little piece of the see





"Ако имаше начин да си вземем морето с нас", това изречение си казваме всеки път с Митко, когато трябва да си тръгваме от "нашето" райско място. Можем да стоим с часове на кея, наблюдавайки разбиващите се в скалите вълни и усещайки дъха на морската вода, разтворен във въздуха. Да, определено сме от хората, които обичат морето. И не, защото обичаме планината по-малко, но може да се каже, че сме от този вид, който обича морето и планината най-много. :)


Митко е зодия риби и като чудесен техен представител е обвързан с водата под всякаква форма. На морето обаче мога да се насладя на ухилената му физиономия по 24 часа, защото определено това е мястото, което му действа най-добре. Аз дълги години си мислех, че не обичам толкова морето, може би защото не можех да плувам, а и не мислех, че ще успея да се науча толкова късно. Това мое мислене се промени драстично след определени събития и не само, че се научих, но се научих и съвсем сама. Сега трудно можеш да ме изкараш от водата и за мен плуването е може би едно от най-прекрасните усещания.

 
И тази година бяхме на любимото ни място, далеч от шумните и препълнени с хора курорти.
Този път обаче реших, че трябва да си взема частичка от него с мен на тръгване, затова събрах малко пясък в бутилка и разбира се - различни видове мидички и камъчета. Митко си намери и едно предало Богу дух раче, но още "ухаеше", затова тези дни  се проветрява на терасата :)


Добре, че имам голям набор от стъклария, така че не ми беше трудно да измисля къде да аранжирам "морското си кътче" . Ето ги и всичките неща, които използвах:



1. Първо напълних поставката за торта с пясък:


2. След това започнахме да украсяваме с миди и камъни:



Ето го и крайният резултат: 

 



 Останалите мидички събрахме в друг вид стъкленица и отново поставихме за украса: 


вторник, 6 август 2013 г.

Класика в жанра - Сладкиш със сливи и кайсии / Classic : Apricot Plum Cake



Ако има десерт, който се приготвя почти във всяка кухня през лятото, сигурно е този - сезонни плодове върху пухкаво тесто, поръсено обилно с пудра захар. Има много вариации, както като избор на плодове, така и начин на приготвяне, и така и не знам, от къде е оригиналната рецепта. Моята е под формата на изтормозено листче :)

Този сладкиш  е супер подходящ и ако сте новак в готвенето и искате да спретнете нещо сладко за първи път. Със сигурност ще ви помогне това,  че се готви лесно, става бързо и се изяжда... светкавично :)


Е, все пак не е най-оригиналната и неповторима торта, но както казвам винаги - не подценявайте простите ястия. Те са класика поради причина!  :)

И така, ето ги необходимите продукти:

125 гр краве масло (меко)
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 ч.л.сода
2 ч.ч. брашно
3бр. яйца
1 ч.ч. захар (плюс малко за овалване на плодовете)
пудра захар за поръсване

Разбиваме първо яйцата със захарта до побеляване, а след това добавяме размекнатото масло и продължаваме да разбиваме. 


През това време гасим содата в киселото мляко и оставяме да шупне. Добавяме постепенно пресятото брашно към яйчено-маслената смес. Добавяме и киселото мляко и разбъркваме всичко отново. Получава се гъсто кексово тесто. В покрита с хартия за печене тава разстиламе развномерно тестото.( По принцип сладкиша е много пухкав и се пече в тавичка с размери 22-26 см, но този път имах много плодове и го изпекох  в голяма тава, така че се оформи нещо като плодова пита.) Нарязаните плодове овалваме в захар и подреждаме по желание върху тестото. 
 


Тази красота печем до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.


При мен бе около 15-20 минути.


Прекрасен сладкиш само за няколко минути :)





Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...