сряда, 10 юли 2013 г.

Плодови тарталети с крем шампанско / Fruit tarts with Champagne Cream


Така стоят нещата вкъщи - аз готвя и дегустирам, а после -  Митко яде или по-скоро изяжда! Всичко! (Слава Богу, че нищо не му се лепи :) ! ) Повечето пъти успявам да заделя някое и друго парче от ястието или десерта и така "намазват" и роднините от двете страни. Е, тук не беше такъв случая! Смятам да наема детектив да разнищи казуса, но така и не разбрах къде изчезнаха тези тарталети. Така че снимките са единственото доказателство, че те са съществували, но веднага щом обърнах гръб да оставя фотоапарата -  бяха изчезнали. Това, разбира се, винаги е добър знак - десертът е не просто хубав, а много, ама много хубав. 

"Няма по-голямо ласкателство за кулинаря от празните чинии", както се казва :)


Може би няма по-класическа и романтична комбинация от ягоди и шампанско. А според мен няма и по-романтичен сезон от лятото. Сега е времето на почивките, цялото ни тяло се зарежда със слънце и произвежда хормон на щастието на пълни обороти :) Ето защо е и идеално време да приготвите този ефирен десерт, а пък вече нямаме проблем да намираме ягоди целогодишно. Вие, разбира се, можете да решите да смените плодовете с някои други по ваш вкус!
Аз си избрах хубавите домашни ягоди от градината. Те са невероятен сорт и досега не съм намирала да се продават такива. Те са по-кръгли и тъмни на цвят от обикновените ягоди, но  и са много по-сладки и ароматни.
Друг важен детайл в настоящата рецепта е избора на наистина хубаво шампанско или сладко вино. Изберете го според вкуса си, но не посягайте към евтините вина. Само ще направи крема кисел и едва ли ще му се насладите както трябва. Но да не протаквам повече, ето и необходимите продукти:

За тарталетите:
рецептата от тук

За крем шампанско направих половин доза, тъй като от тестото излизат максимум десет кошнички, но ако решите да направите пълна доза, просто удвоете продуктите:

За крема:

4 жълтъка
1/4 ч .ч. захар
1/2 ч.ч. хубаво шампанско или сладко десертно вино
1/2 ч.ч. сладка течна сметана

Правим тарталетите по рецептата по-горе. Този път ги направих малко по-дебели, което ги направи още по-вкусни.
Крема приготвяме, като разбъркваме хубаво с миксер жълтъците със захарта, докато побелеят. След това прибавяме и шампанското и опитайте. Тук е моментът да прецените дали да добавите още малко захар. Както казах, всичко зависи от избора ви на вино / шампанско.

След като сместа е хомогенизирана, я прехвърляме в подходящ съд на котлона. При непрекъснато разбъркване, варете крема до сгъстяване. След като се сгъсти, махнете от котлона и оставете да се охлади, най-добре върху купа с лед, а след това и в хладилник. Когато е готов, разбийте сметаната и смесете с крема.


Разбърквайте, докато получите плътен крем с равномерен цвят и текстура. Сложете крем във всяка тарталетка и украсете с плодове по желание.


Листенца от свежа мента и лека поръска от пудра захар е идеален завършек за този свеж летен десерт.


Усетете романтиката на лятото с тези "Плодови тарталети с крем шампанско"


понеделник, 8 юли 2013 г.

Вързопчета от зелен боб и бекон / Green bean and bacon rolls

 

Харесах идеята за това ястие преди не повече от седмица, но вече ги приготвих два пъти и се изядоха всичките :) В оригиналната рецепта се използват аспержи, но тъй като сме в сезона на зеления фасул (пък и защото повече го обичам), ги замених с него. Това му е хубавото на домашната храна - винаги я  приготвяме според вкуса си и никога, ама никога няма нещо, което не обичаме като подправка или продукт :) 

Обичам да готвя със сезонни плодове и зеленчуци. По този начин мога да се насладя на всеки  месец от годината по уникален начин, защото сергиите на пазара ни предлагат голямо разнообразие от различни вкусотии от природата от седмица до седмица :)


Така стана и с този свеж и хрупкав зелен фасул. Самият му цвят ме привлече от метри в магазина и реших, че до края на деня ще съм приготвила нещо изумително. И така и стана! Ако искате и вие да опитате тези вързопчета, вижте първо необходимите продукти:

Необходими продукти за 6 бр:

6 резена хубав бекон
250 гр зелен фасул

150 гр тесто
1/2 малка глава кромид
1/2 пресен чесън (или 2 скилидки)
червен пипер
олио
сол

За начало измиваме и почистваме от дръжките фасула, а след това го бланшираме за няколко минути във вряла подсолена вода. Ще познаете кога е готов, като забележите засилване  на цвета и омекване на шушулката.


Отцеждаме от водата и слагаме 1-2 супени лъжици олио да се загряват в подходящ тиган за пържене. През това време нарязваме на ситно чесъна и лука.

 

  

В загрятата мазнина запържваме за кратко чесъна и лука, колкото да пуснат ароматите си и добавяме зеления фасул. Овкусяваме със сол и червен пипер на вкус. Запържваме за още 3-4 минути. Махаме от котлона и оставяме настрана.


Докато  фасулът поизстива,  се захващаме с разточване на тестото. Използвам всякакво солено тесто - обикновено, което се надига повече при печене, или това, което е по-хрупкаво, но е идеално, ако искате да оформите панделките или други малки детайли.
От тестото откъсваме малки парченца, които оформяме на фитили, а след това ги разточваме на тънка лента.  Взимаме една шепа от фасула (около 6-7 броя) и ги поставяме в единия край на бекона. Завиваме плътно първо в бекона, а след това по същия начин и в тестото.


Така процедираме и с останалите продукти. Аз имах малко останало тесто и оформих тези симпатични панделки, които добавиха още чар към сладурските вързопчета :)


Нареждаме ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги пъхаме във фурната. Печем на 200 градуса, докато тестото се зачерви. Когато са готови, ще усетите невероятната комбинация от ароматите на бекона, тестото и запечения зелен фасул.


Поднесете в индивидуални порции, като предястие или в комбинация към основно ястие като гарнитура. Каквото и да решите, със сигурност ще им се насладите! 

Опитайте!



вторник, 2 юли 2013 г.

Тарталети с кайсии /Apricot Fruit Tarts



Най-сетне дойде време и за тази рецепта, защото сме в сезона на кайсиите. Снимките са от богатия ми архив, който събирах за стартирането на блога. Приготвих тези нежни кошнички с вкусен крем и шоколад преди повече от година за първи път, но от тогава все по-често и по-често ги правя. 
На пръв поглед изглежда, че за изработката на тарталети си трябва малко повече врътка, но според мен не е така. Ако разполагате с формичките, няма да ви отнеме повече от час. Няма как да не отбележа, че този вид десерти винаги хващат окото заради своята кокетност и са предпочитани за специални събития. Защо да не превърнем обаче един обикновен ден в специален, като изненадаме близките си с нещо толкова изкусително.

А ето и необходимите продукти:

Продукти за тарталетите:
200 г брашно
3 с.л. пудра захар
100 г масло 
1 жълтък 
3 с. л. ледена вода 
1 ч. л. бакпулвер 
1 ванилия 


Крем Ванилия:

4 жълтъка 
50 гр. захар 
30 гр. царевично нишесте 
250 мл. прясно мляко 
1-2 ванилии
или тази рецепта

Още:
100 гр течен шоколад (по желание)
6-8 бр. кайсии  
   
Започваме с приготвянето на тестото за тарталетите, като в купа пресяваме сухите съставки - брашното, бакпулвера и пудрата захар. 



Към тях добавяме нарязаното на парченца масло, което е на стайна температура, но не прекалено размекнато. Омесваме за кратко и добавяме жълтъка, ванилията и водата. Продължаваме да месим, оформяйки топка тесто. Увиваме го в опаковъчно фолио и го оставяме в хладилника за около половин час.

След като мине времето, изваждаме необходимите формички за тарталети и точилка. От тестото откъсваме малки топчета, които разточваме и оформяме според формичките. Излишното тесто по краищата изрязваме с нож, а дъното на кората надупчваме с вилица, за да не се надигне при печенето.


Така оформените тарталети печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. При моя първи опит (тук на снимката) бях направила краищата по-тънки, затова и леко ги позапекох.



Докато тарталетите изстиват, се захванете да приготвите крема. Когато ги приготвих преди време, съм използвала първата рецепта, която е с по-малко съставки и идеална, ако искате да приготвите точното количество, а пък ви се намират и останали жълтъци в хладилника. Ако искате, можете и да използвате втората рецепта, която е за традиционния крем "Ванилия", от което ще излезе доста повече крем.

За приготвянето на крема по първата рецепта загрейте млякото на котлона, на умерен огън. През това време разбивайте и жълтъците със захарта до побеляването им. След това добавете и царевичното нишесте и разбъркайте добре.  
Когато млякото е пред завиране, го добавете на тънка струйка към жълтъците при непрекъснато бъркане, като внимавате да не се пресекат. 
След това връщаме сместа в тенджерата на котлона и при непрекъснато бъркане, сместа трябва да се сгъсти на хубав крем.  Махаме от огъня и добавяме ванилията. 
Готовият крем изстива най-лесно като се изсипе върху измит с ледена вода метален поднос и се покрива с прозрачно фолио, за да не се образува коричка. Оставя се да изстине.

Тарталетите сглобяваме, като слагаме една малка лъжичка течен шоколад на дъното, а отгоре слагаме обилно от крема "Ванилия". Накрая завършваме с нарязани кайсии и поръсена пудра захар. Можете да изберете да не слагате от шоколада и да украсите по ваше желание. Изпробвайте въображението си с този прекрасен летен десерт. Добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...