четвъртък, 27 юни 2013 г.

Рататуй а ла Люси / Ratatouille a la Lussi

 

Всеки човек си има любими миризми, които успяват да го отнесат на някое хубаво място - понякога това са уханието на морска вода, хубав парфюм, пресен хляб и най-вече някоя вкусна гозба. Едно мое любимо ухание е на... зеленчуков магазин. Разказвала съм ви, че като малка гостувах на леля си в Пловдив, но не съм ви казвала, че те имаха доста успешен зеленчуков магазин. Освен че обожавах да ходя на работа с нея и да й помагам, всеки ден се наслаждавах на десетките различни и прекрасни аромати на пресните плодове и зеленчуци.
И така се зароди и невероятната ми любов към отглеждането на собствени зеленчуци, както и разбира се тяхното (почти винаги) успешно приготвяне :) Сега сме именно в такъв сезон и вече се появиха първите пресни тиквички и картофки на село. Когато се прибрах у дома, веднага направих списък какво мога да направя с тях и се спрях на  Рататуй, ама по моя рецепта :)

Едва ли има някой, който, когато чуе за това ястие, не се сеща за сладкото мишле от едноименния анимационен филм, което успя да покори и малки и големи с голямото си сърце и вярата, че "Anyone can cook!" / "Всеки може да готви!"

Вкъщи много не си падат по патладжана, затова реших да не го включвам, а използваната в традиционния рататуй жълта тиквичка така и не намерих, затова я замених с пресни картофи. Може да се каже, че е нещо като измислен рататуй, но съм сигурна, че ще ви хареса и в този вариант.


За целта използвах домашни зеленчуци, така че са по-дребни, но затова пък много по-вкусни.

Вие можете да изберете и по-големи, в зависимост от тавичката или порцията, която искате да приготвите. Аз използвах малка 20 см форма и следните зеленчуци:

Необходимите продукти:
6 малки домата
3 малки картофа
1 малка тиквичка
1 пълна с.л. доматено пюре (използвах домашна апетитка)
1/2 червена чушка
1/2 средна глава лук
4-5 стръка магданоз
2-3 листа босилек (пресен или сух)
сол на вкус
щипка захар
олио

Започвам, като нарязвам на средни кубчета - три малки домата, чушката, лука и магданоза.

 

Затопляме котлона на 2/3 от капацитета му и запържваме в малко олио лука, докато стане прозрачен. Добавяме нарязаните домати и чушката. Слагаме щипка захар и 2 щипки сол. Накрая добавяме доматеното пюре и нарязания магданоз и босилек. Нямах пресен босилек и сложих сушен домашен босилек.

Тази смес изсипваме в намазнена тавичка и разпределяме равномерно по дъното. Започваме да нарязваме на тънки кръгчета тиквичката, картофите и доматите.
Важен детайл е зеленчуците да са горе-долу еднакви на големина, за да могат да се редят по-лесно, а пък и е по-красиво.

 
 Внимавайте и при картофите, тъй като на тях им трябва повече време за готвене. Нарязвайте ги много на тънко, и ако не са от пресните, може да се наложи да ги бланширате леко, за да сте сигурни, че няма да останат сурови.
Започвайте да редите резен картоф, след това домат, след това тиквичка и така докрай.

 

Така подредено, ястието поръсете със сол на вкус и полейте с олио и  вода. Завийте с фолио и печете на силна температура около 200-220 градуса за 30 минути, докато ястието хубаво се задуши и картофите станат готови. Проверявайте ги. След това махнете фолиото и печете, докато течността поизври и зеленчуците се запекат леко по краищата. При мен отне още 10-15 минути.

Извадих от фурната и оставих да изстине леко и да попие от ароматните сокове. Сервираме и украсяваме с пресен  магданоз или босилек.
Едно от най-леките и вкусни ястия, което някога съм опитвала, а основата от домати и лук се топи в устата.

 



вторник, 25 юни 2013 г.

Страхотен шоколадов сладкиш с тиквички / Amazing Choco cake with zucchini



Тези дни  ме подсетиха за тази рецепта и реших, че явно трябва да я приготвя и споделя с вас. Наистина на пръв поглед изглежда странно, но може би това е един от най-хубавите и лесни десерти, които ще опитате. Да, наистина използвам тиквички, зелени тиквички, а не тиква :)
Можете да го забъркате точно за 5 минути, а количеството, което се получава, може да нагости и най-гладните гости. Но стига съм го хвалила, направо ще ви покажа как се прави и как изглежда и съм сигурна, че ще го приготвите още тази седмица. А когато го направите, не пропускайте да споделите с мен :)
И така, ето и необходимите продукти:
4 яйца
250 гр брашно
375 гр фина захар
350 мл олио
340 гр нарендана тиквичка
65 гр хубаво какао
2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1.ч.л. канела
1/2 ч.л. сол
90 гр орехи/ лешници


И така, започваме, като в дълбока купа смесваме брашното, захарта, содата, бакпулвера и солта. Ако нямате фина захар, можете да я смелите леко в блендера или да я замените с пудра захар. Добавете какаото и канелата и разбъркайте хубаво, докато сместа придобие равномерен цвят.


 В друга купа разбийте леко яйцата и ги прибавете към сухата смес заедно с олиото. Започвайте да разбърквате хубаво - получава се плътно шоколадово тесто. (Ако е много гъсто, можете да добавите малко гореща вода. )

 

Докато бях в магазина, премерих на кантара една средно голяма тиквичка, която беше към 400 гр, така и прецених колко голяма тиквичка да използвам. Напълних около 2 чаши и половина от 250 мл - ето такива за нужното количество. ( Ако трябва да съм честна, според мен сладишът може да побере поне 400-450 гр тиквички, ако не и повече. Всичко е въпрос на личен избор, но следващият път ще сложа поне 3 чаши и половина)

 
Накрая прибавих и начуканите орехи (лешници). Разбъркваме хубаво и изсипваме в намазнена и набрашнена тавичка за печене. Сместа никак не е малко, почти пълна купа за миксер, затова пекох в два съда и направих общо два сладкиша. Единият просто беше по-малък.


Сладкиша печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 - 40 минути или докато забучен нож излиза чист от центъра на сладкиша.

Можете да украсите сладкиша с шоколадов ганаш, пудра захар или просто още ядки. А защо не и трите наведнъж :)


Заповядайте едно парче от това пухкаво шоколадово удоволствие!
 
 

Вишновка / Sour Cherry Liqueur




Ако има нещо, което приготвям всяка година, то това е домашната вишновка. Много я обичам и то главно, защото е идеална за приготвянето на всякакви видове десерти. Друг е въпросът, че "пияните вишни" са ми любимите бонбони :) Ето, че и тази година не пропуснах да направя някое и друго шише, въпреки че имам още от миналогодишната. Ако не сте правили досега, а имате вишни под ръка - последвайте тази рецепта за вкусно опиянение :)

За вишновката ви са необходими:
2 кг вишни
1 кг захар
1 литър ракия с около 45-50 C, или спирт

Такаааа... правила съм я по няколко начина, затова ще ви ги кажа всичките, а вие ще си прецените как ще я направите така или иначе. Все пак ще трябва да измиете вишните и да ги  почистите. Най-лесно е да използвате голям 3-литров буркан, тъй като по-лесно ще можете да изваждате вкусните плодове. Можете разбира се и да я затворите в няколко стъклени бутилки.  Сложете плодовете, а след това сложете и захарта. Залейте с ракията и затворете съда.  Хубаво е да ги поставите на слънце, на терасата например, за около 3 седмици, като не забравяте да ги разклащате. Можете по-късното да прецедите течността и да я сипете в (други) бутилки. Аз обаче си ги държа така, като по този начин си запазвам плодовете за различни видове десерти.

Ето тук разликата между миналогодишната вишновка в буркана (със силен наситен цвят) и новата реколта, с блед розов цвят:


Ако решите да направите само едно шише от вишновка, сложете почистените вишни в бутилката, като те трябва да са почти до средата на бутилката.


С фуния сипете около 300 гр захар или горе-долу колкото са вишните. Долейте с ракията и продължете с процедурата, както е описана по-горе.

Така или иначе, няма къде да сбъркате - алкохол, захар и ароматни плодове. Можете да добавяте различи видове аромати и подправки по желание (карамфил или канела), но аз я обичам чиста.

А цветът й е просто неустоим...заповядайте на по чаша :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...