четвъртък, 20 юни 2013 г.

Многопластова салата с кус кус / Multi-Layered Salad with Couscous


Високите температури определено намаляват апетита и ни се иска да консумираме по-леки и свежи храни. Като салатките, без които лятната трапеза би била невъзможна. Понякога дори една по-богата салата ни е достатъчна да се заситим за вечеря, особено ако я гарнираме с чаша студена бира (не че на някой му стига само една :) )
Едно такова салатище ви представям и сега, защото определено не е в малко количество, пък и си е една голяма витаминна бомба. Подходяща е особено, когато имате гости, именно защото е голяма, пък и е ефектна като начин на представяне. Прилича на традиционен английски трайфъл, но със зеленчуци. Салатата съм я правила няколко пъти, като съм включвала и разни меса - като шунка и луканка, но обичам по-лекия й изцяло зеленчуков вариант. 
Най-важният инвентар в случая е голяма прозрачна купа, в която ясно да се виждат различните видове слоеве.

Ето и примерните продукти за една средно голяма салата:

1 бр. краставица
2 бр.  домати
1 бр глава лук
1/2 консерва царевица
1 ч.ч. сварен кус кус
1/4 глава зеле
2бр. моркова
2бр. зелена чушка
1/2 връзка копър
150 гр майонеза
100гр кисело мляко
1 ч.л. горчица
зехтин/олио
сол

Започваме, като на дъното поставяме зелето, тъй като то става най-вкусно, когато е най-омачкано. Можете предварително да го овкусите. След него са наренданите моркови, поръсваме половината нарязан копър, а след него и царевицата. Върху този пласт слагаме майонезата. Продължаваме с пласт от сварен кус кус, а върху него нарязаните на кръгчета зелени чушки. Заливаме с киселото мляко, разбито с горчица. Накрая добавяме нарязаните на кръгчета домати, краставици и лук.
Ето и още няколко съвета за салатата:
Можете да овкусявате салатата през 2 пласта с малко сол и олио, но внимавайте да не прекалите. За завършек на салатата можете да нарендате сирене, но трябва да внимавате да не стане прекалено солено.
Можете да замените киселото мляко с още майонеза или заквасена сметана, в зависимост от това колко тежък дресинг искате да има.
Сложете любимите си продукти в тази салата и направете сами своите идеални пластове и цветове - няма как да сбъркате.
Да ви е сладко!

понеделник, 17 юни 2013 г.

Двойно шоколадова тарта с вишни / Double Chocolate Tart with Sour cherries



Няма как - в сезона на плодовете сме и все търсим нови и интересни рецепти, с които да изненадаме близките си, а и да включим някой от наличните плодове. Така направих и аз, като експериментирах с тази лесна за приготвяне двойно шоколадова тарта. Рецептата е адаптирана от книга на сладурана Джейми Оливър, като избрах да използвам вишни вместо малини.
И този път не минах без да си взема няколко бележки за следващия път, тъй като рядко става идеално още с първия опит, но пък важното е, че си стана много вкусно. Нямах много наличен черен шоколад и използвах млечен, което реших, че подслади използваните от мен вишни. Ако и вие обаче се спрете на малини, може би черният шоколад ще е наистина по-подходящ.

Да си призная - успях да направя голяма беля, като смених съставките за кората.
Оказа се, че бях останала без брашно и избрах да направя кората със счукани бисквити като за чийзкейк, но когато я правя по оригиналната рецепта повече ми харесва и затова ви препоръчвам да си следвате рецептата.
Сигурна съм, че ще ви хареса, затова и веднага ви казвам необходимите продукти:

За кората:
1/2 ч.ч. масло (около 8 с.л. или 110-115 гр)
1/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч.какао
1 1/3 ч.ч. брашно
1бр. яйце
щипка сол

За пълнежа:
шепа почистени вишни
1 1/3 ч.ч. течна сметана
5 с.л. захар
50 гр хубав (черен) шоколад
1 яйце


Тестото за кората приготвяме, като в купа смесваме брашното, какаото, солта и захарта и разбъркваме добре. После прибавете маслото и почнете да мачкате, докато добие вид на мокър пясък. Накрая прибавете и разбитото яйце, оформяйки хубаво топче тесто. Както обикновено се прави с такова тесто, увийте в свежо фолио и оставете за час в хладилника.

След час разточете тестото и оформете върху добре намаслена тавичка за пай. Ако използвате малки тавички, тестото ще ви стигне за две кори.


За да избегнем надигането на тестото при печенето, трябва да надупчите добре тестото с вилица или да поставите парче хартия за печене със зърна стар боб върху нея. Готовото тесто печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса.

През това време преминаваме към направата на шоколадовия крем, като в подходящ съд слагаме сметаната и захарта на средна температура на котлона. Когато е пред завиране, махаме от огъня и добавяме натрошения шоколад. Разбъркваме до пълното разтваряне на шоколада.


В отделна купа разбийте яйцето и към него започнете да прибавяте постепенно от топлата шоколадова смес, като продължавате да бъркате. Върнете обратно в съда на шоколада и преместете отново на котлона. Оставете да поври за няколко минути.

Извадете готовата шоколадова кора от фурната и изсипете в нея шоколадовата смес. Сложете почистените вишни и върнете в печката.


Печете за около още 10 минути. Тартата е готова, когато сместа е запечена, но все още се тресе леко.
Опитайте и вие и се насладете на тази вкусна шоколадово - плодова комбинация!



събота, 15 юни 2013 г.

Шведски кюфтенца и картофени рьощи / Swedish Meatballs and Rösti


Тези няколко дни се лее дъжд и в небето проблясват гръмотевици. За някои това е "лоша прогноза", но аз обичам това време. Обичам стичащата се вода по улиците и свежият прохладен въздух, който се настанява на мястото на тежкия запарен дъх на лятото. След дъжда ароматът на липите се засилва и можеш да го усетиш във всяко кътче на дома си, ако е отворен и само един прозорец.
Когато дъждът започне да се сипе с такава мощ, че виждам хората да се затичват напосоки за да се скрият, ние с Митко бързаме да се приготвим за излизане. :) Това се случи и вчера и разхождайки се из празния площад се наслаждавахме на единствения звук от падащите капки по чадъра. Срещнахме единствено няколко приятели, които потвърдиха "Ех, само металисти навън по това време" ...

Подобна атмосфера винаги ме вдъхновява да приготвя нещо от скандинавската кухня, защото все пак тя е винаги "Grim and frostbitten" :) Спрях се на Швеция и по-точно традиционните им кюфтенца в ароматен сос, гарнитура от сладко и хрупкави картофени рьощи.


За да ми върви готвенето по вода, бе на фона на дискографията на великите Amon Amarth, които обожавам.

А и те обожават кюфтенцата:



 "Aaaaa, защо няма кюфтета за вечеряяяяя"


както и всеки, който ги е опитвал:

"Всеки, който обича шведски кюфтета да вдигне ръка"


Не малко пъти съм казвала колко много ме вдъхновява музиката за всичко, което изисква креативност и именно затова е почти невъзможно да готвя без подходящия музикален фон. :)




 Разбира се, нямаше как да не сложа и нещо на Hypocrisy в плейлистата:




А сега бегом към рецептата, като започнем с необходимите продукти:

За кюфтенцата:
1кг кайма смес
1/2 ч.ч. галета
1бр. голяма  глава лук
2бр. яйца
3.с.л. масло
100 мл прясно мляко
1 ч.л. горчица
1/2 ч.л индийско орехче
1 ч.л.черен пипер
щипка лют червен пипер
1/2 ч.л.бахар
1 1/2 ч.л.сол

За соса:
3.с.л. масло
1/2 ч.ч. готварска сметана
3 ч.ч. телешки бульон
4 с.л. брашно
1/2 ч.л. захар
1/4 ч.л. сос "Уорчестър"
сол и черен пипер (на вкус)

За картофените рьощи:
1 кг картофи
1 яйце
черен пипер
сол

Приготвянето на кюфтенцата ще започнем с нарязването на лука на дребни кубчета, като след това ще ги запържим  в разтопеното масло на средна температура. Така лукът няма да прегаря, а просто ще омекне и стане прозрачен. Прибавете и солта и разбъркайте.


Когато е готов, след около 4-5 минути, го изсипете в подходящ съд, аз използвам метална купа. Добавете млякото, галетата и двете яйца. Разбъркайте хубаво до получаването на каша със средна гъстота.

 

Добавете каймата и подправките и омесете хубаво. Така овкусената кайма покрийте с опаковъчно фолио и оставете за около час в хладилника, за да попие ароматите.
След като мине времето, оформете кюфтенцата. Има два начина за да ги приготвите. Можете да ги запържите за няколко минути, докато се запекат, но останат все още меки и сочни. Ако имате няколко котлона, няма да е проблем да приготвяте и соса през това време. Но ако решите, можете да изпечете кюфтенцата за около 20 минути във фурната, в тавичка, покрита с добре намазнено фолио. Така ще можете да приготвяте соса спокойно на котлона. Който и вариант да изберете, все ще станат вкусни :)

За соса запържваме в разтопеното масло, отново на средна температура, брашното, докато започне леко да покафенява. Добавяме на няколко пъти бульона, като разбъркваме непрекъснато. Ако сосът по случайност стане по-гъст, можете да го разредите с още топла вода, но при мен се получи идеално. Добавете сол, черен пипер на вкус, 2-3 капки сос "Уорчестър" и захарта. Накрая прибавете и сметаната и оставете да къкри, докато се сгъсти. През това време кюфтенцата ще станат готови и ще можете да ги прибавите към ароматния сос.




Картофените рьощи можете да приготвите малко по-рано, защото ви се очертава доста пържене. Можете също така да ги запечете на фурна, но внимавайте да не залепнат, защото ще се разкъсат. Ето защо препоръчвам да ги изпържите. Има много рецепти за рьощи, но общо взето единственото, което трябва да направите, е да нарендате на едро ренде картофите. Добавете черен пипер на вкус и едно яйце за спойка. Може и без яйцето, така ще станат още по-хрупкави. Картофите пускат много сок, затова е хубаво да притискате оформените рьощи между двете си длани, докато пада сокът и се оформят нещо като много тънки картофени кюфтета.
 

Пържете ги в тефлонов тиган с повече мазнина,  и то много гореща. Така картофите ще стегнат много бързо и няма да се разпадат при обръщането им. Можете да ги натиснете при пърженето допълнително с шпатула, за да стегнат равномерно. По една-две минути от всяка страна (в зависимост от дебелината им) и са готови. Поръсете със сол.

Последният компонент от гарнитурата е прословутото сладко от червени боровинки. Ако не можете да намерите из магазините, импровизирайте с друг много подходящ сезонен плод, а именно вишните. Една шепа почистени вишни, малко захар и  вода. Оставете всичко това да кипне, а след това да поври 5-10 мин. на тих огън. Аз добавям и една чаена лъжичка царевично нишесте, разтворено с малко вода, за да се сгъсти.

Насладете се на една истинска шведска вечеря (на факли)!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 




Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...