вторник, 23 април 2013 г.

Направи си сам: Украса за Великденски яйца / DIY : Easter eggs decoration



С наближаването на Великден ( втора част на статията тук ) започваме да си припомняме или пък търсим нови начини за украсяване на яйцата. Просто защото все ни се иска "нашите" да са най-хубави и оригинални :)
С ръка на сърцето мога да кажа,че съм минала през всички възможни идеи за боядисване на яйца. То с памук, чорапи, с листа, с маркери, с ядливи боички, с естествени оцветители, на кристали или пък с различни апликации. Съвсем наскоро научих за нов метод, включващ пяна за бръснене  и смятам да го изпробвам тази година. В пяната се капват няколко капки гел боя и яйцето се овалва в нея, като след като престои малко се забърсва от пяната. Резултатът трябва да е нежни преливащи цветове (разбира се, само за бели яйца). Но като го изпробвам, ще споделя. 

Като цяло мога да кажа, че рисуваните яйца са ми любимите.
Старая се да направя на всеки яйце, отговарящо на интересите му, така че изненадата е двойна.

Като тези например, които съм рисувала през годините за Митко - инспирирани от 1) играта World of Warcraft , 2) Любимците му Викингите и 3) разбира се "Властелинът на пръстените".


За мен няма кой друг освен неповторимия Peter Steele от Type O Negative.




Друга интересна тематика беше под формата на игра - "Познай филмите"!


Можеха да се получат и по-добре, но и така успяха да накарат хората да разпознаят "Аватар", "Черният лебед" и естествено кралицата от "Алиса в страната на чудесата".

Ето и още няколко известни персонажа :)



Обичам да използвам апликации, като материалите си набавям най-лесно от някой шивашки магазин.



Също така можете да се спрете и на много прости варианти за украсяване, като директно рисуване  - така направих този опит за дантела :)


петък, 19 април 2013 г.

Пържоли с ябълки и сос от дижонска горчица / Pork chops with apples in mustard sauce




Срамота е човек да си хвали собствените ястия, но понякога е по-голяма срамота да не кажеш истината. А тя е, че просто Свинското с ябълки rocks!!!
Бих го определила като диетичния вариант на свинското с картофи, с тази разлика още, че е по-леко за стомаха и далеч по-ароматно. Тайната на тази рецепта обаче се състои в прекрасния сос от дижонска горчица, който допринася за лекия пикантен вкус на иначе сладките ябълки. Ето защо препоръчвам да намерите наистина хубава горчица като тази например. Аз я купих от Кауфланд, така че повечето от вас могат да я намерят лесно.


Що се отнася до самото ястие, невероятната вкусова симфония  присъства дори и в колекцията от рецепти на небезизвестния ми любимец Гордън Рамзи. Харесах го като идея от него в един от епизодите на Kitchen Nightmares. Това е реалити шоу, в което Гордън дава съветите си и помощта си да спаси ресторанти на ръба на фалита. Често се налага и промяна в менюто, където пък можете да попаднете на наистина много добри идеи. Като тази например :) Ястието толкова се хареса у дома, че ми се наложи да го приготвя три пъти за три дни.

Месото трябваше да е свинско, затова се спрях на нещо, с което няма как да се сбърка. Пресни вратни пържоли :)



Но преди да продължим натам, ето и списъкът с необходимите продукти:

6 бр. свински вратни пържоли
2 бр. червени ябълки
1 бр средно голяма глава червен лук
1 ч.л.мед
2.ч.л. масло
1/2 ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.ч. готварска сметана
1 ч.л. дижонска горчица


Започваме, като запържваме на грил-тигана пържолките, подправени на вкус със сол и черен пипер.


През това време нарязваме ябълките на полумесеци. Използвах червени ябълки от сорта Грани Смит - червени.



След като извадим пържолите, в същия тиган слагаме маслото, ябълките и нарязания кромид. Добавяме и меда и запържваме, докато пуснат ароматите си.


След като извадим и ябълките, в същия тиган слагаме бульона. Оставяме да загрее достатъчно и добавяме сметаната и горчицата. Бъркаме непрекъснато, докато получим консистенцията на средно рядък сос. 
В чиния подреждаме гарнитура от ябълки с лук, пържола и я поливаме с няколко лъжици от соса.

Всяка хапка от това невероятно ястие ще радва сетивата ви!


Макар и леко карамелизирани, ябълките много наподобяват на картофи, като комбинацията им със соса и свинското е уникална.


Опитайте и вие и споделете :)













сряда, 17 април 2013 г.

Панирани пилешки хапки в юфка и свеж лимонов дип / Fried chicken nuggets and lemon dip

 


Понякога едни от най-хубавите ястия се получават в резултат на чиста случайност и може би една появила се внезапно идея. Като това ястие например! Отдавна исках да намеря приложение на домашната юфка от баба ми (различно от стандартното :) ) и ето, че ми се отдаде възможност. Предположих, че ще се получи страхотна панировка за пилешко месо, и се оказах права. По-хрупкави пилешки хапки не съм яла!!!!!! Най-хубавото в използването на  домашна (по-възможност) юфка за панировка е, че липсва типичният дъх на промишлени ароматизатори и овкусители, които ни напомнят на заведения за бързо хранене.
А иначе в приготвянето на ястието няма нищо кой знае колко сложно.
Но ето първо и необходимите продукти:

500 гр пилешко филе (една пеперуда)
юфка за овалване

За маринатата:
1 с.л. дижонска горчица
1 яйце
сол
черен пипер
лют пипер
чесън на прах

За лимоновия дип:
150 гр майонеза
3 с.л. кисело мляко (според вкуса)
1 лимон
1 морков
1 стрък пресен кромид

Започваме  приготвянето на ястието като нарязваме пилешкото месо на хапки и поставяме в подходящ съд, заедно с маринатата - в хладилника. Оставяме пилешкото за около час да поеме от ароматите.
Втората стъпка от рецептата е да оваляме пилешките хапки в леко понатрошената юфка. Подреждаме хапките в кутия  за свежо съхранение и поставяме във фризера за поне 20 минути. Така панировката се фиксира и не се разпада при пърженето.
Следва да приготвим соса. В купичка смесваме майонезата и киселото мляко. Киселото мляко е на вкус - ако желаете по-лек сос, сложете повече. Прибавете нарязания кромид,  наренданите на ситно морков и кората на лимона. Прибавете и сока на лимона. Аз сложих сока само от половин лимон, но имах доста голям лимон :)

Остана само да изпържим хапките. Пържим в силно загрята мазнина до златисто.


Аранжираме хапките върху зелена салата, поляти с малко лимонов сок и гарнирани с няколко лъжици от дипа. И един съвет  - мноооого си вървят с бира :)))



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...