четвъртък, 3 януари 2013 г.

Новогодишната трапеза! / New Year's Eve meal recipes



Нова Година - Нов Късмет!

Или поне за мен започна така :) Освен хубави късмети от баницата ми се падна въможност отново да се появя в страницата на Kulinar.bg този път с Новогодишната си трапеза.
Обещавам съвсем скоро да споделя с вас тези рецепти, които определено се правят за празнични поводи.

С пожелание за успешна и щастлива 2013 година - Люси! :)

петък, 21 декември 2012 г.

Снежковци / Snow dwarfs cookies

 

"Що за име е това ?!" - ще кажете вие, но аз трябваше да измисля някое весело имe на тези сладки. Това са едни от любимите ми сладки - жълъдчета, които майка ми приготвя от детството ми. Моята вариация обаче е в духа на идващата  Коледа и в кухнята ми постоянно тече работен процес. Така се родиха и те. Трябват ви само:

пакет котешки езичета
кокосови стърготини
мармалад от сливи или шипки

бял шоколад
масло (при необходимост)
захар (сладкарски бои)

Цялата философия на тези сладки не се крие в тънкото изкуство на слепването на две котешки езичета с марамалад. (Както ще си помислят някои :) ) Не, цялата работа е в изрисуването на личицата на снежковците. След като сте слепили бисквитките, потопете единия им край в разтопения на водна баня бял шоколад (в зависимост от шоколада може да добавите и масло). Веднага след това ги потапяте в купичка, в която сте сложили червена захар. Mожете да я направите, като в бурканче сложите малко захар и 1 - 2 капки червена сладкарска боя - раздрусвайте бурканчето, докато захарта се оцвети. Това е много лесен начин сами да си приготвяте спринкълс.

 

След това с четки за рисуване се развихрете и нарисувайте личицата на снежковците. С бял шоколад направих очите и малко от брадата, която оформих допълнително с кокосови стърготини.
 
Направата на тези сладки е идеално занимание за децата по време на празниците, а защо не и за по-големите. :)

вторник, 18 декември 2012 г.

Миди в масло и бяло вино / Mussels In Butter and White Wine

 

Едва преди дни се завърнах в България от гостуването ми в Холандия. Украсените с множество лампички къщички в квартала и получаването на първите коледни картички от съседите определно бързо допринасят за придобиването на завидно коледно настроение. И ние с Мими не пропуснахме да украсим елхата вкъщи, разбира се на фона на коледна музика и свещи с ухание на ябълка и канела. Но най-голяма заслуга имаше падналият през нощта сняг, който ни изненада една сутрин, тъй като за Холандия не са типични снеговалежите.



Приповдигнатото ни настроение само водеше до още по-голямо желание да прекараме време в кухнята и да открием нови хоризонти. Такова беше за нас и готвенето на миди, тъй като никоя от нас досега не бе го правила. Макар и за някои това да е по-скоро лятно ястие, смея да твърдя, че уханието на задушените миди занапред ще свързвам със зимата. За ястието ви са необходими:
около 2 кг черни миди
400- 500 мл бяло вино
200 мл вода
125 гр масло
брашно
черен пипер
сол

Започваме приготвянето им като измиваме хубаво мидите и почистваме черупките им с ножче. Слагаме ги в дълбока тенджера, на дъното на която сме сипали водата и виното. Върху мидите слагаме на парченца нарязаното масло, посоляваме, слагаме капака и оставяме да се задушат. 

 

Когато са готови, мидите ще се отворят сами и ги оставяме да поврат за да поемат от бульона. Изваждаме мидите в чиния, а от останалия бульон правим сос, като сгъстяваме с няколко супени лъжици брашно и овкусяваме с черен пипер и сол. При сервирането заливаме мидите със соса и гарнираме със салата айсберг  и традиционните за Холандия пържени картофи с майонеза. Ще бъде истинско престъпление, ако към мидите не налеете и чаша бяло вино :)
  
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...