сряда, 21 ноември 2012 г.

Мафижи / Mafizhi

 
  
Ах, тези мафижи! Толкова дълго време слушах за тях от моята половинка - Митко! Под дълго време имам предвид години! Неговата баба Цинка подслаждала детството му с този типично петрички десерт, представляващ пържени панделки, сиропирани със захарен сироп. Ще си кажете, че рецептата е лесна и може да се експериментира, но тъй като аз гонех високата летва на «бабиния десерт», много исках да го направя абсолютно същия. И мисля, че успях!

За мафижите ви трябват:  
2-3 яйца 
1 к.ч. кисело мляко
брашно (колкото поеме)
сол

За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч вода

Първо забъркваме тестото, като разбиваме яйцата с киселото мляко и щипка сол.

 

Започваме да добавяме брашно, колкото поеме за твърдо тесто. След това разделете на тoпки, като всяко от тях разточвате на дебела кора. От нея режете лентички, широки около 2 см. В средата на всяка лентичка направете по един хоризонтален разрез, през който първо прекарайте единия край, а после и другия, така, че да се образува панделка. 

 

Готовите панделки пържете в маслена баня до хрупкавост.
След това ги наредете в съд да легнат и ги залейте с приготвения захарен сироп. Може да ги поръсите и с допълнително захар. 


Мафижите са най-хубави постояли в хладилник за час-два! Разбира се, при нас нямаше как да се случи това, защото се ометоха за отрицателно време. 

 

Тиквено пюре / Pumpkin puree


Най-сетне се реших - ще си направя домашно тиквено пюре! Всеки път около Хелоуийн си давам сметка, че имам нужда да го направя, заради хилядите десерти и ястия, които се приготвят много лесно с помощта на вкусното тиквено пюре. Тъй като е пробна партида, направих малка доза, а рецепта ..освен това което измислих, няма :) Единственото, което ви трябва е ...хубава тиква.


Моите рецепти достигат до вас (много често) благодарение на генералния ми спонсор "Градината на баба" :), където обичам също да прекарвам времето си. Та оттам си избрах и ето тази неголяма тиква:


Измита, почистена и нарязана на малки парчета, поставям тиквата да се пече върху фолио с кората нагоре на 170 C градуса. Проверявам с вилица готовността й. Благодарение на печенето върху отразяващо фолио, тиквата става като задушена. Може да решите и да сварите тиквата, но печенето определно запазва повече аромата й.


Следващата стъпка бе да премахна кората на тиквата и я пасирах. С половината готовото пюре напълних три малки бурканчета, а към останалото добавих малко от останалата ми оцветена с оранжево захар за Хелоуийн. Захарта сложих на вкус, а по този начин сладкото пюре засили цвета си. 


Това ми помогна да различа сладкото от обикновеното пюре, а реших да направя 2 вида - защото неподсладеното може да се използва за различни видове супи и солени ястия, а сладкото - за десерти!

Бурканчетата стерилизирах за 15 минути на тих огън, а след като изстинаха добавих и етикетите :)






петък, 16 ноември 2012 г.

Кекс или торта...вие решавате! / Cake or Pound Cake...that is the question


Може би кексовете са малко в "Б" групата на десертите, защото никога не са били особено отличаващи се с външния си вид. По-скоро стандартни и обиковено не предизвикват такова вълнение при поднасянето им, освен "Много е вкусен"! Това обаче е на път да се промени, защото не може нещо толкова вкусно да не може да се промени и в презентацията си.  Рецептата е стандартна и може да се варира в продуктите, стига да сте приготвяли тесто за сладкиши преди. Накратко необходими са ви:

 5-6 яйца (получава се и с четири, но се опитайте да запазите съотношението на продуктите)
 350 гр брашно
 300 гр захар
 7-8 супени лъжици вода (или мляко)
 7-8 супени лъжици олио
 1/2 пак. бакпулвер
  1 ванилия и какао на вкус
 Може да добавите още: ядки, парченца шоколад, плодове от сладка, стафиди и др.

За пълнеж (по желание):
заквасена сметана
течен шоколад

Приготвянето на кекса започва с разбиването на яйцата и захарта. След като захарта се разтвори напълно, започваме да прибавяме едно след друго - олиото, водата (млякото), пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Половината от сместа изсипваме в намаслената и набрашнена формичка за кекс, а другата половина оцветяваме като я излизваме на шарки отгоре, за да се получи мраморен ефект. Разбира се, можете да оцветите и целия кекс в един цвят.
Печем в предварително загрята фурна (с обдухване) на 170 C градуса, до пълното му изпичане.
Поднесете какса обилно поръсен с пудра захар, шоколадов топинг или друга украса. 
За по-голям ефект запалих чаена свещ в средата му, така че заприлича на вулкан.


Друг път пък изпекох сместа (изцяло с какао) във форма за торта и разрязах на две, като напълних с пълнеж от равни количества заквасена сметана и течен шоколад.





    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...