сряда, 17 юли 2024 г.

Бифтек на скара с яйце и карамелизиран лук /Biftek with eggs and caramelized onions



Днес искам да ви споделя една рецепта, която знам и опитах за първи път, докато живеех в Германия. Предлагаха я в ресторанта под моя апартамент и дали защото бях много гладна, но още първият път, в който я опитах, си казах "Това искам да ям всеки ден".

Истината е, че тогава и бяха първите ми опити да готвя сама. Бях тръгнала само с един тефтер с рецептата за пълнените чушки и мусака на мама. Не знаех много нито за разликите в чушките, нито в ориза, нито в подправките и смятах, че стига да има същия вид, сигурно ще има и същия вкус. Бях доста изненадана, че натъпканите догоре калифорнийски камби с ориз басмати (!!) и почти кюфтетата от кайма без подправки нямаха и спомен от сочните и ароматни чушки на мама.
 



Ето защо бързо се преориентирах към предлаганата там немска кухня, като гледах реклами за фиксове, йогурти и бира и преглъщах жадно. Още не съществуваше тази модерна "бъргър култура", а и немецът не може така лесно да го изкушиш да яде в ресторант като неандерталец с ръце. Трябва си му нож и виличка. Затова и този деструктуриран бургер беше голям хит. Истината е, че се яде много по-лесно, питателно е и няма излишни неща по него като преработено сирене, сосове и да не ви шокира, но няма и спомен от авокадо. Затова пък бифтекът е вкусен сам по себе си, сочен, а течният жълтък и сладникавият аромат на карамелизирания лук са напълно достатъчни да ви дадат вкусова комбинация за милиони.

Да изваждаме грил тигана и да започваме:


Тази рецепта може да видите и във 




Необходими продукти за 5 порции:
500 г кайма смес (или с по-голямо съдържание на телешко) 
6 глави лук
5 яйца
2 с.л. галета
2 с.л. магданоз
За гарнитура: пържени картофи 

Това е една лесна рецепта, която, ако сте умели в кухнята като мен, ще спретнете за около час. Смесваме съставките за бифтека в купа.
 

Оформяме пет по-едри кюфтета от по 100 г и оставяме върху дъска с малко галета в хладилника да се овкусят.

 

През това време нарязваме лука на шайби и го запържваме, докато омекне и се карамелизира. 
 
 

На съседен котлон може да изпържим яйцата на очи и картофките след това. 
Взимаме грил тиган и го загряваме добре с малко мазнина.
 

Поставяме бифтеците върху него и ги гриловаме от всяка страна, като обръщаме през 5 минути, докато станат готови (зависи от дебелината им и вида на използваната кайма).

Покриваме с фолио, след като се запекат първия път, за да запазим сочността им, като готвим вече на по-умерен огън. След като станат готови и в тигана е останала от ароматната мазнина, запичаме за кратко и филийките хляб.

 

Сглобяване на ястието: слагаме грилованата филийка хляб в чиния, отгоре нареждаме от карамелизирания лук, върху него един бифтек . Още оттук се вижда, че е гриловано с вкус.


Завършваме с рохко яйце на очи, 
 

който е и целият сос от който ястието се нуждае.


Хубавото на този вид по-големи "кюфтета" е , че стават по-сочни, а подправката е напълно достатъчна да го овкуси без да добавяте други към нея. 


Понякога се изкушаваме да сложим още нещо, но аз съм се убедила, че много често "по-малко е по-добре".


Добър апетит! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 






петък, 12 юли 2024 г.

Мини понички с две съставки / 2-Ingredient Mini Donuts

 

Не мислех, че мога да стана още по-мързелива, но ето, че осъзнавам необятностите на човешките (не)възможности :) Намерих рецепта за понички само от два продукта и смятам, че попаднах на нещо невероятно. Правят се супер бързо, без втасване, а може да ги глазирате по различни начини - кристална захар, пудра захар, фарситура или пък шоколад. Излизат достатъчно от една доза да си направите няколко варианта ( вижте на снимката) и това след като съм ги подяла още при пърженето. 

Не мога да определя кой вариант на глазура ми е най-любим, затова са наложи да изям всичките. Много са дъвкави и пухкави, трябва да ги опитате.

Тази рецепта може да видите и във 




Необходими продукти:

140 г брашно София мел Кекс

190 г кисело мляко

Да, точно така, трябва ви само кисело мляко и брашно с набухвател София мел Кекс. Смесваме ги добре и прехвърляме в пош с кръгъл накрайник или просто отрязано връхче. 

 

Загряваме олио в касерола на котлона и започваме да режем с ножичка от сместа по около сантиметър. Първоначално поничките ще потънат, но щом тръгнат да се надуват ще изплуват. 


Разбъркваме ги с решетъчна лъжица, докато се пържат, отнема около минута две в сгорещената мазнина.


След като ги извадим, ги отцеждаме леко и може да ги поръсим с пудра захар, кристална или да го валяме във фаrситура ( рецепта показах вече тук), който им придава страхотен гланц и сочност. 

Обезателно оваляйте няколко и в разтопен шоколад. Поничките нямат сол или сладост сами по себе си, затова е важно в "'какво ще ги облечем". Размерът им на бонбонки ги прави изключително лесни за хапване, а вътрешността им е дунаперенено пухкава. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



понеделник, 8 юли 2024 г.

Направи си сам: Фарситура / DIY: Piping gel

 

Вчера опаковахме на бебчо първото му легло, бънджито и куп ненужни дрехи и играчки. Докато той обикаляше около краката ни, ние с таткото разменяхме разчувствани погледи как толкова бързо мина времето и как не успяхме да се нарадваме май на всичко. Едни играчки биват заменени с други, вече няма нужда от придържане и първите му стъпки са все по-уверени. Имаме нужда от много място за ходене и тези неща само ни пречеха. И все пак, докато неговото по-голямо легло стои все така за украшение в ъгъла на стаята, за удобство на котката, за щастие той все още побира малкото си дупе между нас двамата и вечер заспиваме заровили носове в косичката му, дишайки от изпаряващата се сладост. (Нали знаете как отдалеч се надушва захарен памук? ) Разменяме си по една две тихи реплики от рода на: "Ама бубу, как можа да го изпечеш толкова сладък", а аз отговарям: "От качеството на продуктите е, бубу" :) И заспиваме сладко, гушнали се на голямо кълбо от ръце и крака. Обикновено тогава и котката идва и включва пърполетката, та ни унася със сладкото си мъркане.

Минава бързо времето, наистина, но в такива вечери, заспивайки си казвам, това е щастието. Ще кажете как ще направиш сега преход към рецепта с такъв увод и веднага ви го подавам :)  Бързо лети времето за всичко, и хубавото, и за лошото, затова не отлагайте нищо, особено моментите за наслада. Няма да отлагам и аз тая рецепта, защото ви я бях обещала и вече няколко пъти ме питате за нея, та е време да я пусна. 

Фарситурата е гелообразен крем, който може да ползвате за глазиране на всякакви десерти, рула. торти, кексове и дори понички. По-прозрачна е, но и не изсъхва и не се втърдява така, че винаги предава много хубав блясък на десертите. Има два вида фарситура, тази и по-вече като гел ( Piping gel) , която също ще ви покажа след време. Но сега вижте рецептата за този вариант. 

Тази рецепта може да видите и във 



Необходими продукти:
150 мл вода
2 с.л. царевично нишесте
5 с.л. захар
( хранителна боя за оцветяване) 

Сложете в касерола продуктите за нея и почнете да разбърквате докато се загрява. 


Започваме да бъркаме все по-енергично, като забелязваме, че сместа започва леко да изсветлява. 
Отнема около 7-8минути, а след това дърпаме от огъня.
Прецедете ако е необходимо. 


Готовата фаситура може да разделите на порции и да оцветите в различни цветове с хранителни боички. Ако искате да има перлен цвят, добавете малко сребърно или златно към боята. 

Съхранявайте в хладилник, издръжлива е дълго време, но като цяло аз я приготвям, когато имам нужда за конкретни десерти. Може да я ползвате за глазура на Трилече също, като добавите просто аромат на карамел и кафяв цвят. 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...