сряда, 19 юни 2024 г.

Торта с манго и банани / Mango & Banana Cake Recipe

 

Приятно ми е да се запознаем, госпожа Вакадинова. И ей така, един ден си с нова фамилия. 

Да, сватбата отмина, но еуфорията от нея още не. Сигурна съм, че събитието ще бъде хубав спомен за едни 140 човека, с които го отпразнувахме подобаващо. Вярвайте ми като ви кажа, че ако имах възможност поне още толкова хора бих поканила, ей така да празнуваме, да се радваме, да хапнем, да пийнем, да танцуваме. 

Казват хората за сватбите "Двама луди и 300 гладни" и като че ли бяха единици приятелите около нас, които избраха да вдигат сватби през годните. И да имаше такива, бяха по-скоро в тесен кръг или само близки. Аз също си мечтаех за такава сватба, ако трябва да съм честна, хич не си представях цялата суматоха и излишен шум, а интровертът в мен се надяваше на сватба само с четири човека или ако мога да я пропусна съвсем. Каква я мислех, каква стана обаче. 

Сватба за чудо и приказ, сватба на която видяхме с Ангел подкрепата на всичките си роднини, които за щастие не са малко, пристигнаха най-близките ми приятелки от чужбина, които не съм виждала повече от 15 години, присъстваха още приятелките ми от училище, от работата ми ( даже и шефката ми дойде от Атина), приятели, които имам покрай блога, общи приятели, семейни приятели, сестра ми и децата, та братовчедите най-сетне се видяха, моята прескъпа останала ми една едничка бабичка и толкова много любими лица на близки и роднини, които сякаш през последните години виждам само във фейсбук или заради тъжни поводи.

Щастливи сме, че ги викнаха да се веселят с нас, да ни видят усмихнати и накипрени, да запазят този спомен за нас през годините, да усетят с нас тази огромна положителна енергия, която витаеше във въздуха. 

Мнозина се разплакаха по време на изнесения ритуал, сред зеленината на природата, където се чуваха тези красиви думи за значимостта на семейството и как ние хората се нуждаем един от друг. Оглеждах ги с вълнение, стиснала ръката на на Ачо под арктата, цялата палитра от зелени нюанси, каквото беше темата на нашата сватба и всеки един от тях се беше постарал по свой начин да облече нещо в зелената гама. Нямаше мои и твои, всички си бяхме наши. 

Нямахме големи украси, ние бяхме цялата украса Хора се спираха да гледат какво е това красиво зелено парти, а ние дори не бяхме наели агенция и украса. Аз и моята най-добра приятелка, вече и кума, Ваничка си поръчахме разни декорации от интеренет, от покани до етикети за бутилки, до подаръчета, всичко си изработихме сами, с арката и декорацията ни помогнаха отново нашите приятели.

Ако това е да си луд, нека сме луди и още 300 гладни да можем, ще нахраним, защото заслужават. С тези пръстени не сме застраховани от трудностите в живота, но сега, в този момент, с нашето малко ухаещо на сладост човече до нас и всички любими хора живи и здрави няма как да отречем, че тази сватба се отрази добре на всички ни.


Мога още много да разказвам, но няма да ми стигнат публикациите в блога, затова ще премина към днешната рецепта. 

Това всъщност беше и нашата торта на сватбата, като аз спретнах същата без украсата и сглобих към стиропорени дъмита, създавайки си сама бутафорна торта. 

Първоначално украсих с жива зеленина, но тя бързо увехна и замених с изкуствени. В края на краищата се получи една много ефектна сватбена тортичка без много усилия, а вкусът е точно такъв какъвто и двамата обичаме. 

Лека, свежа, с тропически вкус и много лятно настроение. Все пак и двамата сме деца на лятото и носим слънцето в сърцето си. Надявам се и вие да я харесате, а ето и рецептата: 

Тази рецепта може да видите и във 



Необходими продукти за 20 см торта:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
1 пак ванилия

Крем:
500 г маскарпоне
350 мл сладкарска сметана за разбиване
150 г пудра захар
1 консерва манго
2 банана

Украса по желание:
кокосови стърготини
пурички
сметана
фарситура жълта

Рецептата е много лесна и според мен дори бърза за приготвяне. Може би защото вече правя пандишпанови блатове със затворени очи, а точно такива ни трябват тук. Разделяме жълтъци от белтъци и в напълно суха купа разбиваме белтъците със захарта на сняг. След това почваме да прибавяме дин по един жълтъците, докато се интегрират в пухкавата смес.

 

Пресяваме брашното и ванилията постепенно в сместа, като на тъка разбъркваме с телена бъркалка, интегрирайки и сухите съставки в сместа така, че да остане пухкава и въздушна. 

 

Изсипваме сместа в четири тавички с размер от 20 см диаметър и изразяваме. в зависимост от материала на тавичките намажете с олио или сложете хартия за печене на дъното за по-лесно отлепване. Печем блатовете за около 20-30 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. 

 

Оставате да се охладят напълно и тогава отлепете от формичките, така няма да се свият. 


За крема, разбийте маскарпонето с изстудената сметана, добавяйки от захарта на вкус. Лично аз слагам много по-малко захар от посочената, защото блатовте са сладки, плодовете също, но за други хора пък няма сладост. Опитвайте крема, докато го разбивате, така ще го направите на вкус. 

 

Сглобяване на тортата: Слагаме блат, отгоре правим три-четири концентрични кръга от крема и межди тях запълваме с парченца манго. (Специалното на тази торта е ,че се ползват големи и дебели парченца плод, така че като я ядеш изпълват със сочността си устата ви. )
Отделно, може да сиропирате със сока от консервата блатовете, като добавите малко вода към нея, за да имате по-голямо количество.
Ако сиропирате блатовете, ви препоръчвам да ги обръщате с долната част нагоре, тъй като нямат кора и абсорбират по-лесно течности. 
Слагаме следващия блат и отгоре и процедираме по същия начин, като този път слагаме от големите парченца банани.

 

Процедираме така и останалите блатове, като слагаме отново манго и крем


и завършваме последно с блат, а върху него само сметана и израняваме. 
Прибираме в хладилника да спи една нощ
( На фон се вижда дъмито по което правих височината и размера на тортичката за най-отгоре) 


Украсих тортичката с още малко сметана, кокосови стърготни и шоколадови пурички. 


За тези от вас, които се чудят какво е това жълтото в средата, това е фарситура, продава се готова без цвят и може да я оцветите, а може да си я направите и сами. Пишете ми в коментар, ако искате да ви покажа рецепта :) 


Толкова е лека и с този летен, тропически вкус. Идеална за топлите дни и любителите на плодовите десерти...върви и с шампанско, изпробвано! 


Вижте видеото за повече нагледен материал в начина на приготвяне, а ако имате въпроси, ми пишете :) 
Пишете ми и ако нямате въпроси, ей така да ви чуя какво правите :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 







понеделник, 3 юни 2024 г.

Кокосова панна кота Баунти / Coconut Panna Cotta Bounty

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!   

Знам, че доскоро ви тъпчех с кренвиршки, но съм дала обещание и към съвестните граждани да пускам и диетични, и здравословни рецепти. Единственото нещо, на което няма да изневеря е, те да са наистина вкусни и проверени от мен самата. Понякога имам съмнения, признавам си, дали нещо ще е толкова вкусно, колкото изглежда. Сещате ли се? Сега е пика на здравословните рецепти и понякога нещо изглежда само като шоколад, ама на вкус няма нищо общо. Понякога е просто варен и пресован арпаджик, но щом така изглежда!

Има такива рецепти и с ръка на сърцето си ви обещавам, няма да ви гощавам с тях, а само с неща, които ще ви останат ума и сърцето!

Знам, че доскоро ви тъпчех с кренвиршки, но съм дала обещание и към съвестните
граждани да пускам и диетични, и здравословни рецепти. Единственото нещо, на което
няма да изневеря, е те да са наистина вкусни и проверени от мен самата. Понякога
имам съмнения, признавам си, дали нещо ще е толкова вкусно, колкото изглежда.
Сещате ли се? Сега е пикът на здравословните рецепти и понякога нещо изглежда само
като шоколад, ама на вкус няма нищо общо. Понякога е просто варен и пресован
арпаджик, но щом така изглежда!
Има такива рецепти и с ръка на сърцето си ви обещавам, че няма да ви гощавам с тях, а
само с неща, които ще ви останат ума и сърцето!

Пък било то вегетарианска, безглутенова, без захар и нискокалорична. Точно като днешната рецепта, която е толкова лека и свежа, че ми се ще да можех да я сервирам на собствената си сватба. Тя е точно в разгара на лятото и определено всеки ще се зарадва на лек и диетичен десерт, който да подслади небцето, но и да не скъса ластика на панталона. 

Ето, че идва към вас идеалното предложение за страхотен летен десерт с шоколадова глазура, която е само от какао. За да се получи добре, използвайте истинско, хубаво, наситено какао, като това на Picantina. Преминавам към рецептата, а за по-бързо вижте направо и видеото към нея: 

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти: 
400 мл хубаво гъсто кокосово мляко ( 1 консерва) 
3 с.л. какао Picantina
10 г желатин или 4 г агар агар за веган вариант
2-3 ч.л. еритрол ( или друг подсладител) 
кокосови стърготини 
вода


Няма по-лесна рецепта от тази. Сложете само коксовото мляко в подходящ за котлона съд и прибавете подсладителя, който сте избрали.  

Сложете на котлона и разбърквайте бавно и постепенно, 

 

докато получите гладка и гореща смес. През това време сложете желатина с малко вода да набъбне, а след това прибавете към горещата кокосова смес, която вече сме махнали от котлона. 


Разбъркваме няколко пъти докато се разтвори напълно в кокоса и прехвърляме в чашки. 
При мен от една консерва излязоха три порции от тези чаши за шампанско. 


Прибираме в хладилника да се охладят и стегнат, а след това обръщаме е чиния.


За шоколадовия сос смесваме какаото с малко вода и изсипваме върху панакотата. 



Поръсваме с коксови стърготини.


Толкава а лека, толкова ефирна и нежна...истински диетичен десерт.

 

Майка ми не е хич по тези десерти, пък камо ли да си носи чаша към вкъщи, но щом го опита се влюби и точно така направи. 

Убедена съм, че и вие ще го харесате, затова защо не си го приготвите още днес. Ако го направите не забравяйте да ми пишете отзиви или още по-добре - изпратите снимка, която да споделя в социалните мрежи. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 






сряда, 29 май 2024 г.

Кренвиршките на Ачо / Acho`s Wiener Bread

 

И днес нямам много време за приказки, но това не значи, че няма да ви разкажа набързо каква лудница е около мен в момента. Сватбата е броени дни пред нас, а кумът даде отбой и няма да може да присъства. Добре, че имаме прекрасни приятели и бързо намерихме чудесен заместител, който и без това обсъждахме в началото и се колебаехме между двамата. Понякога съдбата си знае работата, както често казвам и вярвам, че понякога нещата само изглеждат, че се объркват, но всъщност се нареждат. 
Все още сме в активно търсене на жилище за мама, затова и огледите не спират, макар да си давам сметка, че някои хора не само са проспали някои основни събития по света, но са го направили и "на отворен прозорец". Само така мога да коментирам цените на някои жилища, които се предлагат на имотния пазар спрямо състоянието, в което хората са живели вътре едно 50-60 години (да не кажа повече). 
Насред цялата организация дойде време да си осребрим и билетите за концерта на Рамщайн в Белград, така че и една екскурзия решихме да сложим на тази торта от задачи. Прекарахме си чудесно, макар плануването на такова пътешествие с бебе не винаги да е лесно, а и по джоба си удря здраво, баш когато най-много ти трябват. Обаче какво да се прави като си го планирал преди половин година, стягаш чантите и тръгваш. 



И други неща се случиха покрай нас, не мога да потвърдя и отрека, че никой не е плакал все за нещо в този период, но за щастие Боян е здрав, щастлив, Ангел все още ме намира за симпатична и свестен човек, а аз лично успях да установя, че след като ти скъсат нервите за много неща ставаш доста по-зден. Затова и имам смелостта в ерата на здравословното, веган и анти-глутеново хранене да ви предложа да си натъпчете устата с тези вкусни домашни кренвиршки и хич да не ви пука какво ще кажат хората. 
Не можеш да се спасиш от проблемите дали ще си дебел или слаб, богат или беден, наслаждавай се на живота, хапвай каквото ти се яде и си носи новите дрехи,,,докато ти стават. След това си купи друг размер. 
И аз така се вайках, че не успях да смъкна всички килограми от бременността и кърменето до сватбата, но да ви кажа честно, като човек се нагизди малко все изглежда малко добре...здраве да е! Хайде да ви покажа и рецептата:


Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти: 
За тестото:
Около 500 г брашно София мел класик ( плюс още за доомесване и разточване) 
1 пак суха мая ( 7 г) или 1/2 кубче жива
300 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл олио 
Още:
1 яйце
сусам за поръсване
Плънка:
4 броя кренвирш
лютеница
чубрица

Започваме с приготвянето на тестото. Слагаме в купа хладката вода и маята, заедно със захарта, Разбъркваме и оставяме да се активира една -две минути, а след това прибавяме постепенно от пресятото брашно. Прибавяме и олиото, и малко по-късно солта, докато месим самото тесто, Прибавяме малко по-малко от брашното, докато го поемем и получим меко, леко лепнещо тесто, което се отделя добре от стените на съда. Намазваме съда с олио ( и ръцете ни, така че  е по-лесно да не лепи) и го покриваме, оставяйки го на топло да втаса и удвои обема си

 

След като тестото втаса го разделяме на осем равни части ( може да видиш как го правя в клипчето) и всяка част оформяме на топче. 


Взимаме едно топче и върху леко набрашнена повърхност, разточваме ето така. в двата края слагаме малко лютеница, поръсваме с чубрица 

 

и слагаме по половин кренвирш. Завиваме първо кренвиршите навътре а опашките тесто от двата края прибираме межди тях и обръщаме питката. 

 

Редим в тавичка и оставяме за кратко да бухнат още веднъж - 10-15 минути на топло. След това мажем с размит с вода или прясно мляко яйца и поръсваме със сусам. 

 

Печем на 200 градуса за около 20-30 минути.
Може да добавите още сирене или кашкавал, или пък да направите питките по-малки и да разрежете кренвиршите на половина, но моята половинка специално харесва тези, тъй като има достатъчно "месо" да го наяде. 

Признавам си, щом заухаят прясно изпечени у дома, веднага ме връщат в детските години, когато лютеница и кренвирш се хапваха без угризения и без такива си хапвам и сега в спокойствието на моя дом. 

Добър апетит! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...