петък, 3 декември 2021 г.
Коледно дзукото / Christmas zuccotto
сряда, 1 декември 2021 г.
Традиционен пълнен шаран за Никулден / Bulgarian-Style Stuffed Carp
Декември месец стана, хорааа. Вчера падна и първия сняг, иначе съвсем се бяхме отпуснали от това топло време. Изведнъж обаче рязко зимата припомни за себе си и ни подсеща, че остават броени дни до Коледа, най-обичаният празник от гoдината за много хора, включително и мен.
Обикновено именно през последния месец от годината съм и на последните предели на силите си мога да ви кажа, че вчера съвсем искрено си поревах след работа. Така ме беше стегнало от умора, тревога, безпокойство и грижи, а дори избягвам да гледам новините. Не знам как вие се справяте, които си го причинявате всяка вечер. Само като теглих чертата колко разходи, сметки, подаръци, ангажименти и работа ме очакват, почти се отчаях от себе си и пътят по който съм избрала да вървя на независима жена, в страна, в която това е по-скоро обида, отколкото повод за гордост. И докато параноите ми рисуваха кадри на ужасяващи вероятности за моето несветло бъдеще, съвсем за кратко, но достатъчно, че да направи промяна се появи мисълта - Всичко е възможно!Животът постоянно ни изненадва и дори често, собствените ни опасения не се сбъдват. Вярно, може да се случи нещо друго гадно, но пък обикновено е баш това, за което не сме и помисляли. От друга страна пък, нещата, които ми се струват за невъзможни в момента, са напълно постижими и потвърждението е рецептата, която ще ви представя днес.
Можех да напиша и далеч по-приветливо въведение и да ви захаросам с клишета, но знаете, че това не е блог, в който се лъжем. Понякога всички се чувстваме зле по ред причини и чуждото нещастие не ни радва, но поне знаем и усещаме, че не сме сами в цялата тази каша наречена живот :)
Ако ми бяха казали, че ще сготвя доброволно традиционен, пълнен шаран за Никулден нямаше да повярвам, честно ви казвам. Не обичам тия смотани риби от сиромашките ни години, когато дядо Дончо ( мъжът на една от моите баби) ходеше за риба и само това ни беше "месото".
След като друго китайско проклятие ни мъчи вече втора година реших, че искам да дам още веднъж шанс на тази рецепта, но да я приготвя така както я помня, плюс така, както бих я яла сега.
Един по-малък шаран, около 1 кг
1 лимон
2 големи домата
1 ч.л. захар
3 големи глави лук
1 ч.ч*. ориз
1/2 връзка магданоз
2 дафинови листа
сол и червен пипер на вкус
петък, 26 ноември 2021 г.
Кекс "Червено кадифе" със снежни топки / Super Red Velvet Bundt Cake
За кекса:
400 г | брашно |
350 г | захар |
250 мл | олио |
100 г | заквасена сметана |
100 мл | прясно мляко |
2 бр. | яйца |
2 ч.л. | какао премиум Dr.Oetker |
1 пак. | Oригинален пудинг ягода Dr.Oetker |
1 ч.л. | сода бикарбонат Dr.Oetker |
10 мл | оцет |
0,5 пак. | бакпулвер Dr.Oetker |
3 г | сол |
1 пак. | ванилена захар Dr.Oetker |
10 г | червена сладкарска боя |
За пълнежа:
200 г | извара (може и с 50/ 50 крема сирене) |
2 с.л. | Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker |
5 с.л. | захар |
1 бр. | яйца |
200 г | кокосови стърготини |
Глазура:
1 пак. | глазура шоколад Dr.Oetker |
Намазваме форма за кекс с олио добре и слагаме половината кексова смес. Отгоре нареждаме "снежните топки" и завършваме с останалата част от сместа.
Изравняваме добре и пъхваме да се пече във фурната на 170 градуса с обдухване за около 50-60 минути.
Готовия кекс изваждаме от формата и оставяме да се охлади върху решетка, а след това заливаме с глазура на Йоткер, приготвена според описанието на опаковката. Украсяваме по желание!